abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Tak trochu o důvodech

    19.12.2011 11:46 | Přečteno: 932×

    Pročítal jsem si komentáře k svému blogu: „OpenBSD 5.0.” Zaujal mě jeden, kde komentující napřed vypočítá chyby onoho OS a potom se diví tomu, že si někdo něco takového nainstaluje.

    Mám kamaráda programátora, který toho o IT ví mnohem víc než já, mám zetě, který také toho ví mnohem víc než já o IT, ale ani jeden z nich se nezabývá opensource. Oba pracují na woknech. Musím říci, že jsem díky svému zájmu o nejrůznější linuxová a BSD distra, pro ně svým způsobem znalec. Hraji si. Na běžnou práci, třeba fotky, psaní, filmy, telefonování používám Mac OS X. A produkty od Apple. Vyhovují mi a budu-li si kupovat notebook, až mi odkráčí do křemíkových lovišť můj Macbook, případně iMac, nebudu váhat a opět si u Apple koupím jiný.

    Ovšem co se týká experimentů, zábavy, tak nic lepšího než četbu, cestování a různé experimenty s opensource neznám. Mimo ženských, ale ženské jsou jiná kategorie zábavy. Neživím se programováním, je mi jedno jak výkonný, spolehlivý, bezpečný OS, OpenBSD, FreeBSD, NetBSD, Solaris či Linux je. Zajímá mě, co se s ním dá dělat, jak se dá nastavit, zprovoznit uživatelsky. Instaluji bud virtuálně, nebo mám starší PC, kde nemám žádná důležitá data a tam zkouším instalovat přímo na hardisk.

    V tomhle směru je OpenBSD na vzestupné cestě. Už se v mnohém dá použít i na desktopu. Pokud ho málo lidí používá, tak právě asi pro jeho „náročnost” při instalaci. Ovšem, právě ta možnost nastavení, rozdělení disku, vůbec celkově odlišného způsobu instalace, nutnost přemýšlet mě na tomhle systému láká. Je tam spousta podobných a shodných věcí s FreeBSD, ale zároveň je v mnohém velmi odlišný.

    Budu-li chtít FreeBSD, není problém ho mít, ale rozhodně nechci aby OpenBSD, nebo NetBSD byl jako FreeBSD a opačně. Podobně jako nechci, když letím do Ameriky, severní nebo jižní, na Nový Zélad nebo kamkoliv jinam aby tam lidé měli stejné zvyky, stejnou stravu a stejné podmínky k životu jako ve střední Evropě. Jedu tam proto, že je tam odlišné podnebí, stravovací návyky, zpěv a vůbec kulturní zvyklosti. Takže asi tak.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    regine2 avatar 19.12.2011 12:02 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Můj pohled

    Jsem IT bezpečák:

    - Doma jedu Ubuntu na Internetu pro bezpečnost. Ne že Ubuntu/Linux je bezpečnější, ale protože je zanedbatelně napadáno vůči MS. Mám dual boot Win/Linux. Pro běžného uživatele jsou MS produkty dobré.

    - V práci jedeme Suse/Novell Linux na globální síti s asi 32 tisíci usery a obrovskou databází v režimu utajování. To co nám opensource umožní s tím dělat, k tomu jsou uzavřené systémy drahé a téměř nerealizovatelné některé požadavky z pohledu termínů realizací.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    19.12.2011 13:30 libor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak trochu o důvodech
    Doufám, že se p. Jílek brzy vrátí k psaní o alkoholismu, Kanadě, kapitalismu, o jeho mládí, apod. Občas sem si to rád přečet. Tohe není web zaměřený na BSD.
    pavlix avatar 19.12.2011 22:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak trochu o důvodech
    Tohe není web zaměřený na BSD.

    No a co jako? BSD mi tu nevadí, spíš mi trochu vadí to, že jsou ty články bezobsažné. Ale co už, číst je nemusím, jméno autora u nic je napsané, takže je to můj vlastní problém.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.