abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Troška hodnotné literatury: Romain Rolland - Jan Kryštof

    20.2.2012 23:52 | Přečteno: 1582× | Linux | poslední úprava: 21.2.2012 00:24

    Programátor nemusí číst nejenom manuály, RFC, IRC, FAQ či ICQ, tak tu mám pár postřehů z jedné pěkně tlusté knížky, která se vůbec netýká počítačů. Výcuc z knížky si jistě najdete sami, já se budu zabývat jen věcmi, které ve čtenářských denících nenajdete.

    Za prvé, knížka je tlustá. Originál vyšel v roce 1948 v Paříži a byl brzy přeložen do češtiny (hned 1949), já mám vydání z roku 1957. Celý román má prý 10 dílů, které jsou v mém vydání vměstnány do dvou svazků. První svazek má 700 číslovaných stran, z toho 615 je vlastní text, zbytek je předmluva + komentář s vysvětlivkami (v tehdejší době byly všechny knihy opatřeny vysvětlivkami, aby laskavý čtenář nemusel nad některými věcmi přemýšlet, což by mohlo být velice nebezpečné). Druhý díl jsem nečetl a asi číst nebudu, protože se mi styl knížky nelíbí a knihovna obsahuje mnoho jiných knih k přečtení.

    Ve svém zápisku o Tichém Donu jsem psal, že Šolochov epický text občas proloží lyrickým odstavcem, který se ovšem dá přeskočit bez újmy na obdržených informacích. V případě Jana Kryštofa je to jinak. Autor vkládá do textu, který již tak nemá úplně rychlý spád, dlouhé pasáže buď lyrického charakteru, nebo ještě raději dlouhé faktické seznamy (například seznam ne/oblíbených autorů, nebo co se hrálo ten týden ve všech divadlech ve městě), samozřejmě bez odrážek, takže se nedá přeskočit.

    V knížce je pěkné sledovat změny jazyka od 50. let (před tím, než ho začali prznit bolševičtí akademici) ke dnešku (kdy ho stále ještě przní akademici). Například konstrukce předložka 's' se druhým pádem se už dnes nepoužívá (a abych se přiznal, nikde jsem nenašel polopatické vysvětlení o jejím použití a významu), případně pravopis některý slov byl tehdy jiný (například sát se tehdy psalo ssát, tedy nepsalo se "Windows saje", ale "Windows ssaje").

    Citáty

    Připravil jsem si z knížky pár citátů, které sedí i v dnešní době jako p...l na hrnec (ministr Jandák promine). Číslování stránek je podle mého svazku (viz níže). Omlouvám se za typografické prasárny, nemám morál hledat správné HTML entity.

    Strana 332: (mluví se o milionářských syncích, poněkud znuděných) ... Všichni tito mladí milionáři byli, jak se sluší, anarchisty: je to svrchovaný přepych, popírat společnost, když máme vše; neboť zbavujeme se takto všeho, čím jsme povinni. Jako by zloděj, obrav chodce, řekl mu: "Co tu ještě chceš? Táhni! Já tě už nepotřebuji"

    Strana 465: (tady je řeč o německé lásce k vlasti) ... Když byli poráženi, říkali, že německým ideálem je humanita. Nyní, když poráželi druhé, tvrdili, že Německo je ideálem humanity. Když ostatní vlasti byly mocnější, tvrdilo se s Lessingem, že "láska k vlasti je hrdinskou slabostí, bez níž se možno obejít" a říkali si "světoobčané". ...

    Stana 558 (tady trochu o ženách a mužích obecně) ...Bylo třeba, aby její rozkoš byla pro muže prvním zákonem. A muž se tomu podvoloval. Když nějaký národ stárne, skládá svou vůli, svou víru, všechny své důvody životní do rukou dárky ně rozkoše. Muži tvoří díla; ale ženy tvoří muže -- (když se nepletou do tvorby děl, jak tomu bylo v tehdejší Francii) -- a místo: tvoří, mělo by se správněji říci: ničí.

    Strana 582: (trochu o vývoji mužů, pokud budete mít knížku v ruce, pročtěte si i následující stránky, jsou velmi výživné) ... Největší diletanti, sotva se dostali k moci, měnili se v malé východní despoty; byli zachváceni vášní vše řídit, nenechat nic svobodným, měli skeptického ducha a tyranskou povahu. ... Pak jsem tu ještě měl odstavec o tom, jak Porýňané mají zvláštní schopnost zůstávat v bludu a setrvávat na špatné cestě, když vědí, že cesta je špatná. Bohužel jsem si nepoznamenal číslo stránky už jsem tu pasáž nenašel.

    Odkazy

    ROLLAND, Romain. Jan Kryštof. Vyd. 7. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1957. 2 sv. (699, 682 s.). Klub čtenářů; sv. 64, 69.

    Diskuse

    Do diskuse si pište co chcete, třeba to, co vám citáty připomínají v dnešní době.        

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.2.2012 01:17 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Troška hodnotné literatury: Romain Rolland - Jan Kryštof
    Všichni tito mladí milionáři byli, jak se sluší, anarchisty: je to svrchovaný přepych, popírat společnost, když máme vše; neboť zbavujeme se takto všeho, čím jsme povinni.
    Libertarianismus/objektivismus/neoliberalismus.
    21.2.2012 07:32 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Troška hodnotné literatury: Romain Rolland - Jan Kryštof
    To je nahodicka... kdyz jsem vcera neco hledal, padl mi v knihovne zrak na tohle dilo. Jedna z mala knizek co mam, ktereou jsem necetl :-) Asi proto, ze jsem zacal necim utlejsim, Petrem a Lucii a nejak mne to neuchvatilo. Uvidim, treba k tomu dojdu vekem.
    skunkOS avatar 21.2.2012 07:55 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Troška hodnotné literatury: Romain Rolland - Jan Kryštof
    Petr a Lucie je mega dobrý dílo. :)
    http://martinrotter.github.io
    21.2.2012 18:12 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Troška hodnotné literatury: Romain Rolland - Jan Kryštof
    Jsem v šoku, že dnes je někdo ochotný číst tak tlustou knihu .
    23.2.2012 10:20 Raduz | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Troška hodnotné literatury: Romain Rolland - Jan Kryštof
    Nedělej ze seba dědka, dědku :-) Viděl jsi někdy průměrnou současnou fantasy ságu? To jsou tři bichle po 600 stránkách jen to hvízdne. Lidi čtou, sice často braky (ale na tom se nic nemění už celá staletí), ale čtou.
    Agent avatar 24.2.2012 23:10 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Troška hodnotné literatury: Romain Rolland - Jan Kryštof
    A což teprve knihy o programování.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    vencour avatar 25.2.2012 09:47 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Troška hodnotné literatury: Romain Rolland - Jan Kryštof

    Nebo release notsy :-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.