Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.
Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.
Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.
Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.
David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …
Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.
Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.
V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.
Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.
Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.
Tiskni Sdílej:
Ale toto je kvásek, ten v ledničce nefunguje, takže to kyne při pokojové teplotě…
Nevím jaký kvásek, ale pokud mám kvásek z celozrnné žitné mouky, tak v ledničce určitě funguje, nechávám tam několik hodin (a lze i přes noc) kvasit chleba, protože se těsto líp naleží, venku kyne moc rychle. A taky v ledničce uchovávám kvásek a on furt pomalu jede…
On je problém spíš s kvasnicemi, bo jsou moc rychlé a může to vykynout a pak lehnout, kvasnice žerou jednoduchý cukr, kdežto že kvásek rozkládá cukry z mouky, takže může kvasit dlouho, bo mouky je tam stádo.
vim ~/.emacs
No vidíš těstoviny solím jen velmi lehce až vůbec a zjistil jsem jaké jsou mezi nimi „sakra“ rozdíly, ale třeba ošidit chleba se mi zatím moc nevyplácí… .
Dělávám například někdy hovězí vývar (pak zelenina/nudle a tak...) téměř neosolený, a je to úplně jiná polívka, ale musí být dobře udělaný, jinak je to „voda“, kterou spravíš velmi lehce, hodíš tam sůl a je to ten slaný-uni-vývar…
Ono je ale blbé, že když moc nesolíš, tak kdekoliv dojdeš do „běžné“ restaurace či jídelny, tak všechno je přesolené…
Taky si toho už i konečně všimli i „naši“ (, že například Čech sežere 2× tolik soli co Brit), ale stále i těm dětem i v těch lepších jídelnách cpou sůl po kýblích, bo neustále jsou v povědomí ty staré normy a blbý zvyk, co je slané je dobré…
Jen tak na okraj a pro zajímavost, dítě předškolního věku (6-7let) sní naše tři rohlíky a tím má vyčerpanou denní dávku soli. Kdysi jsem to porovnával a vyšlo mi, že náš „běžný“ rohlík má téměř tolik soli co celá, mimochodem strašně dobrá, francouzská bageta(dělaná ve francii)…