abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2

    12.5.2008 14:56 | Přečteno: 6784× | Software & hardware

    Již mnohokrát jsem zde na Ábíčku i jinde četl příspěvky uživatelů, kteří mají v úmyslu koupit či už koupili maličkou desku Intel D201GLY2 aka Little Valley 2. Nikdo zde, aspoň pokud vím, ale nepopisoval to, jakým způsobem provedl hardwarovou instalaci, tj. montáž do case, připojení periferií a podobně. Přitom u takto malé desky je to záležitost snad důležitější než to, že tam potom dáme nějaký ten Linux. Tento nedostatek informací se pokusím napravit následujícím zápiskem.

    Úvod

    Když jsem se rozhodoval, co dál dělat, pekařina pro mě byla jasná volba. Totiž, jednoho dne jsem dospěl do stavu, kdy už byla potřeba domácího serveru opravdu neodvratná. HTPC od Gigabyte, které už asi rok leží u televize nebylo zrovna optimálním řešením a) kvůli velké spotřebě b) kvůli velké hlučnosti. Proto jsem se, po krátkém průzkumu trhu a zjištění, že VIA není levná firma, rozhodl k nákupu desky Intel Little Valley 2. Ta sice nemá s Intelem kromě procesoru nic společného ale ze zkušeností za minulý měsíc musím říct, že to ani moc nevadí.

    A co že je to vlastně za desku? No, taková mrňavá mini-ITX placka s integrovaným Celeronem 220, jedním PCI slotem a spotřebou (podle toho, co k ní připojíte) kolem dvaceti wattů. Tedy aspoň s vhodným zdrojem...

    Čím menší, tím víc problémů

    Jelikož malá deska je stále jakousi specialitou, není pro ni mnohdy snadné sehnat ty správné komponenty aby odpovídaly ať už výkonově či rozměrově. Obyčejně také bývají dražší. Následujících několik odstavců má poskytnout přehled o nejpalčivějších problémech stavby podobného stroje.

    Napájení

    Když jsem nad projektem začal uvažovat, nenapadlo mě, že budu muset při jeho realizaci řešit tolik problémů. Začněmě například u napájecího zdroje. Obvyklé zdroje, které přetékají z výkladních skříní počítačových obchodů jsou dimenzovány na spotřebu od 200 W výše. Když k nim připojíte tuhle desku, tak se stane jednoduše to, že zdroj zatížený na 10 % své kapacity si vezme klidně o dalších 10-20 % víc a tak nám najednou maličká deska žere 50 W (v těch nejhorších případech). Je tudíž třeba zdroj řešit jinak.

    Na českém trhu jsou k sehnání 60 a 90 W zdroje, jsou ovšem chlazené aktivně. I tak je jejich výkon ale zbytečně předimenzovaný. Po chvíli googlení a pročítání různých diskusních fór jsem narazil na "zdroj", který všechny výše uvedené hravě strčí do kapsy a navíc je pasivně chlazený -- picoPSU. Jde o malou desku s několika intergrovanými obvody, která se vloží přímo do ATX napájecího konektoru motherboardu. Do ní potom přivedete 12V z libovolného zdroje s odpovídajícím výkonem a napájení pro mini PC je na světě. Výhodou jsou jednak malé rozměry a nulová hlučnost, hlavně ale účinnost (dle výrobce) 96 %. Tedy ve výsledku snížená o účinnost 230V adapteru, který připojíte před picoPSU.

    Pevný disk

    Už od začátku jsem počítal výhradně s pevným diskem ve formě Compact Flash karty. Jednak kvůli nižší spotřebě, nulové hlučnosti ale hlavně mnohem větší spolehlivosti oproti točivým pevným diskům. Jenže kam ji zapojit? Postupně jsem vyzkoušel tři varianty. První varianta byla asi nejvíce obvyklá -- kartu strčím přes redukci do PATA slotu. Zde jsem ale zjistil, že redukce, kterou jsem koupil nefunguje. Deska s ní ani nenabootovala a to jsem mohl dělat psí kusy jak s BIOSem, tak s jumpery na redukci. Naštěstí stála asi jen 80 Kč, tak mě to tak nebolelo :-)

    Další variantou, do které jsem vkládal značné naděje byla redukce CF na SATA. Zde jsem dosáhl větších úspěchů, bohužel při kopírování větších souborů se rozhraní samo od sebe čas od času resetovalo, což v podstatě znemožňovalo instalaci. Momentálně nemám žádnou další desku, na které bych vyzkoušel, zda je o chybu redukce nebo je problém v desce.

    Nakonec jsem zakotvil u varianty CF to USB, která funguje opravdu spolehlivě a i rychlost čtení a zatížení procesoru jsou v normě. Jen je třeba případné zájemce o tuto variantu upozornit, že většina desek nenabootuje ze zařízení typu 168-in-1, je třeba koupit jen a pouze čtečtu CF karet s jedním slotem.

    Chlazení

    Původně jsem chtěl koupit pasivně chlazenou variantu desky -- D201GLY2, chybou na prodejně se mi ale do ruky dostala aktivně chlazená varianta D201GLY2A a protože už měli zavíračku, tak jsem to nechal být. Po různých konstrukčních úvahách o proudění vzduchu a nadávání nad hlučností toho maličkého větráčku na CPU, jsem se větráček odstranit a řešit problém jinak. Malý větráček na CPU byl nahrazen velkým pořádným 80 mm větrákem několik desítek mm nad povrchem desky. Výhodou je, že deska si systémový větrák sama podtaktuje na cca 1500 otáček za minutu a tak jej skoro není slyšet.

    Provozovat Little Valley 2 zcela bez chlazení je možné, je ale třeba desku vložit do plechové skříně a zajistit dokonalý odvod tepla z procesoru a chipsetu. Ten totiž hřeje mnohem více než samotné CPU. Zbytek desky je v podstatě studený. Pokud máte v úmyslu koupit pasivně chlazenou verzi, tak ani nemyslete na to, že ji necháte jen tak položenou na stole a deska se uchladí sama. Je buď potřeba aspoň malý proud vzduchu nebo "připojení" k nějakému pořádnému pasivnímu chlazení.

    Skříň

    Největším problémem při stavbě tohoto počítače byla skříň. Na internetu je docela slušný výběr více či méně kvalitních skříní od různých výrobců. Problémem všech je ale cena. Proč bych měl k desce za 1200 Kč kupovat skříň za 2 a pul tísíce? Možnosti jsou tedy v zásadě dvě: buď se smíříte s investicí do předraženého kusu plechu a donesete si domů něco takového nebo se odhodláte, podobně jako já, do stavby skříně vlastní. Jelikož občas pracuji jako technik zabezpečovacích zařízení, tak mi hned padla do oka skříň na zabezpečovací ústřednu JA-63/JA-80 českého výrobce Jablotron. Rozměry jsou takřka perfektní a po odštípání/odřezání/odpájení některých kusů plastu do ní padne deska jako ulitá. Jen je třeba počítat s tím, že výsledný produkt nebude (pokud jste asi tak stejně "šikovní" jako já) zrovna prototypem designové stáje Lamborghini :-)

    Stavíme

    Stavbu jsem začal nákupem příslušné skříně. V Brně od distributora Jablotronu stála samotná 250 Kč s DPH, což se mi zdá jako přijatelná cena. Po důkladném rozmyšlení, co a jak udělat, jsem se jal vyrábět. Vyřízl jsem vzadu otvor na konektory, zprava díru na slim CD-ROM, ve spodní části pro výstup chlazení, v krytu pro vstup chlazení a vepředu díry na USB a tlačítka.

    Schéma konstrukce

    Po dokončení jsem nad CD-ROM připevnil desku (radši se neptejte jak :-)) a připojil komponenty. Do PCI slotu bylo nutno kvůli rozměrům case vložit nejprve riser, aby se tam bezdrátová karta vešla. Ten zbytek už nebyl žádný problém, jen je třeba se vyznat ve změti kabelů a vše správně zapojit. Dodám jen, že indikační LED lze připojit přímo k desce, není třeba žádných rezistorů či speciálních zapojení. Reset se, stejně jako vypnutí provádí uzeměním odpovídajícího pinu na desce.

    Použité komponenty

    Níže je seznam všeho, co jsem při stavbě spotřeboval. Většina pochází z eBaye, pár věcí jsem koupil v Česku. Uvedené ceny jsou konečné, včetně DPH, poštovného a dalších poplatků v době nákupu (dnes tedy budou nižší).

    Celkem tedy 5914 Kč s tím, že bezdrátová karta s riserem a redukcí (688 Kč) by se dala v rámci úsporných opatření klidně vynechat a CF karta (1690 Kč) by se mohla nahradit za menší a neznačkovou.

    Fotky

    Náhled na stroj Pohled zepředu
    Pohled z boku Pohled zezadu
    Pohled zhora Pohled dovnitř

    Zhodnocení

    Výhody

    Nevýhody

    Závěr

    Výsledkem je počítač o rozměrech 260 × 215 × 75 mm. Sice nevypadá zrovna nádherně, ale funkci malého serveru plní skvěle. Navíc je natolik tichý, že od něj můžu spát půl metru daleko a při otevřeném oknu jej není téměř slyšet. Lepší než většina notebooků. Cena není sice tak nízká, jak jsem, vzhledem k ceně desky původně předpokládal, přesto si myslím, že je to ale rozumná investice. Navíc se při tom člověk zabaví mnohem víc než když si jde do obchodu koupit hotový stroj :-) Ostatně, tento počítač by šlo stejně dobře využít například pro nějaký internetový kiosek či budgetové PC pro prarodiče.

    V současnosti je Ugly, jak jsem počítač pojmenoval, provozován na adrese 1nternet.eu. Na internet je připojen přes kabelovku a běží na něm CentOS 5.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.5.2008 15:21 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Otázky
    Moc pěkný návod. Chci se jenom zeptat na pár věcí:
    1. Proč jsi nesáhl po nějakém malém routeru s USB vstupem? Bylo BT tak nepostradatelné?
    2. Není 8GB disk trochu malý? Kam dáváš všechny ty nepostradatelné soubory?
    12.5.2008 15:35 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otázky
    Proč jsi nesáhl po nějakém malém routeru s USB vstupem? Bylo BT tak nepostradatelné?

    Protože jsem si jednak chtěl hrát a jednak jsem chtěl x86 stroj, který budu moci aspoň trochu rozšiřovat. Navíc nevím o routeru, který by disponoval takovým výkonem a množstvím paměti jako tohle minipc. Bluetooth je jen taková třešnička na dortu, válel se mi tu a nebyl k ničemu.

    Není 8GB disk trochu malý? Kam dáváš všechny ty nepostradatelné soubory?

    Osm giga je tak akorát, na stroji budu spouštět převážně aplikace, které nejsou příliš náročné na diskový prostor. On by ten disk mohl být klidně i poloviční kdybych na tom nechtěl mít ten Squid...

    12.5.2008 17:17 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otázky
    On by ten disk mohl být klidně i poloviční kdybych na tom nechtěl mít ten Squid...
    Squid? - jsi si jist, že to nebude mít problém s počtem zápisů?
    12.5.2008 17:47 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otázky
    Jist si nejsem, chce to zkusit. Moc mě to ale netrápí, když je na SanDisk doživotní záruka (pokud se zrovna na toto nevztahuje, informujte mne prosím).
    12.5.2008 20:37 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otázky
    Zákonná záruka se nevztahuje na opotřebení vzniklé běžným užíváním. Předpokládám, že ani jejich doživotní záruvka v tomto nebude jiná (byli by hloupí, kdyby tohle omezení uvolnili).
    12.5.2008 21:35 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otázky
    Zákonná záruka se nevztahuje na opotřebení vzniklé běžným užíváním.
    Premyslim, co jineho by se jeste mohlo pochroumat na flashdisku, nez to, ze prestane fungovat?
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    12.5.2008 23:14 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otázky
    Rozuměj, reklamuješ výrobní vady. Poškození vzniklé vyčerpáním počtu zápisů je opotřebení.

    Zároveň prosím nezaměňujme pojmy zákonná záruka a smluvní záruka. U té msluvní si výrobce diktuje podmínky - to jsou ony známé pečeti na elektronice atd.
    Only Sith deals in absolutes.
    13.5.2008 17:07 ondracch | skóre: 19 | blog: Mozková kreč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otázky
    Koupil jsem paličku na řízky z jednoho kusu nerezu a bylo na ni doživotni zaruka. Taky nevim co by se na ni mohlo pokazit, ale asi se to s tim lip prodava.
    Proč myslíš, že nemůžeš žít jinak? Pořád Tvořím...
    13.5.2008 17:23 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otázky
    pockej az ti zrezavi :-D
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    13.5.2008 17:46 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otázky
    Doufám, že jsi si doživotně schoval doklad o koupi té paličky nebo máš s sebou svědky s velmi dobrou a dlouhou pamětí :-)
    Only Sith deals in absolutes.
    14.5.2008 17:51 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otázky
    +original obal
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    14.5.2008 18:02 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Otázky
    Obal není součástí zboží a neexistuje povinnost jej uschovávat. I z praktického pohledu by pak naše byty a domy vypadaly po dobu dvou jako skladiště prázdných obalů (nehledě na to, že už občas vypadají jako skladiště starého a prastarého hardware).
    Only Sith deals in absolutes.
    12.5.2008 15:24 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Opravdu neni Little Valley 2 schopna nabootovat z IDE2CF redukce? Vsechny desky, na kterych jsem CF2IDE redukci zkousel, z ni byly schopne nabootovat, i kdyz u nekterych jsem musel rucne vypnou (U)DMA, protoze kara umela jen PIO4 a BIOS mel problemy s jeji detekci. Mozna by pomohla CF2SATA redukce, ale ta je draha a osobne jsem ji nikdy nezkousel. Alternativni reseni je propojit CF2IDE s PATA->SATA redukci, az mi kamarad vrati PATA->SATA redukci, zkusim to v praxi.

    Navic to USB reseni je trochu vachrlate - uz delsi dobu jsem nevidel ctecku, kde by byla pouze CF (jednou jsem dokonce prave kvuli tomu koupil z vyprodeje a vyklubalo se z ni CF/MMC kombo), snad s vyjimkou extra rychlych (a ty byly pres Firewire, ne pres USB). To uz je jednodussi pouzit rovnou USB Flashdisk - dokonce existuji verze pro prime pripojeni do desky (urcene pro ReadyBoost). Pokud ne, staci koupit USB vyvody k desce a misto strkani ven do slotu je umisti nekde uvnitr.

    Nebo - pokud by byla pozadovana vetsi spolehlivost - SSD, tj. disky bez pevnych casti (viz treba tady, ale jdou sehnat i levneji). Ty se chovaji jako plnohodnotne disky, i kdyz levnejsi modely take neumi (U)DMA (napr. jako muj 64MB SSD disk od APACERu). Ale na nabootovani to staci.

    BTW: Kdesi jsem cetl, ze i u nas nekdo prodava zdoje podobne picoPSU, sice ne tak prtave, ale zhruba se stejnou ucinnosti, take napajene 12V. Bohuzel nemuzu si vzpomenout kdo ...
    12.5.2008 15:40 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Opravdu neni Little Valley 2 schopna nabootovat z IDE2CF redukce?

    Je možné, že to bude jen tou mojí redukcí. Je to přecejen nějaká superlevná z eBaye :-) Dle výrobce by měla dokonce umět i to DMA. Po zapojení se normálně rozsvítí a tváří se, že funguje. Jenže deska není schopná se dostat ani do BIOSu, prostě se zastaví před takovou to "Press F2 to enter BIOS" obrazovkou.

    uz delsi dobu jsem nevidel ctecku, kde by byla pouze CF

    Ano, dost špatně se shání, na eBayi (viz odkaz výše) je nabízí jen jeden člověk. Zdá se ale, že je nabízí soustavně už nějakou dobu, tak snad nebude problém to sem dovézt. Kdyby mi fungovala ta SATA to CF redukce správně, tak bych se k řešení s USB rozhodně neuchyloval, nemá to žádná pozitiva...

    U těch SSD je problémem zatím pořád ta cena a nepříliš jistá spolehlivost (prý až 30% notebooků s SSD jde do servisu právě kvůli disku).

    12.5.2008 16:50 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Pasivni zdroje maji tady. Rekl bych, ze je to presne pro tenhle typ pocitace. Chystam se, ze si tam koupim zdroj pro moji EPII.

    Jinak me redukce IDE2CF funguje v pohode (po vypnuti UDMA). Da se koupit za par stovek v TS Bohemia.
    12.5.2008 16:31 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Koupil jsem si CF to IDE redukci v KOBE a bez jedineho problemu jsem na ni provozoval maly server s 8GB CF. 256MB RAM, AMD K6/450 podtaktovana na 200MHz, pasivni chladic, zdroj z 286 s vykuchanym vetrakem (nejdriv jsem ho testoval na 450 MHz se dvema disky asi 50 hodin - nesmrdel, fungoval ... tak jsem to podtaktoval, odpojil HDD (tim jsem snizil odber) a nechal to tak rok a pul).

    Taky jsem si nechal zmensit ATX case na nejakou normalni desku a dal jsem tam zdroj brnenske firmy EMKO (jede od 6V do asi 28V) a bude fungovat v aute. Chodi perfektne, jenom doufam, ze disk visici na technicke gume nebude mit problemy s vibracemi v aute.
    12.5.2008 16:59 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Tuto desku mám a problémem s bootováním z CF-IDE redukce netrpí. Pěkný zápisek!
    12.5.2008 17:16 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Za 6000 Kč sis možná moh z ebay objednat nějakou základní verzi Eee a o moc horší bys to neměl (tu cdromku určitě nepotřebuješ :-)). Spotřeba by byla nižší než tvých 30W, moh bys to mít na pracovním stole, protože to je údajně naprosto tichý, na displeji by sis moh nechat zobrazovat nějaký údaje z toho serveru + třeba nějaký informace typu přišel mail atd., když nemáš zapnutej hlavní počítač, tak bys to moh používat jako nouzový brouzdadlo, možností by byla spousta.
    THIS IS SPARTA!
    12.5.2008 17:30 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Jinak na forum.eeeuser.com jsem viděl stížnosti, že neslabší místo eeečka je víko displeje a že se nemusí zatlačit až zas tak moc a displej praskne. Pokud je to pravda a pokud bude u nás eee dost populární, tak se určitě budou dát takhle postižená eeečka za hubičku koupit a to pak bude na takové domácí servříky ideální.
    THIS IS SPARTA!
    12.5.2008 17:51 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    To mě sice napadlo, ale pak bych přišel o tu zábavu při stavbě :-) Ale jinak je to určitě rozumná úvaha. Když ceny Eee ještě o něco poklesnou, tak se to zdá být rozumnou alternativou k výše uvedenému.
    12.5.2008 18:14 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Tiché by to být mohlo, stačí k tomu přidělat nějaké chlazení na CPU a čipset.
    13.11.2008 21:37 Loias
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    JJ, velké pasivy mají na www.kuku.cz po 50 Kč :-)
    12.5.2008 17:23 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    docela rád bych si postavil nějaký menší a úspornější stroj, ale dost se bojím nízkého výkonu takovýchto řešení - ne že bych na většinu svých blbostí potřeboval kdovíjaké dělo, ale občas si chci pustit nějaký film, a při rozežranosti současných kodeků ...
    12.5.2008 17:23 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Super clanok. Este tak tie obrazky vlozit priamo na abclinuxu. Na imageshack nevydrzia vecnost.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    12.5.2008 17:32 skywaker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Super clanok.

    Ja somsi asi pred mesiacom tiez postavil serverik na stahovanie... cez bazar som splasil mensiu skrinku s minix itx zdrojom s 1 poziciou na cdrom. jedine je zdroj trochu hlucnejsi ale to je ok mam to nad garazou.. a 512mb pameti bohate staci.. ako diskovy priestor uvazujem nad nejakym sata diskom kedze to ma byt na stahovanie.. zatial tam mam 20gb ide disk.
    12.5.2008 17:49 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Já bych je hodil na Ábíčko, jen se mi nelíbí to, jak jsou pod článkem pak zobrazeny všechny najednou (pokud to jde nějak vypnout, rád se nechám poučit).
    12.5.2008 18:04 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Ošklivé řešení je nahrát je k odloženému zápisku (vytvořeného zvlášť pro tento účel bez úmyslu ho někdy publikovat) a odkázat se na ně ze zápisku, kde je chceš mít. Není to dobré, ale troufám si říct, že je to lepší než imageshack.us.
    THIS IS SPARTA!
    hikikomori82 avatar 12.5.2008 17:54 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Pisem prave z takeho isteho stroja:
    Intel D201GLY2A
    1GB RAM Kingston 533 CL5 podtaktovane na 400 CL4
    Zdroj pasivne chladeny Fortron 300W
    250 GB sata Hitachi velmi tichy
    19" LCD
    Teac CDRW (zatial som ju nepouzil)
    Pamat som musel podtaktovat, inak to bolo nestabilne, je to ale chyba tej pamate, nesla na 533 ani na inom kompe. Povodny chladic som vymenil za iny, asi o 1cm vacsi, ventilatoru som predradil nejakych 150ohm odpor takze toci na 2500 ot, je to podstatne tichsie + pridal som 8cm ventilator na 5V ten nepocut vobec. Disk som dal na pruznu podlozku, vyrazne ho to stisilo. Skrina zatial obycajny tower. Fortronu som jednu vetvu musel zatazit vykonovym odporom + chadic 5x5x5cm, po 8h pouzivania sa nahreje asi na 120˚C. Cela zostava sa po 13h aktivnej desktopovej prace nahreje na 55˚C (cpu aj chipset). Pracovat sa na tom da, driver grafiky treba prekompilovat inak behaju pruhy po obrazovke.

    Problemy:

    V prvom rade neexistuje 3D driver pre Linux a ani nebude, hoci karta 3D podporuje. Neprijemnym dosledkom je ze video bezi v XV mode a ked je na fullscreen tak je zvacsene bez interpolacie takze je dost zubate, na anime to dost vidno. Do PCI priakticky ziadna 3D OpenGL karta neexistuje takze je to problem.

    Hlucnost - cez den ju nepocut vobec, az tak okolo polnoci ked sa nahnem uplne k bedni tak ju pocut.
    hikikomori82 avatar 12.5.2008 17:55 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Jo a problem je ze v acpi nezobrazuje teplotu procesora, da sa to zistit len v biose.
    12.5.2008 17:59 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Mohl bys to s tím překompilováním ovladače grafiky trochu rozvést (příp. přidat do HW záznamu desky)? Někde jsem o tom řešení pruhů v obraze četl, ale pak jsem to už nemohl najít, jinak bych se o tom v blogu zmínil.

    S tím OpenGL mě napadá třeba GeForce 2, mám dojem, že některá ty slabší MXka se dělala i pro PCI.
    hikikomori82 avatar 12.5.2008 18:03 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    http://www.linuxos.sk/forum/12596/index.html#link_99584
    kotyz avatar 12.5.2008 18:50 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Co ATi Rage XL 8MB PCI? Ma dokonce hw akceleraci MPEG1/2 videa. Zakladni 3D zvladne taky (hral sem na tom treba Need for Speed III). Na eBay a spol. k videni kolem $10. Ja ji mam z nakyho bazace asi za 150,-
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 12.5.2008 18:56 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Tady ji maji za 300,- s DPH. Novou.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    8.6.2008 03:12 bikerturbo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    kompilace není třeba, Intel nabízí vlastní ovladač. Ten najdeš zde.
    12.5.2008 18:17 tlacenka | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Inspirativní, dík. :)
    12.5.2008 18:43 Dan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Muj case s touto deskou vypada asi takto: http://picasaweb.google.com/danrimal/MiniItx_ammobox
    kotyz avatar 12.5.2008 19:10 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    machrovsky ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Daniel Kvasnička ml. avatar 12.5.2008 20:44 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Tak to je stylovy :-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    12.5.2008 20:54 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Moc pěkný! Kdybych nebyl línej si s tím hrát a měl přístup k odpovídajícím nástrojů (kladivem se taky nedá udělat všechno :-)), tak by i ten můj výsledek vypadal asi jinak...
    12.5.2008 22:51 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Ta trubka od hajzlu pod stolom je este uzasnejsia :-)
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    12.5.2008 20:51 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Já se chystám na via c7 od MSI. Cenově to vyjde asi nastejno, výkonově bude možná o něco slabší via. Na druhou stranu má akcelerované šifrování s aes a asi nižší spotřebu.
    Only Sith deals in absolutes.
    12.5.2008 22:46 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Já mám dva takové servříky. Oba v obyčejné case s obyčejným 250W zdrojem. Je to server, nemusí to vyhrát soutěž v tuningu. :-)
    12.5.2008 23:06 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Tím se utěšuju, když mi někdo říká, že designově to teda není žádná sláva :-)
    12.5.2008 23:20 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Mě se tenhle case na LittleValley docela líbí.
    13.5.2008 10:33 @
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Kingmax misto Kingston? lmao ! Kingmax is poopware, not hardware...
    hikikomori82 avatar 13.5.2008 10:56 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Kingston je shit. Mam 1G 533/CL5 ale je to nestabilne (overene na viacerych pocitacoch), musel som to znizit na 400 MHz. Ked budem kupovat najblizsie pamat budem sa orientovat len podla ceny. Aj tak to vsetko vyrabaju v jednom zavode a len si na to lepsia svoje nalepky.
    13.5.2008 12:34 Jan Mikuš | skóre: 20 | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    No Kingston rozhodne neni zadnej shit. Pouzivam je uz leta v desktopech a serverech a nemam s nima sebemensi problem. V D201GLY2 mam Kingston 1GB/667 (bezi na 533) a je v pohode.
    13.5.2008 13:52 Darek | skóre: 11 | blog: darek_blog | Chomutov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Ja mam v D201GLY2 rovnez Kingston a to 2GB/667 a pul roku bez znamky nestability.
    Little Falls & Little Valley 2
    frEon avatar 13.5.2008 14:17 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2

    ze mas spatny pameti a nahodou sou zrovna od kingstonu neznamena ze kingston je shit. kdybych mel toto prohlasit o kazde znacce hardwaru, kterej se mi podelal, musel bych si ten hw dnes vyrabet sam. sam mam starou sitovku od kingstonu a funguje stale, mam 256 mb pameti kingston, ktere jsou bezproblemu v provozu od roku 94.

    ano muze se to vyrabet v jedne tovarne, dokonce mohou ty soucastky padat ze stejneho stroje. Na konci linky ale stoji clovek, co dela vystupni kontrolu. Vetsinou je od externiho dodavatele, a lepi na ten hw nalepku proslo/neproslo. Je klidne mozne, ze pak ty pameti s nalepkou neproslo veme jinaj chlapek (treba od <noflame>a-data</noflame>) a pusti je na trh (treba s nizsim taktem).

    Talking about music is like dancing to architecture.
    14.5.2008 15:05 marv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Mam taky tuto desku, ale poridil jsem si Kingstone KVR533D2N4/1G a s touto pameti mi to nechodi. Mozna se jedna jenom o vdny kus ale system pada a jenestabilni. Kazdopadne zkusim vymenit. Mam tam 800D2N5/1G a ta slape na 533 uplne v pohode.
    hikikomori82 avatar 14.5.2008 17:08 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Ano mam tu istu, musite ju podtaktovat na 400
    21.5.2008 19:21 marv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    To jsem udelal a uz se nerozbehla vubec. Apropo, proc by se mela podtaktovat, kdyz je uvedeno, ze bezi na 533MHz . Hral jsem si jeste s CL, ale vzdy mi zatuhavala nepravidelne s pruhy jiz pri bootu. Dale je zajimave, ze na 800Mhz mi bezela bez nejakych problemu (sice taky spadla), tusim ze 800Mhz ma default CL=5. A to mi bezelo bez nejakych problemu i s int. grafickou kartou a suse 10.3.

    Dnes mi dosla druha. Po nastaveni Latence 5-5-5, vse je uz v poradku. Je zajimave, pokud zvysim CL=4 vzdy deska po chvili zatuhne. Pamet to ale umi. Jinde mi pamet bezi bez nejakych problemu.

    Zlobi akorat graficky rezim. V suse 10.3 mi to nainstalovat nejde ani nahodou. Zkusim jeste nejaky ten novejsi driver...

    Zda se ze neni zrovna moc dobre provedena komunikace SIS s DDR2 na 533MHz.
    19.5.2008 21:18 cz_ranger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Pokud budete používat na bootování GRUB jako já, tak nezapomeňte zapnout sériový port, který je v BIOSu defaultně VYPNUTÝ grrrr... asi 4 hodiny ztraceného času, když jsem řešil, proč to nebootuje z CF/IDE redukce.... ach jo.. třeba to někomu ten čas ušetří.
    6.6.2008 22:33 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Ahoj, omlouvám se za pozdní reakci.

    Pátral jsem po verzi desky D201GLY2TA s TV výstupem, ale zdá se, že se dá sehnat jen v Americe. Nevíte někdo, jestli by ten TV výstup fungoval bez problémů s našimi televizory?

    Jirka
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    10.6.2008 09:50 Frreeman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    Mno ja osobne bych tam dal HDD z notebooku,mam napr. 120GB WD, 2.5W spotreba, myslim ze to neni tak spatne ne?
    8.2.2012 21:19 Admin narocnej.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí miniserver na platformě Intel Little Valley 2
    ja jsem server udelal se staryho notebooku mam nanem domenu narocnej.cz

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.