abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1075 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Distribuční novinky 48-49/2021

    23. 12. 2021 | David Kolibáč | Novinky | 2197×

    Zatímco do středoevropských končin dorazilo zimní počasí přišel na internet nový CentOS Stream 9 nebo také pravidelná vydání řádky distribucí: 4MLinux, NixOS, EndeavourOS, OpenIndiana, FreeBSD, Tails, Calculate Linux, Zorin OS Lite a nakonec Kali Linux.

    4MLinux 38.0

    Další vydání nezávislé, poměrně minimalistické distribuce 4MLinux bylo s obvyklou čtvrtletní kadencí prohlášeno za stabilní. Verze 38.0 nově ve výchozí instalaci používá zavaděč GRUB 2 (aktuální 2.06), což je změna, kterou si přední distribuce prošly již dávno. Jinak jde o převážně menší aktualizace aplikací, jak v desktopové, tak serverové (zvláště LAMP) variantě. Snad jen mezi novými balíčky této jinak pouze na architekturu x86_64 cílené distribuce přibyla jejich 32bitová sestavení… a pak také např. samostatná, takřka 660MB kolekce klasických linuxových her, kterou lze najít vedle „živých“ obrazů systému na SourceForge. Tam jsou také k mání specializované obrazy od 4MLinuxu odvozené: Antivirus Live CD s antivirem ClamAV, BakAndImgCD pro zálohování dat nebo kompaktní serverový TheSSS s jednoduchým webovým administračním rozhraním.

    NixOS 21.11

    Srdcem distribuce NixOS je funkcionální balíčkovací systém Nix, jehož repozitáře již patří mezi ty nejobsáhlejší a často nejblíže k upstreamu. V pololetním sestavení NixOS 21.11 zůstává Nix 2.3.16, zato řada komponent byla aktualizována a tentokrát přibylo několik desítek služeb. Jde např. o systemd 249, GNU Bash 5, OpenSSH 8.8p1, PostgreSQL 13, Python 3.9 nebo PHP 8.0 jako výchozí a řadu zvláště serverových služeb. Novinkou je přechod na nftables. Na desktopu je k dispozici mj. GNOME 41 či Pantheon 6 (z elementaryOS), KDE Plasma by měla nyní fungovat s Waylandem.

    CentOS Stream 9

    Red Hat Enterprise Linux 8.5 byl vydán v listopadu a následovala jeho alternativní sestavení včetně CentOS Linuxu – posledního v řadě 8.x a s podporou končící s přelomem roku. Nyní je tu nově CentOS Stream 9, jehož ekvivalentním sestavením bude naopak RHEL 9.x. Výchozím bodem této větve je Fedora 34 vydaná na jaře. K dispozici jsou obrazy pro x86_64, 64bitový ARM či architektury IBM POWER9 a Z.

    EndeavourOS Atlantis

    „Živý“ obraz Arch Linuxu s uživatelsky přívětivým instalátorem EndeavourOS přechází na nové schéma označení vydání. Místo prostého kalendářního data používá jméno, aktuálně Atlantis, posléze doplněné o přízvisko neo (tedy nyní Atlantis neo) a poté případně nova pro menší vydání, která si zcela nové jméno podle vývojářů nezaslouží. Novinky v těchto prosincových obrazech systému spočívají v ladění instalátoru Calamares, uvítací obrazovky či nastavení (mj. kešování) správce balíčků, více kontrolách např. kompatibility proprietárních ovladačů Nvidia… v neposlední řadě je také u souborového systému Btrfs zapnutá komprese Zstd.

    Současně se rozšiřuje komunita EndeavourOS, komunitní fórum má mnoho jazykových mutací a vznikají různé komunitní edice distribuce s odlišnými desktopovými prostředími (např. správcem oken Qtile).

    OpenIndiana Hipster 2021.10

    Druhé letošní vydání unixové distribuce OpenIndiana Hipster, označené 21.10 pokročilému měsíci navzdory, proběhlo v tichosti, podrobnější informace nad rámec tvrzení, že podpora hardwaru by měla být lepší, nejsou k dispozici ani po pár týdnech. V repozitářích snad stojí za vypíchnutí Firefoxu 91 ESR namísto 78 z předchozího vydání.

    FreeBSD 12.3

    Starší větev FreeBSD 12.x je – na rozdíl od 11.x – stále udržována, a to podle plánu až do roku 2024. V letošní 12.3-RELEASE jsou shrnuty opravy chyb a aktualizace systémových nástrojů a knihoven, jakožto i podpory hardwaru, což se týká zvláště síťových ovladačů.

    Tails 4.25

    Na ochranu soukromí specializované „živé“ distribuci Tails, založené na Debianu, se dostalo pravidelného balíku aktualizací nyní verze 4.25. Vedle několika oprav chyb a povýšení webového prohlížeče Tor Browser (11.0.2) a samotného Toru (0.4.6.8) přináší také první vydání jednoduchého grafického nástroje pro zálohu dat z perzistentního úložiště na jiné médium (typicky druhou USB flešku).

    Na pozadí se rozbíhá aktivnější práce na Tails 5.0, jež bude založeno na současné stabilní větvi Debianu, tj. „Bullseye“.

    Calculate Linux 22

    Ruská, na Gentoo založená distribuce Calculate Linux tentokrát přináší ve stejném roce druhé nové vydání, rovnou č. 22. Stěžejní novinkou je schopnost zvládat aktualizace systému po velmi dlouhé přestávce. Dále distribuční nástroje byly kompletně portovány na Python 3, celkově výkon systému by měl být lepší, na pozadí se používá udev namísto eudev a dále je ve výchozí konfiguraci PipeWire, ačkoliv uživatelé mohou zůstat u ALSA, nově včetně podpory Bluetooth. Distribuční jádro je řady 5.15. Obrazy systému jsou k dispozici s desktopovým prostředím KDE Plasma (5.22), Cinnamon (5.0), MATE (1.24), Xfce (4.16) či LXQt (0.17), příp. bez desktopového prostředí nebo vůbec bez X serveru – varianta Directory Server obsahuje přednastavený OpenLDAP, Bind, Postfix, Sambu aj. Na jaře oznámený Calculate Container Games součástí vydání není.

    Zorin OS 16 Lite

    Zorin OS 16, derivát Ubuntu cílený na uživatele přecházející zvláště z MS Windows, byl vydán už v srpnu, ovšem jeho „odlehčená“ varianta Lite na sebe nechala čekat přes tři měsíce. Když tedy nyní dorazila, co od ní čekat? Základem systému je Ubuntu 20.04.3 (LTS) a desktopové prostředí Xfce 4.16. Nový je průvodce čerstvou instalací a dialog s doporučeními při spouštění aplikací pro Windows, který upozorňuje na nativní verze vybraných aplikací nebo alespoň např. alternativní instalátory her v Lutris. Dále jde vlastně jen o vylepšení toho, co vesměs bylo již v Zorin OS 15 Lite před dvěma lety, tedy integrace balíčků Flatpak a „plochý“ motiv vzhledu nyní s více možnostmi nastavení, včetně předchystaných variant napodobujících panely a ovládání jiných operačních systémů. Vlastně ještě do výchozího výběru přibyla jednoduchá aplikaci pro nahrávání zvuku. Tedy většina novinek odpovídá „velkému“ Zorin OS.

    Kali Linux 2021.4

    Pro čtvrtletně vydávaný Kali Linux specializovaný na testování zabezpečení se poslední letošní várka obrazů systému nese v duchu menších změn. Nechybí bezmála tucet nových nástrojů zvláště pro analýzu síťového provozu (nebo na mobilním Kali NetHunter balíček pro sociální inženýrství) a samozřejmě také ladění vzhledu a integrace nástrojů do desktopového prostředí: vedle tradičního Xfce je k dispozici také GNOME, jehož verze poskočila na 41, a KDE Plasma 5.23. Ve výchozí konfiguraci se nově lze připojit ke starým instancím Samby, s potenciálně spíše zranitelnou verzí protokolu. Rozšířena byla podpora hardwaru, včetně Raspberry Pi Zero 2 W, a na Apple M1 jsou tu nově obrazy pro VMware.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.