abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    IBM PowerLinux - technologické maximum pro „low-cost“ svět

    3. 3. 2016 | Redakce | Reklama | 3365×

    Víte, že lze na trhu pořídit plnokrevný UNIX (RISC) server za cenu běžných x86 serverů s distrem Debian nebo Red Hat a podporou OpenStack. Nevíte? Připojte se na webinář IBM a zjistěte více. Zn.: musíte mít správnou Javu v prohlížeči

    Registrujte se zdarma na webinář (online seminář) IBM PowerLinux, který se uskuteční dne 22. 3. 2016 od 15:00 h. Registrujte se pomocí emailu na michaela_zajoncova@cz.ibm.com.

    Společnost IBM je díky „ďábelským“ laboratořím a obrovským investicím do vývoje po dlouhá léta právem považována za průkopníka technologií, které akcelerovaly IT průmysl do současné podoby. Poněkud v kontrastu je cena takových řešení a produktů s dnešní orientací trhu na cenově „příznivější“ řešení. Zřejmě toto a další rozšíření unikátních technologií vedlo IBM k založení komunity, která má hlavním krédo v používaní „open-source“ technologií a šíření řešení, která využívají platformu PowerLinux.

    Kam vlastně spěje dnešní svět a jak nahlíží na technologie? Na předních místech zájmu je orientace na Cloud aktivity, analytické zpracování dat, konsolidace datových center a to vše doprovázeno neustálým snižováním nákladů. Mezi trendy se zcela vytrácí důraz na hardware technologie, které jsou však zcela nezbytné pro zajištění kýžených cílů. Bez rychlejších serverů a diskových polí analytické nástroje stěží dodají výsledky v požadované době.

    Může zmíněný PowerLinux server od IBM naplnit takové cíle? Pro určité typy úloh rozhodně ano! V současném serveru bije výkonné procesorové srdce POWER8 s bezkonkurenčními schopnostmi virtualizace, paměťovou a I/O propustností tak něčím naprosto neobvyklým. Procesor je totiž možné rozšířit prostřednictvím CAPI rozhraní o další funkcionalitu přidáním programovatelného FPGA hradlového pole, které může plnit funkce například analytického off-load engine, akcelerace zákaznických výpočetních operací, šifrování dat atd. Očekávají se návrhy možných řešení právě od OpenPOWER partnerů, kteří rozšiřují možnosti použití POWER8/CAPI technologie. Případy užití hledejme tedy všude, kde je očekávána rychlost zpracování, vysoký výkon pro výpočetní operace, analýza velkého objemu dat a všude kde je možné využít schopnosti paralelizace zpracování – multi-threading.

    Díky těmto vlastnostem se servery již úspěšně etablovaly pro SAP HANA in-memory databáze. Open-source komunitu oslovila možnost zkrácení doby zpracování transakcí v oblíbených databázích: EDB Postgres, MariaDB nebo NoSQL databáze jako MongoDB nebo Redis. Právě komerční databázové a middleware platformy jsou trnem v oku mnoha zákazníků, kteří aktivně přistupují ke správě IT infrastruktury. Náklady na provoz jsou často neúměrně vysoké. Celkem logicky se tedy nabízí využití spojení PowerLinuxu, jako výkonné a stabilní platformy v kombinaci s open-source produkty, které nahradí například Oracle produkty všude, kde je to možné.

    Jaká je budoucnost PowerLinux serverů? V současné době jsou servery hlavní nosnou platformou pro OpenPOWER Foundation jejíž partneři rozšiřují možnosti použití. IBM se zavázala podpořit další rozvoj POWER procesoru investicí 3 mld. USD. Očekávat tedy můžeme nové generace procesoru POWER a odvozené servery od řady výrobců. (Dnes POWER Servery vyrábí tři společnosti, kromě IBM také firmy Tyan a Wistron). V neposlední řadě bude možné si servery vybrat jako IaaS službu prostřednictvím IBM SofLayer Cloud.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.3.2016 17:05 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM PowerLinux - technologické maximum pro „low-cost“ svět
    Tak to je skvělé, budu to prosazovat v informačních systémech, v současnosti trpících vysokými HW i SW náklady.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    16.3.2016 13:31 Comodet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM PowerLinux - technologické maximum pro „low-cost“ svět
    http://www-03.ibm.com/systems/power/hardware/7r2/ jeste kdyby tak fungoval odkaz na "datasheet"...
    21.3.2016 16:16 Fanfan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM PowerLinux - technologické maximum pro „low-cost“ svět
    Dobry den, pouzijte prosim odkazy na aktualni modely s POWER8 procesory.

    Zde prikladam link na centralni stranku Linux on IBM Power Systems: http://www-03.ibm.com/systems/power/software/linux/index.html

    Link na "entry" servery najdete zde: http://www-03.ibm.com/systems/power/hardware/linux-lc.html

    IBM Power System S812LC: http://public.dhe.ibm.com/common/ssi/ecm/po/en/pod03109usen/POD03109USEN.PDF?
    16.3.2016 20:13 omg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM PowerLinux - technologické maximum pro „low-cost“ svět
    IBM zda se konecne pochopila princip preziti fungujici firmy jakozto nabozenskeho kultu a presla do komunitniho modelu :-D

    Zda se ze si konecne nekdo vsiml, ze jedina dlouhodobe fungujici soukroma firma je cirkev a prodava ideologii nikoliv produkt hodny konkurence. Produkt lze diferencovat podle vlastnika vyrobni technologie. U ideologie je to vyrazne tezsi, protoze se neda vlastnit primo a lze ji oznacit za totoznou a tudiz nalezici do portfolia cirkve a predefinovat vyrobce na kazatele.

    Ostatne i soucasny zpusob vyporadani transakce neobsahuje jeji primarni hodnotu. Sponzorovani technologickeho pokroku za kazdou cenu. No ale pojdme o krucek dal od dabelskych laboratori a pekelneho tempa pokroku za kazdy gigajoul odpadniho tepla.

    Jen jako kazdy skeptik musim polozit otazku, myslite si, ze muzete byt s timto modelem uspesni, kdyz soucasti nakupovane ideologie pokroku za kazdou cenu jsou akciove trhy a majitele, kteri nepodlehaji stejnemu fanatickemu vnimani beznadejnosti trzni situace?

    Docela me zajima zakulisi, protoze kazda firma co si dokazu predstavit by vymekla a zmenila corporate branding strategii a dospela k nazoru, ze je na konci zivotniho cyklu a prisla s projektem zdraveho zleho dvojcete. Coz se sice kvalifikuje za urcitych okolnosti jako trestny cin, ale jeste jsem nevidel, ze by se treba v CR vymahal.
    16.3.2016 20:18 omg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM PowerLinux - technologické maximum pro „low-cost“ svět
    nutno podotknout: u tech gigojoulu je to mysleno za celou historii oboru a pres vsechny participujici konkurenty.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.