abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 3. 11. 2011: Jak to bude s btrfsck

    14. 11. 2011 | Luboš Doležel | Jaderné noviny | 4325×

    Aktuální verze jádra. Citát týdne: Peter Zijlstra. (Částečně) dospívající IIO. Novinky o btrfs z LinuxCon Europe. Začleňovací okno pro verzi 3.2, 1. část.

    Obsah

    Aktuální verze jádra

    link

    Začleňovací okno pro verzi 3.2 je stále otevřené, takže v době psaní ještě nevyšla žádná předverze. Vizte článek níže pro přehled toho, co bylo doposud zařazeno.

    Stabilní aktualizace: během uplynulého týdne žádné nevyšly. Aktualizace 2.6.32.47 a 2.6.33.20 jsou ve fázi posuzování; můžeme je čekat 4. listopadu nebo později. Obě dvě jsou významné, protože mají více než 100 oprav. 2.6.33.20 by mělo být poslední aktualizací pro 2.6.33 (tentokrát doopravdy); uživatelé realtime jsou vyzýváni k přechodu na 3.0, které bude mít dlouhou podporu.

    Citát týdne: Peter Zijlstra

    link
    /*
     * Více kouření haše místo výpočtů, ty brďo, 
     * čumte na ty čísla, jak plovou.. Určitě mi 
     * na paměť šlápl růžový slon.
     */
    
    /*
     * Žádné bezejmenné parchanty tu nemůžeme trpět!
     */
    
    /*
     * To, co je tady nahoře ^^^^^, vám doporučuju přečíst.
     */
    
    /*
     * Zhola nemožné, zrovna jsme to zaregistrovali a zkontrolovali
     * jsme, že to nebylo NULL.. Vsadil bych se, že ta houbička,
     * co jsem snědl, byla dobrá!
     */
    
    /*
     * Rozebral jsem to a zase jsem to složil, akorát mi teď
     * zbývají tyto 'náhradní' díly.. kam je mám dát.
     */
    
    /*
     * Měli jsme na zdi N lahví piva, jedno jsme vypili, akorát že
     * teď na zdi nezbývá N-1 lahví piva...
     */
    

    -- Někdo řekl Peteru Zijlstrovi, aby přidal nějaké komentáře

    (Částečně) dospívající IIO

    link

    Subsystém pro průmyslové I/O (Industrial I/O; IIO) žije ve staging stromu už nějakou dobu. Poskytuje framework pro ovladače, které pracují s různými senzory, co měří veličiny jako napětí, teploty, akceleraci, okolní světlo a další. Během uplynulých let se objevily nějaké ty spory ohledně toho, jak tyto senzory mají zapadnout do jádra; doufá se, že IIO poskytne odpověď.

    Jádro IIO sedělo mimo strom hodně dlouho; říká se, že stav kódu tomu odpovídá. Našlo se odhodlané úsilí věci ve staging stromě zlepšit, což mělo měřitelné výsledky. Nyní je tu sada patchů IIO jádra, která by podle správce Jonathana Camerona měla být připravena dostat se ze staging do hlavní řady.

    IIO senzory se dost odlišují, od jednoduchých senzorů s nízkou šířkou pásma ke složitým zařízením s vysokou šířkou pásma. Počáteční posun IIO je zaměřen na první skupinu. U těchto typů senzorů se očekává, že uživatelské rozhraní bude výhradně fungovat v sysfs, pod /sys/bus/iio/devices. Každé zařízení bude mít řadu atributů; některé jako name a samping_frequency budou u všech. Ostatní budou záviset na tom, co senzor vlastně měří; navrhované ABI se snaží názvy těchto atributů standardizovat, kdykoliv je to možné.

    Plánem je dostat toto rozhraní do hlavní řady a pak začít přesouvat menší (a čistší) ovladače. Podpora komplexnějších zařízení bude následovat. V době psaní tohoto textu ještě nebyl kód přetažen do 3.2, ale ještě se to může stát. Mezitím se velké množství změn v IIO dostalo do staging stromu pro 3.2; je tu zjevný zájem dát tento subsystém do kupy.

    Novinky o btrfs z LinuxCon Europe

    link

    V říjnu vyjádřila komunita uživatelů btrfs znepokojení nad stále chybějícím nástrojem pro kontrolu a opravu souborového systému. Tehdy autor btrfs Chris Mason řekl, že doufá, že během své přednášky na LinuxCon Europe předvede funkční kontrolní nástroj. Váš redaktor z LWN byl v hloučku stojícího obecenstva, které čekalo na šou; demonstrace jsme se dočkali, ale asi to nebylo to, co někteří účastníci očekávali.

    Chris začal mluvit o btrfs a jeho obecných cílech; o těch jsme tu dostatečně psali a nebudeme je opakovat. Zopakoval plán Oraclu použít btrfs jako hlavní souborový systém ve své distribuci odvozené od RHEL; není třeba dodávat, že toto vyžaduje naprosto stabilní implementaci. Proto se hodně sil věnovalo rozsáhlým testům a opravám chyb.

    Vydání jádra označené 3.2 bude obsahovat výsledky této práce; půjde o spoustu oprav. Bude obsaženo i značné vylepšení logovacího kódu. Ukázalo se, že mnoho dat bylo logováno více než jednou, což značně zvyšovalo potřebu I/O; to bylo opraveno. Objem I/O u logu byl oproti dřívějšku snížen o 25 %.

    Ve verzi 3.3 bude asi hlavním vylepšením užívání větších bloků pro uzly v B-stromu tohoto souborového systému. Větší bloky mohou samozřejmě obsahovat více dat a zejména pak metadat. To znamená, že metadata, která byla předtím roztříštěna po souborovém systému teď mohou být společně uchovaná v relevantním inode. To nakonec vede ke značenému zlepšení výkonu u řady operací nad souborovým systémem.

    Další blížící se funkcí, která se očekává „hned po fsck“ je začlenění implementací RAID5 a RAID6 od Dava Woodhouse. Tato práce byla původně zaslána v roce 2009; Chris se omluvil, že trvalo tak dlouho, než to bylo začleněno. Jak bude tato práce ve skutečnosti používána, si žádá trochu zamyšlení; RAID 5 a 6 je docela dobrý pro data, ale může být problémový pro metadata, která mají tendenci nezaplnit ani zdaleka plný RAID stripe [proužek], což může vést k nízkému výkonu I/O. Naštěstí bylo btrfs už od počátku navrženo tak, aby mohlo uchovávat data a metadat odděleně; to znamená, že je možné věci udělat tak, že zatímco data budou chráněna plným RAIDem, metadata budou používat jednoduché zrcadlení.

    Řeč o ochraně metadat samozřejmě vedla k problému obnovy souborového systému po poškození metadat. K tomuto slouží opravný program; btrfs se stalo čím dál tím známějším pro neexistenci řádného kontrolního nástroje (a především pak opravného). V době řeči na LinuxConu btrfs stále ještě opravný nástroj nemá, ale v tomto směru se už udělal nějaký ten pokrok a byla poskytnuta řada jiných mechanismů.

    Copy-on-write [vytvoř kopii při zápisu] povaha btrfs implikuje, že bude existovat řada starých kopií metadat na souborovém systému v daném čase. Každá změna nakonec povede k vytvoření nové kopie a zanechání předchozí verze, než bude blok recyklován. Chris zjistil, že poškození souborového systému se jen výjimečně dotknou starších metadat, takže dává smysl je použít jako hlavní zdroj při obnově poškozeného disku. Nejprve je ale nutné umět najít starší metadata.

    Pro toto btrfs udržuje pole obsahující místa bloků mnoha starších verzí kořenu souborového systému. Když jde o obnovu dat, tak je podle něj kořenový blok důležitější než superblok. Kořen je nahrazován často, neboť změny metadat probublávají na vrchol adresářové struktury, takže pole „starých kořenových bloků“ obsahuje odkazy na to, co je ve skutečnosti snapshotem velice nedávného stavu souborového systému. Toto bude jednoznačně nedocenitelným prostředkem, když se něco pokazí.

    Jedním způsobem použití je prostě připojit souborový systém za použití starší verze kořene. Chris předvedl tuto funkci vyrobením děr v testovacím souborovém systému a následně připojením staršího kořene, čímž se věci vrátily do původního stavu. Pro prosté, rychle detekované problémy by starší kořenové bloky měly být rychlou cestou k řešení.

    Nicméně nedá moc práce představit si situace, kdy tento přístup nebude fungovat. Pokud je blok metadat málokdy měněného podstromu například vynulován vinou selhání hardwaru, nemuselo by se na to nějakou dobu přijít. V době, kdy si uživatel uvědomí, že je něco špatně, už nemusí být k dispozici starší hierarchie obsahující informace potřebné pro obnovu. Proto mohou být zapotřebí jiná řešení.

    Jedním takovým bude zjevně nástroj pro úplnou kontrolu a opravu souborového systému. Tento nástroj ale ještě není připravený. Vyrobit správný nástroj pro opravu je těžký problém; bez dostatečné péče může dobře míněný pokus o opravu snadno věci zhoršit. Data, která mohla před takovým pokusem být opravena, už pak nemusejí být opravitelná. I kdyby už dnes byl dostupný řádný btrfsck, trvalo by asi pár let, než by nasbíral dostatek zkušeností k vyvolání pocitu důvěry v uživatelích, kteří mají starost o svá data.

    Takže to vypadá, že bude potřeba něco jiného. To „něco jiného“ bude asi nakonec nástroj pro obnovu dat od Josefa Bacika. Tento nástroj odvádí jednoduchou práci (jednoduchou na vysvětlení): prokopává se poškozeným souborovým systémem v režimu pouze ke čtení a extrahuje co nejvíce dat, co jen jde. Protože v něm nedělá žádné změny, nemůže věci zhoršit; vypadá to jako nástroj, který by stál za to, i kdyby existoval kompletní nástroj pro opravu.

    Tento nástroj, spolu s potřebnou podporou souborového systému, by měl být k dipozici v době jádra 3.2. Mezitím vznikl nový repozitář btrfs-progs, ve kterém bude v blízké době obsahovat tento nástroj pro obnovu. Suma sumárum, není to zrovna btrfsck, ve který někteří uživatelé doufali, ale mělo by to stačit k tomu, aby tito uživatelé měli větší pocit jistoty, pokud vkládají svá data a důvěru v nový souborový systém. Podle velikosti davu během Chrisovy přednášky se dá soudit, že hodně lidí má právě o toto zájem.

    [Váš redaktor z LWN by rád poděkoval Linux Foundation za uhrazení cesty na LinuxCon Europe.]

    Začleňovací okno pro verzi 3.2, 1. část

    link

    Linus vydal jádro 3.1 a otevřel začleňovací okno pro 3.2 dne 24. října, zatímco seděl na Kernel Summitu 2011. V době psaní tohoto textu bylo do hlavní řady přetaženo téměř 8200 neslučovacích změn. To je velké množství a řada významných stromů ještě čeká na přetažení. Vypadá to na nejaktivnější vývojový cyklus, co jsme tu v poslední době, a možná za celou dobu, měli.

    Nejvýznamnější změny viditelné pro uživatele ve verzi 3.2 zahrnují:

    • Podpora TCP nyní podporuje proporcionální redukci rychlosti, což je algoritmus, který umožňuje rychlejší obnovu po přechodných síťových problémech.
    • Do blokové vrstvy přibyla podpora trvalých aliasů pro disková zařízení.
    • Bezpečnostní modul TOMOYO nyní může implementovat omezení na názvy hodnot proměnného prostředí a operace nad sokety.
    • Byl začleněn subsystém modulu rozšířeného ověřování. který používá trusted platform module (TPM) pro ochranu systému před offline změnami v souborech.
    • Byl začleněn řadič šířky pásma CFS [CFS bandwidth controller], který umožňuje administrátorovi nastavit maximální využití CPU u skupin procesů. Pro informace, jak tuto věc používat, čtěte soubor s dokumentací.
    • Podpora RAID 5 byla přidána pro zařízení objektového úložiště. Toto je třetí implementace RAID 5 v jádře, další (pro btrfs) je na cestě.
    • Architektura s390 se dočkala podpory kernel crash dumpů.
    • Nástroj pro připojení paměti jiného procesu, určený pro rychlou výměnu zpráv mezi procesy, je nyní v hlavní řadě. Od doby, co se na LWN o patchi psalo posledně, se ale podoba systémových volání změnila:
          ssize_t process_vm_readv(pid_t pid, const struct iovec  *lvec, 
      			     unsigned long liovcnt, const struct iovec *rvec,
      		 	     unsigned long riovcnt, unsigned long flags);
      
          ssize_t process_vm_writev(pid_t pid, const struct iovec  *lvec, 
      			      unsigned long liovcnt, const struct iovec *rvec,
      		 	      unsigned long riovcnt, unsigned long flags);
      
      Pro více informací vizte manuálovou stránku.
    • Systémové volání mremap() nyní pracuje správně s transparentními velkými stránkami, což omezuje počet operací rozdělených stránek [page-split operations].
    • Architektura x86 získala implementaci hashovacího algoritmu SHA1 pro SSSE3. Ze seznamu změn: „S tímto algoritmem jsem dokázal zvýšit propustnost jedné IPsec linky z 344 Mbit/s na 464 Mbit/s na Core 2 Quad CPU za použití SSSE3 varianty – zrychlení o 34,8 %“. Byly přidány i optimalizované varianty Blowfish a Twofish.
    • Je tu nové rozhraní pro nastavení šifrovací vrstvy z uživatelského prostoru. Autoři se ale bohužel zjevně ještě nedostali k tomu, aby pro toto rozhraní napsali nějakou dokumentaci.
    • Byla začleněna podpora pro architekturu „Hexagon“ na bázi DSP; čtěte tento článek pro více informací.
    • DVFS (dynamic voltage and frequency scaling; dynamické škálování napětí a frekvence) je nový mechanismus pro řízení zařízení, která mohou pracovat při vícero hodnotách napětí a frekvence, čímž se podle potřeby posouvají na stupnici mezi spotřebou a energie a výkonem. Je to podobné mechanismu regulátoru cpufreq používaném u CPU.
    • Přibyla podpora pro řadu zařízení, jejich seznam najdete v originále článku.

    Změny viditelné vývojářům jádra zahrnují:

    • Adresář se síťovými ovladači (drivers/net) byl notně přeorganizován; většina ovladačů byla přesunuta do adresářů pro určitá média nebo protokoly.
    • Nový „subsystém řízení pinů“ umožňuje vývojářům embedded systémů nastavovat řadu víceúčelových pinů na současných SoC procesorech. Pro detaily vizte Documentation/pinctrl.txt. Ovladače pixmuxy U300 a CSR SiRFprimaII byly rovněž přidány.
    • Nové makro module_platform_driver() umožňuje eliminovat řadu omáčkového kódu pro jednoduché platformní ovladače.
    • API quality-of-service správy výkony je obohaceno o schopnost správy QOS omezení pro každé zařízení zvlášť; záměrem je toto používat pro nový subsystém DVFS. Pro podrobnosti o tomto API čtete Documentation/power/pm_qos_interface.txt.

    Začleňovací okno bude trvat asi až do 7. listopadu. Druhá část začleňovacího okna bude shrnuta v příštích Jaderných novinách.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.11.2011 07:33 jos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 3. 11. 2011: Jak to bude s btrfsck
    Hash collision, did we smoke some?
    14.11.2011 11:28 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 3. 11. 2011: Jak to bude s btrfsck
    "Proportional rate reduction" není "proporcionální tempo zmenšení" (to by tam muselo být of), ale proporcionální redukce (snížení) rychlosti.
    14.11.2011 18:29 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 3. 11. 2011: Jak to bude s btrfsck
    „S tímto algoritmem jsem dokázal zvýšit propustnost jedné IPsec linky z 344 Mbit/s na 464 Mbit/s na Core 2 Quad CPU za použití SSSE3 varianty – zrychlení o 34,8 %“.
    Nepíše se tam, jaké Core 2 Quad to bylo? Protože 45nm Core 2 má určitá významná zlepšení v SSE oproti 65nm (zejména rychlá "shuffle unit").
    Bedňa avatar 15.11.2011 08:14 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 3. 11. 2011: Jak to bude s btrfsck
    Dík za článok.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.