abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Do soutěže „VIP“ se přihlásilo více než 30 projektů

    30. 10. 2008 | Tisková zpráva | Tiskové zprávy | 2950×

    Do soutěže „VIP – Vyvíjej, Inovuj, Programuj“ přihlásili zájemci celkem 32 projektů, z nichž pětičlenná porota vybrala 12, kterým podle obtížnosti a významu přidělila finanční částky od 10 do 55 tisíc korun. Celkem může být mezi všechny vybrané projekty rozděleno 405 tisíc korun. V článku je představeno všech 12 vybraných projektů.

    Obsah

    Tisková zpráva

    link

    30. října, Praha – Sdružení CZ.NIC, správce domény nejvyšší úrovně .CZ, dnes oznámilo výsledky prvního kola soutěže pro mladé talenty v oblasti ICT. V něm mohli zájemci přihlásit od 4. září do 17. října projekty zaměřené na vývoj nového open-source softwaru nebo inovaci softwaru používaného v oblasti internetových technologií, služeb či infrastruktury. Odborná komise dnes rozhodla o tom, na kterých projektech mohou začít soutěžící pracovat, a jaké částky mohou jednotlivci nebo týmy po úspěšném vyřešení projektů získat. Do soutěže se přihlásili jak studenti z gymnázií, tak ze středních a vysokých škol.

    Od této chvíle mohou vybraní přihlašovatelé začít pracovat na svých projektech. Na jejich vyřešení mají čas do 15. ledna 2009. Poté se opět sejde odborná komise a do konce měsíce odevzdané projekty vyhodnotí. Vyhlášení výsledků soutěže a slavnostní předání cen proběhne 2. února příštího roku.

    „Přestože soutěž VIP – Vyvíjej, inovuj, programuj – pořádáme letos poprvé, přihlásilo se do ní více projektů, než jsme čekali. Mezi těmi, které porota vybrala, je i několik, kterým jsme přiřadili nejvyšší možnou částku. Jedním takovým, a z pohledu poroty asi nejzajímavějším, je projekt, který by měl zajišťovat dosažitelnost IPv4 serverů z IPv6-only sítí,“ říká jeden z porotců soutěže Ondřej Surý, technický ředitel sdružení CZ.NIC.

    Informace o vybraných projektech, podrobný harmonogram, porotce atd. najdou zájemci na internetové adrese soutěže http://www.nic.cz/vip/. Soutěž mediálně podporují i její partneři, kterými jsou informační portály AbcLinuxu.cz, Root.cz, IT Systems a měsíčník Connect.

    O sdružení CZ.NIC, z. s. p. o.

    Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998 a v současné době má 54 členů. Hlavní činností sdružení je provozování registru doménových jmen .CZ a 0.2.4.e164.arpa (ENUM), zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně CZ a osvěta v oblasti doménových jmen. V současné době se sdružení intenzivně věnuje rozšiřování systému ENUM, rozvoji systému FRED pro správu domén, zavádění DNSSEC a podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice. Sdružení CZ.NIC je členem sdružení EURid spravujícího evropskou doménu .EU a dalších obdobně zaměřených mezinárodních společností (CENTR, ccNSO, ITU a další). Více informací na internetové adrese http://www.nic.cz.

    Kontakt pro média:

    Vilém Sládek
    Specialista komunikace
    CZ.NIC, z.s.p.o.
    Tel.: + 420 222 745 117
    GSM:+ 420 739 452 919
    E-mail: vilem.sladek@nic.cz

    Jan Hrabovský
    Account Manager
    Ewing Public Relations
    Tel: +420 224 800 537
    GSM: +420 777 855 459
    E-mail: jan.hrabovsky@ewingpr.cz


    Vybrané projekty

    link

    Projekt č. 2

    DnsResolver .NET

    link

    Specifikace funkčnosti

    DnsResolver .NET bude nepřímou portací projektu Net::DNS 0.63 (http://www.net-dns.org/) na platformu .NET/MONO. Umožní zasílat požadavky na DNS servery a následně interpretovat jejich odpovědi.

    Při implementaci budu vycházet z těchto dokumentů:

    Hodnotící kritéria

    • Knihovna bude podporovat minimálně stejný rozsah funkcí jako předloha (http://www.net-dns.org/docs/).
    • Bude nezávislá na opračním systému, tj. bude plně funkční v prostředí .NET Framework 2.0+ a také v open-source prostředí MONO 1.9.1+ (http://www.mono-project.com/).

    Projekt č. 4

    Import funkcionalita pre Doxygen

    link

    Specifikace funkčnosti

    Implementácia import funkcionality do aplikácie Doxygen podľa požiadavky vo wish-liste. Požiadavka zavádza nový tag @import, ktorý includuje text, určitu časť zo zdrovojého súboru. Tag by mal mať nasledujúcu syntax: @import [region-name] Kde file je zdrojový súbor a region-name je meno regionu v tomto zdrojovom súbore. Okrem toho je nutné zaviesť aj tag @region ktorý v zdrojovom súbore vyčlení a pomenuje region. Tag by mal mať nasledujúcu syntax: @region [skip-lines] Kde region-name je meno regionu, ktorým je region identifikovaný. Okrem toho ma teto tag nepovinný parameter skip-lines. Ide o číslo, počet riadkov, ktoré sa na začiatku regionu ignorujú a nebudú includovane. Pôvodná požiadavka hovorila o dalšom tagu @endregion ktorý som sa rozhodol vypustiť. Za koniec regionu bude považovaný začiatok nového regionu, alebo EOF.Tým chcem eliminovať chybovosť a detekciu stavov ako region v regione, neukončený region.

    Hodnotící kritéria

    • Nová funkčnosť má umožniť includovanie textu, regionov z iných súborov.
    • Implementácia novej funkčnosti nesmie poškodit celkovú funkčnosť doxygenu.

    Projekt č. 11

    Správce verzí na web hostingu.

    link

    Specifikace funkčnosti

    Při psaní složitějších programů, skriptů, konfiguračních souborů se každému občas stane, že udělá změnu, která se ukáže jako chybná a pak nastává problém jak se dostat do předchozího, funkčního stavu. K tomu slouží správce verzí. Jde o programy(např. CVS, SVN, Bazaar, GIT, Mercurial), do kterých je možné komfortní cestou ukládat jednotlivé verze souborů a oni si pamatují změny mezi těmito verzemi a dokážou na požádání vrátit minulou verzi, nebo třeba verzi z minulého pátku. Dalším místem kde se ukazují jako neocenitelní pomocníci je spolupráce více lidí na velkých projektech. V takovém případě dokáží řešit přístup více lidí k jednomu souboru a řešit konflikty ve změnách udělaných různýmí uživateli. Pro nasazení správce verzí je potřeba buď vlatnit server nebo použít některých poskytovatelů jako jsou sourceforge nebo code.google. Proto bych rád vytvořil správce verzí, kterého si každý bude moci nainstalovat na webový hosting, kterých je ať už placených nebo zdarma na internetu spousta.

    Hodnotící kritéria

    Správce verzí na web hostingu by měl umět základní věci jako checkout, commit, diff, získání určité verze, získání verzovaných souborů tak jak vypadaly určitého data, řešení konfliktů, webové rozhraní pro zobrazování verzí. Serverová část bude napsána v PHP a MySQL, klientská v Javě.


    Projekt č. 14

    FlyIM

    link

    Specifikace funkčnosti

    Snadná IM (Instant messaging) komunikace z mobilu. Projekt by měl tři části:

    1. klienta v J2ME (MIDP 2.0, CLDC 1.0 nebo 1.1)
    2. proxy server
    3. protokol mezi klientem a serverem (tzv. MMPP)

    Návrhem tedy lze částečně přirovnat k Opeře Mini. Klient však bude mít další výhodu: nebude nutno jej mít spuštěný pořád. Pokud nebude spuštěn a uživateli dojde zpráva, bude automaticky spuštěn. Pokud by již byla spuštěna nějaká Java aplikace a telefon by nepodporoval spuštění více aplikací zároveň, chování by záleželo na telefonu. Podle zkušeností například Sony Ericsson K320i uživateli navrhne ukončení aktuální aplikace. Samotná IM komunikace mezi proxy serverem a serverem poskytovatele IM by probíhala přes XMPP.

    Tento protokol byl zvolen z několika důvodů:

    • otevřený protokol => spolehlivost
    • snaha přiblížit Jabber uživatelům
    • případné transporty mohou být na Jabber serveru
    • někteří poskytovatelé IM nabízejí jako alternativu spojení právě XMPP

    Hodnotící kritéria

    Server by měl mít funkčnost odpovídající Java aplikaci. Prvně uděláme jednoduchého klienta (=klienta+proxy), který by uměl přijímat a posílat zprávy a zpravovat stavy. Potom se jej budeme snažit rozšiřovat.

    V plánu by byly hlavně tyto funkce:

    • group chat (MUC)
    • nastavení stavu (vč. offline) podle pravidel - např. časově (např. 20:00 - 6:00 offline) nebo podle situace (např. jiný stav pro vypnutého klienta)
    • automatické on-line/off-line podle toho, zda je uživatel připojen k mobilní síti (via API)
    • podpora transportů
    • podpora nálad
    • nějaká rozdílová synchronizace všech kontaktů

    Také můžeme vylepšovat uživatelské rozhraní. Ten, kdo bude dělat Java aplikaci, má zkušenosti s BombusModem a může se jím inspirovat nebo něco udělat lépe.


    Projekt č. 15

    MapTiler - generator mapových dlaždic pro interaktivni webové mapy

    link

    Specifikace funkčnosti

    MapTiler bude nově vytvořená aplikace umožňující komukoliv jednoduše publikovat na Internetu existujicí rastrové mapy jako překryvnou vrstvu pro Google Maps, Microsoft Virtual Earth, Yahoo Maps, OpenStreetMap či OpenAerialMap a další služby s využitím standardních JavaScript API a open-source projektů. Typickým příkladem může být publikovaní skenovaných papírových map, nebo vygenerovaných překryvných map s transparentností, např. mapa signálu mobilní sítě na určitém území či map kampusu univerzity. MapTiler využívá existující georeference již obsažené v rastrových souborech formátů jako je GeoTIFF, JPEG2000, MrSID, ECW apod. Aplikace sama provádí transformaci lokálních kartografických systémů (např. českého S-JTSK) na globální projekci použitou v mezinárodních internetových mapových aplikacích. Výstup je také možné zobrazit ve 3D prostředí aplikace Google Earth.

    Ukázky prezentace map automaticky generovaných z volně dostupných amerických rastrových map (USGS, NOAA):

    Projekt je použitelný i pro publikovaní rozměrných obrazů jiného typu než map: napřiklad snímků z mikroskopu, rentgenu, nebo velmi rozměrných fotografíí. Umožňuje totiž uživatelsky příjemné zoomovaní a prohlížení obrazu obecně i bez informace o georeferenci. MapTiler generuje sadu malých grafických souboru (dlaždic), prohlížeče v HTML a metadata v XML formátu. které po přesunutí na jakýkoliv webserver poskytnou kompletní zpřístupnění obrazu, bez nutnosti instalovat nebo nastavovat speciální serverový software. Pro vlastní zobrazení map nebo obrazů v prohlížeči je primárně využit open-source JavaScript projekt OpenLayers, není zde tedy závislost na žádné komerční či uzavřené knihovně nebo API. Celá aplikace je pod open-source licencí BSD. Základ pro hlavní funkcionalitu této aplikace jsem již vytvořil v rámci programu Google Summer of Code v projektu GDAL2Tiles. Jedná se o utilitu v příkazové řádce, která implementuje zmíněnou funkcionalitu jako součást open-source knihovny GDAL. (info: http://www.klokan.cz/projects/gdal2tiles/) Ukazuje se, že funkcionalita utility GDAL2Tiles je atraktivní i pro méně zkušené uživatele, kteří ale mají problém s kompilací knihovny GDAL, s kartografickou terminologií a také s programatorským přístupem k editaci obrazu, či jen příkazovou řádkou. Proto nově navrhovaný projekt MapTiler je orientován více na koncové uživatele. Cílem je vytvořit grafickou aplikaci která bude jednoduše použitelné pro mírně a středně pokročilé uživatele a programatory, kteří dnes například vytváří mashups pomocí Google Maps API nebo projektu OpenLayers. Věřím, že open-source aplikace tohoto charakteru muže výrazně ovlivnit systém jakým jsou dnes publikovany mapy na internetu. Plně tak spadá do oblasti internetových technologií, infrastruktury či služeb, které je předmětem soutěže VIP sdružení CZ.NIC. Aktivně pracuji i na standardizaci zminěného formátu publikace v rámci Open Geospatial Consortium. Moje utilita GDAL2Tiles už byla prakticky využita experty z institucí: European Commission Joint Research Center, National Library of Scotland, US Forest Survey, French Geological Survey a dalšími. Jsem postgradualní student kartografie na FSV ČVUT v Praze, mám vystudovanou fakultu Informatiky na Masarykově univerzitě v Brně. Moje CV je k dispozici na http://www.klokan.cz/cv.pdf Pro projekt MapTiler jsem už připravil webové stranky na adrese http://www.maptiler.org/.

    Hodnotící kritéria

    • Vytvoření plnohodnotné open-source grafické aplikace v prostředí wxWidgets, naprogramované v Pythonu, plně fungující pod operačním systémem Linux, Windows i Mac OS X.
    • Kompilace knihovny GDAL (C++) se všemi závislostmi do binarní podoby vhodné pro distribuci na platformách Windows a Mac. (Linux má již GDAL v balíčkovacích systémech obsažen). Závislostí je poměrně hodně.
    • Vytvoření instalátoru pro Windows a Mac OS X. Připravení kostry balíku aplikace MapTiler pro některý balíčkovací systém v Linuxu (alespoň jeden z autopackage, debian, rpm nebo Python PyPI).
    • Doplnění potřebné funkčnosti pro zpracování libovolného rastrového obrazu na vstupu aplikace, úprava GDAL2Tiles pro podporu spolupráce s grafickým prostředím.
    • Vytvoření základu uživatelské dokumentace a FAQ databáze.
    • Aplikace bude zveřejněna na http://www.maptiler.org/ a kompletní zdrojový kód bude k dispozici na http://code.google.com/p/maptiler/.

    Projekt č. 21

    Resize Image plug-in pro Firefox

    link

    Specifikace funkčnosti

    Plug-in bude přidávat nabídku do menu u formuláře na odeslání souborů(obrázků). U obrázku bude moci uživatel změnit velikost - nebude muset nahrávat zbytečná data, která by stejně kvůli omezení webového serveru byla zbytečná. Uživateli tak nemusí mít grafický editor a bude moci obrázky pro web škálovat přímo ve svém prohlížeči. Uživatel si dále bude moci vybrat pouze určitou část obrázku podle zadaného poměru stran. Plug-in bude také nabízet možnost automatické změny velikosti obrázků podle uživatelem zadaných kritérií. Uživatel tak nebude muset u každého obrázku měnit velikost ručně, ale nastaví maximální výšku/šířku obrázku a obrázky se při odeslání formuláře automaticky zmenší/zvětší. Uživatel také bude moci znovu odeslat obrázek zmenšený během běhu firefoxu.

    Hodnotící kritéria

    Plug-in bude fungovat ve verzích Firefoxu 2.0 a vyšších na systémech Linux, Mac OS X a MS Windows. Plug-in bude správně měnit velikost obrázku na základě uživatelem zadaných kritérií. Plug-in bude automaticky správně měnit velikost obrázku při odeslání formuláře. Plug-in dokáže i vybrat a měnit velikost pouze určité části obrázku.


    Projekt č. 26

    UniMaxima

    link

    Specifikace funkčnosti

    Výpočet derivací, určitého a neurčitého integrálu, rozložení na parciální zlomky, Taylorovy řady, sum, limit funkcí a řad, operací s maticemi, vlastních čísel a vektorů matic a determinanty matic. Vykreslování funkcí jedné a dvou proměnných. Uložení a načtení uživatelské relace, Vytváření PDF dokumentů z výsledků a doprovodného textu. Nástroj pro výpočty z oblasti Mikroekonomie (zobrazování indiferenčních křivek s rozpočtovým omezením; výpočet současné hodnoty; hledání maximálního užitku, zisku; výpočet elasticit; výpočet mezní míry (technické) substituce; výpočet mezních a průměrných nákladů firmy).

    Hodnotící kritéria

    • Uživatelská přívětivost – intuitivní ovládání bez nutnosti čtení dokumentace
    • Možnosti zobrazování grafů funkcí a (statistických) dat
    • Uložení a načtení uživatelské relace
    • Vytváření PDF dokumentů z výsledků a doprovodného textu
    • Modul Mikroekonomie
    • Podpora lokalizací

    Projekt č. 28

    Implementace bindings pro DNSSEC knihovny ldns pro Python

    link

    Specifikace funkčnosti

    Implementace umozni jednoduse vyuzivat DNSSEC knihovny ldns i v programech napsanych v jazyce Python.

    Hodnotící kritéria

    Implementovany budou vsechny funkce z DNSSEC knihoven ldns.


    Projekt č. 29

    Implementace bindings pro knihovny DNS serveru Unbound pro Python

    link

    Specifikace funkčnosti

    Implementace umozni jednoduse vyuzivat knihovny DNS serveru Unbound i v programech napsanych v jazyce Python.

    Hodnotící kritéria

    Implementovany budou vsechny funkce z knihoven DNS serveru Unbound.


    Projekt č. 30

    Unbound bindings pro jazyk Python, využití jako lokální DNS White/Gray/Black List pro potlačení spamu

    link

    Specifikace funkčnosti

    Hlavní cíl projektu je vytvořit vysokoúrovňový interface serveru Unbound pro jazyk Python (PyUnbound), s důrazem na co nejjednodušší použití, který umožní server snadno rozšiřovat při zachování jeho výkonu. Příkladem použití pak bude DNS server (proxy) pro Grey/White/Black List (dále DNSBL), který lze využít pro redukci spamu na vysoce exponovaných poštovních uzlech. DNS server bude určen k nasazení na nejpoužívanějším open-source email serveru (MTA) Sendmail (Postfix), který bude pomocí Milter API rozšířen o možnost vytvořit na DNS serveru gray list (dočasně zakázané domény). Seznam pravidel bude možné automaticky synchronizovat s velkými RBL (Realtime Black-List) servery. Více v příloze.

    Hodnotící kritéria

    • Vysokoúrovňový interface pro server Unbound v jazyce Python
    • Interface k nízkoúrovňovým strukturám serveru Unbound pro další rozšiřitelnost
    • Implementace lokálního DNSBL serveru pro kontrolu spamu
    • Implementace pluginu pro DNSBL server do zvoleného email serveru

    Projekt č. 31

    WrapSix

    link

    Specifikace funkčnosti

    Program bude zajišťovat dosažitelnost IPv4 serverů z IPv6-only sítí (předpokládá se běh na serveru/routeru, který má přístup přímo do IPv4 sítě). Skrze svůj IPv6 adresní rozsah (dostatečně velký pro "maskování" všech IPv4 adres + 1 adresa pro přístup k vlastnímu serveru), na kterém naslouchá, bude zajišťovat spojení s IPv4 servery. Současně bude zprostředkovávat funkci DNS resolveru (nikoli nahrazovat), kdy se nejprve pokusí zjistit dosažitelnost serveru přes IPv6 (v případě úspěchu vrátí přednostně přímo tento výsledek), posléze se dotáže na totéž pro IPv4 a výslednou (IPv4) adresu zamaskuje do svého IPv6 adresního rozsahu, takže klient obdrží IPv6 adresu. Není nutné, aby tyto dvě funkce běžely na témže stroji (program tedy bude mít dva režimy - nastavitelné). Samozřejmostí je, aby klientské aplikace byly připravené na IPv6 a nedotazovaly se na Áčkové DNS záznamy - ty se totiž budou vracet v nezměněné podobě.

    Hodnotící kritéria

    • program bude fungovat na linuxových systémech
    • bude navenek funkční bez omezení na určitý operační systém, ale jen pro IPv6 aplikace
    • jeho běh bude ovlivnitelný nastavením v konfiguračním souboru a/nebo přes argumenty předané při spouštění (nastavení předaná argumentem budou mít větší prioritu před nastavením v konfiguračním souboru)
    • bude umět naslouchat na všech IPv6 adresách z nastaveného rozsahu a všech portech současně
    • bude umět zprostředkovávat funkci DNS resolveru s funkcí maskování IPv4 adres do svého IPv6 rozsahu
    • bude umět přemosťovat spojení mezi IPv6 klientem a IPv4 serverem
    • bude schopný nasazení do experimenátlního prostředí

    Projekt č. 32

    LDNS Python wrapper (pyLDNS) a jeho využití pro automatickou kontrolu konfigurace DNS serveru

    Specifikace funkčnosti

    Cílem projektu je zpřístupnit nástroje pro práci s DNS záznamy aplikacím psaným v jazyce Python a umožnit tak vývojáři pohodlné ladění a rychlé prototypování nových nástrojů a aplikací. Jako nejvhodnější se jeví knihovna LDNS (http://www.nlnetlabs.nl/projects/ldns), ke které bude vytvořen tenký objektově orientovaný wrapper - modul pyLDNS. Tento modul bude využit k realizaci aplikace, jejíž úlohou je usnadnit administrátorům odhalení typických chyb, kterých se často dopouští při konfiguraci DNS serveru. Detaily viz příloha.

    Hodnotící kritéria

    • vysokoúrovňový objektový interface v jazyce Python
    • Python wrapper kompatibilní s verzí 2.5, 2.4
    • nástroj umožňující automatickou kontrolu DNS záznamů z vnitřní/vnější sítě a jejich dostupnosti
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.10.2008 16:39 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Do soutěže „VIP“ se přihlásilo více než 30 projektů
    neurcite integraly jdou vypocitat programem?
    30.10.2008 17:16 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Do soutěže „VIP“ se přihlásilo více než 30 projektů
    Řekl bych, že jo. Spočítatelné integrály (tedy ty, které mají primitivní funkci) jdou (laicky bych řekl) vypočítat iterativně za použití per partes nebo substituce s tím, že hodně jich bude mít někde v tabulce jako předem známé. Nespočítatelné se mohou dát alespoň aproximovat na základě fitu nějaké funkce grafem hodnot určitého integrálu.
    31.10.2008 13:16 zimous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Do soutěže „VIP“ se přihlásilo více než 30 projektů

    Principialne to de, viz Rischův algoritmus. S implementaci uz je to horsi, nevim jestli to nekdo zvladnul uplne cely. Napsal sem kdysi jistou cast (zadny odmocniny, exponenciely po uprave pouze ve jmenovateli, logaritmy kdekoli) a v principu se to prevadelo na integraci racionalnich funkci.

    Zajimavy je, ze ten algoritmus je ciste algebraickej a vyuziva pouze per partes (teda Leibnizovo pravidlo, ze) a diferencialni rovnice, ktery definujou funkce jako exp nebo log. Prekvapive nepouziva substituci, kterou vetsina lidi (a nadanejsich delfinu;) povazuje za silnejsi.

    31.10.2008 09:00 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Do soutěže „VIP“ se přihlásilo více než 30 projektů
    Ten projekt 26 je neco jako toto? http://user.mendelu.cz/marik/maw/ Respektive jsem z toho popisu nepochopil, jakou formou to ma byt realizovano.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.