abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Virtuální desktop Stickfish Raydesk

    4. 5. 2008 | Reklama | Tiskové zprávy | 7536×

    Sun Ray 2 a Stickfish Raydesk jsou určeny k nahrazení stolních počítačů. Raydesk je vhodný do podniků, které mají více zaměstnanců s konkretními úkoly a chtějí zjednodušit správu počítačů a zvýšit bezpečnost jejich užívání. Příkladem mohou být call centra a finanční instituce.

    Ekonomický pohled na virtuální desktopy

    raydesk sun ray card

    Nasazení počítačů přineslo do světa podnikání revoluci. Firemní procesy se výrazně zrychlily, sklady se doplňují v reálném čase, výroba je schopna dodávat výrobky na míru jednotlivým zákazníkům, z účetnictví je snadné získat libovolný report a management má konečně díky ERP přehled o celém podniku.

    Jenže každá mince má dvě strany, a tak i počítače mají své nevýhody. Podniky se na nich staly závislými, takže má jakýkoliv výpadek dramatický dopad na výkonnost firmy. Cílené či náhodné útoky mohou vést ke ztrátě citlivých firemních údajů. Porušování autorských práv a neoprávněné užívání firemních aplikací hrozí finančními ztrátami. Počítače mohou i negativně ovlivňovat produktivitu zaměstnanců – dělník u pásu těžko může práci předstírat, administrativní pracovník u počítače snadno.

    Cílová skupina

    Sun Ray 2 a Stickfish Raydesk jsou určeny jako náhrada za stolní počítače. Raydesk je vhodný do podniků, které mají více zaměstnanců s konkretními úkoly a chtějí zjednodušit správu počítačů a zvýšit bezpečnost jejich užívání. Příkladem mohou být dohledová centra, call centra, finanční instituce, úřady a další organizace, kde lze skupinám uživatelů definovat konkrétní aplikace. Řešení naopak není vhodné tam, kde je vyžadován velký grafický výkon (CAD), zaměstnanci si sami instalují software nebo vedení IT nemá sílu prosadit změny (omezení dostupných aplikací nebude populární krok).

    Raydesk logo

    Raydesk.cz

    Co je to Raydesk?

    Stickfish Raydesk není žhavá novinka, ale několika lety reálného provozu prověřený produkt. Mezi zákazníky najdete například ČEPS, Státní fond životního prostředí, Výzkumný ústav bezpečnosti práce či Mendelovou zemědělskou a lesnickou univerzitu a Univerzitu Pardubice.

    Problémy běžných kancelářských PC

    Zkusme se podívat na některé problémy, které přinášejí klasické osobní počítače. Kancelářská PC jsou složitá zařízení náchylná k chybám. Skládají se z procesoru, operační paměti, pevného disku, grafické karty a dalších komponent. Když selže kterákoliv ze součástek, počítač neběží a pracovník nemůže pokračovat v práci, dokud není počítač opraven nebo nedostane náhradní počítač. Data však většinou zůstanou na porouchaném počítači.

    Na počítači je nainstalován operační systém (obvykle Microsoft Windows) a sada aplikací. Nicméně prakticky vždy jsou tam kromě programů potřebných pro výkon zaměstnání i další aplikace dodané spolu s operačním systémem. A tak není výjimkou zastihnout zaměstnance, jak si v pracovní době hraje pasiáns, brouzdá po Internetu nebo sleduje video na YouTube.

    Problém je ještě závažnější, když si uvědomíte, že uživatelé osobních počítačů si mohou instalovat další aplikace neznámého původu. Do hry dále vstupují nelegální data, například pirátské kopie filmů či MP3. Když pomineme dopad na produktivitu, tak rizika zahrnují možnost zavlečení virů či trojských koní a hlavně nebezpečí instalace produktů bez platné licence. V případě odhalení musí firma kromě vysokých pokut a náhrad škody čelit i veřejné ostudě. Výjimkou nebývá ani trestní stíhání odpovědných osob, včetně managementu.

    I když zaměstnanec neinstaluje žádné neschválené aplikace, tak na základě slabosti architektury Microsoft Windows může dojít k zavlečení virů, rootkitů a jiného zlomyslného softwaru i při běžném používání. Stačí otevřít zavirovaný dokument balíku Microsoft Office, internetovou stránku, e-mail či zábavné video. Zlomyslný software může nejen snižovat výkon počítače, ale i sledovat aktivity uživatele, odesílat jeho dokumenty a hesla útočníkovi nebo třeba mazat data z disku. Obvykle se i velmi rychle šíří po počítačové sítí, takže administrátoři musejí opravit desítky či stovky instalací.

    Ve firmách je běžné, že na počítačích je k dispozici síťový disk, který bývá pravidelně zálohován. Nicméně, i když na něj zaměstnanec skutečně ukládá všechny dokumenty, mnohá systémová nastavení jsou uchovávána operačním systémem nebo aplikacemi na lokálním pevném disku. Týká se to například nastavení e-mailu. V případě poruchy nebo krádeže počítače je pak obtížné či dokonce nemožné přichystat náhradní počítač se stejným programovým vybavením, nastavením i daty.

    Všechny předchozí body znamenají práci navíc pro počítačové administrátory firmy. Musejí chodit po všech pracovištích, instalovat nové aplikace, antiviry, záplaty operačního systému, nastavovat pravidla zálohování dat na pevných discích a ověřovat jejich dodržování, hledat neschválené aplikace, odstraňovat viry a řešit poruchy hardwarových součástí počítačů.

    Z pohledu společnosti mají obdobné výpadky za následek nadměrné nákladům nejen kvůli zastavení práce zaměstnance, ale také z důvodu dohledávání ztracených dat a informací. Následující graf ukazuje souhrn růstu nákladů z pohledu administrace, energií a přímých nákladů na pořízení.

    raydesk vydaje
    Zdroj: IDC, IBM. Výdaje v miliardách dolarů

    Počítače také extrémně rychle morálně zastarávají. Je běžné, že po třech nebo čtyřech letech dojde k výměně za novější model. Starý počítač má minimální zůstatkovou cenu, takže je pro společnost nejjednodušší jej účetně odepsat. V ceně počítače je obvykle opět zahrnuta další licence na operační systém, kterou jste již zaplatili při koupi starého počítače. Většinou je nutné koupit i licence na nové verze aplikací. Když dále připočteme náklady na spotřebovanou energii a hlavně čas IT personálu na uvedení nového PC do použitelného stavu, tak celkové náklady na vlastnictví počítače (TCO) jdou do násobků jeho pořizovací ceny.

    Náklady na energii rostou meziročně o více než 10 %

    Kancelářský počítač spotřebuje ročně 1 490 kW hodin energie, což odpovídá nákladům skoro 4 000,- Kč.

    Ceny energií se v České republice za rok 2007 vyšplhaly o 11 %. Při trendu dorovnávání cenových hladin v rámci EU je jejich další nárůst nevyhnutelný. Je dokázáno, že ICT odvětví vyprodukuje ročně kvůli spotřebě energie stejné množství CO2 jako letecký průmysl. Obrovské náklady na výrobu energie se zákonitě promítají i do nákladů dnešní firemní IT politiky a ceny provozu IT, což si si uvědomuje většina moderně smýšlejících managerů a ekonomů.

    Ukážeme si na jednoduchém příkladu, že nákup výpočetní techniky, konkrétně běžných kancelářských PC, je pouze zlomkem jejich celkové ceny. Průměrné PC kancelářského pracovníka má příkon, podle studií společnosti Gartner, 180 W. Se současným vylepšením řízení spotřeby (Energy Star) se běžná PC blíží příkonu 100 W. V obou případech však všechny elektrické a mechanické obvody uvnitř počítače vytvářejí o 50 % vyšší spotřebu, než je nutné pro vlastní fungování PC. Studie také uvádí, že při dnešních nákladech tvoří ceny energie 10 % rozpočtu firemního IT, ale za několik let vyroste tento poměr až na 50 %.

    raydesk prikon

    Raydesk – řešení od firmy Stickfish

    Společnost Stickfish, s. r. o., partner roku 2007 firmy Sun Microsystems, si je těchto problémů dlouhodobě vědoma, a proto přinesla na trh unikátní řešení – enterprise desktop Raydesk. Jedná se o kombinaci virtuálních zobrazovacích displejů Sun Ray 2 nahrazujících neoptimální koncept osobních počítačů a softwarového řešení pracovního prostředí Raydesk.

    raydesk sfzp

    Základní architektura řešení vychází z osvědčeného konceptu klient-server. V kancelářích dojde k nahrazení složitých a k chybám náchylných osobních počítačů za levné bezúdržbové stanice Sun Ray 2. Ty slouží k zobrazení pracovního prostředí na připojeném LCD monitoru a k zadávání vstupu uživatele, ať už přes klávesnici nebo myš. Tyto stanice jsou velmi jednoduché k zapojení a nejsou náchylné k poruchám. Samotné aplikace běží na serveru.

    Tuto odlišnost od klasických osobních počítačů je potřeba zdůraznit. Aplikace neběží na stanici Sun Ray 2, ale na serveru. Důsledkem je, že stanice není třeba vyměňovat za novější modely, jako je tomu u osobních počítačů. Virtuální desktopy Sun Ray vyrobené před 5 lety, fungují ve stejné kvalitě a komfortu jako dnes dodávané modely a celé řešení je zpětně kompatibilní. U virtuálních desktopů Sun Ray nedochází k PC­-JoJo efektu – přidáním další aplikace nevzrůstají u lokálního tenkého klienta hardwarové nároky. Virtuální desktopy Sun Ray prostě komponenty jako grafické karty nebo paměť neobsahují.

    Jednotlivé virtuální zobrazovací jednotky Sun Ray 2 se připojují k serveru, na kterém běží Stickfish Raydesk. Jedná se o moderní prostředí, které uživatelům poskytuje pracovní plochu pouze s aplikacemi, které jim byly přiřazeny. Plocha uživatelů postrádá jakákoliv menu či možnosti měnit parametry sítě, zobrazení apod. Raydesk je velmi flexibilní a umožňuje spouštět aplikace z heterogenních prostředí (Windows přes Citrix či RDesktop, aplikace z Linuxu, Solarisu, AS400 či například z QNX). Samozřejmostí je integrace s firemními adresářovými službami (LDAP) nebo moderními identity managementy. Hlavní výhodou je ale centrální konfigurace. Správce sítě může ze své kanceláře povolovat či odebírat aplikace jednotlivým uživatelům nebo skupinám uživatelů, resp. stanovovat pravidla používání (například časové omezení). Zcela odpadá nutnost obcházet jednotlivé kanceláře a provádět změnu pro každý počítač zvlášť.

    Terminály Sun Ray – virtuální desktopy

    raydesk sun ray

    Virtuální zobrazovací terminály Sun Ray 2 a 2FS mají oproti osobním počítačům spousty výhod a atraktivních vlastností. Dnešním trendem je zodpovědné chování firem vůči životnímu prostředí. To ale osobní počítače nemohou poskytnout. Mají vysokou spotřebu elektrické energie a je třeba je každých několik let vyměňovat za novější modely. Oproti tomu stanice Sun Ray 2 nezastarávají, a není proto nutné je nahrazovat novějšími modely. A jejich spotřeba je oproti osobním počítačům až dvacetkrát nižší. Sun Ray 2 má při provozu spotřebu pouhých 3,9 W! Kromě šetrnosti k životnímu prostředí tedy přináší výrazné finanční úspory.

    Kdybyste vypnuli jedno PC na dobu 15 měsíců, ušetříte cenu energie, která se rovná ceně terminálu Sun Ray 2.

    Jednoduchým výpočtem, bez započtení úspor na straně správy a údržby, se dá dojít k finanční návratnosti výměny energeticky nešetrných PC za virtuální desktopy Sun Ray.

    Další výhodou je bezúdržbovost. Virtuální zobrazovací terminál se zapojí do elektrické sítě, počítačové sítě, k monitoru a vstupním zařízením. To je vše. Žádná další údržba není zapotřebí a administrátor spravuje softwarové nastavení ze své kanceláře. Díky tomu zvládne za jednu časovou jednotku zpracovat více požadavků. V případě velkých areálů či detašovaných pracovišť je časová úspora značná.

    Pro vyšší zabezpečení se uživatel přihlašuje pomocí čipové karty. Odpadají tak problémy s nedisciplinovanými uživateli, kteří si lepí svá hesla na monitor a podobně.

    Atraktivní a klíčovou funkcí je i takzvaný hotdesking. Jedná se o funkci, která zajišťuje, že při odhlášení (vyjmutí čipové karty) dojde jen k pozastavení aktuálního sezení, které je obnoveno dalším přihlášením – i u jiné stanice! Doba obnovení sezení po vložení čipové karty je kratší než jedna vteřina. Uživatel si připraví prezentaci ve své kanceláři, pak přejde s čipovou kartou do zasedací místnosti, přihlásí se a může zákazníkovi předvést svou nabídku. Pokud bude mít zákazník nečekaný dotaz, bude na něj uživatel moci snadno zodpovědět, neboť bude mít po ruce veškeré své dokumenty, jako kdyby se nacházel na svém pracovišti.

    Důležitým kriteriem je i cena. Sun Ray 2 se na www.64bit.cz prodává za třetinovou cenu značkového osobního počítače nižší třídy a i vylepšený model Sun Ray 2FS s šifrováním přenášených dat a přímou podporou zobrazování na dvou monitorech je znatelně levnější než osobní počítač.

    Funkce Raydesku

    Stickfish Raydesk je komplexní řešení pro enterprise desktop. Běžný uživatel jej vnímá jako pracovní plochu, kde vidí své aplikace. Ovládání se drží zažitých vlastností prostředí MS Windows, Gnome či KDE. Na ploše jsou ikonky dostupných aplikací, panel pro přepínání běžících aplikací, grafické pozadí nebo třeba hodiny. Uživatel spouští aplikace, na které je zvyklý. Prostředí je natolik intuitivní, že jeho používání nevyžaduje žádné školení. Největší změnou pro uživatele bude nedostupnost 'odpočinkových' aplikací typu Miny či Freecell. Nadřízený bude mít za úkol bude vysvětlit zaměstnanci, že nemá v popisu práce hraní her, a proto jsou mu zpřístupněny jen ty aplikace, které potřebuje k výkonu svého pracovního zařazení. Veškerá data a soubory jsou uloženy na centralizovaném souborovém serveru, takže zálohovací politika řeší ochranu dat a jejich případné obnovení hromadně.

    Pro administrátora je Raydesk podstatně rozsáhlejší a dává mu širokou paletu možností. Prostředí je velmi modulární. Například používá-li firma adresářové služby na bázi identity managementu, Raydesk umožňuje integraci se servery LDAP či Microsoft Active Directory. V opačném případě je možné zvolit, zda se konfigurace bude ukládat do souborů nebo databáze. Raydesk umí využít SRSS (Sun Ray Server Software), pokud je nainstalován.

    Stickfish Raydesk se nastavuje pomocí webového rozhraní. Prostředí umožňuje konfiguraci profilů, skupin a uživatelů. Profil obsahuje seznam dostupných aplikací. Každá aplikace je na pracovní ploše zobrazena jako ikonka s popisem. U aplikace je možné určit, zda se má spustit automaticky po startu, případně její časové omezení (například přístup k seznamu zákazníků není možný mimo pracovní dobu). Dále je možné nastavit obrázek na pozadí, což je důležité u stanic pracovníků jednajících se zákazníky. Uživatelé mohou být řazeni do skupin, například podle pracovního zařazení (účetní, ostraha, pracovník call centra apod.). Profil je možné přiřadit jak skupině, tak jednotlivým zaměstnancům.

    Důležitou funkcí je i možnost spouštět aplikace z různých platforem. Administrátor může nakonfigurovat profil nebo skupinu tak, aby měli uživatelé k dispozici aplikace z jiných serverů. Pro uživatele je způsob spouštění aplikace naprosto transparentní a původ aplikace z jiného operačního prostředí vůbec nevnímá.

    Přes nativní a ekonomicky dostupný RDP protokol nebo Citrix konektor pomocí ICA protokolu je možné přistupovat k programovému vybavení platformy Microsoft Windows. Raydesk ovládá také standard X Window System, takže uživatelé mají k dispozici i aplikace z Linuxu, Solarisu, BSD atd. Stickfish dokázal svou technologickou vyspělost tím, že pro dohledové centrum organizace ČEPS vytvořil konektor na real­time operační systém QNX.

    Přínosy řešení Sun Ray 2 a Stickfish Raydesk

    Kombinace virtuálních desktopů Sun Ray 2 a Stickfish Raydesk přináší vyšší bezpečnost. Uživatelé se neprokazují hesly (často nevhodně volenými), ale unikátní čipovou kartou (smart card). Na virtuálním zobrazovacím terminálu Sun Ray 2 nejsou uložena žádná data, takže jejich případnou krádeží nehrozí únik citlivých údajů (účetnictví, databáze zákazníků, projektové plány). Jelikož všechna data jsou uložena na serverech, je snadné a finančně efektivní zajistit jejich pravidelné zálohování.

    Protože uživatel nikdy nemá přístup k administrátorskému účtu, viry a další zlomyslný software nebo mediální soubory porušující autorská práva nemají šanci infiltrovat firemní síť. Uživatel nemá možnost instalovat neschválené aplikace nebo připojovat nepovolené periferie. Stickfish Raydesk umožňuje nastavit přesná pravidla týkající se toho, kdo a kdy bude mít přístup k jednotlivým aplikacím a datům, což snižuje riziko průniku neautorizované osoby k tajným informacím (například ERP či CRM).

    Další výhodou je centralizovaná správa. Po zapojení Sun Ray 2 již administrátoři nemusejí uživatele navštěvovat, aby jim něco nastavili. Vše mohou provádět z pohodlí své kanceláře z webového rozhraní administrace Raydesk. Pokud je například v běžné společnosti s PC potřeba nainstalovat vybraný program všem zaměstnancům, znamená to obejít všechny budovy, patra a kanceláře a strávit několik minut instalací tohoto programu, případně využít pro jednotlivé počítače VNC přístup a jeden po druhém doplnit o požadovanou aplikaci. U středně velké firmy to může být úkol na několik dní. S řešením Raydesk se jedná o triviální operaci, která zabere několik málo minut. Administrátor nainstaluje daný program jedenkrát – na server. A pak v administračním rozhraní Raydesku přidá novou ikonku skupině zvolených uživatelů, kteří mají novou aplikaci používat. Časová a finanční úspora je značná.

    S tím souvisí i problém správy vzdálených poboček. Mateřská firma má často pobočky po celé republice, případně i v zahraničí. Pokud není pobočka dostatečně velká, nevyplatí se pro ni zaměstnat samostatného správce. Navíc je složité nakonfigurovat a udržovat stejné nastavení k rozličným firemním zdrojům. V případě Raydesku stačí dostatečně rychlé síťové připojení a zaměstnanci budou mít stejné aplikace a data, jako jejich kolegové v centrále. Administrátor Raydesku potom nemusí rozlišovat, zda uživatel sedí ve vedlejší místnosti nebo stovky kilometrů daleko.

    Osobní počítače rychle stárnou. Jejich výkon brzy přestane stačit novějším aplikacím a je třeba je vyměnit za novější model. Dvojka Sun Ray 2 a Stickfish Raydesk má však lepší řešení – neupgradujte desítky či stovky klientských počítačů, investujte raději do serveru a úspory energií. Ekonomika tohoto kroku je neúprosná a zrychlení pocítí všichni uživatelé najednou. A pokud máte opravdu velké nároky na výkon a vysokou dostupnost, Stickfish Raydesk je možné zapojit v režimu fail­over.

    Zákazníci

    Stickfish Raydesk není žádná žhavá novinka, ale reálným nasazením prověřené a vyladěné řešení. Používá se například ve společnosti ČEPS, Státním fondu životního prostředí, Výzkumném ústavu bezpečnosti práce, Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě a Univerzitě Pardubice. A pochopitelně i u výrobce ve firmě Stickfish.

    Rozhodnutí sáhnout k osvědčenému provozování Sun Ray sítě pro terminálové připojení, které bylo provozováno již ve starém dispečerském řídícím systému, narazilo na nekompatibilitu s novým OS QNX 6.3. Na základě referencí na dodávky Stickfish Raydesk Enterprise Desktop řešení byla oslovena firma Stickfish, která pro nás navrhla řešení na míru a ve spolupráci s dodavatelem SDŘS zrealizovala dodávku celé sítě na klíč, včetně softwarových úprav PHINX konektoru, kterou nám nebyla žádná jiná známá firma schopna zajistit, a včetně dodávky požadovaných vícemonitorových pracovišť pro vývojové pracovníky. Dodané řešení plně odpovídá našim požadavkům pro práci se vzdáleným grafickým připojením a splňuje naše bezpečnostní požadavky při využití stávající infrastruktury IT.

    Ing. Bohuslav Podroužek
    Projektový manager SDŘS, ČEPS, a. s.

    Kontakt

    Stickfish, s. r. o.
    Koněvova 2660/141
    130 83 Praha 3
    +420 267 108 381
    info@stickfish.cz

    O Stickfish

    Stickfish je ICT firma specializující se na technologie enterprise Linux a UNIX. Její strategií je dodávat ucelená řešení: od analýzy požadavků, nalezení nejvhodnější varianty, až po školení, následnou technickou podporu nebo outsourcing správy. Stickfish poskytuje řešení předních výrobců, jako jsou Sun, IBM, Red Hat, Oracle či VMware, vyspělé síťové prvky Juniper a Cisco a dále vlastní vysoce bezpečné a rychlé řešení enterprise desktopu Raydesk. Stickfish provozuje známé elektronické obchody 64bit.cz a AbcHost.cz, stejně jako populární technicky orientované internetové portály AbcLinuxu.cz a ITBiz.cz.

    Použité ochranné známky jsou majetkem svých vlastníků.


    Ke stažení

    text tohoto článku v PDF pdf icon stickfish_raydesk.pdf
    verze zkrácená na 2 strany v PDF pdf icon stickfish_raydesk-2_strany.pdf
           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luboš Doležel (Doli) avatar 4.5.2008 00:25 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Kancelářský počítač spotřebuje ročně 1 490 kW hodin energie, což odpovídá nákladům skoro 4 000,- Kč.
    Já na matiku nikdy nebyl, ale když je ta diskuze povolená. Rok 2008 má 253 pracovních dnů, pracovní doba je asi 8 hodin - to nám dává 2024 hodin práce. Ten desktop žere 736 Wattů? Můj NB teď v idle podle ACPI žere 17-18W....
    4.5.2008 01:30 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Třeba se to počítá tím způsobem, že rok má 365 dní a každý den má 24 hodin. To by pak vyšlo 8760 hodin, z čehož plyne spotřeba 1490/8760 = cca 170W. To by desktop mohl mít. Ale 736W odpovídá nadupanému hernímu PC.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 4.5.2008 01:47 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    736W neodpovídá ničemu. Na stroji s dvěmi nVidiemi mám typickou spotřebu 120W.
    Salamek avatar 4.5.2008 12:27 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    to odpovídá elektronkovýmu počítači velkymu jak panelák kterej je chlazenej 2 tryskovýma motorama a né kancelářskýmu počítači :-D:-D:-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    4.5.2008 23:08 Krakonoš | skóre: 17 | Nová Ves v Horách
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Souhlas. Z praxe vím, že 365 dní na rok a 24h na den je víceméně reálné. Není to pravidlem,ale dokážu si představit běžného uživatele, který maximálně vypne monitor (v horším ho vypne systém, v nejhorším tam běží celou noc a víkend krásný OGL nebo DX spořič co vytěžuje integrovanou grafickou kartu a dává jí pěkně zabrat, aby náhodou nemohla mít malou spotřebu). A připočtěte si ještě marketing.

    Každopádně cena stanice je velmi příznivá (z mého pohledu) a řešení nadmíru zajímavé (pracoval jsem na něčem obdobném s NX klientem a linuxem - fungovalo to docela dobře (až na to, že klienti byly stejně zase desktopy, takže se od toho odpustilo))
    13.11.2008 14:45 Martin B.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    No ono, treba u nas se pouzivaji pocitace na 3 smeny a bezi temer neustale 6 dni v tydnu. Take je jasne, ze sunray stanici si neporidi kazdy domu na hrani, protoze je k nicemu. Takze je to pro firmy a kancelare, kde pocitace opravdu pouzivaji a nemaji je pouze na icq a hrani her.
    4.5.2008 03:01 Mykonou | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Jsou nekde k dispozici HW specifikace toho tenkeho klienta?
    I TY muzes byt echt linuxak!
    4.5.2008 08:21 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    4.5.2008 10:33 Peter Fodrek
    Rozbalit Rozbalit vše Preco tam pisau AMD Alchemy
    To uz je davno posunute Raza Microelectronics v ramci investicie AMD do tejto firmy zo dna 13.6.2006 http://www.amd.com/us-en/Corporate/VirtualPressRoom/0,,51_104_543~109665,00.html

    alebo u Sun-u nezaregistrovali odchod dnesneho sefa Raza Microelectronics z postu prezidenta AMD 14.9.1999 http://www.amd.com/ru-ru/Corporate/VirtualPressRoom/0,,51_104_543_553~768,00.html
    4.5.2008 08:55 hank | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Specifikace jsou na stránkách http://www.sun.com/sunray/sunray2/specs.xml

    On to není klasický tenký klient, ale ultra tenký klient -- tj. nebootuje (ani ze sítě). Pokud vytáhnete za provozu napájení a zase jej připojíte, tak na desktopu máte vše jak to bylo před výpadkem.

    Existují tři verze:

    Sun Ray 2 -- nejlevnější

    Sun Ray 2 FS -- má více USB portů, možnost připojit dva monitory a připojení přes optiku

    Sun Ray 270 -- je integrován do 17" LCD

    Osobně se mně moc nelíbí kvalita LCD u Sun Ray 270. Sun Ray 2 FS je zase docela drahý, takže na běžné použití je nejlepší Sun Ray 2. :-)

    Se Sun Ray mám praktickou zkušenost jako uživatel (Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Lesnická a dřevařská fakulta). Připadá mně to skutečně jako výborné řešení. Nám celé terminálové řešení běží pod CentOS. Uživatel se o nic nestará -- jen používá. Také je příjemné použití čipové karty (volitelné). Tj. vložíte kartu, přihlásíte se a pracujete. Když kartu za chodu vytáhnete a vložíte do jiného Sun Ray, tak vám hned naskočí vaše plocha tak, jak jste ji opustili. To jsem už např. využil při výuce. Vše jsem si nachystal na Sun Ray u sebe a do učebny naklusal jen s kartou. Kartu jsem vložil do Sun Ray na učebně a už jela prezentace, tj. žádné bootovaní PC, připojování flashdisku, spouštění programu na prezentace apod.

    Má to ale i nevýhody ve srovnání s klasickým PC. Nelze připojit optické mechaniky (CD/DVD) a skenery. S flashdisky je čtení/zápis také mnohem pomalejší.
    4.5.2008 13:55 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Sun Ray 270 vyrabi pro Sun spolecnost Samsung :-) a to LCD se mi take nelibi, ale nas zakaznik, nas pan :-). Pro Sun Ray 2 FS mluvi hlavne hardware Xinerama primo na desce a to je uzasna vec. Tu optiku jsem jeste nevidel nikoho vyuzit. Co se tyka, periferii tak jich jde pripojit docela slusna rada, ale spravce to musi povolit. Pokud jde o rychlost nebo kompatibilitu, tak s tim muzeme urcite poradit. Neni to uplne primarni ucel Sun Ray, ty maji prave I/O s daty omezovat :-)
    4.5.2008 13:47 Mykonou | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Diky vsem za reakce. Rozhodne to vypada zajimave, jenom cena a nemoznost pripojit optickou mechaniku trochu zamrzi ...
    I TY muzes byt echt linuxak!
    4.5.2008 13:57 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Drahe??? V grantu Sun to stoji pro EDU 2.700,-CZK !!! Levnejsi to byt nemuze :-) CD/DVD k tomu pripojit opravdu jdou.
    AraxoN avatar 4.5.2008 14:49 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Len tak zo zvedavosti - koľko stojí ten Sun Ray Server (v nejakej konfigurácii, ktorá by zvládla tak 20 ľudí, používajúcich hlavne prehliadač, email, SIP softphone, občas nejaký openoffice) a licencia na ten Sun Ray Software 4 (tiež pre 20 ľudí)? Nie v EDU cenách, pls...
    4.5.2008 15:41 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Ten SRSS kupovat nemusis, staci ti Raydesk :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    AraxoN avatar 4.5.2008 16:37 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Veľmi tomu nerozumiem... znamená to, že mi stačí hocijaký primeraný "bežný" server, pár tých Sun Ray klientov a nejaký free soft a fičím?
    5.5.2008 11:16 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk

    Cenový přehled:

    Server Sun Fire X2200, 2 x AMD 2218, 8 GB:45.782,-
    (Pro 20 uživatelů je to asi předimenzované, ale počítám, že všechny aplikace včetně Firefoxu se budou poskytovat ze stejného stroje. /home budou někde na file serveru.)
    2 x 250 GB SATA: 6.418,-
    Lyže do racku: 2.980,-
    Něco podobného Rad Hatu 4 ES/AS: 0,-
    20 x Sun Ray 2: 101.860,-
    20 x Sun Ray Server Software 4.2: 48.380,-
    _____________________
    CELKEM: 205.420,-
    Cena na 1 uživatele: 10.271,-
    Obsahuje vše potřebné HW, SW a licence. Žádné další skryté náklady! Kabely 220V jsou v ceně :-) Toto je tedy moje "nejreklamovitější" poznámka na abíčku za všechna ta léta :-(
    AraxoN avatar 5.5.2008 13:40 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    K reklamnému článku je snaď dovolené dávať reklamné diskusné príspevky... :-D

    ... Neznie to zle, ale zatiaľ dáme prednosť nákupu bežných desktopov.
    5.5.2008 13:43 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    musim priznat, ze jsem to take nepochopil, jako ten kolega z Kosic. Pan Literak pise o tom Raydesku a ve vasem vyctu to neni uvedeno? Pricemz ta reklama se tyka prave toho Raydesku?
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    5.5.2008 14:19 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Dotaz na cenu znel pouze na klienty Sun Ray, proto jsem poskytl tu "reklamni" cenovou specifikaci pouze na Sun Ray.
    5.5.2008 13:43 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Žádné další náklady? A třeba monitory jsou kde? Kolik bude stát člověk, co se o tohle bude starat?

    A co se stane, když klekne hw serveru? Jak dlouho nebude _nikdo_ moci pracovat?
    THIS IS SPARTA!
    5.5.2008 14:03 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    monitory jsou potreba u kazdeho reseni s pracovni stanici.

    Kdyz klekne server, tak u tlusteho clienta mohou hrat lide akorat karty. Tedy jestli se jedna o poradnou firmu. Firma, kde maji zamestnanci nejake doc nebo xls files na lokalnim pocitaci neni firma ale bordel.
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    5.5.2008 14:10 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Kdyz klekne server, tak u tlusteho clienta mohou hrat lide akorat karty. Tedy jestli se jedna o poradnou firmu. Firma, kde maji zamestnanci nejake doc nebo xls files na lokalnim pocitaci neni firma ale bordel.
    I to jsem vzal do úvahy, když jsem tu otázku pokládal. Možná přijdeš na to, kde je rozdíl.
    THIS IS SPARTA!
    5.5.2008 14:12 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Nejsem si jisty, ze ceny LCD budou tim hlavnim prvkem pri rozhodovani o konsolidaci desktopove infrastruktury. Protoze tato polozka je stejna u klasickeho PC, tak u virtualnich desktopu, tak jsem ji zamerne neuvadel. Mate ale pravdu, ze se do TCO promita.

    Sun Ray Server Software jiz obsahuje balancing a fail-over primo v sobe na aplikacni urovni, takze odpada nutnost dalsich nakladu na cluster nebo specialni file system. Navic server sam pozna, zda ma nekde v LAN dalsiho brarta a balancing provadi automaticky.
    5.5.2008 18:50 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Balancing funguje automaticky? Znamená to, že to dokáže presúvať bežiace aplikácie, ktoré nie sú písané s clusterovou podporou Firefox, OOffice, Mysql, Apache, ... ?
    5.5.2008 22:26 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Ano balancing je automaticky. Ale neprehodi to jiz sestavenou session. Pokud se Sun Ray terminal dozaduje odpovedi pro autorizaci sebe sama nebo uzivatele, tak v pripade, ze jeden ze skupiny balancingu neodpovi, zastoupi jej druhy. Nebo jeden ze skupiny ma plne ruce prace, prevezme pozadavek jiny, ktery ma volneji. Je to idealni prave pro HA desktopu a nespokojenost uzivatelu v pripade ze jim nejede "pecko" je mnohdy daleko zasadnejsi nez havarie nejake aplikace. Telefony pak jen zvoni a zvoni a zvoni :-)
    7.5.2008 16:18 cmartin | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Nabízí se otázka jak by analogická nabídka vypadala kdyby byla založena na Raydesku a nikoli na SUN Ray Serveru. Co Vy na to, pověsíte je sem vedle sebe?

    Možná by pro neznalé neškodil ještě nástin rozdílu mezi Raydeskem a SRSS.
    7.5.2008 17:40 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Mezi Sun Ray Server Software (SRSS) a Raydeskem je zasadni rozdil. SRSS vnimejte jako sitovou vrstvu nebo jinak jako lopatu na data, co prehazuje bitmapy desktopu na LCD Sun Ray klientu. Naopak zase preposila periferni I/O pro SRSS. Raydesk je virtualni desktop alias GUI. Velmi se branim to zaradit do kategorie kde je CDE, KDE a Gnome a pod :-) Je to neco jineho. Ultra bezpecneho, centralne spravovatelneho a hlavne 100x mene narocneho na systemove zdroje a neumyslne "malfunkce" uzivaku :-) Konec chvalozpevu Raydesku.
    7.5.2008 17:51 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Je pro provoz Stickfish Raydesku potřeba SRSS?
    7.5.2008 18:00 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Dobra otazka! Neni. Staci jakykoliv POSIX (linux/unix) stroj. Tzn. ze to muze byt provozovano v hybridni siti kde jsou x86 PC a desktopy Sun Ray nebo jen vyrazene x86 PIII/PII s NIC kartou. Vice mozna na www.raydesk.com
    4.5.2008 21:27 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Zajímavé. Sun Ray znám už z FELu. Ale když už je tu o tom řeč - kdybych si to chtěl náhodou pořídit domů, co bych pro to musel udělat? Předpokládám že to asi moc nepůjde, protože toto enterprise řešení bude mít také cenu v kategorii enterprise a proprietární komunikační protokol...
    4.5.2008 23:12 Krakonoš | skóre: 17 | Nová Ves v Horách
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Jestli jsem dobře pochopil, tak by to moc proprietální být nemělo. Hlavně ale nevidím pravý důvod si to pořizovat domů, protože musíš mít nějaký server. Běhat server-client aplikace tohoto rázu nemá pro domácnost IMHO smysl. Pokud teda již nějaký server nemáš.

    Také mi to blejsklo hlavou - ale asi si doma nepomohl - stejně všichni pc vypínají (naštěstí).
    4.5.2008 23:19 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Proč nemělo? To co se připojuje k X11 je až Raydesk software, ne samotný tenký klient Ray.

    Server? Ty snad nemáš doma neustále nebo alespoň většinou zapnutý počítač? Věř tomu, že takoví lidé jsou :-) A když chci vytvořit novou stanici, třeba v kuchyni (napadají mě ale i mnohem vhodnější místa :-)), proč kupovat další PC, když by stačil Ray a trocha síťového kabelu? Nebo si mám snad to samé pokoušet postavit doma na koleně z nějakého bazarového Pentia, které stejně bude žrát 3x tolik?

    (Předpokládám, že tvůj příspěvek patřil jako odpověď mě.)
    5.5.2008 08:35 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Server? Ty snad nemáš doma neustále nebo alespoň většinou zapnutý počítač? Věř tomu, že takoví lidé jsou
    Věřím, že jsou takové domácnosti, ale ty věř tomu, že 90% dne u mne doma žádný počítač opravdu neběží... Ta myšlenka se mi líbí, ale pro domácí použití bych se raději připojoval přenosným zařízením (design ála notebook) pomocí wifi, pevná stanice mne neláká.
    5.5.2008 09:57 hank | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    On existuje i Sun Ray notebook. Sun už jej myslím nenabízí, ale OEM partneři jej ještě na webech mají. Např. zde.
    5.5.2008 10:56 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    To mi nepřipadá extra výhodné... má to svoji RAM, grafiku, ... V čem je výhoda oproti obyč. notebooku (tedy kromě toho, že tam je slot pro čip. kartu)?
    5.5.2008 11:27 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Jde o to, že to naváže přímou komunikaci se Sun Ray Server gateway někde na internetu a není třeba se starat o VPN. Představ si to jako mobilní Sun Ray klient. Poslední verze Sun Ray Server Software 4.x už umí dokonce softwarovou VPN. Při zapnutí Sun Ray klienta si vybereš z OSD menu, že chceš, aby si začal povídat s konkrétní IP někde na internetu místo DHCP do LAN, kde je již Sun Ray server. Samo si to nastaví VPN a jsi okamžitě v lokální Sun Ray síti. Takže příště do kufru jen LCD monitor, Sun Ray klient a klávesnici :-) Notebooky už nefrčej.
    5.5.2008 19:42 Krakonoš | skóre: 17 | Nová Ves v Horách
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Je to nemělo od toho, že je to moje myšlenka. Podle toho co jsem si přečetl jsem došel k tomuto závěru. Samozřejmě to tak být nemusí. Stejnětak však protokol může být otevřený, ale nemusí existovat otevřená implementace.

    Promiň, špatně jsem se vyjádřil, měl jsem však na mysli tu většinu, jak už někdo nastínil. Ze zkušenosti vím, že opravdu většina lidí své pc vypíná. A je to dobrý zvyk.

    Co se stanice týče, neřešil bych domácí "kuchyňský klient" tímto kusem hw, ale spíše klasickým tenkým klientem (něco jako má IBM, teď si nevzpomenu na model). Má sice větší spotřebu, ale taktéž nemusí být bezpodmínečně zapnutý pořád. Například právě experimentuji se strojem v kiosk módu. Mám na něm media player a bootuje za chvilenku - jenom bios a pak TuxOnIce. No nic, to jsem malinko utekl od tématu.

    Kdo opravdu má potřebu na tohoto tenkého klienta, ať si ho koupí, nikomu to nerozmlouvám, jenom vyjadřuji vlastní názor, takže žádné hádky prosím :-)
    6.5.2008 17:26 hlipa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Da se to nakonfigurovat tak, aby se to VPNkovalo do firmy. Myslim, ze to chce akorat flasnout firmware. Pak nepotrebujete server doma. ;-)
    6.5.2008 17:31 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Presne tak. Flashnout v siti kde je SRSS 4.1 a vice. Flashne to samo. Odnest to domu, zapojit k internetu, dat tomu IP kde je ve firme povoleny SRSS co kouka bezpecne ven a jste na firemni Sun Ray siti. Ale na video a photoshop na 512k ADSL to neni :-)
    10.9.2008 07:18 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Chce si nekdo z geeku pujcit jeden sun ray domu na hrani? Ze by si udelal doma malou sit s tenkym klientem. Mel by za to napsat honorovany clanek na toto tema.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    5.5.2008 09:42 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    já bych ten článek zkrátil tak na 1/4, to by ušetřilo spoustu 75% energie.. ;-)
    5.5.2008 10:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Na konci je odkaz na 2stránkovou verzi :-)
    5.5.2008 11:25 frollox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Podle mého názoru je tohle ideální řešení pro podnikovou sféru. Výrazným způsobem to šetří zdroje ( technické i lidské ) a přináší značné možnosti řízení přístupu uživatelů k aplikacím.
    5.5.2008 11:50 petr.motejlek | skóre: 4 | Sloveč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    No, dovolil bych si trochu oponovat.

    Tohle (a i jini tencí klienti od jiných výrobců než Sun) je sice velmi pěkne. Ale bohužel to úplně na 100% nesplňuje požadavky na pracovní stanici. Běžně je potřeba mít možnost připojení nějakého USB skeneru (pokud nemáte nějaký za 10K+, který umí i síťové skenování), faxmodemu (posílání faxů, levnější než kupovat veliký fax - použití výhradně na odesílání), USB tiskárny (ne všude se vyplácí "vyhodit" 10K+ za síťovou tiskárnu), synchronizace (resp. záloha) kontaktů, smsek a dalších věcí z mobilního telefonu pomocí Bluetooth.

    Chápu, že tato zařízení nejsou primárně určena pro tento typ použití, domnívám se ale, že jediné skutečně inteligentní použití je pro účetní, která má k dispozici síťovou tiskárnu a nepotřebuje dělat nic jiného (jako skenování, apod.).

    Ideálním systémem tenkých klientů pro podniky by, dle mého názoru, byl jakýsi hybrid. Nějaké otestované bezvětrákové PC, na kterém by běžel na onen HW certifikovaný Linux, s podporou pro virtualizaci (třeba kvm, qemu, možná i VirtualBox), a v něm by běžely Windows, popřípadě i další OS. Na takovém PC by pak bylo možné přistupovat k zařízením připojeným lokálně úplně stejně jako doposud (a to i aplikace, které by byly nainstalované jenom na tom PC, jako třeba SW pro obsluhu Bluetooth) a zároveň by se dalo využít "bezešvých" oken (něco na způsob SeamlessRDP nebo RemoteApps z Win2008Serveru), kde by na výpočetní výkony byl plně využit podnikový server, a zároveň by se využilo možnosti mít na těch tenkých klientech nainstalované i nějaké další SW (nebo HW) vybavení.

    P.S.: Pokud Raydesk řeší nějak USB zařízení typu Bluetooth, tiskárna a skener, např. přeposláním všech USB zařízení přímo na server a ten je následně zpracovává sám, potom by to začínalo být zajímavé.
    5.5.2008 12:38 frollox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Mate pravdu v tom, že do každého prostředí se toto řešení nehodí. Cílem návrhu ultratenkých klientů Sun Ray v žádném případě není nahrazovat plnohodnotné pracovní stanice s lesem usb portů a dalších periferií.

    Nicméně pokud jde o přípojování různých druhů druhů periferii, cesta je do značné míry otevření díky faktu, že implementace podpory těchto zařízení v SunRay Server Softwaru je založena na open source knihovně libusb.

    Vámi nastíněná cesta je jistě zajímavá v organizacích které chtějí jakýsi "bezešvý" přechod na technologie terminálů. Pokud si ovšem vezmu v úvahu nutnost každý takový hybrid nainstalovat a korektně prolicencovat, tak bych se mi to nejeví jako moc dobré řešení. V případě Sun Rayů nic nikdo neinstaluje, prostě postavím další Sun Ray na stůl, připojím ho do sítě a hotovo. Navíc věřím tomu, že v případě hybridů bude tlak na přednostní využívání MS aplikací.
    5.5.2008 19:51 Krakonoš | skóre: 17 | Nová Ves v Horách
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Vzhledem k tomu, že klient USB má a je nabízena dokonce verze s více porty, možnost připojení takového hw bych předpokládal. Četl jsem zde také, že lze připojit optickou mechaniku. Nevidím zde tedy problém.

    Nemohu však souhlasit s ideo virtualizace na klientovi. Virtualizace je právě ta služba, kterou bych přesunul na server. Tedy GNU/Linux klient s nativními aplikacemi (minimální systém - předpokládal bych home připojený ze sítě) a veškeré virtualizace by mohl obstarat server - kde by běžely virtualizované Windows Server a poskytovaly přes RDP aplikace (Citrix či jak se to jmenuje je něco v tomto smyslu, pokud se nepletu - kdyžtak mě opravte).

    Cílem tenkého klienta je minimalizovat nároky na klineta a virtualizace je rozhodně jednou z věcí, které jsou náročné jak na paměť, tak na výpočetní výkon.
    5.5.2008 21:13 petr.motejlek | skóre: 4 | Sloveč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    No, to je určitě pravda. Virtualizace je doména serverů. Snažim se to ale brát z hlediska toho, co je potřeba, nějak si nemyslím, že je úplně inteligentní třeba z té USB mechaniky tahat data na server jen kvůli tomu, aby si někdo spustil upoutávku nebo prohlédl fotky.

    Napadá mě otázka: Jak je vlastně řešena viditelnost zařízení mezi klienty? Když třeba vsunu USB BT Dongle do Raydesku 1, připojí se k serveru a tím pádem ji uvidí a budou moci používat i jiní klienti? Výhodné by to bylo například pro tiskárnu, ale třeba pro mechaniku, kde mohou být citlivější data, by to nebylo úplně nejlepší.
    5.5.2008 12:09 Filip Hesse | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše a co zvuk

    Nejsou problémy se zvukem? Půjde internetová telefonie (třeba Skype) se zvukem, rozhozeným tak maximálně 1s od videa?

    5.5.2008 12:41 frollox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a co zvuk
    Nevidím v tom problém, pokud nebude problém v linuxu na serveru. Ovšem kvalita přenosu do značné míře závisí na sítové infrastrukturě.
    OndraZX avatar 5.5.2008 14:03 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Zajimava nabidka, vzhledem k tomu, ze zrovna dnes mi prisly dve HP Compaq t5530 terminal za 7220,- kus. Jen mam dotaz, pro RDP pripojeni se pouziva program "rdesktop"? Protoze tento Linuxovy RDP klient ma porad problemy s ceskou klavesnici (lepsi se to, ale porad to neni ono) Proto jsem prestal kupovat Thin clienty zalozene na Linuxu, ale kupuji s Windows CE - ktere jsou sice drazsi, ale bez problemu.
    5.5.2008 14:39 frollox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    To je docela zajímavé, rdesktop ( 1.5 ) používáme docela dost i u našich klientů a problémy vámi popsaného typu nemáme. Je pravda, že drobné potíže se vykytly, nicméně podařilo se je vyřešit jednoduchou modifikací keymap používaných rdesktopem. Je možné vyřešit i tak, že řeknete rdesktopu aby používal anglickou klávesnici a ve win ji pak přepnete na českou :-)

    V souvislosti se Sun Rayi je možné používat i sunovského klienta, program Windows Connector, který má spoustu optimalizací a vylepšení oproti rdesktopu.
    OndraZX avatar 5.5.2008 17:07 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Nejvice problemu nastava, kdyz potrebuji prepnout klavesnici z CZ na US pomoci klavesove zkratky ALT+SHIFT - system se zacne chovat jako by zustal ALT stale zmacknuty. Pouzivam CZ qwerty.
    5.5.2008 14:47 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Možná doplním, že Win Connector v Sun Ray Server Software je zdarma :-) Dostalo se to k Sunu tak, že před lety koupili od MS licenci, takže to prospívá řešení Sun Ray. Díky tomu Win Connectoru se vlastně velmi pohodlně nabízejí porty na vzdálený MS Win terminál server.
    5.5.2008 14:58 peterh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    No ja chapem, ze je to PR clanok, ale najlacnejsi nb sa da kupit okolo 10k Sk, mozno aj menej, neni to lepsie riesenie? Akurat neviem co spravi nb so zatvorenym displayom, ale neni to tak strasne jednoucelova investicia.
    5.5.2008 15:21 frollox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Výborný nápad. Např. firma s 50-ti zaměstnanci nakoupí 50 notebooků a každé dva tři roky si to zopakuje :-). A kde je řízení přístupu k aplikacím ? Kde jsou ušetřené investice za správu ? Při poruše disku bude nutná oprava, reinstal, atd.
    6.5.2008 00:01 peterh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Myslel som, ze z toho co som napisal je jasne, ze by sa pouzil ako hw na terminal (preto to "so zavretym displayom"). Network boot a ide sa :). Volat notebook za 10k notebookom je dost odvazne ;). Ja nezavrhujem terminaly, mne sa to riesenie paci, hlavne ked clovek pride, zapne obrazovku a ide mu to, admin nemusi behat cez par poschodi ked vnc zlyha... ale na druhej strane je to strasne jednoucelove (hlavne ked sa porovnava cena/vykon).
    6.5.2008 00:07 peterh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Hmm, teraz som pozeral hore tu kalkulaciu, tak berem spat, lebo ja som videl povodne na 64bit.cz nieco ine.
    Btw. ten "prehliadac" obrazkov na 64bit.cz je neeeeeeeskutocne otravny. Normalne vyskakovacie okno plni ten ucel ovela lepsie.
    Aleshus avatar 7.5.2008 17:00 Aleshus | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Take to znám z FELu jako kolega výše a moje zkušenost je taková, že je to tam nestkutečně pomalé chvílemi se zdá až pracovně nepoužitelné. Nevím zda je to špatnou konfigurací tamních serverů nebo čím. Není ale výjímka, že minimalizace okna na lištu trvá s překreslením plochy i 10 sekund. Taková je moje zkušenost přesně s těmi terminály z fotek v článku.
    zde je patička..
    7.5.2008 18:10 Joueur
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    No, ja jsem take na FELu. A podle správce tamního správce systému je to způsobené nečekaným nárůstem uživatelů používající Java Gnome Desktop. Já jej tedy také používám, protože CDE je pro mě už prostě příliš hardcore. Je to jako bych se ocitl někde v pravěku a to mám minimalistické řešení rád, sám rád používám Fluxbox. Dalším problémem bude možná nedostatek serverů, Drayů je teď tuším 5 a když si vezmu, že jedna učebna může mít cca kolem 15 aktivních uživatelů, kteří si všichni spustí netbeans a to nejlépe 6.0 a do pozadí ještě firefox třeba i flashem, na to aby zabily nudu, když se jim zrovna nechce poslouchat cvičícího a raději čtou abclinuxu.cz, tak se asi můžou servery zbláznit. Nutno podotknout, že učeben je několik tůším asi 7. Otázkou je také kvalita kabelové sítě, na které také dost záleží. Ale překreslení plochy za 10 sekund? To jsi musel mít spuštěný Gimp s hafo obrázky, nebo jedním velkým, netbeansy, Openoffice, Firefox a buhvi co ještě zároveň. Je to občas pomalejší něž by bylo třeba, hlavně na začátku hodiny, kdy se všichni přihlašují, ale vydržet se to dá.
    Aleshus avatar 7.5.2008 18:46 Aleshus | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Také tam používám to JGD protože na CDE mám stejný názor. Ale být tam ještě ten fluxbox tak používám také ten ;) OK 10 jsem přehal(nicméně dosáhnout se toho dá). Ono to překreslování je pomalý i když scrolujete např web. stránku nebo pdf v acrobatu(ten bych taky nahradil). Co se týče NetBeans, jsem jejich velikej nepřítel a nemám je rád jako celou javu. Všiml jsem si, že ve škole v tom ale hodně lidí píše třeba i web. Jinak občas se kouknu na procesorovou zátěž serverů a většiou je 90% Idle a i tak se to překreslí pomalu(i když ten sám tu grafiku asi nepočítá). Prostě mi přijde že chyba bude i jinde než ve veliké zátěži serveru. Jinak vydržet se to dá ale protivný to je taky.

    P.S. nezkusíme si o ten fluxbox napsat?? ;)
    zde je patička..
    7.5.2008 23:19 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Těch hodně lidí nejspíš ani neví, jak spustit jiný textový editor než Netbeansy. Vim je dost hardcore a ke geditu je nutné se prohrabat přes menu, možná tam je i jedit, ale o nich právě skoro nikdo ze "začátečníků" neví. Je tam i Emacs, ale ten tuplem nikdo (kromě již znalých) nebude umět používat - o vimu se aspoň cvičící zmíní, jak ho vypnout :-), když se ho náhodou podaří spustit, ale o emacsu ani to... Tedy co si pamatuji svoje cvičení. Jo a šipky v terminálu defaultně nefungují, to už je obvykle na "windowsáky" moc.

    Solarisové učebny na FELu dělají ostudu nejen Ray technologii, ale un*xu vůbec :-( A jestli se někdo ze správců učeben zlobí kvůli tomu, že nikdo nepoužívá nenáročné, ale archaické CDE, je to jen jeho smůla.
    7.5.2008 23:24 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    BTW. snad je ještě možné se přihlásit XDMCP protokolem na nějakou manuálně zadanou adresu. Takže pokud máš na síti stroj s veřejnou IP, stačí vhodně nastavit GDM/KDM a nemusíš se vůbec přihlašovat na školní Solaris :-)
    Aleshus avatar 8.5.2008 11:20 Aleshus | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Nefungují i klávesy jako delete. Protokol XDMCP neznám, ale vypadá to že by se to mohlo hodit zkusím se na to podívat, díky za tip..
    zde je patička..
    8.5.2008 12:12 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtuální desktop Stickfish Raydesk
    Mam pocit, ze tato stiznost na Sun Ray ne FELu tu jiz byla v jine diskusi hodne davno. Ta latence je nestandardni a dle mne je nekde velka chyba :-( Muzu nabidnout, ze se na to podivame. Staci mi napsat.
    18.7.2014 20:13 Larry Fox
    Rozbalit Rozbalit vše Vítejte 24hodinová výpůjční služby
    Příloha:
    Vítejte 24hodinová výpůjční služby

    Už jste se snažil získat úvěry od bank, ale bez úspěchu? Naléhavě potřebují peníze dostat z dluhů? Potřebujete peníze na rozšíření nebo zavedení vlastního podnikání? Získat úvěr od jednoho z předních úvěrové společnosti ve Velké Británii. 24hodinová výpůjční služba je jedním z největších zajištěných úvěrů společností ve Velké Británii a náš přátelský a zkušený personál jsou schopny zpracovávat vaše aplikace rychle a efektivně. Můžete si půjčit na jakýkoliv termín 1 - 25 rok a půjčit jakoukoli částku od £ 2.000 Kč 50,000,000.00 pro jakýkoli účel.

    Typy úvěrů, které nabízíme, patří:

    Osobní půjčky Krátkodobé půjčky Půjčky konsolidaci dluhu on-line půjčky Rychlé půjčky Jakékoliv účelové úvěry Úvěrové podmínky Špatné úvěrové půjčky levné půjčky Nežádoucí úvěrové půjčky Domů úvěr Špatné úvěrové problémy Zajištěné půjčky

    S nízkou úrokovou sazbou ve výši 3% na všech částech světa.Aplikace je k dispozici pro žadatele, kteří jsou 18 let a výše.

    Pro více informací, prosím, kontaktujte prostřednictvím e-mailu: 24hourloanservice@gmail.com pozdravy Larry Fox
    7.12.2017 07:42 Paul Moritz
    Rozbalit Rozbalit vše Nabídka půjčky
    Přílohy:
    Dobrý den, jsem pan Paul Moritz, legitimní a spolehlivý věřitel. Vydávám půjčky za jasných a srozumitelných podmínek s úrokovou sazbou 3%. Vydávám půjčky na podnikání, osobní půjčky, studentské půjčky, půjčky na auta a půjčky na splacení účtů. Pokud potřebujete půjčku, musíte udělat okamžitý kontakt s mnou přímo na adrese: paulhelpfund@yahoo.com

    Bůh ti žehnej.

    Pozdravy,

    Pan Paul Moritz E-mail: paulhelpfund@yahoo.com
    16.1.2018 15:06 James Lewandowski
    Rozbalit Rozbalit vše chtěla půjčku
    Na Intervenční a hypoteční úvěr nabízíme půjčky jednotlivcům a firmám s nízkou úrokovou sazbou ve výši 3%. Vyplácíme půjčku na konsolidaci dluhu, domácí zlepšení, nákup automobilů, nový domov, investiční / obchodní expanzi nebo dokonce dovolenou.

    V našem systému půjček mají místní i zahraniční klienti záruku na získání půjčky od této společnosti na způsob nezajištěných mezinárodních offshore financování, což znamená, že pro tento proces není požadováno žádné zajištění.

    Kontaktujte nás pro další dotazy prostřednictvím tohoto e-mailu

    Pozdravy,

    James Lewandowski e-mail: lewandowskijames19@gmail.com web: http://www.interventionmortgagefirm.com/
    11.1.2019 02:05 GEORGE KENNETH
    Rozbalit Rozbalit vše financování s nízkou nebo nulovou měnou k dispozici ve výši 3% georgekennethloaninvestment@gmail.com
    Přílohy:
    Všimněte si všem .. Potřebujete financování? Potřebujete půjčku pro vaše podnikání nebo osobní potřeby? Nabízíme všechny druhy půjček jednotlivcům nebo firmě bez ohledu na vaše stávající kreditní skóre. Pro další informace nás neváhejte kontaktovat pro další informace zkusit a váš život nezůstane finančně stejný :: kontaktujte nás emailem: georgekennethloaninvestment@gmail.com

    Nabízíme také následující druhy úvěrů Osobní půjčky (garantované a nezajištěné) Komerční úvěry (pojištění a nezajištěné) Úvěry pro velké společnosti. Konsolidační úvěr - program financování s nízkou nebo nulovou měnou k dispozici ve výši 3%.

    POŽADOVANÉ PRVNÍ INFORMACE:

    Kompletní jména: Země: Stát: Umístění: Stáří: Sex: Kontaktní telefonní čísla: Požadovaná částka: Doba trvání úvěru: Obsazení: Stav: Účel úvěru:

    Děkuji vám a Bůh vám žehná. kontaktujte nás prostřednictvím e-mailu: georgekennethloaninvestment@gmail.com
    9.3.2019 01:10 Adrian Bayford
    Rozbalit Rozbalit vše nabídka půjčky
    Přílohy:
    Dobrý den

    Potřebujete půjčku za každým účelem? Jste ve finančním problému? Potřebujete finanční řešení? Bridge Finance nabízí lásku s příznivou úrokovou sazbou. Naše půjčky jsou snadné, levné a rychlé. Kontaktujte nás dnes, abyste získali půjčku, kterou potřebujete. Můžeme se vyrovnat s jakoukoli půjčku s úrokovou sazbou pouze 2% na váš rozpočet. Pokud máte zájem, kontaktujte nás prosím okamžitě prostřednictvím (adribay0008@gmail.com)
    18.3.2019 06:34 Adrian Bayford
    Rozbalit Rozbalit vše nabídka půjčky
    Dobrý den

    Potřebujete půjčku na každý účel? Jste ve finančním problému? Potřebujete finanční řešení? Bridge Finance nabízí lásku s příznivou úrokovou sazbou. Naše půjčky jsou jednoduché, levné a rychlé. Kontaktujte nás ještě dnes, abyste získali půjčku, kterou potřebujete. Můžeme se vyrovnat každý úvěr s úrokovou sazbou pouze 2% na váš rozpočet. Pokud máte zájem, kontaktujte nás neprodleně prostřednictvím (adribay0008@gmail.com)
    16.4.2019 04:29 Emily Chan
    Rozbalit Rozbalit vše nabídka úvěru (bez platby předem)
    nabídka úvěru (bez platby předem)

    Právě jsem dostal obchodní úvěr ve výši 68.000 dolarů z Lend Mark finanční služby včera, kontaktujte je, pokud potřebujete hotovostní úvěr prostřednictvím e-mailu: lendmarkfinancialserviceltd@gmail.com. WhatsApp: +17403195957. Volání: +12543130610.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.