abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 38
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Silq – nový programovací jazyk vyšší úrovně pro kvantové počítače

    28. 6. 2020 | Redakce | Různé | 1366×

    Řeč lze odposlouchávat už jen z vibrací žárovky sledované dalekohledem. Feroelektrické nematické kapalné krystaly. Po grafitu a grafenu přichází grafdiyn, mohl by vylepšit baterie. Chytré umělé krvinky. Hledali temnou hmotu, možná našli sluneční axiony. Kolik je ve vesmíru exoplanet a kolik z nich je typu eta Earth?

    Nový stav hmoty: Feroelektrické nematické kapalné krystaly

    Titulek zní velmi zamotaně, nicméně jde o stav hmoty, jehož existence se předpokládala již přes 100 let. „Nematické“ znamená, že elektrické pole mění optické vlastnosti materiálu – jde tedy o úplně běžné krystaly používané třeba k zobrazování v technologii LCD. (Jinou možností třeba je, aby se optické vlastnosti kapalného krystalu měnily s teplotou.)

    Řeč lze odposlouchávat už jen z vibrací žárovky sledované dalekohledem

    Zvuky v místnosti vyvolávají jemné chvění vzduchu, který zase vyvolává mikroskopické pohyby žárovky. I když se to na první pohled nezdá, tímto způsobem lze rekonstruovat rozhovor nebo poznat melodii, prostě místnost odposlouchávat.

    Silq: nový programovací jazyk vyšší úrovně pro kvantové počítače

    Programování kvantových počítačů dosud funguje na opravdu nízké úrovni, vyžaduje znát konkrétní hardwarové uspořádání kvantového počítače a tomu odpovídají i současné „kvantové jazyky“. To je samozřejmě velmi nepohodlné a navíc programy nejsou přenositelné. Nový jazyk Silq to chcete změnit. Jak se liší od Silq od Q# Microsoftu?

    Anodu budoucích baterií by mohl tvořit ne grafit ani grafen, ale grafdiyn

    Grafen je prostě tvořen jednotkou uhlíkových šestiúhelníků. Graphyn (grafyn) obsahuje také šestiúhelníky nikoliv ale sdílející stěny (strany) jako u grafenu či naftalenu atd., ale mezi jednotlivé šestiúhelníky spojují dvouatomové uhlíkové můstky (de facto zbytek z acetylenu; dva uhlíky propojené trojnou vazbou). Grafdiyn pak mezi šestiúhelníky obsahuje dva acetylenové zbytky…

    Testovací rušení signálu GNSS a jeho vliv na letadla

    V rámci projektu podpořeného Technologickou agenturou ČR bylo prováděno testovací rušení signálu GNSS na Letišti Václava Havla Praha a zkoumání dopadu na letadlovou avioniku. Cílem rušení bylo zjistit chování letadlové avioniky, především Multi-Mode Receiveru (MMR) za přítomnosti rušícího signálu a dopad poskytování takto degradovaných polohových informací do zpráv vysílaných systémem ADS-B (Automatic Dependent Surveillance – Broadcast).

    Krátce

    Keckův dalekohled přidal exoplanetu do systému s českou stopou. Potvrdili existenci a parametry exoplanety Kepler-88 c.

    Umělé červené krvinky jsou chytřejší. Pohyb syntetických krvinek by se mohl řídit vnějším magnetickým polem a mohly by se používat pro transport léčiv nebo naopak k detekci/odstraňování toxinů.

    V plazmatu simulovali vznik záření pulsarů. Na mechanismu, který za vznikem výtrysků záření stojí, dosud neexistovala shoda. Nyní vědci tvrdí, že příčiny odhalili.

    Vznik replikátorů z perzistorů Na rozdíl od Dawkinse nepředpokládá Bourrat skokovou přeměnu perzistorů na minimální replikátory. (úryvek z knihy Jan Toman: Evoluce3 – evoluční trendy, evolabilita a teorie zamrzlé evoluce)

    Lebka Homo heidelbergensis je mnohem mladší, druh přežíval déle. V Africe před asi 300 000 lety žila vedle sebe zřejmě řada různých druhů (poddruhů) lidí, včetně přežívajících relativně archaických forem.

    Hledali temnou hmotu, možná našli sluneční axiony. Sluneční axiony, vznikající z fotonů uvnitř Slunce, by samy o sobě žádné vysvětlení temné hmoty nepředstavovaly, nicméně už samotná existence těchto částic by znamenala revoluční objev.

    Sekvenování nové generace a bioinformatika zpřesní analýzu nádorů. NGS umožňuje analyzovat celý lidský genom v jediném sekvenčním experimentu nebo analyzovat epigenetické faktory.

    V ČR se šíří nové druhy klíšťat. Hyalomma pochází z jižní Evropy a subsaharské Afriky a může se nasát až do velikosti 2,5 centimetru.

    Proč je mozková mrtvice horší u starých. Jednou z buněčných drah vykazující nadměrnou aktivaci ve skupině starých myší byla tzv. interferonová signalizace.

    Mikroby mohou pomáhat v léčbě a prevenci autoimunitních chorob. Stimulace mladých myší složkami bakterií či virů přímo v brzlíku vedla k posílení obrany proti autoimunitním onemocněním.

    Gene Transfer Agent: bakterie si z virů vytvořily nástroj pro přenos vlastních genů. Na rozdíl od dravých bakteriofágů, GTA spolupracují s bakteriemi při přenosu DNA.

    Kolik je ve vesmíru exoplanet a kolik z nich je typu eta Earth? Mediálním prostorem létají čísla o počtu inteligentních civilizací v Galaxii. Vyšla ale i studie, která je založena na skutečných datech a to konkrétně na datech z Keplera.

    Hračky pro psy navonět. I na takovou věc se dá udělat univerzitní výzkum. Plyšáka na hraní lze navonět jak králíkem, tak i levandulí…

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.