abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1075 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Z Gödelova důkazu nevyplývá, že jsme něco víc než stroje

    7. 5. 2021 | Redakce | Různé | 1839×

    Dočkáme se nových technologií těžby mědi? Beryllonitren, další zajímavý 2D materiál. Nejistoty kolem reionzizace vesmíru. Gravitační vlny by mohly poskytnout další metodu pro určení Hubbleovy konstanty. Hvězdy z antihmoty.

    Bakterie mohou pomoci s těžbou mědi

    Poptávka po mědi je stabilní a nezdá se, že by to nové technologie v elektrotechnice a elektronice mohly nějak výrazněji změnit. Měď a lithium nejspíš navíc vydělají na postupném odklonu od ropy. Měď, ač šlo o jeden z nejdříve používaných kovů, je poměrně vzácná a drahá, i kvůli problémům s technologií výroby.

    Za obřího tlaku připravili beryllonitren

    Výsledný materiál, stabilní ovšem už i za běžného tlaku, lze popsat jako klikaté dusíkové řetězce propojené atomy beryllia nebo jako rovinnou strukturu skládající se z pětiúhelníků BeN4 a šestiúhelníků Be2N4. Struktura 2D materiálu způsobuje, že elektrony zde existují v podobě mírně deformované šestiúhelníkové mřížky, která by se podle autorů výzkumu hodila pro řadu kvantových technologií.

    Z Gödelova důkazu nevyplývá, že jsme něco víc než stroje

    Možnost trucovitě opakovat Gödelův argument posloužila mnoha lidem jako zbraň při prosazování názoru, že lidské myšlení zahrnuje určité prchavé a těžko pochopitelné prvky, které počítače nedokážou napodobit. Jenže… Už prostý fakt, že neumíme naprogramovat „gödelizaci“, by v nás měl vzbudit jisté pochyby, zda ji za všech okolností zvládneme my sami. (úryvek ze slavné knihy Douglas R. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach; nedávno se objevilo nové české vydání)

    Reionizaci vesmíru mohly způsobit malé galaxie

    Astrofyzikové si dosud příliš nevědí rady s problémem reionizace vesmíru. Po velkém třesku se vesmír nacházel v horkém stavu, kdy většina protonů a elektronů existovala vedle sebe. Jak vesmír chladl, spojovaly se do atomů vodíku. Jenže ačkoliv vesmír chladne dál, mezitím došlo cca 1 miliardu let po velkém třesku opět k ionizaci.

    Krátce

    Obilniny si berou geny od svých sousedů. Řeč je o přirozených genetických modifikacích. Popsaný jev má být častější u rostlin, které mají stonky modifikované do podoby oddenků.

    Srážky černých děr a neutronových hvězd by mohly rozřešit spor o rozpínání vesmíru. Z těchto událostí pak k určení Hubbleovy konstanty potřebujeme zachytit jak gravitační vlny, tak i světlo.

    Pochybnosti o hvězdách z antihmoty. Data pořízená detektorem AMS naznačovala, že antihmoty by se kolem nás mohlo vyskytovat více, než jsme si dosud mysleli. Třeba by v naší Galaxii nebo dokonce i někde relativně blízko nás mohly existovat i antihvězdy…

    Lososová dieta má své limity. Indiánské kultury pacifického pobřeží Severní Ameriky, zejména na severozápadu oblasti (Tlingiti, Haidové, Nutkové…), byly založené především na rybolovu. Dalo se přežít na lososovi?

    Obnovu vojenských lokalit zajistí ozdobnice obrovská. Ozdobnice obrovská prokázala fantastickou schopnost růst i ve znečištěné půdě, a dokonce přispívat k postupnému odstraňování jejího znečištění.

    Nový dalekohled se zapojí do ochrany Země před nebezpečnými asteroidy. Společným koordinovaným pozorováním se svým partnerským teleskopem pracujícím na severní polokouli bude TBT2 propátrávat oblohu, hledat asteroidy, které by mohly představovat riziko pro planetu Zemi.

    Citlivost antigenních testů se skokově liší. Mezi devíti nejčastěji používanými antigenními testy pro samotestování na SARS-CoV-2 ve školách, institucích a firmách jsou z pohledu jejich citlivosti významné rozdíly.

    Ivermectin: Dobrá tolerance léčby a možný pozitivní efekt. Ve skupině analyzovaných pacientů jich celkem 17 dostalo kombinaci remdesiviru a ivermectinu.

    Kdo nemá zlato, musí vzít zavděk mosazí. Jak surtarbrandur zahřál Islanďany. Několikrát. (úryvek z knihy Richard Pokorný a kol.: Mineral Resources in Iceland: Coal Mining)

    Vědci chtějí hledat exoplanety v systému Alfa Centauri pomoci radioteleskopů a astrometrie. Družice Gaia by mohla najít mnoho planet u relativně blízkých hvězd, ale na systém Alfa Centauri se moc nehodí. Hvězdy jsou moc blízko a jsou relativně jasné.

    Nový minerál maletoyvayamit. Maletoyvayamit s chemickým vzorcem Au3Se4Te6 byl nalezen v koncentrátech těžkých minerálů Au rud.

    AG Carinae, další kandidát na brzkou supernovu. Po Betelgeuze zde máme další hvězdu, která dle astronomů stojí za zvýšenou pozornost z hlediska šance pozorovat výbuch supernovy.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.