abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Dotaz: Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.

    31.7.2016 15:13 vkasal
    Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.
    Přečteno: 469×
    Ahoj, před časem jsem zmenšoval 1tb ntfs partišnu(gparted), aby na začátku disku bylo volných cca 10MB(pro GPT, měl jsem v plánu migraci z MBR). PC ale nějak vytuhnul při zmenšování partišny, nereagoval, jen černá obrazovka. PC sem nechal běžet ještě do dalšího dne v naději že se proces stále vykonává. Na disku se ale od té doby partišna neukazuje, je nějak porušená přerušeným procesem zmenšování. Zálohu ntfs jsem neměl ale jak se po čase ukázalo, mám tam data o která bych nerad přišel.

    Co mi doporučíte na obnovu dat? Nejlépe celou ntfs partition. Samozřejmě z pohledu nástrojů ntfs partition neexistuje, ničím jsem ji nepřepisoval. Na disku je další 2TB šifrovaný oddíl(luks), ntfs byl nešifrovaný.

    Díky za doporučení.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    31.7.2016 15:35 vkasal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.
    tak koukam ze fdisk ji vidi v puvodni velikosti i s puvodnim 'start' 2048. :-)
    Jendа avatar 31.7.2016 16:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.
    To, co jsi udělal, podle mě probíhá ve dvou krocích: zmenšení a přesun. Pokud se to rozbilo během zmenšování, měla by jít namountovat. Pokud během přesunu, tak jsi dost v pr... Možná nějak zkusit zjistit, kde přesun havaroval (bude tam 10 MB dat dvakrát po sobě) a pak to místo vystřihnout (to bude opruz pokud takových míst bude víc. device-mapper by měl umět stříhání za běhu prostě tak, že to vhodně přemapuje, ale nebude k tomu user-space udělátor. Napsal bych si střihač buď pro device-mapper nebo jako NBD. NBD by mohlo být jednodušší). No a pak už jedině photorec.
    31.7.2016 16:36 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.
    2048 sektorů je 1M a to na GPT stačí. Disky přes 2T mám samozřejmě s GPT, a u všech začíná první oddíl na 2048, (děleno s parted). Takže blbnutí s posunem bylo zbytečné.
    31.7.2016 16:04 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.
    Jak vypada cely vypis fdisku?
    31.7.2016 16:28 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.
    Po letech považuji za jediné rozumně spolehlivé řešení "GetDataBack for NTFS". Uživatel potřebuje mit stejný prostor někde jinde, kam data zazálohuje. Program projde všechny sektory, identifikuje dostupné alokační informace NTFS file systému, a následně extrahuje identifikovanou strukturu. Běh je pečlivý a pomalý. Pokud si dobře pamatuji jak jsem s ním pracoval cca před 4 lety pro kamaráda, tak 1TB oddíl identifikace cca 4-5 hodin, recovery cca 18-24 hodin. Program umí pracovat i s obrazy na disku. Jde nainstalovat pod wine, ale pak je samozřejmě problém pro přístup na disky a je třeba mít ve wine prostoru nakopírovaný obraz a potřebné volné místo.
    Max avatar 1.8.2016 07:23 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.
    Mně přijde Active@ Partition Recovery ještě o něco lepší.
    Jinak dnes už existuje spousta free nástrojů i pro komerční použití, už to není tak strašné, jako kdysi.
    Pro práci s oddíly jsem si oblíbil třeba AOMEI Partition Assistant, který je dostupný jako Standard Free jak pro domácnosti, tak jako Lite verze pro servery.
    Pro win toho už existuje spousta a vše mi zatím přišlo hodně funkční. Jen škoda, že pro ten linuch je to funkčně trochu pozadu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.8.2016 11:25 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.
    Windowsy asi více padají, ale máš pravdu, je to škoda, že rozumné recovery nástroje nejsou. Podle mne by to pro lidi, kteří detailně rozumí struktuře FS by nemuselo být tak těžké. Projet disk, pokusit se najít kopie superbloku i když nevím kde je, pokud to nevyjde tak snad inode oblasti a adresáře by mohly mít nějaké typické prvky podle kterých by šly identifikovat a od nich najít, co je přístupné.n A finálně projet zbytek.
    Max avatar 1.8.2016 12:06 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.
    To myslím není problém, viz photorec, důležitější je, aby výsledný výstup byl čitelný, viz photorec, který neumí názvy souborů, třídění do adr. struktury a další věci. Pak aby se prase vyznalo v tom 1TiB genericky pojmenovaných souborů a adresářů.
    Zdar Max
    PS: lepší je zálohovat, na druhou stranu lze i pochopit, že člověk na dovolené fotí na kartu a pak jí chce doma přehrát/zazálohovat a může mít problém, takže existují i nevinné situace, kde dojde k pádu ještě před možností zálohy
    Měl jsem sen ... :(
    1.8.2016 16:56 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.
    Ale podle mne photorec vezme sektory za sebou a myslí si že to je fotka (nebo pár jiných multimediálních souborů) a identifikuje začátek (podle markantů jpg, avi atd) a pravděpodobný konec. Ale nic neví o struktuře filesystemů. Na to aby se obnovily i názvy, potřebuješ přečíst adresář, tam máš názvy, a přivázat to i inode, kde máš kde na disku jsou sektory, a tohle všechno je závislé na tom, že víš jakou máš interní strukturu filesystemu a hledáš tu metastrukturu (adresáře, alokace sektorů), nejen posloupnost sektorů začínající V hexa FF D8 FF E0 00 10 4A 46 49 46 00 01. Přesně tohle dělají ty recovery systému na win, najdou metastrukturu a od ní najdou v jakých sektorech jsou soubory. (před asi 25 lety jsem to kdysi dělal ručně na MSDOS u člověka který si přepsal Partition table, tak najít, kde je root adresář, najít, v jakých clusterech FAT16 sídlí další adresáře, kde je FAT tabulka a přivázat ji k těm clusterům.)

    PS, o zálohách je to jasné. (a na kartě má FAT tak to z ní dostane, pokud umřela zcela.)
    31.7.2016 22:04 vkasal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.
    Diky vsem za info, vyreseno:

    Pro ostatni kdo by resili stejny problem, na konec ntfs obnovil MiniTool Partition Wizard free https://www.partitionwizard.com/download.html Dal jsem Disk -> partition recovery -> specified range -> <ntfs partisna> -> next, vybrat partisny ktere chci zachovat, apply, restart systemu. Vsechny soubory mam ted pristupne a funkcni. A neprisel jsem o nasbiranou hudbu za poslednich cca 10 mesicu(zaloha byla asi 10 mesicu stara).
    Max avatar 1.8.2016 07:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.
    A teď ti chybí poslední věc, zjistit, proč to vytuhlo, protože to není úplně normální.
    Já osobně třeba před každou změnou kontroluji, zda je disk ok, minimálně SMART je otázkou chvilky.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.8.2016 09:00 Brad | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova ntfs po přerušeném zmenšování oddílu.
    Program s podobnou funkcí je Testdisk, umí i hloubkovou analýzu. S tím PartWizardem jsi měl spíš štěstí než cokoliv jiného, tyhle programy nebývají přímo určeny na obnovu ztracené partition... tak hlavně že to dobře dopadlo.

    Každopádně souhlasím s Maxem - když PC vytuhne, tak není normální věc a je potřeba to řešit - to co se ti přihodilo byl "varovný prst zdvižený". Je potřeba zjistit, co se ti s tím HW přesně děje - jako první bych doporučil Memtest, špatná paměť bývá relativně častý problém.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.