abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Dotaz: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo

    10.2.2017 11:50 Lubuntu 16.04
    LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Přečteno: 498×
    Dobrý den, mám takový problém to se mi už dlouho nestalo.Mám HDD 500 GB nový cca měsíc,po koupi jsem ho testoval SMARTEM v Lubuntu co mám v kombinaci šifrování HDD na SDA5 Luksem.

    Ten stroj jede cca 6 dní v týdnu,nedávno dva dny nazpátek jsem začal pozorovat že se dělají/vytvářejí vadné sektory min týden v tuhle dob jen 17 a nyní dnes přes 138. Na Hadru mám důležité data,když jsem koupil nový a byl bez chybných sektorů tak jsem začal stroj používat normálně na ostro takže nahrávání přes ftp na servery,správa webů atd atd. možná pes HDD prošlo za ten necelý měsíc 4 TB dat nepředpokládám že bych to tímto"odvařil".

    Vrátím se k věci,po restartu nenaběhne OS jen Busy box,zkoušel jsem fsck -c fsck -cp/dev/sda5 fsck -y

    hledám po netu jak zachránit hdd a hlavně data... zatím to háže: dev/mapper/lubuntu--vg-root reqiues manual fsck pak tam je výpis 3 řádku o HHIDraw Jiří kosina a o usb a interface HD

    hned dole BUSY BOX a klasika

    (initramfs)

    po rebootu klasika černý uvítací výbor ubuntu nebo advanced options a na kernel 62 a nebo pak jsem dal i recorvery mode v kernelu 52 nic nepomohlo stroj stojí v problikávání kurzoru za (initramfs) |

    Normálně systém běhal jak nic bezchybně. Nechápu koupil jsem nový HDD měsíc a půl OK teplota 37-41°C max pohodička SMART nic nehlásil,ve správci disku nic až poslední dny se dělaly samy odsebe vadné sektory během přesunů GB na servery zálohoval jsem rodinné videa na servery ale tím to ani není ..fakt jsem bezradný.Mám ještě Flash ku tak tam prdnu Lununtu přes unetbootin a zkusím bootnout,vytáhnout data jestli to půjde.. -To jde udělat tak že HDD upravím tak aby jakmile to někdo koupí neviděl vadné sektory a po měsíci tam je 138 jak nic?...

    Jsem v pasti a prosím o help děkuji:-/

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    10.2.2017 11:56 Lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    UNEXPECTED INCONSISTENCY; RUN fsck MANUALLY klasika takže dnes tu budu celý den experimentovat nežse... ostatním doporučím asi zálohovat ještě dřív a ikdyž to je jakože nový disk bez vadných sektorů nebo já nevím..to jsem nešekal du na tu instalaci Lubuntu na flash. a napíši co dělám a jestli ti nějak vytáhnu.
    10.2.2017 12:01 Lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo

    Tak našel jsem přesně tohle: http://askubuntu.com/questions/781315/ubuntu16-04-boots-into-initramfs

    Přesně to popisuje ten problém.

    Takže jdu nastudovat a vyzkoušet.

    10.2.2017 12:30 ES
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Ze chcipne disk ktery je novy je naprosto normalni. ALE! na vadnem disku NIKDY! NIKDY! NIKDY! nepoustet fsck nebo cokoliv podobneho. Evidentne chcipa dost rychle a timto se to muze jen vyrazne zhorsit.
    10.2.2017 12:51 Lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Aha všude právě na fórech fsck a pojďme.Tak co bych měl dělat stále mi tam po odkryptování naběhne busy a initramfs momentálně jsem bootl z usb Lubuntu a našel na netu zase toto: http://askubuntu.com/questions/781315/ubuntu16-04-boots-into-initramfs bo to vypadá právě že ak jste psal asi se tím fsck nějak poškodily super blocky . Stejně si říkám co bych teda měl dělat když tam hupne ten busybox jdu do dalšího pokoje podívat se jestli teda uvidím data o který mi jde a dám ješte z usb před bootem CHECK DISK . pak zkusím : Step 2: Press ctrl+alt+t or open your terminal

    Setp 3:

    Find out your partition number by using

    sudo fdisk -l|grep Linux|grep -Ev 'swap'

    Then, list all superblocks by using the command:

    sudo dumpe2fs /dev/sda7 | grep superblock

    Replace sda7 to your drive number

    Kurnik šopa,takže ten disk byl koupený dobře špatná otázka , byl koupen bez vadných sektorů a je dobré po koupi disků okamžitě projet u linxu přes SMARTa?

    Takže ty vadné sektory jsem mohl teda způsobit tím že nešlo číst odesílaná data na server z disku (z nez.důvodu) a systém vyhodnotil blok jako vadný,pak teda čím více špatných dat(nečitelných) na disku pro odeslání tím více vadných sektorů?

    Pak při rebootu automatické přemístění nebo už během běhu systému?Asi při běhu systému,myslím ale proč mi nejde normálně po dešifrování OS jen busy box to nevím to řeším.. Popřípadě mi zkuste poradit co tedy spouštět v busy boxu když ne fsck který je viditelný o 2-3-4 řádky nad (initramfs)...a dokonce nabádá fsck -help

    Jinak jen mimo lubuntu "osekaný" upravený nedám dopustit neskutečná rychlost,svižnost ovladatelnost..jen tohle teď to se mi nestalo..

    -momentálně jsem tam vidím přes "Disks" Partišna : MBR Vad.sektorů: 183 (dokonce) Disk ,OK 43 °C

    jdu se podívat a nastudovat : sudo fdisk -l|grep Linux|grep -Ev 'swap' havně co jsouu ty super bloky: sudo dumpe2fs /dev/sda7 | grep superblock nevím co dříve..ale děkuji Vám .
    10.2.2017 13:28 Lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Takže jsem tedy po bootu usb provedl test těch superbloků ve swapu jestli jsem to dobře pochopil: ctrl+alt+t tohle mi našlo linux na disku(nic jiného tam nemám stejně ale nšel jsem sda1 jako oněch 511 MB na začátku disku sudo fdisk -l|grep Linux|grep -Ev 'swap' pak ten dump: sudo dumpe2fs /dev/sda7 | grep superblock jen místo sda7 v mém případě 1 Proběhl výpis v terminále vzal jsem podle rady první várku: Primary superblock at 0, Group descriptors at 1-6-u mě 1-2 Backup superblock at 32768, Group descriptors at 32769-32774 _u mě 1333-8900 tak jsem tesl hned tu první: čekl jsem to a přeskočil chyby: sudo fsck -b 32768 /dev/sda7 -y pak jsem si zase moutl HDD sudo mount /dev/sda7 /mnt udělal složku na výpis cd /mnt sudo mkdir test ls -l mám to jít restartovat tak jdu na to...
    10.2.2017 13:11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    trolling

    Zobrazit komentář
    10.2.2017 13:29 Lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    mám no ale tak c bude jdu to rebootnout:-)
    10.2.2017 13:33 Lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Kurňa tak nic zase po odkryptování jsem na (initramfs)..
    10.2.2017 13:59 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Nějak nechápu kde je problém - skouknu smart co povídá a reklamace.....

    Data obnovím ze zálohy.

    Pokud si chci hrát s vadným HDD třeba nejdříve udělat jeho bitovou kopii a pak si s tím hrát.
    10.2.2017 14:28 Lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Ahoj zdravím, máš recht,jak jsem koupil ten hdd byl bez jediné vady smart neukazoval nic ted mi ukazuje po měsíci že je cca 3 měsíce v provozu al hlavně že má 183 vadných sektorů.

    Dneska po 6 dnech jsem vypl stroj a už nebaněhl. Kopii jsem ještě dělat nechtěl protože jsem se domníval že je vše ok a udělal bych ji až cca za týden.Začal jsem se děsit pouze několik dní nazpět že se mi každý den zvyšoval počet vadných sektorů na disku (SMART).

    Stále jsem si říkal,šak si měl Toshibku taky tu minulou a běhla v záhulu 4 roky,tohl je čerstvý disk tak no stress.

    Tady jsem to podcenil. Jak psal tady jeden člověk že jsem neměl dělat fsck asi něl pravdu nevím,nenabootoval mi HDD a stále po těch operacích je v (initramfs) dal jsem i recorvery mode a asi hodinku to běží načítá to porty usb,myš atd hodniu už to si běží mezitím hledám po netu...

    Ono záloha jako každej pátek třeba kdybych to dělal tak no stress ale když děláš,v kuse zapomeneš..a bum. fakt nevím co s tím.zatím.

    Prostě nechápu koupím HDD 0 vadných sektorů když to prosfištěl asi 10h vkuse SMART než jsem tam instaloval na celý HDD lubuntu tak stále 0 sektorů,nic,začneš tam sypat data a už to jede..je pravda že jsem za ten měsíc a půl ten stroj vypl tak maximálně 3x možná 4x na 10 minut-vyčištění.. Jdu na kafe,a furt špekuluji jak to rozchodit aniž bych ztratil ty data+(práci) a do budoucna po tomto budu zálohovat asi každý 3tí den.
    10.2.2017 14:16 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    O cem je vlastne tento dotaz? Je preci jasne, ze ten disk musis vyreklamovat, ty bedary se budou jen zhorsovat. Data byla budto nedulezita nebo zalohovana (protoze dulezita nezalohovana data je protimluv) takze neni problem, ne?
    10.2.2017 14:35 Lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Tento dotaz je :

    jak zpustit Operační systém Lubuntu 16.04 tak aby jsi nepřišel o data(která nemáš zálohvaná). Jsem stále ve fázi kde po startu je (initramfs).

    Poznámka: Disk byl koupený měsíc nazpátek,po vložení do PC a testu SMARTem i prodlouženém který trval přes 10hodin nic nenalezl jen ukázal cca 2 měsíce v provozu a 0 vadných sektorů.

    Instaloval jsem tedy Oblíbený Lubuntu 16.04 stroj jel skoro bez přestávky. Poslední dva dny zpět jsem si všiml každodenního zvyšování počtu vadných sektorů. Dnes po restartu (initramfs). Takže zkouším všechno možné abych zprovoznil OS a fofrem zálohoval.

    :-)
    10.2.2017 14:37 Lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Michale: "Data byla budto nedulezita nebo zalohovana (protoze dulezita nezalohovana data je protimluv)" souhlasím částečně,protože díky svojí zaneprázdněnosti/hlouposti jsem je nezazálohoval už včera před dnešním restartem. Zkoušel jsem už opravit superblocky beze změn viz.hore.
    10.2.2017 14:39 Lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Teď jsem vyzkoušel i tuhle starou věc: 1.start gparted and select your hard disk and select CHECK from right click menu. Taky nepomohlo.Přes flasku jsem unmoutl HDD a checkl na chyby-taky nic . Stále Busy box.
    10.2.2017 15:15 lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Tak jsem si ještě všiml že mi při bootu vyskauje: [sdb] No Caching mode page found [sdb] Assuming drive cache: write through

    tak hledám souvislosti zatím: http://unix.stackexchange.com/questions/257270/get-rid-of-no-caching-mode-page-found-message-during-boot

    je tam 4 GB RAM tak to by mělo stačit.
    10.2.2017 15:45 lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Tak nejde mi v po nabootovani z usb a odemčení disku v /etc/modules nastavit patametr: # /etc/modules: kernel modules to load at boot time. # # This file contains the names of kernel modules that should be loaded # at boot time, one per line. Lines beginning with "#" are ignored.

    usb_storage lp

    sice se tam dostanu ale nejde to uložit háže to chyby že to nejde uložit.. [sdb] No Caching mode page found [sdb] Assuming drive cache: write through

    takže tohoto jsem se při bootu nezbavil.

    zatím systém nenabíhá ani po úpravě superblocks:

    https://www.cyberciti.biz/faq/recover-bad-superblock-from-corrupted-partition/

    10.2.2017 16:01 lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Po 4 hodinách přemýšlím že to vzdám a zkusím překopírovat data z HDD na USB a zachránit co se dá.Pak to přepsat 0. a čeknout Smartem popřípadě sudo badblocks /dev/sda1 http://wiki.ubuntu.cz/badblocks Nevím no co s tím . Den zabitej:-)
    Jendа avatar 10.2.2017 16:05 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Můžeš nám zkusit vysvětlit, co se snažíš udělat? K čemu je dobré upravovat /etc/modules (v životě jsem na ten konfigurák nepotřeboval sáhnout) systému na selhávajícím disku?
    10.2.2017 16:09 lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Hoj v tom konfiguráku jen to aby mi nevyskakovala hláška při bootu : tohle konkrétně [sdb] No Caching mode page found [sdb] Assuming drive cache: write through ale jako to nevadí ničemu jen mě štvalo že to tam bylo a pak zmizelo a zajímalo ně s čím to souvisí a jak se toho zbavit mimo jiné že řeším spuštění Systému:-)
    Jendа avatar 10.2.2017 16:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Nějak jsem nepochopil bordel v diskuzi, ale selhávající disk se řeší tak, že ho pomocí ddrescue celý lineárně přečteš a zkopíruješ někam jinam a až tam si s tím hraješ. A pak normálně kpartx -a, cryptsetup luksOpen /dev/mapper/foo blah, mount /dev/mapper/blah, případně před tím ještě pvs a lvs pokud je tam LVM.
    10.2.2017 16:17 lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Jendo to je dobrý a srozumitelný,já to nevěděl.Herdek. Chtěl bych ještě ten nový hdd měsíc starý co mám zachránit a spustit systém a bleskurychle si po zálohoval věci co tam mám životně důležité.Pak bych asi řešil naštvanost že mám měsíc novej disk a přes 183 v.sektorů. jestli je to normální,testoval jsem to při koupi a nic nikde nebylo. Je tam LVM no jak si psal. Tohle se mi ještě za x let nestalo abych to řešil tady a nevěděl si poradit.Možná mě zajímá názor tak nějak všech obeně a co dělat příště aby se to ndělo ne jen mě ale ostatní aby se nedivili jako já Nový HDD bez vad.sektorů po měsíci bum 183 prásk restart ende (initramfs).. Pak se nestačím divit..
    10.2.2017 16:25 Petroň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Teď aspoň víš, že nový disk neznamená bezvadný disk. Disky právě buď umřou hned ze začátku nebo po letech. A hned jak se vyskytne první vadný sektor, tak je dobré se přesvědčit, že zálohy jsou ok. A zálohovat se má automatizovaně, a né že si dáš nějaké předsevzetí, že to budeš dělat ručně. To půjde do hajzlu za pár dní a jsi opět bez dat.
    10.2.2017 17:17 lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Díky Díky to jsem pochopil až teď....kdesi jsem kdysi četl že právě u disků jsou důležité cca první 2 měsíce..

    Teď řeším jak se dostat právě do /home/firefox a překopčit věci jenže "perissinos".. jááj
    Jendа avatar 10.2.2017 17:16 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Chtěl bych ještě ten nový hdd měsíc starý co mám zachránit a spustit systém a bleskurychle si po zálohoval věci co tam mám životně důležité.
    Dobře, když to fakt chceš udělat, tak co ti brání?

    Já bych ale i přesto doporučoval udělat nejdřív kopii 1:1. Má to výhody: sekvenční čtení by mohlo disk méně dodělat. Ext4 se bude hůř vyrovnávat s I/O errory (typicky ti soubor truncatne) než když tam ddrescure vylepí nuly (uprostřed souboru bude kus nul, například mailbox tak víceméně zachráníš celý). Pokud to vůbec nejde namountovat (vadný superblok), fsck a replay žurnálu, který bude následovat, disk ještě víc domrví.
    Možná mě zajímá názor tak nějak všech obeně a co dělat příště aby se to ndělo
    RAID a zálohy. Nové disky odchází běžně. Obecně disky odchází běžně.
    10.2.2017 20:09 lubuntu 16.04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Jedno děkuji Vám i ostatním, některým výrazům co nerozumím se doučuji za chodu,nakonec jsem našel v cloudu zálohu svých dat z 19.1. ale vše co jsem dosud udělal budu muset ..znova můžu si za to sám že jsem nezálohoval hned jak bylo podezření.Přesně jak tu píšeš teď už nejde ani namoutovat.Každopádně jdu nastudovat poslední dvě věty a chci se zeptat když na disku prolítávají takto GB je lepší EX2 nebo teda ta 4řka.Díval jsem se na fakturu už je po záruce.

    Napadá mě: 1)jde takto postižený HDD rozdělit a XX částí popřípadě tak aby se dal použít ještě nějak? Představuji si že nějak zjistím úsek kde jsou ony vadné oblasti a oddělím +-GB přejmenuji třba na D: F: X: T: pokud by byly 4 na 1 Kusu HDD.Ještě jsem v linuxu nezkoušel nějaké grafické utlitky na haddr kromě gpartedu a správce disků nebylo nic nikdy potřeba:-)

    Rozhodně bych rád neměl podšálek na kafe z toho HDD:)Co by sse stím teda dalo dělat ale vážně. Mimochodem měl jsem taky toshibu HDD stejná kapacita rpm,vydržela od roku 11 tj cca 6 let a měla 138 myslím vadných sektorů pak co týden I/O errory EX4.

    Tak jsem koupil ten samý typ a žurnál a říz...děkuji všem za pomoc a radu a snad se to nikomu jako mě nestane.
    10.2.2017 21:34 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Panebože co chceš dělat s HDD kde je vadná mechanika?

    Prostě je tam mechanická zrada protože jinak by se vadné sektory nezvětšovaly.

    A ano dá se ten HDD použít na porno a nebo jako podšálek.

    Jinak jako ty chceš vadný HDD použít na data která potřebuješ mít na 100%? Máš 5 let tam bych to pochopil.....
    11.2.2017 11:08 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LUKS,NovýHDD,Vadné sektory,BusyBox..ach jo
    Ty se tváříš jako když by tě postihla tragédie. Mě v rodině a u dvou mých kamarádu odešlo 6 disku v posledních 5 letech. To že disky odcházejí je prostě věc zcela běžná. Zachránit data se dala že tří, vyreklamovat jeden, ale i ten po dalším rode odešel. Zrovna teď mi leží ve skříni 3TB seagate práve ten vyreklamovaný, kterému odešla elektronika, takže neodpoví ani na smartctl.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.