abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1065 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    HW novinky: AMD připojí k notebooku až 375W grafiku za běhu

    31. 3. 2016 | David Ježek | Hardware | 2737×

    Dnes to bude z velké části o AMD, která se hodně činila. Nejprve se podíváme na otevřený koncept pro připojení externí grafické karty k notebooku, využívající standardní Thunderbolt; následuje duální Radeon Fury, který dává výkon 16 TFLOPS a je o polovinu lepší než cokoli, co má Nvidia; a podíváme se také na další chystané generace GPU po Polarisu. Novinky mají také Western Digital či Canon a nesmíme zapomenout na nový iPhone.

    AMD XConnect: až 375W grafika pro notebook připojitelná za běhu

    Snahy o zpřístupnění výkonných desktopových grafik pro notebooky jsou staré jako 3D grafiky samy. Nejnovější počin vzešel – podobně jako API Vulkan (AMD Mantle) či VESA Adaptive Sync (AMD FreeSync) – z dílen AMD. Jmenuje se XConnect a jde o v podstatě otevřenou specifikaci dostupnou libovolnému výrobci.

    Srdcem je rozhraní Thunderbolt 3, přes které to vše běží. Rozhraní poskytl Intel, AMD zase ovladačovou část. Díky tomuto konceptu, který jako první nabízí Razer u svého herního notebooku, je možné za běhu připojit či odpojit výkonnou grafickou kartu, která se systémem komunikuje obousměrně rychlostí 40 Gbit/s, tedy dostatečně rychle pro prohánění 3D dat tam a zpátky. Aktuálně se můžeme podívat na variantu Razeru, která představuje poměrně velký externí box, ale lze očekávat, že jiní výrobci nabídnou i boxíky malé, případně naopak ještě větší, třeba i pro více karet.

    HWN HWN HWN

    XConnect tak nemá pevnou komplexní definici, povinné jsou jen některé součásti, a sice rozhraní Thunderbolt 3 plus TB3 kabel, který utáhne uvedenou datovou propustnost. Softwarová část aktuálně existuje jen pro Windows, konkrétně Windows 10 build 10586 (nebo novější) a grafické karty AMD, konkrétně s ovladačem Radeon Software 16.2.2 (nebo novějším). Další požadavky zahrnují System BIOS ACPI extensions pro Thunderbolt eGFX, firmware v16 (a vyšší) a také certifikaci pro Pass Thunderbolt. Dá-li se to shrnout, tak pokud dané zařízení plně podporuje Thunderbolt 3, pak je schopno provozovat XConnect, byť zatím s omezením na Windows 10 a Radeony.

    Tolik tedy zajímavý koncept, u něhož je otázkou, jestli se k němu připojí další výrobci, čímž mám primárně na mysli toho druhého zbývajícího výrobce GPU, tedy Nvidii. Za XConnect sice stojí AMD, ale jak ukazuje příklad Vulkanu, Nvidia nemá problém adaptovat technologie, proti kterým nemá sama co postavit (což neplatí pro FreeSync vs G-Sync). Systém momentálně podporuje jak zpětné zobrazení na displeji notebooku, tak možnost připojit displej externí, v obou případech až po UltraHD rozlišení a také je podporován FreeSync.

    AMD Radeon Pro Duo má výkon 16 TFLOPS

    Vodou chlazený duální Radeon Fury se dvěma GPU Fiji a 2×4 GB HBM přichází. AMD jej označuje za nejvýkonnější grafickou kartu na světě, s až 2,5× lepší energetickou efektivitou ve srovnání s předchozí generací Hawaii (Radeony R9 290X / 295 X2). Karta nese celkově 8192 stream procesorů a díky chlazení běhají obě GPU až na 1 GHz. Z výstupů je k dispozici trojice DisplayPortů 1.2 a jedno HDMI 1.4a. Podle prvních testů je Radeon Pro Duo o polovinu výkonnější než Nvidia GeForce Titan Z.

    HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

    Cokoli dalšího již bude muset počkat na FinFET generaci GPU, která je plánována na tento rok. To přijde na trh generace „Polaris“, příští rok následovaná generací „Vega“ (paměti typu HBM2) a přespříští generací „Navi“ (opět generačně nové paměti, zatím nespecifikované).

    HWN

    Western Digital uvedl 14. 3. 314GB HDD PiDrive s 31,4% slevou na výsledných 31,4 USD

    Marketingově vtipné je uvedení nového úsporného pevného disku od Western Digital. Tento 314GB model PiDrive je primárně určen jako datové úložiště pro Raspberry Pi. Jeho výhodou je schopnost napájet se pouze z USB konektoru Raspberry Pi, přičemž elektronika ani nic jiného než USB nemá vyvedeno (takto to Western Digital dělá u některých modelů již nějakou dobu).

    HWN

    Kromě této verze jdou na trh i kapacitně vyšší, 1TB PiDrive bude možná pro mnohé zajímavějším produktem. Celek je připraven tak, že je k němu dispozici image pro paměťovou kartu (1TB PiDrive obsahuje i 4GB microSD kartu s adaptérem), díky které je USB úložiště s Raspberry Pi použitelné (je zde WDLabs verze BerryBoot podporující běh více OS). Disky jsou použitelné s Raspberry Pi typu Model B+, 2 Model B a 3.

    Canon uvedl low-end zrcadlovku EOS 1300D

    Nová zrcadlovka od Canonu je mírnou evolucí předchozího modelu EOS 1200D. Ten jako první přešel v rámci nejnižší řady Canonu od 12Mpix k 18Mpix snímači, EOS 1300D k celku přidává podporu WiFi a lepší displej. Celkově tu ale máme stále zrcadlovku s 18Mpix APS-C snímačem (22,0×14,9 mm, 1,6× crop) ukládajícím rozlišení 5184×3456 a doprovázeným procesorem Digic 4+, s nímž tělo dává rozsah ISO 100 až 6400 s možností boostu na 12800 (tedy na rok 2016 nic moc). I autofocus vypadá, jakoby vypadl z těl pět let starých, AF bodů je jen 9 a pouze jeden bod je křížový. RAWy jsou ale 14bitové, displej povýšil na 920k bodů a z dalších parametrů stojí za řeč hledáček s 95% pokrytím a 0,8× zvětšením (opět spíše podprůměr), rychlost snímání 3 fps, použití SD karet a akumulátor s výdrží na 500 snímků. Celkově tedy nic moc, Canonu zdá se ujíždí v low-endu vlak, zvláště když si uvědomíme, že si za těla s menšími snímači a menšími hledáčky než konkurence nechává zaplatit podobné peníze.

    HWN

    Apple iPhone SE: návrat ke kořenům?

    Apple po éře pádel řad 6 / 6S přichází se smartphonem iPhone SE, který nese čtyřpalcový displej s rozlišením 1136×640. Jde tedy o přístroj pro majitele iPhonů 4 / 5, které šestková řada nepřesvědčila k upgradu. Pohání jej SoC Apple A9 doprovázený koprocesorem M9, k tomu si přičtěme 12Mpix fotoaparát s f/2.2 objektivem, schopnost záznamu až 63Mpix panoramat a videa v 3840×2160 / 30fps a samozřejmě věci jako Wi‑Fi 802.11a/b/g/n/ac, NFC, Bluetooth 4.2, 2G/3G/4G (+VoLTE), GPS atd. Pro „socky“ je tu 16GB verze s cenovkou pod 13 tisíci korun, pro běžné Apple-smrtelníky 64GB za více než 16 tisíc korun. Ale kdo nechce pětipalcové a větší pádlo, tento upgrade z řady 4 či 5 rozhodně ocení. Osobně mám iPhone SE za nejlepší Apple produkt od dob modelu 4S.

    HWN

           

    Hodnocení: 20 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.4.2016 00:44 semiferohysteric
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD připojí k notebooku až 375W grafiku za běhu
    Tiez povazujem 4S za najlepsi telefon od Apple po dizajnovej stranke. To bude asi tou symetriou.
    1.4.2016 12:42 and_i | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD připojí k notebooku až 375W grafiku za běhu
    Jaka je vyhoda toho externiho boxu proti PCIE express card provedeni, ktere je univerzalni a funguje jiz davno?
    1.4.2016 14:33 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD připojí k notebooku až 375W grafiku za běhu
    Ten ext. box je urceny pre notebooky kde taku hovadsku GFX nestrcis :-) Chladenie by mohol byt dalsi argument.
    1.4.2016 16:23 and_i | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD připojí k notebooku až 375W grafiku za běhu
    Myslim toto: http://www.netstor.com.tw/_03/03_02.php?ODQ

    Tedy PCIE vytazena ven do boxu. Univerzalni, zadne specialni ovladace, nezavislost na os. Mel jsem v necem podobnem NI DAQ.
    2.4.2016 09:25 Erbureth | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD připojí k notebooku až 375W grafiku za běhu
    Thunderbolt má cca 10x větší bandwidth než ta jejich ExpressCard
    2.4.2016 11:34 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD připojí k notebooku až 375W grafiku za běhu
    Tak, ExpressCard má interně PCI Express 1.0 x1 (250 MB/s, tj asi tak ekvivalent AGPx1 nebo PCI 66 MHz z předminulé dekády).

    Navíc tam asi nebude řešená podpora plug and play pro grafiku.
    4.4.2016 09:49 and_i | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD připojí k notebooku až 375W grafiku za běhu
    Fajn, rychlost jsem tehdy pro DAQ neresil...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.