abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1055 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze

    1. 6. 2012 | David Ježek | Hardware | 2642×

    Z dnešního dílu je těžké vypíchnout nějaké téma jako hlavní, takže bodově: podíváme se na chystaný procesor „Ivy Bridge“ bez grafického jádra, nové ARMové servery od Dellu, nenasytnou duální grafiku od PoewrColoru, jedny superrychlé DDR3 paměti a vše zakončíme moc, moc hezkou zrcadlovkou od Pentaxu…

    Obsah

    Intel „Ivy Bridge“ také bez grafického jádra

    link

    Tohle zatím není ani potvrzeno, ani vyvráceno, ale protože na DonanimHaber bývá obvykle spolehnutí, rovnou si představme chystaný procesor rodiny „Ivy Bridge“. Jeho specialitou je totiž to, že nemá integrovanou grafiku. Tedy on jí má, ale je vypnutá a patrně jde o procesory, u kterých se na ní vyskytl nějaký defekt. Bohužel kromě faktu, že ten nemalý kus křemíku v tomto procesoru beztak byl vyroben a tudíž se promítá do výsledné ceny i přes svou kompletní deaktivaci, tomu Intel podle všeho nasadí ještě větší korunu.

    Hardwarové novinky

    Core i5-3350P je čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 3,1 GHz s 3,3GHz Turbo Boost chodem. To je poměrně málo ve srovnání s odpovídajícím, grafikou obdařeným Core i5-3450, jehož Turbo Boost sahá až na 3,5GHz hranici, spíše to odpovídá modelům nižším. Kromě toho zde pak klesá TDP z 77 na 69 W, což tedy upřímně není žádný zázrak na to, jak velký kus čipu nemusí být brán v potaz. Navíc nejde o procesor typu „K“, tedy s odemčeným násobičem a celkově tak vypadá téměř nezajímavě. Uvidíme, jaká bude cenová úspora, ale zázraky lze čekat jen těžko. Kompletní low-endová grafika této třídy se dá koupit kolem 700 Kč, přičemž na čip na ní obsažený bude připadat jen malá část ceny. Procesory „Ivy Bridge“ bez grafického jádra by možná byly zajímavé, kdyby šlo o odemčené verze, ale takto vlastně ani není důvod psát „těšme se na Q4/2012, kdy Core i5-3350P přijde na trh“.

    Dell představil Blade servery na bázi ARM

    link

    Nejen Hewlett Packard s clusterem „Redstone“, ale i Dell představil svůj pohled na Blade servery využívající hromady procesorů architektury ARM. Jeho řešení nese momentálně jméno „Copper“ a jde o rackovou záležitost do obligátního 3U šasi, kam se napasuje dvanáct „blejdů“. Každý tento modul nese čtyři dílčí systémy tvořené procesorem ARM, 8 GB paměti ve jednom slotu a jedním 2,5palcovým 7200otáčkovým HDD (nenechte se zmást tím, že ty HDD vypadají na první pohled spíše jako 3,5palcové).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Konektivitu jednotlivých dílčích systémů, nebo chcete-li uzlů, zajišťuje gigabitový Ethernet. Spotřeba je 15 W, tedy 60 W na každý Blade modul, celý 3U box tak baští „jen“ 750 W. Konkrétní ARM procesor pochází od Marvellu, přičemž jde o podle všeho o čtyřjádrový čip Armada XP 78460.

    Stejně jako v případě HP, ani Dell svoje řešení nyní nepouští do prodeje. Je třeba doladit softwarovou podporu v aplikacích a systémech, než bude možné takovéto stroje využívat optimálně.

    PowerColor poodhalil první „Radeon HD 7970 X2“

    link

    Zatímco Nvidia už prodává nejen duální 28nm GeForce GTX 690, ale i její výpočetní variantu Tesla K10, AMD se zatím do duální karty na bázi své nejnovější architektury nepustila. A zatím to i vypadá, že snad ani Radeon HD 7990 hned tak nebude, takže otěže převzali výrobci a na letošním Computexu (startuje za pár dní) se podle všeho máme na co těšit, v tomto případě tedy „neoficiální“ Radeon HD 7970 X2. První takový ukázal PowerColor.

    Na této grafice si odbude premiéru nový chladič Vortex III se třemi velkými ventilátory. Ono i samo PCB karty je poměrně velké, protože si musí poradit s distribucí mnoha ampér, stejně jako odvodem mnoha °C pokud možno co nejdál. Karta nese trojici 8pin konektorů, kdy ten „třetí“ můžeme vnímat jako rezervu pro OC, ale s nejvyšší pravděpodobností můžeme dovodit, že spotřeba této duální grafiky přesáhne 150+150+75 = 375 W v běžném provozu. Ono by to ostatně i odpovídalo typické spotřebě Radeonu HD 7970, která činí 210 W (maximální strop je nastaven na 250 W).

    PowerColorův Radeon HD 7970 totiž nemá být okleštěnou verzí, jak bývá někdy u duálních karet zvykem, ale jde o model s plnohodnotnými GPU s 2×2048 stream procesory. Otázkou je množství paměti. S ohledem na připravovaný HD 7970 TOXIC od Sapphire, který pro jedno GPU ponese 6 GB GDDR5, by se teoreticky dalo počítat s dvojnásobkem, ale spíše to vypadá na klasiku v podobě 2×3 GB GDDR5. Každopádně ještě jedna drobnost: levné to nebude (ani na pořízení, ani na provoz :-)).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    DDR3 paměti dosáhly 3GHz mety

    link

    Nadpis je samozřejmě myšlen z (efektivního) hlediska taktu garantovaného výrobcem, jinak totiž DDR3 paměti v rukách overclockerů lámou už frekvence daleko vyšší. Každopádně je to společnost Team Group, která jako první uvádí na trh DDR3-3000 paměti, a to konkrétně moduly o velikosti až 4 GB (v nejvýše dvoukanálovém kitu) s časováním CL11-13-13-35. Ty již využívají nejnovější verzi specifikace Intel XMP 1.3 a nejvyšší XMP profil tak bez problémů, celkem logicky, zprovozníte jen na nejnovějších platformách Intelu, konkrétně na vybraných deskách s čipsetem Intel Z77. Na nich jsou nové moduly testovány.

    Paměti Xtreem DDR3 3000 CL11 nejsou a nebudou žádnou masovou záležitostí, na trh půjde omezené množství založené na nejlepších čipech DDR3, jaké se Team Group (po)daří sehnat. Zajímavé v tomto kontextu je, že se firmě takové čipy daří shánět u více výrobců, z čehož logicky plyne, že nejde o nějakou zázračnou sérii, která se povedla jen jednomu z nich (a to je rozhodně dobrá zpráva do budoucna).

    Hardwarové novinky

    Pentax uvedl K-30, zrcadlovku vracející značce její slávu(?)

    link

    Nová D-SLR je u Pentaxu po třech odklonech na jiné trhy (středoformát 645D, prcek Q s kompaktovým snímačem a tak torchu podivný mirrorless K-01) návratem k zašlé slávě. Nejčastěji je v jeho souvislosti zmiňován model K200D a je to skutečně na místě. K-30 je totiž realizovaným snem všech, kteří chtěli onen legendární CMOS snímač z K-5/K-01 v těle úrovně K-r s několika schopnostmi zaniklými s K200D.

    Pentax K-30 tak nese 16,28Mpix 14eV+ APS-C CMOS snímač (4928×3264, ISO 100 až 12800), závěrku zvládající čas 1/6000 a jeho tělo je bytelná ocelová poctivka kvalitně chráněná proti prachu či vodě. K dokonalé vzpomínce na K200D chybí snad už jen horní displej, ale zato tu je hledáček se 100% pokrytím a 0,92× zvětšením, 3,0palcový LCD s 921k body (640×480) a vedle dodávaného Li-ion akumulátoru také podpora AA baterií skrze adaptér shodný s K-r (od Pentaxu v Česku za bratru 850 Kč, noname z Číny za ~150 Kč :-)).

    K-30D dostal do vínku kompletně přepracovaný AF modul, co do hardwaru i softwaru. Nese označení SAFOX IXi+ a má být opravdu znatelně lepší (no, oproti K200D nepochybně, to mohu zaručit, aniž jsem ho viděl v akci :-)). AF je 11bodový s 9 body křížovými, na těle je přepínač AF režimů, měření expozice je 77zónové s ±5 eV kompenzací (super!)a snímání sviští 6 fps. Synchronizace blesku je do 1/180, video je 1080/24p/25p/30p H.264, bohužel s pouze mono zvukem a bez konektoru pro externí mikrofon (zde je škoda, že oproti K-01 došlo ke zhoršení, byť ty marketingové důvody chápu). Při rozměrech 128,5×96,5×71,5 mm váží tělo 590 g, s Li-ion akumulátorem a SD kartou pak 650 g. Mimochodem, stabilizace čipu umožní udržet o 4 eV víc (to čistě pro srovnání s Olympus OM-D E-M5, u nějž myslím udávají 5 eV).

    Jak je tomu u jiných „low-end“ těl Pentaxu, ani toto nepodporuje grip – další úbytek oproti K200D. Ale s ohledem na výdrž 500 fotek s dodávaným Li-Ion a podporu AA to vůbec nevadí. Poslední věc, které je škoda: chybí HDMI výstup. Kromě K-30 pak Pentax uvedl také nový objektiv nižší třídy, smc DA 50mm f/1.8 s cenovkou 250 dolarů (uff, trochu moc). Na (japonský) trh miří 9 barevných variant, všechny v leské i matné verzi.

    Zkrátka dobře, pro mě osobně přinesl letošek zatím dvě „must-have“ zrcadlovky: pokud jdete po vysokém rozlišení za dobrou cenu, pak je tu 24Mpix Nikon D3200, pokud ale jdete po co nejvyšším dynamickém rozsahu a dobrém obrazu za špatných světelných podmínek plus těle, kterému nevadí, když zmokne nebo upadne do hlíny, pak je tu Pentax K-30. Měl by se začít v Česku prodávat v polovině července s cenovkou ~16 500 Kč za tělo (kit s 18-55 bude tak o 1 500 Kč dražší, měly by jistě být i jiné varianty, třeba s 18-135 a 18-55+50-200, případně 18-55+55-300).

    A teď už se společně podívejme jak střílí a jak se sprchuje: [1] a [2].

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    HrabalVojta avatar 1.6.2012 09:03 HrabalVojta | skóre: 23 | blog: gentoo_pentoo | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    K těm počtům se spotřebou,opravdu 150+150+750=375 ? :D
    USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update --newuse world
    Grunt avatar 1.6.2012 09:39 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    LOL, že „Core, Core, Core, Core“. Skutečně je nejlepší řešení vzít určitou plochu, podělit ji čtyřma a čtyřikrát na ni plácnou to samé? (Teda pro toho co to navrhuje určitě jo — celé to stojí jen tři CTRL+C a CTRL+V)

    Jinak jak je to s tou spotřebou ARMů by mě zajímalo taky. Ty výpočty moc nesedí.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    vlastikroot avatar 1.6.2012 22:43 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    Neni to maximalni vs. prumerna spotreba?
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Grunt avatar 2.6.2012 13:41 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    prumerna spotreba
    To je zase co?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    1.6.2012 10:50 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    Tohle "sáňkoviště" jsme měli nedávno v práci, akorát že sáňky byly osazeny procesory od amd
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    1.6.2012 20:26 Robertek | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    Ten blade server je super, jen bych ty blade postavil jinak. 4x arm procesor na jeden system (ne 4x oddeleny system) k tomu pouze 2 disky v RAID1. Pokud by to nebylo mozne tak pouze udelat reseni ktere tento raid1 bude ekvovalente distribuovat do jednotlivych systemu. Popripade vytvorit fault toleranci pomoci vyuziti paralelne dvou systemu, to ale zase snizi celkovy vyuzitelny vykon.
    vlastikroot avatar 1.6.2012 22:42 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    Neexistuje nejaky clusterovy filesystem, ktery by byl mountly vsude a sdilela se velikosti disku a replikovalo by se to (urcenym poctem kopii nahodne po ostatnich nodech)? Pak by bylo tohle reseni idealni. Celkove se mi ten ARM server moc libi, je to hodne fyzickych threadu a nizka spotreba. Napr. na dost vykonej web server.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    2.6.2012 19:36 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    Seamicro ty servery dělá tak, že úložiště je virtualizované a sdílené, stejně jako síť. Uzel je prakticky jenom RAM+CPU.
    1.6.2012 23:27 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    Zkrátka dobře, pro mě osobně přinesl letošek zatím dvě „must-have“ zrcadlovky:
    Vidis a ja za celej zivot potkal jen jednu, nezavidim tem lidem digitalnim :)

    ps - dodnes jsem nepochopil, proc lidi vubec jedou po necem co nema FF snimac, kdyz se da za stejnou cenu poridit 5D z druhe ruky (ano bude mit mensi rozsah EV [marketing bull stejne], ale ve vsech ostatnich bodech strci novy fotaky kategorie toho pentaxu do zadku na dvakrat, a video neni argument u fotaku, aloha).
    2.6.2012 10:01 anonymous_coward | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    Myslíš, že každý s sebou chce tahat FF? Ne všichni fotí v atelíeru a jsou ochotni lámat si zápěstí za pomoci 5D. Stejně tak pro někoho může být argument video. To, že to tebe nazajímá, ještě není směrodatné pro všechny.
    S odchovanci klikoidních grafických systémů a Wordoidních editorů bohužel neumím najít společnou řeč. -- Petr Olšák --
    2.6.2012 10:49 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    V atelieru nefotim, zapesti si prekvapive nelamu :) samozrejme rozdil nakych 200 - 400 gramu, muze hrat pro spoustu lidi roli, ale on to byl spis povzdech, jak se vyrabi jeden smejd vedle druhyho a kazdej ma navic tamhle blbost a druhej jinou a pritom lze poridit mnohem kvalitnejsi zbozi. Je to muj uhel pohledu a jako takovej mi ho tezko vyvratis, stejne jako ja ten tvuj.
    2.6.2012 10:38 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    Je to o kompromisech. Mam uz 8 roku eos350 a porad je to ve stavu "staci mi to". Pravda, obcas pokukuji dal, ale menit budu nejspis az doslouzi. Proti G6 to byl tehda obrovsky skok (co do pohodli/rychlosti/moznosti). Porad nejak nemam motivaci ho nahrazovat. Az klekne zaverka, (v AWH se se mnou pod 5kKc bavit nebudou) uz to asi zvazovat budu...
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    2.6.2012 10:54 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    Jasny, ale v tvym pripade bude skok od 350D kvalitativne obrovskej, ponevadz pidi hledacek, sumici cip a vse co ma, se s dnesnima fotakama pomerit neda (at uz si vyberes i treba puvodni 5D nebo novejsi xxxD). A jsem rad, ze tu je nekdo s takovymto pristupem.
    3.6.2012 23:28 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: ani před Computexem nebyla o novinky nouze
    To jsme na tom podobně, pořád cekam na "amatérskou FF zrcadlovku" a pořád nic. To 5Déčko z druhé ruky je sice řešení, ale že bych chtěl všude tahat extra blesk, tak to tedy ne...
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.