abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Hosting účetnictví WinStrom na vlastním serveru

    27. 3. 2009 | Petr Ferschmann | Návody | 4563×

    Jak nainstalovat a nakonfigurovat linuxovou verzi účetnictví WinStrom na vlastním serveru pro vzdálený přístup. Článek také popisuje zabezpečení, zálohování a proces aktualizace.

    O ekonomickém systému WinStrom 10 jsme už psali v článku WinStrom 10: Účetnictví i pro Linux. Jedná se o multiplatformní účetnictví s podporou daňové evidence a českého a slovenského podvojného účetnictví. Jedna z jeho zajímavých vlastností je i možnost vzdáleného přístupu k účetním datům. Tato vlastnost je dostupná i v bezplatné variantě Start a ukážeme vám, jak vše provozovat na vlastním linuxovém serveru s Ubuntu. Postup pro ostatní podporované distribuce je velmi podobný.

    Síťový přístup z lokální sítě je u většiny ekonomických systémů dnes již samozřejmostí. Málokterý z nich ovšem nabízí i možnost vzdáleného přístupu přes internet. Této funkce je obvykle dosahováno použitím terminálového řešení postaveného na Microsoft Windows Terminal Services. Toto použití s sebou přináší dodatečné (a ne malé) náklady.

    WinStrom 10 nabízí přímou podporu pro vzdálený přístup a tuto funkci nabízí i u bezplatné verze. K čemu je to dobré? U firmy s pobočkami je to jasné, ale u malé firmy? Většina malých firem nemá vlastní účetní, ale jednou za čas shromažďuje doklady, které pak odnese do účetní firmy. Tam doklady přepisují do účetního systému a zaúčtovávají. Teprve poté lze podat například daňové přiznání či zjistit stav účetnictví. Pokud potřebujete znát jakoukoliv další informaci z účetnictví, musíte mailovat či telefonovat účetní. Pokud potřebujete znát své dlužníky, kolik budete potřebovat na zaplacení DPH, jak se vyvíjí vaše cash-flow, na to všechno potřebujete informaci od účetního; a pokud účetnímu nosíte doklady např. jednou za měsíc či za čtvrtletí, nemáte nikdy aktuální přehled.

    V případě vzdáleného přístupu můžete základní doklady (odchozí a příchozí faktury, pokladní doklady, ...) rovnou zadávat do účetnictví a účetní prakticky jen provádí kontrolu a zaúčtování zadávaných dat. Kdykoliv vidíte aktuální stav účetnictví či můžete sledovat historii a nemusíte nikoho obtěžovat, pokud potřebujete z účetnictví cokoliv získat. Přitom vůbec nezáleží na tom, zda je účetní server u vás, u účetní firmy či je hostován u výrobce.

    Instalační návod

    Nejprve si tedy stáhněte instalační balíček:

    wget http://www.winstrom.cz/download/latest/deb/

    A nainstalujte jej:

    gdebi winstrom_10*.deb

    Příkaz gdebi automaticky dotáhne i potřebné závislosti, jako je PostgreSQL či Java, a následně spustí příkaz dpkg -i. Jedná se tedy o obdobu apt-get pro lokální instalační balíčky.

    Při instalaci zvolte, že chcete síťovou instalaci a server. Pokud jste zvolili něco jiného, můžete vše znovu nastavit příkazem:

    dpkg-reconfigure winstrom

    Zajistili jste tedy, že běží WinStrom Server a poslouchá v síti na všech rozhraních. Toto nastavení je možné provést i z aplikace, nicméně implicitně se kvůli bezpečnosti poslouchá pouze na localhost. Nyní musíte nastavit firewall. Pokud používáte UFW, stačí povolit aplikaci WinStrom:

    ufw allow WinStrom

    Pokud používáte iptables, je potřeba povolit TCP port 5434 pro aplikaci a pokud chcete použít i vyhledávání v síti pomocí broadcastů, tak i UDP port 5434:

    iptables -I INPUT -p tcp --destination-port 5434 -j ACCEPT
    iptables -I INPUT -p udp --destination-port 5434 -j ACCEPT
    

    Nyní musíte ještě aplikaci spustit a při prvním přihlášení zadat jméno a heslo administrátora. Nainstalujte tedy WinStrom na klientský počítač (instaluje se pomocí stejného instalačního balíčku). Můžete provést instalaci i na jiný operační systém – např. Mac OS X či Windows. Nastavte ve správě datových zdrojů adresu serveru.

    winstrom server krok1

    winstrom server krok2

    winstrom server krok3

    Následně budete vyzváni k vytvoření účtu administrátora aplikace.

    Bezpečnost

    Jedna z důležitých otázek je samozřejmě i bezpečnost. WinStrom používá pro ukládání dat PostgreSQL. Nicméně přístup do něj není umožněn přímo, ale jen přes obslužnou aplikaci zvanou WinStrom Server. Ta zajistí autorizaci uživatele, omezení přístupu a také šifrovaní a kompresi dat (při prvním spuštění se vygeneruje certifikát, stejně jako je tomu např. u ssh).

    Z běžícího serveru není možné bez autorizace zjistit seznam firem a ani jiná data. Nicméně vše záleží na kvalitě hesla – jméno uživatele či firmy není správným kandidátem. Dalšího zabezpečení je možné dosáhnout i dalšími cestami, např. VPN.

    Zálohování

    Veškerá data aplikace jsou ukládána v databázi, kterou je nutné zálohovat. Pokud použijete funkci WinStromu a provedete ruční zálohování z aplikace, získáte soubor, který je vytvořen pomocí programu pg_dump. Lze tedy využít tohoto faktu a zálohovat automatizovaně. K tomu lze využít libovolný nástroj pro zálohování PostgreSQL.

    Ukážeme si jednoduchý skript, který lze volat programem cron. Vytvořte tedy soubor /etc/cron.daily/winstrom_backup:

    #!/bin/bash
    
    DT=`date "+%Y%m%d"`
    
    for DBNAME in `su postgres -c "psql --cluster 8.3/winstrom -l -A -t" | cut -d\| -f 1 | grep -v template0 | grep -v template1 | grep -v postgres`; do
        MY_FILE=/tmp/pgsql-backup/$DBNAME-$DT
        su postgres -c "/usr/bin/pg_dump --cluster 8.3/winstrom -U postgres $DBNAME -b -D --format=c --compres=9 --file=$MY_FILE.backup"
    done

    Uvedené zálohy pak obnovujte pomocí klienta WinStrom. Aplikace se automaticky postará o založení uživatelských účtů a registraci firmy v registru firem v databázi centralServer.

    Aktualizace

    Instalační balíček WinStromu zaregistroval i zdroj pro jeho automatické aktualizace pomocí APT. WinStrom tedy bude aktualizován se systémem. Když zaktualizujete server a klient se znovu připojí, zjistí rozdíl a stáhne si změny aplikace ze serveru. Tato vlastnost současně umožňuje, abyste se jedním klientem připojovali na více různých verzí serverů (ne vždy chcete server aktualizovat okamžitě).

    Obvykle s aktualizací programu dojde i ke změně databázového schématu. Server zajišťuje automatické provedení změn v databázi při prvním spuštění. Protože PostgreSQL umožňuje transakcí hlídat i změny schématu databáze, nemusíte se bát, že by došlo k nekonzistenci dat při selhání aktualizace.

    Technické zajímavosti

    Technickou zajímavostí serveru je, že používá protokolový multiplex. Proto na jednom portu běží HTTP a HTTPS (založené na Jetty), vlastní protokol založený na RMI a chráněný přístup k databázi. Zkuste přistoupit na http://localhost:5434/ a https://localhost:5434/. Důvodem této integrace je jednodušší nastavování firewallu – pokud máte server za ADSL modemem, stačí přesměrovat jen jeden port.

    Do budoucna je také plánované rozhraní, které umožní napojovat WinStrom na různé další aplikace. Jeho návrh najdete na WinStrom 10 a REST API.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.3.2009 10:16 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hosting účetnictví WinStrom na vlastním serveru
    Jaký je rozdíl mezi Síťovým přístupem ve variantě Mini a Vzdáleným přístupem, který je ve variantě Basic. Když mám teď verzi Start nainstalovanou na domácím routříku, bude mi na ní přístup fungovat i po povýšení na verzi Mini?
    27.3.2009 12:13 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hosting účetnictví WinStrom na vlastním serveru

    Zdravím,

    u síťového přístupu u verze Mini je požadováno, aby server byl ve stejné síťi jako klient (kontrolována je maska podsítě a IP adresy). V budoucnu přibudou také další funkce (pozvánka, průchod přes firewally), které nebudou ve variantě mini.

    Pokud jsem to tedy dobře pochopil - ve vašem případě by vám z routeru měl WinStrom Mini běžet i nadále.

    S pozdravem

    Petr Ferschmann

     

    PS: ano víme, že obejít toto technické omezení není nijak složité a prokázání tohoto faktu složité naopak je. Nicméně porušíte licenční podmínky.

    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    OndraZX avatar 28.3.2009 19:51 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hosting účetnictví WinStrom na vlastním serveru
    Zajimalo by mne, proc instalacni balicek ma zavislost na PostgreSQL - vetsinou SQL server bezi na jinem PC nez klient? Cca pred pul rokem jsem WinStrom zkousel, a instalace SQL serveru na stanici s klientem mi dost vadila. (mozna v soucasnych baliccich uz zavislot neni)
    MaT avatar 28.3.2009 21:58 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hosting účetnictví WinStrom na vlastním serveru

    Není to tím, že mají všechno v jednom balíčku? Tzn. klientskou část i server? Já zatím zkoušel jen volně stažitelnou verzi - a myslím, že bylo vše v jednom balíku...

    Open source software for open minded people. :-)
    9.4.2009 09:15 Cuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hosting účetnictví WinStrom na vlastním serveru

    Dobrý den

    Teď jsem zkoušel naistalovat Winstrom na server (ve virtuálu) bez grafického prostředí. A pak nešlo vytvořit firmu (nebo obnovit ze zálohy), hlásilo to problém s hibernate session ... Na netu jsem nikde nenašel kterým balíkem to opravit. Zkoušel jsem nainstalovat xorg a pak přes ssh a forward X spustit Winstrom, ale při vytvoření firmy stále stejná chyba.

    Mohu se zeptat, čím to odstranit. Co je k tomu potřeba?

    Testováno na Debian lenny poslední aktualizace.

    ps: když naistaluju Debian včetně grafického rozhraní, tak vše jede OK, tak to bude asi způsobeno nějakou závislostí.

    9.4.2009 16:26 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hosting účetnictví WinStrom na vlastním serveru

    Dobrý den,

    stránky abclinuxu nejsou ty správné pro technickou podporu. Nicméně se Vám pokusím odpovědět.
    Na serveru jste zvolil, že se jedná o síťovou instalaci? Podaří se Vám do aplikace přihlásit - tj. přihlášení jde, ale nejde výběr firmy? Jakou verzi používáte?


    Pokud přihlášení jde a používáte verzi vyšší než 10.4.8, potřeboval bych vidět obsah souboru /var/log/winstrom.log a také výstup příkazů:
    /etc/init.d/winstrom status
    netstat  -ltn

    Vše prosím pošlete na adresu info(zavináč)winstrom.cz.

    Děkuji.

    S pozdravem

    Petr Ferschmann
     

    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    9.4.2009 22:15 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hosting účetnictví WinStrom na vlastním serveru

    Tak uvedený problém byl již vyřešen.

    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    10.4.2009 08:46 Cuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hosting účetnictví WinStrom na vlastním serveru

    Jen doplním, že jsem zkusil znovu naistalovat server debian lenny bez grafického rozhraní a nasadit winstrom a pak vše jelo.

    Zajímavé, instalaci jsem provedl stejně jak předtím, ale to už je vedlejší.

     

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.