abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1058 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 13/2008

    1. 4. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 7723×

    CodeWeavers přichází s produktem CrossOver Games. OOXML bude asi schváleno jako standard ISO. Dreamlinux 3.0. Fedora 9 Beta. Zenwalk Live 5.0. Distribuční rada: jak se konečně zbavit toho vlezlého Ubuntu.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Damn Small Linux 4.3 RC1 aktualizuje všelijaké skripty, nahrazuje program kalkulačky a odstraňuje moduly SCSI. KNOPPIX 5.3.1 nabízí novinky, které jste mohli najít ve veletržní verzi 5.3.0. SystemRescueCd 1.0.1 přechází na JWM z Window Makeru, aktualizuje software, přidává impitool, automaticky detekuje softwarový RAID a ještě další novinky a opravy. GoboLinux 014.01 Beta 1, distribuce s alternativní hierarchií souborového systému, opravuje různé chyby. Astaro Security Gateway 7.2 Beta má lepší detekci IM a P2P komunikace (možnost QoS, blokování apod.), umožňuje filtrování webu podle Content-Type/MIME-Type a ještě více.

    CodeWeavers přichází s produktem CrossOver Games

    link

    Jediným komerčním produktem, který se přímo zaměřoval pro běh her pro Windows pod Linuxem, byla doposud Cedega firmy TransGaming. Wine se začalo časem zlepšovat a TransGaming se ke zlosti svých stávajících zákazníků začal více zaměřovat na Cider pro Mac OS X. Této situace využila firma CodeWeavers, která se ve srovnání s TransGamingem chová k původnímu Wine přátelštěji (dává zpět spoustu své práce) a už dlouhou dobu poskytuje software CrossOver pro snadné provozování mnohých populárních produktů pro Windows pod Linuxem a OS X. Teprve nyní jsme mohli spatřit nový software CrossOver Games (screenshot), který zaručuje bezproblémový běh vybraných her, včetně hitů jako World of Warcraft, Guild Wars, Prey a celé řady her distribuovaných přes Steam pod Linuxem. CrossOver Games je samozřejmě možné použít také k běhu ostatních her, které běžně fungují pod Wine - je také provozována speciální databáze podporovaných programů. Zájemci mohou otestovat demoverzi, případně si koupit plnou verzi za 39,95 dolarů (zahrnuje rok aktualizací).

    OOXML bude asi schváleno jako standard ISO

    link

    Norsko

    link

    Z různých stran světa přicházejí informace o rozhodnutích národních standardizačních orgánů. Prvním zajímavým státem je Norsko, kde je situace popisována jako „skandál“. 21 hlasujících bylo proti, 2 byli pro (tato čísla se liší podle zdroje, nicméně to podstatné zůstává stejné). „Problém“ se tedy vyřešil tak, že se 20 hlasujících bylo uvolněno z jednání a výsledek je tedy „ano“. Slova technologického ředitele Opera Software zněla takto: „Toto je skandál! Jsem šokován. Nemám slov. 21 členů výboru řeklo ne, jenže manažerům MS se i přesto podařilo prosadit své. Je to nepochopitelné.“ Za něj se postavil i předseda výboru Steve Pepper: „Jsem naprosto šokován tím, že se Standards Norway rozhodlo ignorovat velkou většinu výboru. Jsou to byrokraté z výboru, kdo řekl 'ano', a ne Norsko. Je to vítězství pro MS a velká prohra pro zbytek světa.“ A pokračoval slovy:

    „Takže když byla většina výboru proti OOXML, proč si myslíte, že Standards Norway řeklo ano. Byli cílem enormního nátlaku jedné zájmové skupiny na trhu, která má k dispozici velké prostředky, a nejpravděpodobnější je, že byli zabraní do svých vlastních zájmů jako standardizační organizace namísto zájmů koncových uživatelů.“ Říká, že by někdo měl jít prověřit Standards Norway a jejich postupy, pokud mohou dojít k takovým šokujícím závěrům. Dodal, že dobrovolně pracoval v oboru standardizace po 13 let, ale po tomto ztratil respekt k Standards Norway a nevylučuje, že práci ukončí. Bjørnhild Sæterøy, která vede projekt OOXML v Standards Norway, říká, že proces byl přesně takový, jaký měl být: „Bylo to velmi těžké rozhodnutí, neboť zde byl silný odpor vůči OOXML a nedosáhli jsme jednotného názoru v tom, zda byly naše připomínky vyřešeny, nebo ne. Učinili jsme toto rozhodnutí, protože chceme být součástí dalšího rozvoje standardu. Dává nám to příležitost ovlivňovat, co se bude dít dál.“ Pepper se ovšem nedal, upozornil ISO na situaci a žádá prošetření Ministerstvem průmyslu a obchodu.

    Chorvatsko

    link

    Chorvatsko se v září 2007 vyslovilo pro OOXML. Nyní mělo proběhnout nové hlasování, které Microsoft Chorvatsko odmítl s tím, že není zapotřebí a obvinili národní standardizační orgán z inkompetence. Hlasování proběhlo i navzdory tomuto protestu - z 35 členů jich 17 poslalo svůj hlas, přičemž pouze tři byly souhlasné. Nicméně protože nehlasovala nadpoloviční většina, hlasovací proces byl prohlášen za neplatný a platí tedy předchozí postoj: ano.

    Německo

    link

    Situace v Německu je velmi složitá. Výbor se nemohl vyjádřit proti OOXML (výsledek mohl být jen ano nebo vzdát se hlasu), protože pracovní skupina omezená na 20 zástupců (naplněná převahou partnerů Microsoftu) se vyjádřila 15 hlasy pro a 4 proti. To znamená, že nebyla dokonce dodržena ani pravidla Německého standardizačního institutu, kde se píše, že složení má být vyvážené. Výbor (pozor, to je něco jiného než pracovní skupina) pak hlasoval o dvou zvláštních otázkách. První otázkou bylo, zda souhlasí se zprávou předsedy pracovní skupiny - zpráva se mimochodem nezmiňovala o zjevných problémech na ženevském BRM. Pouze ti, kteří na tuto otázku odpověděli ne (což se považovalo za urážku tohoto předsedy), mohli odpovědět ano na otázku, zda byly v procedurách závažné nedostatky. Zde se odhodlanost opozice zlomila - 7 hlasů bylo pro, 6 proti a 5 nehlasovalo. Bližší informace o okolnostech přináší Andy Updegrove.

    Polsko

    link

    Prezident PKN (polský standardizační orgán) doporučil technickému výboru KT 182, kde se projednává OOXML, aby se v případě nedosažení jednotného názoru poslalo do ISO rozhodnutí zdržet se hlasování. Tento dopis byl adresován předsedkyni výboru, ale také členům výboru. Předsedkyně KT 182 se rozhodla toto doporučení ignorovat, ale dokonce nesdělit jeho obsah členům KT 182. To prezidenta zarazilo (údajně se to za dobu existence PKN ještě nestalo), a tak sám dopis zveřejnil na webu. Nakonec bylo započítáno 24 hlasů jako souhlasných, 13 jako nesouhlasných a 4 členové zastávali názor, že Polsko se nemá účastnit hlasování. Zajímavé je ovšem to, že ze zmiňovaných 24 hlasů 7 hlasujících nemělo možná tušení, že je tak jejich hlas započítán. Bylo totiž stanoveno, že neodevzdání hlasu znamená souhlas. Výsledek je jasný: Polsko odevzdá hlas "ano bez připomínek". Polishlinux.org dále upozorňuje na to, že při schůzi výboru byla členům ukázána prezentace o výsledcích ženevského BRM. Jako autor prezentace byl identifikován Raul Pesch z Microsoft Nizozemí. V této prezentaci byla zveřejněna informace, že 98 % problémů OOXML nebylo vyřešeno, což je přinejmenším sporné.

    Výsledek

    link

    V době psaní článku to vypadá, že OOXML bude schváleno. Aktuální přehled o hlasech naleznete na blogu Open Malaysia či na blogu Andyho Updegrowe. Zemí, které změnily hlas na ano, je opravdu mnoho - tolik, že je nepravděpodobné, že se podaří tyto změny vyvážit. Nicméně je možné, že některá z členských zemí využije možnosti odvolání u ISO/IEC JTC1 - například Kanada.

    Dreamlinux 3.0

    link

    Vyšel Dreamlinux 3.0, kde došlo k velkým změnám ve vnitřní struktuře distribuce. Chlubí se vysokou rychlostí a nízkou spotřebou paměti v kombinaci se solidní detekcí hardwaru (byla rozšiřována především detekce grafických karet). Změn doznal také instalátor, který by mělo být snazší používat a který nyní umožňuje automatickou instalaci na celý disk. Jako oddělený projekt pak vznikl speciální instalátor na flash disky, který je možné použít, ať už pracujete na Dreamlinuxu běžícím z CD nebo z pevného disku. Další novinky se týkají například vzhledu prostředí. Doporučuji stahovat přes BitTorrent nebo alespoň ověřit kontrolní součet - při stahování z jednoho ze zrcadel jsem měl kus souboru vadný (a stahování nebylo nijak přerušované).

    dreamlinux dreamlinux dreamlinux

    Fedora 9 Beta

    link

    Fedora 9 (Sulphur) se blíží mílovými kroky - konečná verze je plánovaná na 29. duben. Ve Fedoře 9 Beta najdete GNOME ve verzi 2.22 s novým apletem světových hodin, lepšími možnostmi přenosu dat přes Bluetooth, programem Totem s lepší podporou titulků a přehrávačem Rhythmbox, který má nyní podporu pro podcasty a UPnP a stal se výchozím přehrávačem CD. Dále pak v distribuci najdete KDE 4.0.2, Mozilla Firefox 3 Beta 5, vylepšený NetworkManager a open source Flash přehrávač swfdec. Instalátor (Anaconda) umí vytvářet a instalovat na šifrované oddíly, podporuje změnu velikosti oddílů ext2/3 a NTFS a detekce hardwaru probíhá přes HAL a udev namísto kudzu. Další novinky jsou: používání Upstart místo System V init (urychlí spouštění a vypínání), sjednocení systému slovníků, integrace správce balíčků PackageKit, zrychlené spouštění X serveru, zahrnutí podpory pro ext4 a jádro 2.6.25-rc5.

    fedora fedora

    Zenwalk Live 5.0

    link

    Zenwalk Live 5.0 představuje Zen Installer, se kterým můžete na disk nainstalovat standardní verzi distribuce. Pokud si vytvoříte upravené živé CD, instalátor pak bude na disk pochopitelně instalovat váš upravený systém. Zenwalk Live 5.0 obsahuje funkce, které jste mohli najít v lednovém Zenwalk Linuxu 5.0. Připomeňme, že ten nabídl HAL, X.org 7.3, Xfce 4.4.2, zavedl Wicd pro procházení bezdrátových sítí a samozřejmě zaktualizoval software v systému.

    zenwalk zenwalk

    Distribuční rada: jak se konečně zbavit toho vlezlého Ubuntu (Apríl)

    link

    Ubuntu tam, Ubuntu sem a z derivátů se nám točí hlava. Mnozí z nás při pohledu na své počítače zjišťují, že se tento produkt z dílny zlého a nechutně bohatého MS dostal až k nim. Nastává tedy otázka: kam s ním? Nabízíme vám snadný postup řešení problému, celou řadu screenshotů, dobrých tipů, a to vše zdarma!

    V první řadě musíme získat něco, s čím to Blbuntu nahradíme. Čistý systém bez klikacích nástrojů a dalšího balastu nám může poskytnout vynikající Slackware 12.0. Pochlapte se konečně a nainstalujte Slack! Stáhneme ISO obraz:

    april ubuntu

    Dalším krokem je vypálení ISO obrazu na CD. Nejprve si necháme vypsat umístění dostupných vypalovacích mechanik v systému a pak obraz konečně vypálíme. Chápeme vaši frustraci se stávajícím systémem, a proto vše pro rychlost předvádíme v konzoli.

    $ cdrecord -scanbus
    scsibus0:
       0,0,0     0) 'PLEXTOR ' 'DVDR   PX-755A  ' '1.07' Removable CD-ROM
       0,1,0     1) *
       0,2,0     2) *
    $ cdrecord dev=0,0,0 slackware-12.0-install-d1.iso
    

    Pokud máme to štěstí a ta mizerná herka (Ubuntu) zvládla i tyto dva jednoduché příkazy, můžeme zvolat „Sbohem Ubuntu!“ a resetovat ihned počítač, aby se předešlo dalšímu poškozování našich pevných disků. Při následné inicializaci BIOSu musíme mačkat DEL nebo F2, abychom se dostali do nastavení BIOSu. Tam ověříme, zda bootujeme z CD, protože jinak nám hrozí opětovné spuštění toho pitomého Ubuntu!

    bios

    A už po chvíli vidíme spouštění Slackwaru a můžeme si tedy částečně oddychnout. Ale neradujte se předčasně - na pevném disku stále ještě vládne chaos. Za pár okamžiků každý správný chalan, windowsák i popelář pozná, že se může hned přihlásit jako root:

    slackware

    Nyní už se povezeme z kopce. Pomocí cfdisk vytvoříme nové oddíly na disku. Ti, kteří se obávají, že ta distribuce, jejíž jméno už raději nebudeme dále vyslovovat, může přesto zanechat následky, mohou ještě předtím přemazat obsah disku pomocí

    dd if=/dev/zero of=/dev/disk bs=4096

    Dále přistoupíme k samotné instalací balíčků Slackwaru. Po zadání setup se nám ukáže dokonalý instalační program, který mohou lecjaké jiné distribuce jen stěží předehnat.

    slackware

    Vybereme cílový oddíl, necháme jej naformátovat, nainstalujeme si balíčky a tuto práci završíme instalací zavaděče. Po restartu počítače už hned chápeme, proč jsme udělali dobře. Tuto skutečnost spolu s nadávkami na... ehm, jinou distribuci a její uživatele ihned oznámíme v blogu či v souvisejících diskuzích!

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024
      všechny statistiky »

    Seriál Distribuční novinky (dílů: 245)

    Distribuční novinky - 1 (první díl)
    <—« Distribuční novinky - 12/2008
    »—> Distribuční novinky - 14/2008
    Distribuční novinky 16-17/2024 (poslední díl)

    Související články

    Rozhovor: Jiří Kosek o OOXML, ODF a formátech obecně
    Jak probíhá standardizace OOXML (článek)
    Chlebíček od Microsoftu (blog, Dan Ohnesorg)
    Distribuční novinky - 12/2008
    Distribuční novinky - 11/2008
    Distribuční novinky - 10/2008

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
    Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
    Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
           

    Hodnocení: 78 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.4.2008 00:33 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Ta rada ohledně Ubuntu tu opravdu chyběla, skvělé! Měla by se určitě napsat do FAQu a možná i do Wikipedie :-)
    1.4.2008 06:19 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    dd if=/dev/zero of=/dev/disk bs=4096
    Chtělo by to spíš random a to několikrát :-)
    1.4.2008 11:17 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Jasně. A pravnuk by už konečně mohl začít instalovat… :-)
    1.4.2008 14:25 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    To záleží na tom jak výkoný máš generátor pseudonáhodných čísel. Ale jsou i nějaké HW generátory, které budou asi o poznání rychlejší, než jen ten kernelový :-)
    1.4.2008 14:34 Gero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    shred /dev/sda

    ale chvilku si pockate ^_^
    1.4.2008 15:06 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    A ty se standardně použijí pro /dev/random? Myslel jsem, že jsou dostupné jako vlastní zařízení. I když i v takovém případě by ho samozřejmě šlo pojmenovat /dev/random místo standardního (1,8), aby ho používal i nekonfigurovatelný software.
    1.4.2008 15:38 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    No jasně, vytváří se nové device nody.
    1.4.2008 06:23 LK001
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    No konecne to tu niekto predniesol - najdebilnejsia distribucia ubuntu a jej klony!

    JJ, Slackware alebo ak niekto rad nieco ine tak potom Archlinux.
    1.4.2008 09:31 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    já to tady říkám již velmi dlouho. Bohužel za nesouhlasného pokřikování místních Ubunťáků včele s Myšákem
    pools avatar 1.4.2008 13:53 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    vulgární

    Zobrazit komentář
    1.4.2008 15:14 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Zalez trolle.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    pools avatar 2.4.2008 00:00 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    ??? to nemůžu ani napsat vtip nebo co ???
    Vivre libre ou mourir!
    1.4.2008 06:32 Jan Včelák | skóre: 28 | blog: Fcelda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    K distribuční radě: This problem has been confirmed in Ubuntu as well as in other distributions.

    Co je na tom pravdy?
    1.4.2008 06:47 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    1.4.2008 17:41 Jan Včelák | skóre: 28 | blog: Fcelda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    No já vim, že je dneska apríla. Ale tohle je citace z komentářů toho bugu. Kdybych to nebral s humorem, tak bych pekelně zuřil ;-).
    1.4.2008 06:48 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    No jako vtip dobry s tim Ubuntu, otazka zni jestli ABCLinuxu ma nahrazovat zabavne servery, na muj vkus se to hodi spis nekam do blogu nejakeho Trolla, nez do hlavnich clanku. Kazdopadne podobny postup lze aplikovat i opacne, takze kdyby nektery slackwarista mel problem s tim "sranim se" s distrem a chtel trochu vic hotovych veci, aby mohl take v lete ven, at to zkusi opacne, jen musi stahnout naopak Ubuntu.
    Milan Vít avatar 1.4.2008 07:09 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Apríl nic? Aha ;-)
    „There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“
    1.4.2008 07:57 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    No pravda je, ze kdybych si vsim ze je 1ho tak to nenapisu, ale stejnak se mi to moc nelibi, kdyz je to zakomponovane do normalniho clanku.
    freshmouse avatar 1.4.2008 07:34 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    S tou distribuční radou jste mě dostali... Já jsem si furt říkal: "Proč to napsali už teď, a ne až na Apríla?" A pak mi došlo, že Apríl je 1. 4., ne 4. 4... Takže šťastného a veselého Apríla.

    P.S.: Zítra bych k té radě připsal, že jde o žert. Jak tak znám místní nenávistivce, mohli by to vzít i vážně... (Že o tom vůbec žertujete! :-))
    David Šmíd avatar 1.4.2008 08:21 David Šmíd | skóre: 10 | blog: dsmid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    O Ubuntu se přece nežertuje. Dejte si radši pozor na paragraf o hanobení distribuce, národa, rasy a přesvědčení !
    Jediné "intuitivní" rozhraní je bradavka. Všechno ostatní se musíte naučit. -- Bruce Ediger, o uživatelském rozhraní
    1.4.2008 11:19 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Takoví to ovšem vezmou vážně, i kdyby nad i pod tou sekcí blikalo "to je vtip" červeně, tučně a v trojnásobné velikosti.
    neo.taa avatar 1.4.2008 07:38 neo.taa | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    :) dobrý 1.4. jsem čekal co bude, i když já bych to vztáhl na jakoukoli distribuci a nahradil bych to jakoukoli distribucí :-)
    1.4.2008 09:09 qaculda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Správně. A nejradši nahradit distribucí Windows Vista.
    1.4.2008 09:14 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Já debil vůbec nevěděl, že už je prvního, takže jsme naštvaně hlasoval "špatné!!!".
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    1.4.2008 10:31 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Srovnám-li průměrné hodnocení Distribučních novinek s tím dnešním, tak vypadá, že jsi určitě nebyl sám ;-).
    1.4.2008 09:23 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Škoda jen, že obrázek z instalace Slackware je verze 9.1, místo proklamované 12.0.

    PS. pokud by se náhodou někomu instalace Slackware zdála příliš málo hardcore doporučuji OpenBSD.
    1.4.2008 11:21 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    :-) (k prvnímu odstavci)
    AsciiWolf avatar 1.4.2008 13:53 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    ad. OpenBSD:

    Hm,mě se zdá instalátor OpenBSD mnohem jednodužší,než Slackware (nastavení systému,výběr a nastavení disku,výběr balíků (je jich jen 6),závěrečné nastavení - systém nainstalovaný do 4 minut) ;-)

    1.4.2008 15:00 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Mě taky příjde ideální (i když není pravda, že tam je 6 balíků, může jich tam být kolik člověk chce, a za 4 minuty může být Slackware nainstalovaný asi taky), nicméně většina lidí dává (nechápu proč) přednost klikacím obludkám.
    1.4.2008 09:29 aubi | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše OOXML
    Řekněte, že to s tím OOXML byl taky vtip... Rozhodně to má tu formu. Děsím se ovšem toho, že nikoliv, také ve světle českého souhlasu.

    A to zrovna včera prý M$ "slevil" České republice 500 až 700 milionů korun. Šílenství, jak fantastické peníze platíme na výpalném! (zdroj: http://www.cdr.cz/a/23979)
    1.4.2008 09:31 lyon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Premejslim, zda je pasaz o OOXML aprilova, ci nikoliv. Rad bych veril tomu, ze ano, ale podobne zpravicky se jaksi objevuji denne :-/
    Luboš Doležel (Doli) avatar 1.4.2008 10:24 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Aprílová je opravdu jen ta rada...
    1.4.2008 10:17 fousek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Takze to s tim OOXML je aprilovej vtipek? To sem si oddych. Jinak distribucni rada je vyborna, ale od doby kdy Slack presel nativne na 2.6 jadro tak uz to podle me neni ten spravnej Slack:-) a to ze ma instalator nejlepsi je proste pravda, nainstaluje jen to co potrebuju.
    1.4.2008 10:32 Ubuntak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    No, možná by bylo dobrý, kdyby autor o ubuntu napsal aspoň proč je to tak špatný. Takovýhle výkřiky do tmy jsou o ničem. Dej si studenou sprchu a napiš sem radši něco užitečnýho. Kritizovat dokáže každej, podle mě jsi ubuntu viděl tak max. na screenshotech...blbecku
    1.4.2008 10:36 David Watzke
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Dlouhý vedení...
    1.4.2008 12:09 stepo | skóre: 3 | blog: stepo_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    no, ja myslim, ze vazne neni minen ani ten komentar, takze 1:1 ;-)
    1.4.2008 10:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Nemáš náhodou v mobilu uloženou doručenku od Karla Gotta? Mohl bys zbohatnout...
    2.4.2008 21:09 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Tato reakce mě dnes nejvíc rozesmála :)
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    5.4.2008 09:37 sir truhlik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Ty jsi muj člověk (-;
    Milan Vít avatar 5.4.2008 09:39 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    To je pravda. Oba máte dlouhé vedení.
    „There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“
    Grunt avatar 1.4.2008 12:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Pochlapte se konečně a nainstalujte Slack!
    Až na to že správní chlapi neinstalují Slax, ale kompilují Gentoo(nebo LFS).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    srigi avatar 1.4.2008 15:22 srigi | skóre: 10 | blog: sricont
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Spravni chlapi uz davno pochopili, ze Gentoo je strata casu. Pri dnesnych cenach CPU, RAM a HDD je najke setrenie cyklov CPU a megabajtov iba zbytocne palenie elektriky pri kompilacii. Ako tu ma jeden clen v podpise "hug tree and install Debian".
    Be kind to newbies.
    1.4.2008 16:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Naopak, při dnešních cenách procesorů člověk potřebuje něco, čím by je zabavil, aby si nepřipadal hloupě, že mu ze čtyř jader jedno jede v průměru na 5 procent a zbylá tři se 99.9 procenta času flákají úplně. :-)
    1.4.2008 16:47 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Tak mi ty 3 jádra pošlete :-) Já je zužitkuju :D
    1.4.2008 17:03 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Já je ještě nemám, zatím mám dohromady tři jádra ve dvou počítačích (nepočítám-li toho stařičkého Athlona 1800+ XP na hostingu). Nejdřív jsem čekal, až budu vědět, kolik budu doplácet finančáku, sociálce a zdravotní pojišťovně, a teď pro změnu přemýšlím, jestli přeci jen nepočkám na ten další stepping…
    1.4.2008 17:04 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    OpenSuSE from Scratch? :-)
    1.4.2008 17:07 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    :-) Mám na to buildící skripty, ale nesestavuju si to :-) Ani nevím jestli by to bylo dostatečně funkční.
    1.4.2008 22:09 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    No, když se pustí 5 virtualboxů (4 stanice a server ve virtuální síti), tak už to taková flákárna není. Tam bych to čtyřjádro ocenil.
    Quando omni flunkus moritati
    1.4.2008 22:19 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Vždyť netvrdím, že to musí být zrovna Gentoo. Někteří holt dokážou procesor zabavit i jinak… :-)
    Grunt avatar 1.4.2008 14:50 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    vylepšený NetworkManager
    Vylepšený v čem, mohu-li se zeptat.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    1.4.2008 15:42 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008

    Výborně jsem se pobavil. Díky. :-D Myslím tím tu náhradu Ubuntu Slackwarem.

    1.4.2008 17:58 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Mno, oproti zástupci KDE hlasujícímu pro OOXML, LKML na FreeBSD a německému ArchLinuxu teda celkem slabota : )
    I am Jack's wasted life.
    2.4.2008 07:43 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    to by chcelo anketku :-)
    Mac-adresa avatar 1.4.2008 18:37 Mac-adresa | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Co máte proti *buntu?
    1.4.2008 19:26 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Podle všeho dd… :-)
    1.4.2008 21:36 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Tak po celém dnu jsem se opravdu upřímně zasmál. :-)

    Taky mi to připomnělo jeden vtip s prodejcem zbraní a jistou minoritu obyvatelstva ČR. ;-)
    2.4.2008 20:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    progdan avatar 1.4.2008 19:08 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Výborné. Prvních pár odstavců jsem si myslel že se Luboš (promiň Luboši :) zbláznil než mi došlo že už je 1. :)
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    2.4.2008 11:12 Jakub
    Rozbalit Rozbalit vše Dreamlinux 3
    Snad bych k tomu jen dodal, že je možnost spustit Compiz-Fusion a dock AWN - obojí velice líbivé a nežere tolik RAMky.
    5.4.2008 09:33 sir truhlik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Co máte proti ubutu?!
    Milan Vít avatar 5.4.2008 09:39 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Slackware? :-D
    „There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“
    Milan Vít avatar 5.4.2008 09:41 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 13/2008
    Ups… Jsem si nevšiml, že už tady podobná odpověď na podobnou otázku je, já myslel, že se mi jen zdála :-)
    „There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.