abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1058 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 29/2008

    21. 7. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 3703×

    Mandriva se dostane na mininotebooky. SCO by mělo platit Novellu. Dell nabízí PC už i s grafikami ATI. Google Android a nedostatek aktualizací. BeleniX 0.7.1. Gibraltar Firewall 2.6. Linux Mint 5 XFCE CE RC1. SliTaz GNU/Linux Cooking 20080716. Distribuční rada: šetříme baterie s programem PowerTOP.

    Obsah

    Letem světem

    link

    BLAG Linux And GNU 90000 je distribuce, která obsahuje pouze svobodný software a pročištěné jádro Linux-libre. Vyšlo CentOS 5.2 Live CD postavené na stejné verzi CentOS - obsahuje hlavně nový software a dodatečné nástroje. Absolute Linux 12.1.03 aktualizuje software, přidává ovladače pro Mach64 a r128 a odstraňuje HPLIP.

    Mandriva se dostane na mininotebooky

    link

    Mininotebooky se jsou velice populární, což je velkou šancí pro Linux, ale také pro jednotlivé distribuce, aby nabraly na popularitě. Mandriva se rozhodla vstoupit na trh také - Mandriva Linux, kromě toho, že funguje na Eee PC, bude systémem na ohlášeném notebooku GDium z dílen firmy Emtec. První notebook GDium nabídne 10" displej s rozlišením 1024x600, výdrž kolem čtyř hodin, rychlý start, a to při váze 1,1 kg. Co je obzvláště zajímavé, počítač bude vybaven MIPS kompatibilním procesorem Loongson a veškerá data (včetně operačního systému) budou uložena na USB flash disku. Bude tak snadné si třeba v práci vzít svůj systém a pracovat na jiném počítači GDium.

    SCO by mělo platit Novellu

    link

    Pravděpodobně hlavním účelem, proč šlo SCO do vleklých soudních sporů, bylo vymoci z linuxových firem peníze za porušování práv na Unix. Poté, co se ukázalo, že Linux tato práva neporušuje, bylo jasné, že SCO neuspěje. Během sporů se ovšem zjistilo, že SCO dokonce žádná práva nevlastní, i když už za ně inkasovalo pěkné obnosy peněz. Věc se tedy otočila a nyní je to Novell, kdo vymůže ze SCO peníze. Soud rozhodl, že SCO nemělo žádné právo na uzavření smlouvy se Sunem (licencování technologií), a tudíž musí Novellu dát peníze, které z této smlouvy získalo. Jedná se o 2,5 milionů dolarů a k tomu ještě pravděpodobně úroky. Navíc se dá očekávat, že Novell bude vymáhat úhradu výloh souvisejících se soudním sporem. Se SCO to v poslední době nevypadalo růžově a teď je to ještě horší.

    Dell nabízí PC už i s grafikami ATI

    link

    Dell začal konečně prodávat počítače s novější verzí Ubuntu, přesněji s Ubuntu 8.04 LTS. Jde o jeden desktop a dva notebooky, příští měsíc budou s novým Ubuntu uvedeny i další modely. Ubuntu je i tentokrát dodáváno s předinstalovanou podporou pro přehrávání DVD. Už to bude rok, co Dell veřejně kritizoval mizerné ovladače ATI. Od té doby se hodně věcí změnilo - jednak je proprietární ovladač v mnoha ohledech lepší než dříve a navíc začalo AMD uvolňovat dokumentaci, takže NVIDIA je v trojici Intel, AMD, NVIDIA jedinou firmou, která se nijak nepodílí na otevřených ovladačích. Dell zlepšení zaregistroval a desktop Inspiron 530N, který je standardně dodáván s Intel GMA X3100, je možné překonfigurovat na ATI Radeon HD 2400PRO nebo 2600XT. To jsou grafické karty s GPU řady R600 - pro tuto řadu ještě většina dokumentace k 3D uvolněna nebyla, ale to snad brzy bude napraveno.

    Google Android a nedostatek aktualizací

    link

    Ačkoliv Google Android doposud oficiálně nenajdete na žádném mobilním telefonu, našla si tato platforma slušné množství fanoušků. Ti nejen že vyvíjejí software, ale dokonce se jim daří Android dostat na telefony, kde byl původně jiný OS. I tak vývojářská komunita tak trochu ztrácí trpělivost. Telefony už tu měly být a namísto výsledků jsou zatím jen sliby, které se doufejme vyplní příští rok. Aby to nebylo málo, Google přestal Android aktualizovat - poslední veřejná aktualizace je čtyři měsíce stará a lidé by určitě ocenili novinky a opravy chyb. Navíc přišel na trh iPhone 3G, který si jistě pozornost nedočkavých programátorů snadno získá. Jako by to nebylo dost špatné, zaměstnanec Google omylem zveřejnil zprávu, která měla být adresována pouze výhercům programátorské soutěže. Ze zprávy je jasné, že Google aktualizace SDK ve skutečnosti vyvíjí a vydává, ale ty jsou zpřístupněny jen vybraným.

    BeleniX 0.7.1

    link

    BeleniX 0.7.1 přináší do řady 0.7 svěží vánek v podobě nových ovladačů a softwaru všeobecně. KDE naleznete ve verzi 3.5.9, dále pak narazíte na ovladače NVIDIA 173.14.05, Mozilla Firefox 3.0.1 a nově program PowerTOP. Práce probíhá také na instalátoru Caiman - ten automaticky přidává do GRUBu položky Windows a pracuje se na detekci linuxových oddílů. Přes get-pkgs je dostupných zase o něco více balíčků. Uživatelé, kteří mají procesory bez SSE, si ještě budou muset počkat na opravu - ta je plánovaná na verzi 0.7.2.

    Gibraltar Firewall 2.6

    link

    Gibraltar Firewall je jednoúčelový systém postavený na Debianu. Dá se používat hned po spuštění z CD - konfigurační data se volitelně ukládají na pevný disk, disketu nebo flash disk. Účelem distribuce je chránit internetové připojení před útoky, ale díky filtrování i před viry, červy a trojskými koňmi. Nová verze 2.6 umožňuje instalaci pluginů SSL Exploreru, značně zlepšuje výkon shapingu, podporuje transparentní skenování HTTP, POP3 a FTP na viry a přináší počátky podpory fungování jako přístupový bod WiFi (jsou podporovány karty Atheros).

    Linux Mint 5 XFCE CE RC1

    link

    Vyšel Linux Mint 5 RC1 v edici s prostředím Xfce (kódové označení Elyssa). Nová verze znamená nové funkce v Mint nástrojích - mintDesktop má více voleb pro přizpůsobení desktopu, umožňuje aktivovat Compiz Fusion a rýsují se první překlady tohoto programu. mintConfig byl změněn tak, aby odrážel současné výchozí aplikace v distribuci. Přibyla funkce pro snadný výpočet MD5 hashe stažených ISO souborů, lze také snadno otevřít adresář jako root nebo několika kliknutími nainstalovat TrueType font. Došlo také na výkonnostní vylepšení, aktualizaci programů (OpenOffice.org 2.4, Mozilla Firefox 3, Linux 2.6.24 a X.org 7.3), změnu vzhledu GTK+ a rozšíření softwarové nabídky.

    linux mint linux mint linux mint

    SliTaz GNU/Linux Cooking 20080716

    link

    SliTaz GNU/Linux je jedna z nejmenších desktopových distribucí - ISO obraz má pouze 28,6 MB. Je také relativně hardwarově nenáročná, ale přesto nabízí docela solidní výbavu: webový server lighttpd, SSH klient a server, Openbox, Mozilla Firefox, GParted, IRC klient a další. Do repozitáře bylo spolu s vydáním poslední verze přidáno přes 200 balíčků a zároveň se přešlo na jádro 2.6.25.5

    slitaz gnu/linux slitaz gnu/linux slitaz gnu/linux

    Distribuční rada: šetříme baterie s programem PowerTOP

    link

    PowerTOP je nástroj z dílny Intelu, jenž poslouží především uživatelům notebooků, kteří mají zájem snížit spotřebu svého počítače a prodloužit tak dobu běhu na bateriích. Spustíme jej příkazem powertop (pro plnou funkčnost jako root), program bude chvíli zkoumat stavy procesoru, aktivitu v systému a poté nám ukáže úvodní obrazovku. První screenshot ukazuje běh programu na laptopu, druhý běh na desktopu s nedostatečně nakonfigurovaným jádrem.

    powertop powertop

    V horní polovině screenshotu je vidět, kolik času tráví procesor na dané frekvenci. Notebook i desktop ze screenshotů mají povolený ondemand governor, proto se drží na nízké frekvenci. Dále můžeme vidět, jak často je procesor probouzen ze spánku - čím více probouzení, tím větší spotřebu procesor má. Na vině může být jakákoliv zátěž CPU, ať už účelná (práce programu), tak zbytečná (přerušení kvůli nepoužívanému hardwaru apod.). Na druhou stranu není dobré příkladát probouzením velkou váhu - mnohem více ovlivní spotřebu například zapojená nenažraná TV karta nebo velký jas displeje.

    Odhad spotřeby energie se ukazuje typicky při běhu na baterie (jinak uvidíme například nápis no ACPI power usage estimate available); pokud necháme PowerTOP běžet déle, bude zobrazován také dlouhodobý odhad, který by měl být méně náchylný na krátkodobé výkyvy spotřeby. Dále můžeme vidět výčet věcí, které způsobují probouzení CPU ze spánku - neexistuje univerzální řešení pro jejich snižování, ale například u ovladačů NVIDIA může pomoci tato volba v xorg.conf:

    Option "OnDemandVBlankInterrupts" "True"

    V dolní části programu se ještě mohou objevovat tipy pro snížení spotřeby: ukončení zbytečného HAL poller démona, aktivace úspor na SATA řadiči, přechod na CPU governor ondemand a další. Pokud je to možné, program hned nabídne i klávesovou zkratku pro aktivaci nabízené úspory. Některé úspory ale mohou představovat vyřazení nějaké funkčnosti nebo snížení výkonu, nicméně typicky nejde o nic zásadního.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.7.2008 11:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 29/2008
    Co se tyce tech ovladacu ATI, jsem samozrejme rad ze se amd snazi uvolnovat dokumentaci a situace se celkove zlepsuje, ale myslim si, ze by to ted chtelo hlavne ty novy, tzn. radu 4000, protoze diky jejich bezkonkurencnimu pomeru cena/vykon o ne ted bude dost velky zajem a spousta lidi pri rozhodovani zohledni jejich podporu v linuxu...
    21.7.2008 12:16 Peter Fodrek
    Rozbalit Rozbalit vše Radeon HD 4000 reada ma aj open a closed source podporu v Linuxe..
    Radeon HD 4000 reada ma aj open a closed source podporu v Linuxe..

    RV770 Support Added To RadeonHD Driver 7.7.2008 phoronix

    Radeon HD 4870 Open-Source Support 26.6.2008 We got the ATI Radeon HD 4850 working with this open-source driver last week. All we needed to do for introducing Radeon HD 4800 series support was just a simple patch to add the RV770 chip family and the needed IDs to identify this graphics card. phoronix

    AMD Makes An Evolutionary Leap In Linux Support 19.6.2008

    Today though we are excited to share that all of this should be an issue of the past. AMD has not only provided same-day support for their just-announced Radeon HD 4800 "RV770" series, but they're now beginning to ship the Linux drivers on the retail CDs included with these newest graphics cards. In addition, AMD is very close to reaching feature parity between their Windows and Linux drivers. Phoronix

    Doknca su uverjnene aj testy HD4870 a 4850 pod Linuxom Phoronix test 4870 a Phoronix test 4850
    21.7.2008 12:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Radeon HD 4000 reada ma aj open a closed source podporu v Linuxe..
    Oho, tak to jsem skutecne necekal, skvele, diky za informace.
    22.7.2008 08:33 metyl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Radeon HD 4000 reada ma aj open a closed source podporu v Linuxe..
    samozrejme ze ide len o zakladnu podporu (nastavenie text/videorezimu v konzole a X) ziadna 2D/3D acceleracia zatial nieje mozna

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.