abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 46/2007

    19. 11. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 3837×

    Poslední dění okolo svobodných grafických ovladačů. OLPC půjde do Birminghamu v USA. Syn Hanse Reisera svědčil u soudu. xVM Ops Center: první software Sunu pod GPLv3. Navrhované novinky do Fedory 9. Zenwalk Live 4.8. BLAG 70000 (sugarwater). Distribuční rada: Dolphin jako výchozí správce souborů (KDE).

    Obsah

    Letem světem

    link

    Po několika vývojových verzích vyšel Linux Mint 4.0. Vyšlo PC-BSD 1.4.1 - to přechází na Compiz Fusion 0.6.0, přechází z HPIJS na HPLIP pro lepší podporu tisku a skenerů HP, aktualizuje ovladače NVIDIA, používá na LZMA kompresi uvnitř ISO obrazů a další novinky. Vyšel ArtistX 0.4 - živé DVD založené na Debianu; zaměřuje se na multimédia a zajímavostí je Powua klient. StartCom Enterprise Linux 5.0.1 je distribuce založená na zdrojových kódech RHEL. Vyšel T2 SDE 7.0 RC2 - balík nástrojů pro vytváření vlastních distribucí. Damn Small Linux 4.1 RC1 nabízí nové bootovací volby, přidává nové skripty a aktualizuje software. Musix GNU+Linux 1.0R3 Test 2 opravuje řadu nalezených problémů, mezi nimiž je i problém s instalací na SATA disky. Red Hat Enterprise Linux 4.6 backportuje některé věci z novější řady RHEL.

    Poslední dění okolo svobodných grafických ovladačů

    link

    Ze strany NVIDIA i ATI přicházejí dobré zprávy o vývoji svobodných ovladačů. Projekt Nouveau sice nadále nemá ze strany NVIDIA žádnou podporu, ale i tak dosahuje významných pokroků. V posledním článku o vývoji Nouveau se uvádí, že se vývojáři snaží brzy připravit nějakou stabilní verzi vhodnou pro vydání - takové vydání by zahrnovalo podporu 2D, Xvideo a akcelerace EXA pro karty od NV05 do NV4x. Majitelé NV04 nebudou mít EXA kvůli hardwarovým omezením a majitelé karet NV5x (GeForce 8x00) budou mít tak akorát funkční 2D, snad i s funkčním přepínáním režimů. Podařilo se opravit nedostatky, které bránily použití na PowerPC. Pokud máte PowerPC stroj s kartou NVIDIA, bylo by dobré otestovat, jak dobře to funguje, a případně hlásit nalezené potíže. Zajímavé je i to, že se podařilo zahájit práce na podpoře 3D na PlayStation 3. Jednomu z vývojářů se dokonce daří reverzní inženýrství pro podporu XvMC (akcelerace dekomprese a přehrávání videa grafickou kartou).

    Podle informací serveru Phoronix pracuje AMD na uvolnění dalších specifikací svých GPU. Mnoha lidem se nelíbí, že uvolňování postupuje tak pomalu - důvod je ten, že dokumentace musí být zkontrolována a ještě musí projít právním oddělením. Aby se věci pohnuly, AMD přijalo nové zaměstnance, kteří doufejme pomohou proces urychlit. John Bridgman z AMD sdělil, že se pokusí o opětovné uvolnění dokumentace GPU řady R100-200. Dokumentace, která bude dodaná pro R300/400, by také měla pomoci ještě více vylepšit ovladač R100/200. John také zmínil, že AMD bude schopné poradit open source vývojářům, pokud budou mít otázky ohledně starých GPU (jako např. ATI Rage). A na závěr poslední novinka: nové grafické karty Radeon HD 3850/3870 by měly fungovat s ovladačem xf86-video-radeonhd. Mělo by stačit jen přidat potřebná PCI ID.

    OLPC půjde do Birminghamu v USA

    link

    Notebooky projektu OLPC šly konečně do masové výroby a už se objevilo další místo, kde je zájem o jejich nasazení. V Birminghamu v Alabamě dostane přes 15 000 dětí od první do osmé třídy "stodolarové" notebooky - ty však nebudou jejich osobním vlastnictvím. Celý nákup bude stát okolo tří milionů dolarů. Nejprve bylo nutné přesvědčit MIT Media Laboratory, kde OLPC vzniklo, aby učinili výjimku a zařízení - jinak určená pro rozvojové státy - nasadili i zde. Nyní probíhají diskuze, jak proběhne samotná implementace. Podle Johna Katopodise, který má na starosti vyjednávání s OLPC, je technologie a schopnost ji používat důležitým výukovým nástrojem.

    Syn Hanse Reisera svědčil u soudu

    link

    Server Wired.com přinesl informace o průběhu soudního procesu s Hansem Reiserem, kde nyní svědčil jeho osmiletý syn. Ten během pobytu v Rusku nakreslil obrázek, ve kterém prý Hans nese dolů ze schodů někoho zabaleného "jako míč". Neviděl však, kdo je uvnitř pytle, protože v té době už byla tma a on byl v posteli. Obhájce Hanse pak před reportéry vznesl otázku: Proč by Hans nesl tělo tam, kde jsou děti? Chlapec Hansovi napsal z Ruska několik dopisů, ve kterých opakovaně píše: „Kde je Nina?“, „Řekni mi, kde je Nina.“ a „Nechci tě vidět, Hansi.“ Žalobce se chlapce zeptal, proč nechce vidět svého otce. Ten řekl, že se na něj zlobí, protože skrývá Ninu a protože je Hans jediný, kdo by Nině mohl něco udělat.

    Obhájce se zaměřil na to, aby zpochybnil výpověď - chce ukázat, že jeho ruští prarodiče mu vymyli mozek. Zeptal se, zda mu prarodiče řekli, že Hans zabil Ninu. Chlapec odpověděl, že mu řekli, že udělal Nině něco zlého a pak ji schoval. Z chlapce později vylezlo, že jakmile nakreslil Hanse nesoucího tělo, sociální pracovnice, které byly s ním, vyjádřily potěšení. Dále vypověděl, že prarodiče mu ukazovali články o Hansovi na Internetu, ale zároveň mu zakazovali, aby říkal, že se s ním o tom bavili. Dále uvedl, že začal Hanse nenávidět až po přestěhování do Ruska. Hans Reiser si začal stěžovat na to, že jeho syn byl vydán do Ruska, a chtěl, aby mu sám mohl před soudem klást otázky. V této otázce nebyl vyslyšen.

    xVM Ops Center: první software Sunu pod GPLv3

    link

    Sun Microsystems uvolní svůj první software pod GNU GPLv3 - je to prý jen začátek: v budoucnu bude pod GPLv3 uvolněno softwaru více, neboť obavy Sunu ohledně GPLv3 byly vyjasněny. Tentokrát se jedná o xVM Ops Center, aplikaci pro správu virtualizovaných serverů. Tento software by měl vyjít už letos v prosinci. V souvislosti s tím je připravován xVM Server: virtualizační řešení založené na Xenu, které má konkurovat VMware ESX, Oracle VM a dalším produktům. xVM Server bude založen také na části jádra Solarisu, díky čemuž budou hostované systémy moci využívat výhod ZFS, síťové virtualizace nebo DTrace.

    link

    Sotva vyšla Fedora 8, můžeme se dozvědět, o jakých nových funkcích se uvažuje do příštího vydání. Uživatelé chtějí vylepšenou verzi GNOME Display Manageru, která by nabídla vylepšené rychlé přepínání uživatelů, lepší integraci s ConsoleKit a dynamickou konfiguraci obrazovek - s tím souvisí i plány na rozšíření podpory RandR. Fedora má dále velký zájem o zařazení KDE 4 a také o vydání živého CD pro astronomy a astrofyziky. Ostatními věcmi je návrh pro přechod na správce balíčků PackageKit a zařazení Presto, které umožňuje stahování a instalaci rozdílových delta balíčků. A na závěr by se měla objevit vylepšení NetworkManageru, podpory Bluetooth a RPM/Yum (optimalizace).

    Zenwalk Live 4.8

    link

    Nové živé CD Zenwalku nabízí automatické přizpůsobení wide-screen monitorům, schopnost zápisu na NTFS, GUI nástroj LiloFix, nové bezdrátové ovladače atd. Živé CD oproti dřívějšku obsahuje více překladů průvodce pro uživatele. Zenwalk 4.8 přešel u programů Mozilly na jejich GNU varianty a byl zahrnut GMusicBrowser pro kategorizaci hudby, úpravy tagů, normalizaci jmen souborů atp. Audacious byl přesunut do repozitáře "Extra", protože jej funkčně nahradí ostatní software.

    zenwalk zenwalk zenwalk zenwalk

    BLAG 70000 (sugarwater)

    link

    BLAG 70000 je distribuce složená výhradně ze svobodného softwaru. Vychází na jediném CD, snadno se instaluje a je uživatelsky přívětivá. Repozitář kombinuje balíčky z Fedory, freshrpms, Dries, ATrpms, livna, Planet CCRMA a vlastní balíčky BLAGu. Audio přehrávače zastupuje Listen a Audacious, chatování poslouží Pidgin, je zařazen program Miro pro internetovou TV, P2P software pro BitTorrent a síť Gnutella, zmiňovaný software Mozilly a další.

    blag blag blag blag

    Distribuční rada: Dolphin jako výchozí správce souborů (KDE)

    link

    Dolphin je odlehčený správce souborů pro KDE - představuje alternativu ke Konqueroru. Nemá sice schopnost fungovat jako webový prohlížeč, ale má jiné praktické funkce.

    dolphin

    Pokud chcete, aby se Dolphin stal výchozím správcem souborů pro prostředí, spusťte ovládací panel KDE příkazem kcontrol, vstupte do Komponenty KDE - Asociace souborů a zde zvolte položku inode/directory a přidejte program dolphin %u. Stejný krok opakujte s položkou inode/system_directory. Dolphin by nyní měl obsluhovat vše od /home po system:/.

    dolphin

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    dayvee avatar 19.11.2007 08:37 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 46/2007
    jo jsem prvni! jo jo jo! jsem prvnii! :-D

    jinak jsem chtel dodat k distribucni rade, ze d3lphin je sice hezkej a ponekud jednodussi a praktictejsi nez konqueror, ale par zasadnich prvku mu porad chybi. je tam par bugu ohledne informaci o souboru kdyz ma clovek zapnute spousteni pri prvnim kliknuti (oznaceni ukazanim), moznosti nastaveni jsou stale mizerne, a co mi chybi nejvice, nepodporuje zalozky ... snad se to casem zlepsi. mluvim o d3lphin 0.9.2 ... doufam, ze verze 1 by mohla byt lepsi ;-)
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    19.11.2007 10:32 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 46/2007
    Hmm, vývojáři KDE nejsou fanoušky l33t sp33ch, takže program se jmenuje dolphin a ne d3lphin ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    19.11.2007 11:57 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 46/2007
    Co jsem četl na netu, tak verze pro KDE3 je d3lphin a verze pro KDE4 je dolphin, aby se od sebe odlišily;-)
    19.11.2007 14:05 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 46/2007
    Aha, takže jsem se opět jednou ztrapnil ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    20.11.2007 06:41 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 46/2007
    To bude tím, že KDE 3 je l33t, kdežto KDE 4 je jen b3ta...totiž vlastně ani to ne, jen beta. :-D
    dayvee avatar 19.11.2007 19:36 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 46/2007
    jj, presne tak. proto jsem taky komentoval d3lphin a ne dolphin, se kterym nemam zadne zkusenosti
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    pushkin avatar 20.11.2007 22:36 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 46/2007
    a co mi chybi nejvice, nepodporuje zalozky ...
    Jakpakto? Stačí si zapnout postranní lištu (v menu View -> Left Sidebar nebo klávesa F8) a hned máš na výběr Bookmarks nebo Information.

    Jinak souhlas, jako správce souborů je D3lphin velmi příjemná změna oproti těžkotonážnímu Konqueroru, jen tak dál. Ještě by možná bylo zajímavé vytvořit propojení D3lphinu s mplayerem, aby mohl vytvářet náhledy videa podobně jako ROX-Filer, to už by pak bylo vyloženě vynikající. Ale to je jen nápad :-)
    19.11.2007 18:16 Standa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 46/2007
    Nepochopim, proc v KControl neni jednoducha volba defaultniho spravce souboru mezi Konquerorem a Dolphinem, clovek by to jednoduse naklikal, namisto zmeneni asociace na nejakem "inode", nebo co je napsano o prispevek vyse.
    19.11.2007 18:32 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 46/2007
    Ale vždyť je to logické. Co když si vyrobím svého vlastního správce souborů. To si jako budu muset upravit zdrojáky KControl, abych tam měl nějaké klikátko pro svůj program?
    dayvee avatar 19.11.2007 19:40 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 46/2007
    v kde3 je to jasne, filemanager je jednoznacne konqueror (budto primo v kdebase, nebo aspon jako dependency), nikoliv d3lphin (o nemz neni v kdebase ani zminka). co se tyce kde4 tak tam by mel dolphin byt defaultni filemanager, nebo ne ? (nevim, jen hadam)
    debian was first announced on my 3rd birthday :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.