abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ITBiz: Digitální transformace zaostává

    11. 3. 2019 | Redakce | Různé | 1665×

    Policie se zajímají o data v genových databázích. Salesforce pod lupou. Vývoj českého telekomunikačního trhu.

    Dilemata kolem genetických dat

    Jak má správce genetické databáze postupovat, pokud po něm policie apod. instituce požadují přístup k údajům zákazníků? Bennett Greenspan, výkonný ředitel společnosti FamilyTreeDNA, se rozhodl s FBI do určité míry spolupracovat.

    Back to Business

    Nedávno jsme se rámcově věnovali oblasti Disaster Recovery a Business Continuity v SMB firmách. Obecně můžeme říci, že pouze třetina je nějakým způsobem připravena, či spíše počítá, s celkovým kolapsem své infrastruktury. Během našeho průzkumu jsme narazili samozřejmě i na otázku, jak rychle jsou schopny se firmy vyhoupnout zpět do sedla?

    Salesforce znamená v podání Isobar nejen obyčejné CRM

    Evropská centrála americké společnosti Salesforce v Dublinu oznámila, že přijme v následujících pěti letech 1 500 zaměstnanců. Rozmach tohoto technologického obra je znatelný i u nás, kde se za poslední roky objevila řada implementačních partnerů. Jedním z nich je česká pobočka nadnárodní konzultační společnosti Isobar. Její ředitel Daniel Urminský tvrdí, že na to jdou trochu jinak.

    Kybernetické útoky mohou být pro malé a střední firmy likvidační. Jste si jisti svým zabezpečením?

    Víte, že celosvětově dochází každých 24 hodin k 720 milionům hackerských útoků? A že minulý rok zažila narušení svých IT systémů každá druhá společnost s méně než 500 zaměstnanci?

    Je důležité být o krok napřed, říká Ladislav Venc z AT&T

    Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně ve spolupráci s americkou společností AT&T v lednu otevřela tzv. Innovation laboratory, ve které si studenti vybraných oborů budou moci vyzkoušet novinky na poli sítí páté generace (5G/5G+/NextGen LTE) v praxi. Nejen o vybavení této laboratoře jsme mluvili s Ladislavem Vencem ze společnosti AT&T.

    AI a automatizace: Technologie roku 2019 podle Red Hatu

    Mezi klíčové technologie, které v současnosti výrazně mění podnikové IT, se řadí umělá inteligence a strojové učení související s procesy automatizace. Pozornost se stále upírá na kontejnery, blockchain, ale i inovace v oblasti bezpečnosti.

    Digitální dvojče v podání Trask Solutions

    Digital Twin (DT), digitální dvojče, původně vzniklo v NASA pro simulování a zkoušky objektů na oběžné dráze. Společnost Trask Solutions se dnes umí za pomoci DT dostat k reálným výsledkům v mapování a zlepšování procesů v organizacích už do tří týdnů, prohlásili na semináři.

    Digitální transformace po celém světě prý výrazně zaostává

    Přestože tempo změn nepolevuje, z nejnovějšího indexu digitální transformace (DTI) sestaveného společností Dell Technologies vyplývá, že v mnoha firmách jsou programy digitální transformace stále teprve v počátcích. Digitálně nejméně vyspělou zemí je podle průzkumu Japonsko, naopak nejlépe je na tom Indie.

    Zprávičky

    Streaming: 7,4 miliardy dolarů, stahování hudby 1,04 miliardy. Tržby z prodeje hudby ve Spojených státech v loňském roce stouply o 12 % na desetileté maximum 9,8 miliardy dolarů, a to díky rostoucímu zájmu o streamovací služby.

    Facebook po celém světě lobboval proti ochraně soukromí. Citlivé informace pocházejí z dokumentů, které jsou zřejmě součástí soudního procesu mezi Facebookem a společností Six4Three.

    Lenovo TruScale umožňuje využití infrastruktury jako služby. Nový model kombinuje cenovou politiku cloudu s výhodami a zabezpečením vlastní infrastruktury.

    Umělá inteligence má pro Billa Gatese hledat nové zdroje kobaltu. Firma uvádí, že de facto vytváří google mapy pro zemskou kůru. Kobalt se nově využívá mj. v bateriích pro elektromobily.

    NVIDIA DGX-2: V Ostravě mají další superpočítač. Jeden NVIDIA DGX-2 dokáže svým výkonem nahradit pro trénování hlubokých neuronových sítí 300 dual-socket serverů s procesory Intel Xeon Gold.

    Bezpečnost jako teorie her. Obránce si volí, které protiopatření použít ve své síti, a útočník si vybírá, na který cíl zaútočit.

    Cisco rozšiřuje podporu pro sítě 5G. Řešení Crosswork Optimization Engine optimalizuje provoz v softwarově definovaných sítích. Podpora Wi-Fi 6.

    Lyft zveřejnil svá finanční data před burzovním debutem. Alternativní taxislužba Lyft zřejmě předstihne rivala Uber a stane se prvním, kdo z jejího oboru vstoupí na akciovou burzu.

    V roce 2018 dosáhl celosvětový prodej chytrých telefonů 522 miliard dolarů. Vyšší kapacita paměti, větší displej nebo lepší fotoaparát spotřebitele neoslovují a nezvyšují poptávku.

    Francie chce internetové giganty zatížit tříprocentní daní. Francie se rozhodla daň navrhnout poté, co podobný návrh na unijní úrovni nedostal jednomyslnou podporu členských států.

    Objem internetové reklamy v ČR meziročně vzrostl o 23 %. 28,6 miliard Kč investovali zadavatelé do internetové reklamy v roce 2018.

    Huawei zažalovala vládu Spojených států (aktualizace). Zákonem NDAA Washington zakázal kvůli bezpečnostním rizikům používat vybavení firem Huawei a ZTE ve vládních úřadech.

    ČTÚ: Varování před Huawei neohrozí aukci pro sítě 5G. Technologie Huawei používají v mobilních sítích všichni tři tuzemští operátoři.

    V únoru hrozily hlavně podvodné dotazníky. Potenciálně nechtěná aplikace JS/Adware.Agent.AF byla v únoru nejrozšířenějším škodlivým kódem v ČR.

    Čeští mobilní operátoři patří k nejziskovějším v Evropě. Čeští operátoři vynikají oproti zahraničním i ve výši svých provozních marží.

    Kamera pro nevidomé rozpoznává bankovky, tváře i čárové kódy. Revoluční je, že technologie je nacpaná do tak malého zařízení. Může být na jakékoliv brýlové obrubě.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.