abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1067 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Foton může mít vnitřní strukturu

    27. 12. 2021 | Redakce | Různé | 2403×

    Obří černá díra v malé galaxii. Konec ostravského superpočítače Salomon. Exotická částice složená ze 4 neutronů, jiná ze 6 kvarků. Galaxie bez temné hmoty. Led na exoplanetách podobných Zemi. Antiferomagnet sestavený podle viru.

    V sousední trpasličí galaxii se skrývá nezvykle obří černá díra

    Leo I, respektive Galaxie ve Lvu I, představuje jednu ze satelitních trpasličích galaxií Mléčné dráhy. Astronomové objevili nyní v jejím centru neobvykle hmotnou černou díru. Je téměř stejně velká jako černá díra ve středu naší galaxie (Sagittarius A*), přitom velikost/hmotnost samotných galaxií je nesrovnatelná.

    I foton může být složen ze dvou částic

    Téměř 100 let poté, co italský fyzik Ettore Majorana přišel s myšlenkou, že elektrony lze rozdělit na dvě částice, tvrdí studie vědců z Dartmouth College a SUNY Polytechnic Institute, že totéž by mohlo platit i pro fotony. Pokud se objev tzv. Majoranových bosonů potvrdí, znamenalo by to samozřejmě zásadní příspěvek k tomu, jak chápeme povahu světla.

    Předpověděli opravdu exotické stavy hmoty: 4 neutrony a 6 kvarků

    Fyzikové se sice shodují na tom, že ve vesmíru neexistují stabilní částice složené výhradně z protonů, ale co třeba několik neutronů slepených silnou interakcí? Nakonec ve velkém to funguje v případě neutronové hvězdy. Každopádně po objektu složeném ze 2, 3 nebo 4 neutronů se pátrá už asi půl století.

    Krátce

    Našli další divnou a řídkou galaxii bez temné hmoty. Mezinárodní tým astronomů nenašel v galaxii AGC 114905 žádnou stopu temné hmoty, přestože vědci provedli podrobná a opakovaná měření pomocí nejmodernějších dalekohledů ze systému Very Large Array.

    Planety podobné Zemi budou většinou bez ledu. A další překvapení: když už, led by se prý mohl vyskytovat spíše na rovníku než na pólech.

    Viry jako šablona pro nanotechnologie vedly k tvorbě antiferomagnetu. Již dříve k tomu účely výzkumníci použili šroubovicové kapalné krystaly, ale viry, konkrétně bakteriofágy fd, mají mít v tomto ohledu ještě výhodnější vlastnosti.

    Obří výbuch u hvězdy podobné Slunci je až znepokojující. Hvězda EK Draconis po obří sluneční bouři vyvrhla mohutný proud fotonů a nabitých částic, který byl mnohem silnější než cokoli, co vědci pozorovali v naší sluneční soustavě.

    Koronavirus infikuje i tukové buňky. Podle nové studie se koronavirus přímo zaměřuje na tukové buňky a na určitý typ imunitních buněk v tělesném tuku, což může vysvětlovat, proč je u obézních lidí vyšší pravděpodobnost, že se u nich vyvine závažná forma COVID-19.

    Praštím tě. Jak se lidské skupiny chrání proti odhodlanému útočníkovi, který by v případě úspěchu začal skupinu kontrolovat? (úryvek z knihy Koukolík, František: Chlap kousl psa)

    Stát investoval do výzkumu a vývoje v posledních 10 letech 300 mld. Kč. V letech 2011–2020 bylo na výzkum a vývoj vynaloženo ze státního rozpočtu prostřednictvím účelové podpory jednotlivých projektů 153 mld. Kč. 147 mld. Kč získaly výzkumné organizace prostřednictvím institucionální podpory.

    Vědci vyvíjí novou vakcínu proti zánětu mléčné žlázy krav. Vakcína, která by měla nahradit antibiotika, funguje na principu využití dendritických buněk.

    Jak rostliny brání fotosyntetický aparát před úžehem. V případě, že je absorbované energie příliš a hrozí tak poškození fotosystémů, LHC proteiny dokáží velkou část absorbované energie přeměnit na teplo, a tak se jí bezpečně zbavit.

    Za rozdílným vzhledem ptáků čečetek je supergen. K čemu slouží různý vzhled jednoho druhu?

    Češi se zabíjejí hlavně v pondělí a ne v prosinci. Nejčastějším způsobem provedení sebevraždy bylo v letech 2011–2020 oběšení s podílem 56 %.

    Ve Zlíně zahájili prototypovou výrobu baterií. Formování kazetových obalů, ultrazvukové svařovaní dílů obalů, stohování vrstev elektrod, vysekávání elektrod, válcové lisování, stohování za horka…

    Kde (ne)najdeme koronavirus. Dezinfikovat potraviny po přinesení z obchodu nemá podle studie žádné opodstatnění.

    Čeští vědci popsali uvolňování genetické informace z virů. Existují i virové kapsidy bez mezer, které přesto umožňují uvolnění genetické informace.

    Chirurgové operovali nádor, který měl přes 2,5 kg. Jaterní nádor byl takových rozměrů, že už vytlačovat bránici, a tím muži způsoboval vážné dýchací problémy.

    Hvězda Betlémská. Určitě to nebyla kometa – ty nebyly před dvěma tisíciletími považovány za nebeská tělesa, a hlavně věštily zkázu a neštěstí.

    Nebeské úkazy spestria sviatočné obdobie. Aj v zimnom období môžeme na nočnej oblohe pozorovať nebeské divadlo. V nadchádzajúcich sviatočných dňoch budú v činnosti dva meteorické roje. Nebude chýbať ani vianočná kométa.

    Superpočítač Salomon dopočítal svou poslední úlohu. 8 700 000 výpočetních úloh v rámci 1 085 výzkumných projektů a neskutečných 1 014 milionů jádrohodin výpočetního času. Od roku 2015.

    Válka chromozomů a klonů: Nové vlastnosti vznikají i ztrátou genů. Jakmile se v jednom hybridním organismu spojí genomy různých druhů, jejich chromozomy proti sobě začnou válčit mj. na úrovni vzájemného zapnutí a vypnutí jednotlivých genů…

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.