abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Groverův algoritmus předvedli na kvantovém počítači

    10. 12. 2023 | Redakce | Různé | 3556×

    Poprvé zachytili hopfiony, 3D verzi skyrmionů. Další omezení pro kvantové počítače: Neexistují absolutně přesné hodiny. Sluneční aktivita má v příštím roce dosáhnout vrcholu, možná už v lednu. Pozoruhodné a vzácné astronomické úkazy v roce 2024.

    Poprvé zachytili hopfiony, 3D verzi skyrmionů

    Je čas seznámit se zase s jedním novým slovem… Hopfiony představují podobně jako již déle známé skyrmiony topologické struktury. Skyrmiony jsou dvourozměrné a připomínají víry, zatímco hopfiony jsou trojrozměrné struktury v objemu vzorku připomínající v nejjednodušším případě uzavřené, zkroucené skyrmionové struny ve tvaru koblihy.

    Další omezení pro kvantové počítače: Neexistují absolutně přesné hodiny

    V našem klasickém světě nejsou dokonalé aritmetické operace problémem. Můžeme například použít počítadlo, ve kterém jsou dřevěné kuličky navlečeny na tyčku a posouvány sem a tam. Dřevěné kuličky mají jasné stavy, každá z nich je na zcela konkrétním místě, a pokud nic neuděláme, kulička zůstane přesně tam, kde byla. To, zda korálkem pohybujeme rychle nebo pomalu, nemá na výsledek vliv. V kvantové fyzice je to ale složitější.

    Groverův algoritmus předvedli na kvantovém počítači, nikoliv hradlovém

    Nový teoretický přístup k hardwaru pro kvantové počítače vychází z toho, že kvantový algoritmus by se mohl implementovat prostřednictvím přirozených kvantových interakcí působících v materiálu. Mohlo by to umožňovat rychlejší řešení řady úloh než kvantové počítače založené na hradlech (dokonce tisková zpráva již v této souvislosti používá i spojení „konvenční kvantové počítače“ – pro ty hradlové).

    Krátce

    Myším pořádně prodloužilo život omezení konzumace isoleucinu. Omezení isoleucinu může prodloužit myším život, učinit je štíhlejšími a odolnějšími ve stáří a snížit výskyt rakoviny a problémů s prostatou, a to ačkoliv tyto myši konzumovaly celkově více kalorií.

    Ledovce jsou na planetách všude, mohly by podporovat život i na Merkuru? Nová studie tvrdí, že objevila důkazy o potenciálních ledovcích i na Merkuru. Některá zdejší prostředí prý mohou dokonce cca odpovídat extrémním lokalitám na Zemi a být potenciálně obyvatelná.

    Hrůzy neolitu – nejspíš to bylo složitější. V poslední letech bývá, alespoň v populárně-vědeckých textech, často zvykem nenechat na neolitu nit suchou. Výsledkem přechodu k zemědělství měla být podvýživa, infekční choroby, poklesla průměrné délka života, lidé měli zničený chrup, byli menší…

    Sluneční aktivita má v příštím roce dosáhnout vrcholu, možná už v lednu. Vědci z kalkatského centra IISER objevili nový vztah mezi magnetickým polem Slunce a cyklem slunečních skvrn; tato závislost má pomoci předpovědět, kdy nastane vrchol sluneční aktivity.

    Kamenné planety se mohou formovat i v extrémních prostředích. Mezinárodní tým astronomů využil vesmírný dalekohled Jamese Webba k prvnímu pozorování vody a dalších molekul ve vnitřních oblastech protoplanetárního disku, kde se tvoří kamenné planety.

    Statistici vyvracejí nejčastější klišé spojená s tenisem. Proč může být lepší udělat více dvojchyb? Kam směřovat podání? (úryvek z knihy William Hartston: Čísla ohromující a ochromující. Jak se nenechat zmást matematikou moderního života)

    Hybridní zařízení kombinuje tepelné čerpadlo a peletový kotel. Hybridní provoz vždy umožní najít levnější řešení, než kdyby byl k dispozici jen jeden z uvedených zdrojů tepla.

    Poruchy mozku a řeči na vzestupu. V České republice nyní žije zhruba 200 tisíc pacientů s nějakým typem neurodegenerativního onemocnění a odhady pro rok 2050 počítají dokonce až s necelým půl milionem nemocných.

    Pozoruhodné a vzácné astronomické úkazy v roce 2024. Rok 2024 rovněž nabídne zajímavé úkazy! Pod nebe nás nalákají opět meteorické roje, i dále možné polární záře viditelné z našeho území, hlavně ale pěkná nebeská setkání planet s Měsícem a neposledně také částečné zatmění „velkého“ Měsíce.

    Slovenský tím objavil v Egypte priekopu pevnosti Ramessa III. Výskumný tím zo Slovenskej akadémie vied počas novembra realizuje už trinástu sezónu terénneho prieskumu v egyptskej lokalite Tell-el-Retábí.

    První pacient dostal na Homolce nový typ bezdrátového (Leadless) kardiostimulátoru. Leadless stimulátory umožňují řešení arytmií i pacientům s anatomickými anomáliemi nebo defekty po předchozích operacích srdce, pro které standardní metoda pomocí přístroje a srdeční elektrody není vhodná.

    Vědci sledují vitalitu a adaptabilitu dubů v lužních lesích. Hlavním faktorem vedoucím k odumírání dubů v celé Evropě je stres způsobený suchem…

    Průlom ve vývoji jaterních organoidů umožní efektivnější testování léčiv. Produkce organoidů s vysokým stupněm podobnosti s játry, nesoucích jejich klíčové funkce, jako jsou metabolismus léčiv…

    Astronomové poprvé pozorovali disk kolem hvězdy v cizí galaxii. Astronomové objevili protoplanetární disk kolem mladé hvězdy ležící ve Velkém Magellanově oblaku, malé galaxii sousedící s naší Galaxií.

    Umělá inteligence by mohla rozpoznávat vysoké riziko rakoviny plic u nekuřáků. Model je založen na 147 497 snímcích hrudníku od asymptomatických kuřáků a nekuřáků. Model se „naučil“ rozpoznávat vzory spojené s onemocněním plic na rentgenových snímcích…

    Kolísání tvorby bílkovin ovlivňuje počátek nového života. Získané poznatky mají zásadní význam pro klinickou léčbu neplodnosti, a zároveň rozšiřují poznatky o rakovinotvorných procesech v nádorové buňce.

    Meteorický roj Geminidy vrcholí za velmi příznivých podmínek, v noci zazáří až 1000 meteorů. Čas maxima vychází na noc ze 14. na 15. prosince, tedy v době, kdy nebude rušit svým svitem Měsíc. Pozorovat se vyplatí zejména v pátek 15. prosince mezi půlnocí a 4. hodinou ranní.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.