abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Jak dlouho vydrží kvantový počítač

    13. 9. 2020 | Redakce | Různé | 953×

    Kosmické záření a délka kvantového výpočtu. Zlato a stříbro lze připravit i jako polovodiče. Geody, analogy černých děr a temná energie. Temná hmota v centrech galaxií. Pancéřování reaktorů pro termojadernou fúzi. Může už 5 % samozřízených aut vylepšit fungování silničního provozu? Autonomní formule. Jurský park v akváriu?

    Životnost kvantových počítačů omezuje kosmické záření

    Praktické využití kvantových počítačů závisí nejen na počtu qubitů, které dokážeme provázat, ale i na tom, jak dlouho dokážeme zapletený stav udržet, než dojde ke kolapsu vlnové funkce (dekoherenci). Supravodivé qubity byly podle nové studie náhodným šumem v podobě záření likvidovány zřejmě v řádu milisekund, tj. už po zvýšení jejich životnosti o další řád. Blížíme se hned na počátku vývoje kvantových počítačů k fyzikálním limitům, budeme je muset stavět podobně izolované jako detektory neutrin?

    2D zlato a stříbro jako polovodiče

    Zlato kombinované s grafenem, podivné vlastnosti nejtenčích kovových struktur. Vrstva z 1 atomu a ze 2 atomů se již mohou vodivostí podstatně lišit. 2D zlato se nakonec chová jako polovodič.

    Analogy černých děr mají vysvětlit temnou energii

    Zrychlující se expanze vesmíru má vycházet z obrovského moře kompaktních objektů šířících se mezi galaxiemi… GEODEs neobsahují singularity, takže není třeba řešit problém, co se v jádru černé díry stane s platností zákonů obecné teorie relativity. Při pohledu zvenčí měly GEODEs mít podobu jádra temné energie a kolem rotujících vrstev běžné hmoty.

    Protoplanetární disk byl rozerván trojhvězdou

    Astronomové nalezli první přímý důkaz, že skupiny hvězd mohou roztrhat své protoplanetární disky, zprohýbat je a vytvořit v nich systém skloněných prstenců. Možná existuje zcela neznámá populace exoplanet, které obíhají své hvězdy na výrazně skloněných a značně vzdálených drahách.

    Samozřízených aut stačí málo, už to zlepší provoz

    Podle autorů nové studie už malý podíl (méně než 5 %) vzájemně spolupracujících samořízených aut dokáže zvýšit rychlost a bezpečnost dopravy, zvýšením její plynulosti pak navíc snížit spotřebu energie. Model ukazuje dopad samořízených aut i na víceproudé silnici, kde se dosud předpokládalo, že k ovlivnění provozu musí být samořízených vozů hodně, protože lidští řidiči je mohou jednoduše ob/předjíždět.

    Krátce

    Akvárium jako z devonu – ale Jurský park to neznamená. Cílenou mutací se z akvarijních rybek zebřiček dají vytvořit i tvorové, kteří připomínají bezčelistnaté ryby z devonu.

    Výtrysk záření z centra Mléčné dráhy nejspíš nezpůsobila temná hmota. Nebo alespoň prostor, který zde zbývá pro temnou hmotu, nová studie výrazně omezuje.

    Plazma ve fúzních reaktorech snad udrží wolfram. Plazma ve fúzním reaktoru bude vytvářet tepelné toky srovnatelné s tím, co v zemské atmosféře prováděly raketoplány.

    Boeing plánuje další pokus: Starliner se vydá k Mezinárodní kosmické stanici. NASA už v roce 2014 vybrala Boeing a SpaceX, obě firmy dostaly kontrakty za několik miliard dolarů na své lodě Starliner a Crew Dragon.

    Fotosyntéza živých mutantních sinic může produkovat i vodík. Podařilo se vyrábět vodík a přitom zachovat i fixaci oxidu uhličitého, kterou fotoautotrofní buňka potřebuje sama.

    Černé díry by měly bránit ohřívání plynu mezi galaxiemi. V rámci kup galaxií mezi jednotlivými galaxiemi není prázdno, ale vyskytuje se zde plyn. Proč z něj pak nevznikají nové hvězdy?

    Receptory cytokininů jsou i na povrchu rostlinných buněk. Od roku 2000, kdy byly u rostlin objeveny receptory cytokininů, se měnily pohledy na to, odkud dochází v buňce k příslušné signalizaci.

    Netopýři z Býčí skály: za posledních 40 let jich na zimovišti výrazně přibylo. Býčí skála, která se nachází v Moravském krasu, je veřejnosti známá především jako místo pravěkých rituálních obětí…

    Stromy, bolest a spánek. Zimní spánek je u stromů složitější než u zvířat, byť lze živočichy stejně jako stromy uspat chloroformem a éterem.

    Klima na exoplanetách: Jak funguje oceán a jak pevnina. Přítomnost kontinentu snižuje účinnost přenášení tepla z denní na noční stranu.

    První samořiditelné elektrické formule z ČVUT v Praze. Studenti pro autonomní formuli museli nově vyvinout systém senzorů pro vnímání okolí, řídící a plánovací algoritmy a soustavu aktuátorů.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.