abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kondenzátory na bázi polysulfátů

    4. 6. 2023 | Redakce | Různé | 2258×

    Co si Hawkingův spolupracovník Hertog myslí o původu času. Zachytili vzácný rozpad Higgsova bosonu. Za posledních 5 milionů let se magnetické pole Země přepólovalo 7krát. Exoplanety u červených trpaslíků. Vědci v ČR získali nejpokročilejší systém pro umělou inteligenci.

    Co si Hawkingův spolupracovník Hertog myslí o původu času

    Thomas Hertog začal spolupracovat se Stephenem Hawkingem v roce 1998 v rámci svého doktorandského projektu. Kontakt pak pokračoval přes 20 let až do Hawkingovy smrti. Výsledkem je nová kosmologická představa (teorie? model?), kterou nyní Hertog popsal v knize O původu času (On the Origin of Time: Stephen Hawking’s Final Theory). Kniha aktuálně vyšla i v češtině. Nyní se podíváme, co o své (a Hawkingově) teorii říká samotný Hertog…

    Za posledních 5 milionů let se 7krát změnil magnetismus Země

    Zkoumaný valoun ze dna moře v sobě obsahuje záznam změn magnetického pole Země za posledních 4,7 milionů let. Díky magnetickému skeneru tak vědci dokázali k letokruhům na železito-manganové noduli přiřadit časovou škálu a jasně určit, kdy došlo k jednotlivým inverzím magnetického pole Země (přepólování). Analýzy nalezly na noduli sedm oblastí, ukazujících na období, kdy docházelo k destrukci ledu na Antarktidě…

    Vědci v ČR získali nejpokročilejší systém pro umělou inteligenci

    Vědecká a výzkumná pracoviště z České republiky, která využívají národní e-infrastrukturu pro vědu a výzkum e-INFRA CZ, mají nově k dispozici nejpokročilejší systém současnosti pro výpočty na poli umělé inteligence NVIDIA DGX H100. Byl instalován v centru CERIT-SC na Masarykově univerzitě v Brně. Jednou z výjimečných vlastností NVIDIA DGX H100 je jeho schopnost paralelního zpracování dat, které umožňuje rychlý vývoj a trénování složitých AI modelů.

    Krátce

    Louky: Všichni proti všem. Louka nikoliv jako místo střetu jednotlivých rostlinných výhonků, ale jako prostředí konfrontace rozvětvených rostlinných „klanů“. Do jaké míry to mění pohled na fungování celého lučního ekosystému? (úryvek z knihy Stanislav Březina: Louky. Dobrodružství poznávání)

    Mozek počítá čas podle tepů srdce. Z vlastní zkušenosti samozřejmě víme, že při zpětném pohledu nám nějaký týden nebo měsíc nebo i rok přijde dlouhý pokaždé jinak. Nový výzkum nicméně ukazuje, že podobně různou rychlostí vnímáme i čas přítomný.

    Testy přístroje pro měření gravitace planetky. Gravimetr GRASS přistane na povrch planetky Dimorphos a jeho úkolem bude měřit úroveň gravitace, která se podle očekávání bude pohybovat na úrovni menší než je miliontina té pozemské.

    V blízké oblasti vznikajících hvězd detekovali řadu organických látek. Podařilo se zaznamenat např. kyanovodík, acetylen, diacetylen, kyanoacetylen, kyanodiacetylen, ethan, hexatriin a benzen, dále pak polycyklické aromatické uhlovodíky a fullereny C60 a C70.

    Zachytili vzácný rozpad Higgsova bosonu na foton a boson Z. Podle výsledků několikastupňové reakce se rozhodne, zda i nadále vystačíme se Standardním modelem nebo se prokáže existence dosud neznámých, částic. Rozpad Higgsova bosonu na boson Z a foton je podobný rozpadu na dva fotony.

    Co provádějí červení trpaslíci s exoplanetami v obyvatelné zóně? Slunce není typickou hvězdou. Alespoň v Mléčné dráze podle všeho převládají hvězdy menší, červení trpaslíci s hmotností do 0,5 Slunce a nižší teplotou. Většina exoplanet obíhá právě kolem těchto hvězd.

    Přišli na to, jak ochladit k absolutní nule i nanočástice. Efektivní techniky chlazení až téměř k absolutní nule pomocí laseru byly dosud využitelné pouze pro jednotlivé, od sebe oddělené atomy nebo molekuly. Nový výzkum by měl umožnit to provádět i s nanočásticemi.

    Kondenzátory na bázi polysulfátů vydrží vyšší teploty. Tyto materiály by se daly využít např. k výrobě kondenzátorů na bázi polymerních filmů, které dokážou uchovávají elektrickou energii ve vysoké hustotě, nabídnou velký výkon a zároveň snášejí vyšší teploty a elektrická pole.

    Nádorové buňky touží po argininu a snaží se obcházet jeho nedostatek. Ačkoliv pro člověka nejde o aminokyselinu esenciální, je nezbytnou živinou pro rakovinné buňky…

    Univerzita Pardubice představila koncept klinické studie diagnostiky rakoviny slinivky. Do klinického ověření metodiky diagnózy z lipidů v krvi se zapojí laboratoře i lékaři nemocnic v Brně, Olomouci, v Pardubicích a další onkologická centra v nemocnicích napříč Českou republikou.

    Virtuální realita pomáhá při léčbě mozkových nádorů. Inovativní software pomáhá při zvolení správného rehabilitačního postupu před i po operaci mozkového nádorového onemocnění.

    Unikátní podívaná pro malé dalekohledy: Planety ve hvězdných Jesličkách. Hned dvě jasné planety Sluneční soustavy, Venuše a Mars, budou viditelné před pestrou otevřenou hvězdokupou M44 (lidově zvanou „Jesličky“ nebo „Včelí úl“) v souhvězdí Raka…

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.