abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Po qubitech si vědci hrají i s qutrity

    30. 8. 2019 | Redakce | Různé | 1385×

    Fotony, kvantový Internet a qutrity. Schrödingerovy kočka kombinovaná s Einsteinovými hodinami. Temná hmota z těžkých částic. Nanomotor z jediného iontu vápníku. Druhá exoplaneta u Beta Pictoris. Včely a matematika sobeckého genu.

    Dalším kandidátem na temnou hmotu je supertěžké gravitino

    Nejen axiony a WIMPy nebo lehká gravitina, kandidátů na temnou hmotu je více. K vysvětlení stávajících dat o gravitačním působení galaxií by mělo stačit 1 těžké gravitino na 10 000 km krychlových, v mezigalaktickém prostoru dokonce ještě méně.

    První teleportace qutritu

    Poprvé se podařilo vzdáleně replikovat (teleportovat) kvantový stav, v němž jsou v superpozici tři hodnoty – qutrit. Představit si to můžeme tak, jako by foton měl k dispozici tři optická vlákna, ve stavu před kolapsem vlnové funkce byl stav fotonu superpozicí všech těchto možností („ve všech třech vláknech současně“). Může se tento princip uplatnit v kvantových počítačích nebo spíše v architektuře chystaného kvantového Internetu?

    Superpozice vzájemně zničených kosmických lodí

    Zmatení času i kauzality. Do paradoxů Schrödingerovy kočky navíc v nově navrženém myšlenkovém experimentu zapojíme hodiny z obecné teorie relativity a podle stavu hodin po sobě budou střílet kosmické lodě. Co může vzejít z tohoto spojení relativity s kvantovou fyzikou?

    Nejmenší motor má podobu jediného iontu

    Jediný iont vápníku dokáže zachycovat okolní teplo a ukládat tuto energii do své rotace. Roztáčení motoru bylo demonstrováno pomocí energie z laseru – určitým způsobem směrované paprsky iont roztáčely. Podobná zařízení by v budoucnu mohla být integrována do jiných technologií a zvýšit jejich energetickou účinnost.

    Entropie ovlivňuje formování živých tkání

    Uspořádávání tkání často probíhá jako odezva na anizotropii okolí buněk a způsobuje migraci buněk ve specifickém směru. Tzv. kontaktní navádění hraje důležitou roli při růstu tkání nebo naopak při tkáňové homeostázi, kdy jsou tkáně udržovány ve stabilním stavu. (Celkově: i když je entropie brána jako míra neuspořádanosti, organismy jejího růstu mohou i využívat.)

    Ověřujeme provázání qubitů kvantového počítače

    Problém je, jak vůbec zjistit, že se nám částice podařilo provázat, aniž bychom jejich unikátní stav přitom zničili. U prakticky využitelných kvantových počítačů s větším počtem qubitů by to až dosud bylo obtížné – ověřit, zda jsme opravdu provázali už jen 10 fotonů (všech 10 dohromady, ne třeba do několika různých skupin), bývá časově náročné.

    Krátce

    Jeden z objevů roku: Našli druhou exoplanetu u hvězdy Beta Pictoris. Planeta c obíhá relativně blízko, je hodně masivní, ale přesto bylo těžké ji najít.

    Na Europě je sůl. A co to znamená pro eventuální místní život?

    Fluorid stříbrnatý a supravodivost. Vedci hľadali nový vrstevnatý materiál, ktorého atómové vrstvy by pripomínali šachovnicu…

    Objev unikátního světélkujícího brouka odhaluje evoluci bioluminiscence u kovaříků. Sinopyrophorus je unikátní tím, že má pouze nepárový zadečkový orgán, který svítí zeleně.

    5 let ostravského superpočítačového centra. Na podzim bude uveden do provozu modernizovaný superpočítač Anselm s výkonem 830 TFlop/s.

    Včelí dělnice častěji zabíjejí promiskuitní královny. Vyplývá to z komplikovaných poměrů genetické příbuznosti. Matematika sobeckého genu v praxi.

    20 let pozitronové emisní tomografie v ČR. Vznik PET centra Praha v Nemocnici Na Homolce podporovala Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.