abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Toulavé planety namísto kosmických lodí

    10. 6. 2022 | Redakce | Různé | 1967×

    Jak vyrábět cihly na Marsu. Genetický editor CRISPR kouzlí s bramborami. Jak funguje kosmická pavučina. Tisk chytrých senzorů na dřevo.

    Po SETI i SMETI: Mimozemské civilizace mohou vesmírem migrovat

    Vyspělé civilizace by mohly dokázat kolonizovat galaxii dokonce i bez kosmických lodí. Stačilo by jim k tomu využívat toulavé planety (tedy planety bez vlastní hvězdy). Pro masové migrace z existenčních důvodů mají být planety gravitačně nesvázané s konkrétní hvězdou dokonce ideální. Tento pohled na věc hraje roli i z hlediska metod, jimiž se mimozemské civilizace pokoušíme hledat SMETI = search for migrating extraterrestrial intelligence .

    Pomocí technologie CRISPR změnili škrob v bramborách

    Pro CRISPR/Cas9 vědci zvolili metodu Agrobacterium, která je spolehlivá, účinná i levná. Nejprve metodu optimalizovali, když použili brambory obsahující 4 kopie genu gpf. Jedná se o gen původem z medúzy, který díky fluorescenci umožňuje snadno sledovat aktivitu. Po optimalizaci metody se ukázalo, že brambory „nesvítí“, tj. postup dokázal vypnout (knokautovat, narušit, vystřihnout) všechny kopie genu…

    Kosmická pavučina řídí vývoj galaxií

    Kosmickou pavučinu tvoří vlákna vodíku a snad i temné hmoty. Jedná se o největší strukturu, kterou dokážeme ve vesmíru identifikovat. Galaxie, respektive kupy galaxií obsahující stovky až tisíce galaxií jednotlivých, se nejčastěji nacházejí v místech, kde se vlákna pavučiny protínají. Dosud se ale nevědělo skoro nic o tom, jaký vliv by vlákna (filamenty) mohly na evoluci galaxií mít.

    Krátce

    Vzdálené hvězdy jsou jiné. Tedy míněno samozřejmě statisticky – mezi hvězdami ve vzdálených galaxiích je zřejmě větší podíl těch s vyšší hmotností, alespoň podle nové studie.

    Roste popularita DNA testů pro psy, alespoň v USA. Proč nechávat psovi dělat test DNA? Důvody mohou být různé; je-li pes člen rodiny, pak zhruba ze stejného důvodu jako u člověka.

    Stavitelé na Marsu: bakterie by mohly vyrábět cihly. Smícháním marťanské půdy s guarovou gumou, bakterií Sporosarcina pasteurii, močovinou a chloridem nikelnatým se nejprve vytvoří kašovitá hmota…

    Byli dinosauři teplokrevní? Tyranosaurus a sauropodi prý ano, stegosaurus ne. Převládající pohled říká „někteří ano, někteří ne“, dokonce se zvažuje rovněž možnost, že u některých druhů se metabolismus mohl měnit i v průběhu života. Nový přístup je zajímavý především tím, že používá novou analytickou metodu.

    Stejný gen může za hmat sasanek i sluch člověka. Gen pou-iv je u lidí důležitý pro vývoj sluchových buněk ve vnitřním uchu. Nový výzkum ukázal, že stejný, respektive analogický gen se uplatňuje i při vývoji (ontogenezi) organismu mořské sasanky.

    Při Alzheimerově chorobě se buňky přehřívají. K přehřívání docházelo přímo v důsledku špatného skládání amyloidu beta, konkrétně při tvorbě vláken (fibril). Navíc se ukázalo, že proces má kladnou zpětnou vazbu…

    Archeologické nálezy jantaru. Nečetné mezolitické jantarové plastiky jsou popsány ze severní Evropy, ale zdá se, že teprve v eneolitu zhruba v období 3100–2500 př. Kr. dochází ve východním Pobaltí k masivnímu sběru a zpracování jantaru. (úryvek z knihy kolektiv autorů: Jantarová stezka)

    Váčky v krvi mohou odhalit Huntingtonovu chorobu. Vědci přišli na to, že v malých váčcích z krve, tzv. extracelulárních váčcích či exosomech, je přítomen huntingtin, tedy bílkovina, jejíž mutace je příčinou Huntingtonovy nemoci.

    Hyperakumulace prvků v houbách: kadmium i arzen, síra a selen. Zjištěné extrémně vysoké koncentrace Cd, As (a také mědi a zinku) v plesňáku čekankovém nemají v houbové říši obdobu…

    Tisk chytrých senzorů na dřevo. Novinka v oblasti materiálového tisku je schopná změřit vlhkost i teplotu půdy, a tím pomoci zemědělcům k úsporám a vyšší produkci.

    Analýza krve dokáže odhalit komplikace hned na začátku těhotenství. Nové řešení má velký časem nahradit stávající invazivní metody prenatální diagnostiky a způsobit revoluci v prenatální péči.

    Lékaři vakcínám zcela věří. Kdyby to lidé věděli, nechali by se očkovat více. Ačkoli naprostá většina lékařů očkování důvěřuje a podporuje ho, mezi veřejností je rozšířeno přesvědčení, že názory lékařů jsou rozděleny zhruba půl na půl.

    Červnová obloha nabízí noční svítící oblaky a vzácné seskupení planet. Měsíc červen nabízí několik nezvyklých nebeských úkazů.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.