abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1053 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Dotaz: SAMBA - sdileni USB flash, atd

    25.9.2014 22:06 petrfm
    SAMBA - sdileni USB flash, atd
    Přečteno: 605×

    Ahoj, mam doma udelany nas z ARMove desky, na ktere bezi debian. Tam je klasicka samba. Rad bych si udelal takovou ficuru, ktera by mi automaticky mountovala KAZDY PRIPOJENY USB DISK do /media/jmenodisku

    Tak, jako to funguje u dister na desktop. Docetl jsem se, ze se na to pouziva nejaky automounter, je to tak? Ted, kdyz do USB te desky vrazim flashku, tak se nic nestane, jen mi to jadro oynami, ze se objevil disk /dev/sdb

    A dale, jakmile se disk sam primountuje, rad bych ho sdilel pres sambu. Abych proste mohl strcit flashku do meho NASu a najit si ho pres sambu a wifi treba na mobilu.

    Takze dve otazky :

    1) jak zaridit automaticky mount pripojenych usb disku? A nebude delat potize, kdyz flashku vytrhnu z USB? odmountuje se zase sama?

    2) jak nastavit prava samby, abych ziskal pravo pro cteni i zapis na ten dany disk? Predpokladam, ze to budou FAT32 disky - digitalni fotak, flashky, atd. Tam bych mel mit automaticky prava k zapisu, je to tak? Staci to nastavit v masce daneho samba sharu, mam pravdu?

     

    Muze nastat nejaky problem, ktery jsem opomenul?

     

    Diky,

    P.


    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    27.9.2014 13:59 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd
    1) /etc/fstab + udev? 2) Konfigurovat Sambu pro nadrazeny adresar mountpointu toho USB-cka?
    27.9.2014 15:03 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd

    No jo, jenomze tady musim nekam natvrdo zadat UUID toho zarizeni, je tak? A ja bych chtel, aby to KAZDE pripojene zarizeni automaticky mountovalo do /medi/jmenozarizeni-nebo-jehouuid

     

    Abych proste prisel, zasunul libovolnou FLASHku a nahmatal ji v samba sharu, cili /media, nad kterym si vytvorim sdileni :-)

    Řešení 1× (otula)
    27.9.2014 19:22 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd
    27.9.2014 21:03 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd
    To je HODNE SUPER. Zadna potrebna konfigurace (moznost je), je to primo v repozitarich a funguje to presne jak chci. DIKY !!!
    2.10.2014 14:37 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd

    Prosim, poradite mi, co je potreba nastavit, abych mohl na takovy disk ukladat? Pripojuji si USB zarizeni do /media, vytvoril jsem si sdileni pres sambu, ale nemam prava zapisu.

    Predpokladam, ze bude problem hned na zacatku, na tom mountovani. Jak je potreba ten disk mountovat, aby na nej mohl bezny samba user zapisovat? Ty usb disky maji FAT, cili tam nejsou zadna linuxova prava a ridi se to maskou prav z toho mountu, je to tak?

     

    /dev/sdb1 on /media/usb0 type vfat (rw,nodev,noexec,noatime,nodiratime,sync,fmask=0022,dmask=0022,codepage=cp437,iocharset=ascii,shortname=mixed,errors=remount-ro)
    
    Ted se mi to mountuje takhle... Taky mam problemy s codepage. Zobrazuji se mi spatne nazvy souboru, je treba dat win1250 (vytvoreno na WXP). Je to dobry napad, nebo se da dat treba utf? Diky, P.
    2.10.2014 15:03 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd
    OK, vyreseno Ono to mask funguje naopak. Kdyz dam fmask 0000, mam opravneni pro vsechny, ke vsemu.
    /dev/sdb1 on /media/usb0 type vfat (rw,nodev,noexec,noatime,nodiratime,sync,fmask=0000,dmask=0000,allow_utime=0022,codepage=cp437,iocharset=ascii,shortname=mixed,errors=remount-ro)
    
    A ja tam daval jako blbec do konfiguraku toho USBMOUNTu fmask i dmask 0777 :-) Ted uz mi jde zapisovat i mazat pod beznym uzivatelem samby, takze je to OK.
    2.10.2014 19:06 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd
    a jeste nastav tu cestinu :) codepage=1250,iocharset=utf8
    2.10.2014 22:34 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd
    Jadro mi zakrici, ze cp1250 nenalezeno. Asi neni nainstalovano. Ale stejne, neni to hovadina? Jak souvisi kodovani souboru s tim, jak se mountuje jednotka? Mel jsem za to, ze ta data jsou dana. Presto, kdyz to primountuju tak, jak to ted je a otevru txt soubor v kate na KDE, tak impilicitni kodovani mam ISO-8859-15, coz zobrazuje kraviny. Kdyz prepnu rucne na cp1250, je to ok. To jako zpusob, jak se mountuje souborovy system ma vliv na data ulozena v souborech, vytvorenych davno predtim?

    Nebo to spolu nesouvisi a kate je hloupe a neumi poznat, jake kodovani ten soubor pouziva?
    2.10.2014 23:54 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd
    souvisi to jen s nazvem souboru :)

    muzes zkusit zavest ovladac pro 1250 rucne:
    sudo modprobe nls_cp1250

    pripadne zkouknout pro jake cp jsou moduly:
    ls -l /lib/modules/`uname -r`/kernel/fs/nls/

    s kodovanim v Kate... zkus zmenit Nastaveni/NastavitKate/OtevritUlozit
    DetekceKodovani = StredniEvropa nebo Zakazano
    ZalozniKodovani = StredniEvrova(cp1250)
    3.10.2014 11:51 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd
    Presto, kdyz to primountuju tak, jak to ted je a otevru txt soubor v kate na KDE, tak impilicitni kodovani mam ISO-8859-15, coz zobrazuje kraviny. Kdyz prepnu rucne na cp1250, je to ok. To jako zpusob, jak se mountuje souborovy system ma vliv na data ulozena v souborech, vytvorenych davno predtim?

    Nebo to spolu nesouvisi a kate je hloupe a neumi poznat, jake kodovani ten soubor pouziva?

    Způsob jakým se mountuje má vliv na zobrazení dat. V souboru (v adresářové položce) máš numerické hodnoty jednotlivých bytů, které podle kódování se převedou na grafické vyjádření znaku (zobrazí). To že některá posloupnost z lidského pohledu nějakého konkrétního jazyka je nepatřičná se nikde nezkoumá. Primárně má specifikace kódování vliv na zobrazení adresářových položek (názvů souborů), ale aplikace si tuto informaci z filesystému může také nalézt a použít.

    A jak by podle tebe mělo Kate poznat kódování? V jednobytových kódováních jsou všechny posloupnosti v pořádku a je to správné zobrazení znaků.

    3.10.2014 22:41 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd
    Ta zmena nastaveni v KATE pomohla - uz je to OK i na tom zmrsenem mountu. A jak by to melo kate poznat? Nikdy jsem nezkoumal, jak ten soubor vypada, takze jsem mel za to, ze tam treba je nejakych par uvodnich bytu, ktere treba popisuji kodovani, apod :-)
    3.10.2014 23:57 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd
    Kate je editor, ne wordprocesor. Editor zobrazí každý byte, který je v souboru. Jak by se choval překladač, kdyby "tam měl pár úvodních bytů", které neovlivním.
    4.10.2014 00:02 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd
    Jo, uz je mi to jasne :-) Prislo mi proste (nevim proc) ze si to musi nejak porovnat kodovani prostredi v OS a toho souboru a pokud to umi zobrazit klikyhaky a otazniky, nebo ctverecky, myslel jsem si, ze to pozna, ze je neco spatne. Nevim proc, ale myslel jsem si to :-)

    Treba PSpad na WIN mi vzdycky kodovani navolil sam. Nevim, jak to delal, treba to byla nahoda, ale dokazal se sam pri otevreni souboru prepnout na spravne kodovani :-) Podle ceho, to netusim.
    4.10.2014 00:30 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd
    urcite neni v "plain text" zadna informace o kodovani :) pokud se nepletu, tak automaticka detekce odhaduje kodovani podle znaku mimo ascii a porovnava s mapama znaku ruznych kodovani, zalezi tedy jak velke mnozstvi takovych znaku je pouzito aby to bylo z ceho poznat a taky zalezi asi na inteligenci rozpoznavaciho algoritmu :) takze Kate to asi moc nejde, ale jinak je to rozhodne vybornej advanced text editor :)
    4.10.2014 00:57 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAMBA - sdileni USB flash, atd
    No to je tím, že PSpad je český produkt. Rozhodnutí mezi 4 nejpoužívanějšími českými kódováními se dá udělat poměrně lehce, když očekáváme, že zobrazujeme český text, ale patrně by už měl horší problémy rozpoznávat různá kódování norštiny finštiny nebo katalánštiny. (třeba velké Š je v CP1250 a CP1252 na 0x8A, v CP852 na 0xE6, v ISO-8859-2 na 0xA9 a v ISO-8859-15 na 0xA6) Všechno v linuxu je projektováno na globální bázi a o správné zobrazení se starají ne nějaké statistické odhady, ale korektní postupy v definici kodování v systému a při mountu. (i pro ssh musíš mít správně nastaveno kodování, aby se ti na počeštěném systému znaky do terminálu správně přeložily, jeden může mít ISO-8859-2 a druhý UTF-8)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.