abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Dotaz: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?

    2.12.2016 23:19 petrfm | skóre: 23
    HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Přečteno: 1834×
    Ahoj, rad bych zrusil server co zere jako prase a zaroven se zbavil i bananapi, ktere funguje jako NAS a dost se zadychava. K tomu jsem mel jeste RPiII jako HTPC, co tahalo data z toho bananoveho nasu. Chtel bych to vsechno vykopat a koupit J3160DC, dat do poradne bedynky, narvat do toho plno disku a soupnout to pod televizi.

    Proc pod televizi? Aby to ve volnem case nahradilo malinu jako HTPC, pac to ma solidni vykon a HDMI. Jak to ale provest?

    Jako HTPC pouzivam KODI, resp. primo distro pro malinu, kde je vsechno tak nejak naskriptovane a funguje to out-of-the-box. Na NASko bych si vystacil s UBUNTU server + LAMP pro Owncloud. To je dulezite, rad bych to vyuzival i jako osobni cloud pro synchronizaci NB a mobilu. No a pak samozrejme i jako server pro zalohovani.

    Potrebuju tam tedy :

    1) HTPC - (asi KODI)

    2) SAMBA na multimedia a fotky - (ubuntu server/debian)

    3) SAMBA na zalohy - (ubuntu server/debian)

    4) LAMP kvuli ownCloud/nextCloud - (ubuntu server/debian)

    5) SIFROVANI - kdyz to nekdo vezme a odnese, melo by mu to byt k nicemu, cize vsechno, mimo filmu a hudby sifrovat. To je taky duvod, proc se chci zbavit bananu, protoze sifrovani mu docela srazi rychlost a treba prace s rodinnymi fotkami po siti je pak utrpeni.

    Trochu se mi nelibi, mit na jedne masine s LAMP soucasne zalohy a jeste KODI. Rad bych to virtualizoval, aby to pro pripad utoku bylo jaksi oddelene. Do netu bych vystavil jenom ten ownCloud, zbytek by byl za firewallem. A tady narazim na to, jak virtualizovat, abych dokazal vyuzivat KODI na fyzickem HW, cize vystup na HDMI, apod.

    Reseni co mne napadaji : 1) Virtualizovat - Nabizi se, hodit KODI jako primarni, hostitelsky system a pod nim rozjet OPENVZ s tim ubuntu, co by fungoval jako SAMBA a se druhym UBUNTU ciste jenom pro LAMP.

    2) Server primo na zeleze - Vysrat se na KODI distribuce, nahodit normalne UBUNTU server, na nej nainstalovat LAMP, poradne ho nastavit (aby nebezel pod rootem a nedokazal se za zadne situace dostat mimo svuj pracovni adresar) no a pak doinstalovat SAMBU a KODI nainstalovat normalne z repa do toho ubuntu.

    3) Desktop primo na zeleze - Vysrat se na KODI celkove, dat tam nejake distro s DE vhodnym coby HTPC - jake? (neco jako google TV) a resit to jako desktop + doinstalovat sluzby co by resily SAMBU + LAMP s Owncloudem. Tohle by melo asi nejvetsi vykon, zase izolace tam nebude zadna a kdyz si to vezmou do parady decka, muzu byt bez dat. No a zadne data = zadne starosti, taky dobry... :-)

    Jak byste to resili vy? Mam se srat s virtualkama, nebo tam placnout jeden system (desktopovy/ headless serverovy?) a nebat se toho?

    P.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza

    Odpovědi

    3.12.2016 10:28 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Kodi neni system, je to jen software. Nic ti nebrani naistalovat ho treba na Ubuntu(apt-get install kodi).
    3.12.2016 11:03 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    J3160DC ... 3 litry jen MB ... a to se vyplati ... Dalsi minimalne litr bude stat ramka, dalsi zdroj ...
    3.12.2016 12:12 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Zdroj je soucasti. Ale minimalne litr stoji bedna :-)

    Porad neco levnejsiho...
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 12:23 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Na desku se dvěma SATA power konektory nepřipojíš tebou zmiňovaných "plno disku". Jde je samozřejmě rozbočit, ale klidně by to pak mohlo přetížit měniče na desce. IMO se deska s DC jackem pro NAS moc nehodí. Ale záleží, kolik znamená "plno disků", třeba budou jenom dva.
    3.12.2016 14:56 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Hele, nad tim jsem nepremyslel. Vidis, to musim omrknout. Ptze puvodne tam mel byt 1x 3TB wd red, pak teda 2x 3TB WD RED a ted bych t orad docpal jeste 1TB disky, co se mi tady vali. Na porno to staci, to kdyz jednou zhavaruje, nikdo se kvuli tomu nezblazni :-)

    Takze zatim 2-3 disky, mozna 4 disky. Radeji bych mel rezervu. Taky na system by nebylo spatne mit tam male SSDcko.

    Takze je mozne, ze budu hledat mezi klasickymi ITX deskami a to se mozna necha koupit nejaka zajimava jeta sestava na bazaru.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 15:00 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Hele, koukal jsem do manualu :
    If you install 4 HDDs, please use the 90W DC-in 19V power adapter.
    Takze staci pouzit silnejsi zdroj.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    k3dAR avatar 3.12.2016 20:57 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    pise to i nekdo v hodnoceni na czc... ja bych se vykaslal na bazar (vykaslal bych se na "j" kterej propaguje HP MicroServer) a poridil tuhle nebo jinou DC desku... (sam mam letitou Asus Atom desku s DC napajenim a nikdy sem nelitoval :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    3.12.2016 11:56 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    asi bych stavěl něco kolem tohoto
    3.12.2016 13:17 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    a co máš jako zobrazovadlo?

    já tak nějak průběžně pokukuju po nějaké co nejhloupější 4K televizi s co nejlepším panelem a k tomu nějaké HTPC+NAS s podobnými vlastnostmi co popisuješ Ty (kromě toho owncloudu a jeho vystavení ven. To bych řešil spíš tak, že bych na ten NAS zálohoval věci z google účtu - odpadlo by mě tak trápení s synchronizací, hledáním vhodných klientů/appek)

    co jsem zvažoval:

    1) tv se zablokovaným přístupem ven a umějící přehrávat ze samby/twonky + router s usb dikem (už dávno zavrženo kvůli výkonu - uvádím jen jako možnost)

    2) chytrá tv se zablokovaným přístupem ven a umějící přehrávat ze samby/twonky + NAS ZYXEL310 se 4TBV WD RED (kromě té tv to mám ted a v podstatě spokojenost - na zálohy hlavního počítače ho mám připojený přes NFS nastavený na konkrétní IP a připojovaný jen pro zálohy, pro "normální" činnost samba. Na všech počítačích/tabletech nainstalováno KODI a bez problémů

    3) ta deska co jsem odkazoval výš připojená do hloupé/chytré TV přes HDMI, která by zároveň fungovala jako NAS i HTPC a zprostředkovávala funkce smart tv + daleko víc dalších funkcí bez nutnosti připojení té TV do soukromé sítě a hlídání co kam ta tv posílá (možná jsem paranoidní, ale moc nevěřím tomu že by výrobce nevyužil možnosti co mu dnešní doba dává. (tak nějak to asi dopadne až současná tv odejde)

    3.12.2016 14:54 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Na bod 3 ti staci RPi II nebo III a pokud nemas extra naroky na ten nas a staci ti rekneme 1TB, tak bych pripojil do USB externi disk a nas*at. Zbytecne, mit tam takovou desku.

    Ja chci desku jednak kvuli owncloudu, to uz chce trochu vykonu, at se to trochu hybe a hlavne kvuli sifrovani, protoze sifrovani + owncloud + KODI s nejakym kvalitnejsim filmem, nebo streamem by uz tomu RPi dalo asi na prdel.

    No a hlavne, nechci zase za rok posilhavat po necem vykonnejsim. Proto radeji dvojku priplatim, at mam aspon na dva, tri roky pokoj.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 15:06 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    No a hlavne, nechci zase za rok posilhavat po necem vykonnejsim. Proto radeji dvojku priplatim, at mam aspon na dva, tri roky pokoj.
    kvůli tomuhle a kvůli 4K jsem právě RPi zavrhl - měl jsem období spousty malých krabiček řešících každá něco, ale dopadlo to tak, že jsem furt řešil něco já. Proto koukám po něčem silnějším

    3.12.2016 15:08 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    ještě jsem zapomněl na bod 4 - nějaký ten odroid-c2 - třeba by si s tím taky poradil
    3.12.2016 16:10 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Ja uz do zeleniny a ARMu nejdu. Skoda casu. Cas je nejdrazsi, potom elektrika a nakonec ten HW. Jo, ma vyznam resit, jestli usetrim 40W prikonu, to udela za rok 1500, takze za dva roky se takova prestavba z klasickeho "desktop serveru", ktery si papne v klidu 50-60W urcite zaplati.

    Ale strkat tam za kazdou cenu ARMy, abych usetril par stovek a ve finale bych mel tri, takze kdyz to sectu, dostanu se na prikon toho miniITX boardu, na to bych se mohl z vysoka vys*at. Navic podpora te x86 desky vs nejake ARM je*ky je uplne nebe a dudy.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    k3dAR avatar 3.12.2016 22:20 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    ohledne spotreby, RPi jsou jednotky W, to bys jich musel secist aspon 10 kusu ;)
    http://www.pidramble.com/wiki/benchmarks/power-consumption
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    3.12.2016 22:25 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Ano, ta spotreba mne na tech ARMech dost rajcuje. Stejne tak to bastleni kolem. Libi se mi to. Ale vzdycky se po pul roce ohlednu a rikam si, jestli se ten cas nedal vyuzit nejak plodneji. Ze kdybych pred dvema lety koupil miniITX sestavu, tak dneska nemam plny suplik ARMu, komponentu a furu zkusenosti s instalaci, nastavenim a benchmarkovanim ovocnych desek :-D

    Na druhou stranu, o BananaPi za ty dva roky ani nevim, ze ho kdesi ve skrini mam. Je to spolehlivy pracant, myslim, ze na NAS se hodi. Vadi mi vzdycky jenom kdyz pracuju s fotkama z DSLR, ktere maji >10MB ks a nacitaji se desne pomalu.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 16:43 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Jako zobrazovadlo mam nejakou velkou LCD. Ja popravde ani nevim jakou, kupoval jsem ji loni a bral jsem co nejvetsi, hloupou, se starym tunerem, pac ja se na televizi divam jednou za rok. Koukaji na to jenom decka na pohadky a tem je jedno, jestli to pojede z tuneru, nebo pres HDMI z HTPC/RPi. Takze ja beru telku jenom jako velky monitor.

    4K je pro mne uplna zbytecnost, vzhledem k tomu, ze se divam na televizi 2x rocne a decka nepoznaji rozdil mezi 360 a 1080. Pro mne je dulezitejsi spise to, ze si prehraju na TV youtube, nebo ukazu navsteve fotky, nez jake to ma rozliseni a jakou barvu ramecku.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 16:08 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    5) SIFROVANI - kdyz to nekdo vezme a odnese, melo by mu to byt k nicemu, cize vsechno, mimo filmu a hudby sifrovat. To je taky duvod, proc se chci zbavit bananu, protoze sifrovani mu docela srazi rychlost a treba prace s rodinnymi fotkami po siti je pak utrpeni.
    Len pre info. Použil si správny modul?
     * sun4i-ss-core.c - hardware cryptographic accelerator for Allwinner A20 SoC
    3.12.2016 16:22 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    po tom jsem vubec nepatral. Mam tam nejmene rok stary bananian, stahnul jsem, nahral na SD a pouzival. Je to nejaka novinka? Netusil jsem, ze to ma HW podporu sifrovani.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 16:57 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Novinka to nie je, skôr odhadujem že ten ovládač by default nezahrnuli. Ale nič ti nebráni preložiť vlastné jadro ak o to ešte stojíš.
    3.12.2016 16:25 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Kdyz se tady nakously ty ARMy a jeste mozna podpora sifrovani, koukal jsem a nasel treba openmediavault pro bananaPi. Mozna by nebylo uplne zle, rozchodit na bananu tohle NAS distro s pluginem pro sifrovani a k tomu na RPi II jenom HTPC s OwnCloudem. Vetsinou pojede bud film, nebo se budou syncovat data, cize to RPi utahne a hlavne, budou fyzicky oddelene masiny. Rpi na blbiny, ktere se pripoji k nasu jenom do filmu a fotek, ale nedostane se ke sdilenym zaloham. Takze v pripade diry v KODI nebo Owncloudu mi nekdo nestahne komplet zalohy, co budu mit na NASu.

    Otazka je, jestli se necha k jednomu sata pripojit vice disku? Existuje nejaky splitter pro SATA? Ten jeden disk je proste malo.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 16:40 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    hmm, sata port multiplier by to resil, dokonce ma i podporu v kernelu, takze mam brouka v hlave. Slo by si to postavit po svem, nadupat do toho treba 4 disky a nechat NAS nasem a vyresit si jenom HTPC. Ve finale owncloud by se dal prdnout nekam na hosting, resp. VPSku a pripojit ho skrze vzdalene uloziste v adminu k domacimu NASu.

    Libil by se mi owncloud primo na tom bananu, pac to taky tak nejak souvisi s NASem a ve finale to muze jenom bezet na stejnem HW ale data z NASu si to muze brat po siti, abych mohl lepe resit opravneni. Ale bojim se ze ty zeleninove distra budou deravejsi, nez klasika pro x86, nebo je to zbytecna obava?
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 17:03 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Používam Ubuntu pre PowerPC, a nezdá sa mi že by sa balíky v niečom líšili oproti x86/64. V tvojom prípade môže byť nejaký rozdiel ak použiješ one man show distro, a nie preloženú distribúciu na inú architektúru.

    PS: Banán je odkedy zelenina? Nejedná sa o koreň, list alebo stonku. Jedná sa o plod, ale plod byliny rovnako zrno pšenice.
    3.12.2016 19:48 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Dle testu rychlosti SATA na BananaPi je reálná rychlost write/read 45/200 MByte/sec. Když to rozbočíš na 4 disky, máš z toho takovou rychlejší flešku. SSD bude trochu škoda...

    IMO to pro tenhle účel chce nějakou malou x86.
    3.12.2016 19:51 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Nezkoumal jsem, jak ten multiplier funguje. Tak trochu jsem doufal, ze to deli rychlost jen v pripade, kdy potrebuju zapisovat na dva disky soucasne. Coz by nastavalo jen vyjimecne. Pokud to deli rychlost trvale, pak to nema smysl, uz ted je to docela pomale.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 20:01 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Samozřejmě to nedělí napevno, ale dle zátěže disků. Nicméně předpokládal bych, že v NASu budeš mít raid, tudíž všechny disky pojedou současně.
    3.12.2016 20:16 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Ne, RAID jsem nikdy nepoužíval a považuju ho v domácím nasazení za zbytečnost. Je to jenom umrtvený disk, který zestárne a nepřinese žádnou hodnotu. Navíc vůbec neřeší problém s tím, že si smáznu omylem data, nebo že vznikne požár, atd. Mnohem lepší mi přijde jednou za týden udělat 1:1 kopii na externí disk třeba přes USB a ten skladovat mimo NAS. Ono když máš v NASU disky >3TB, tak zbytečně umrtvit >3kKč mi přijde jako zhovadilost. Jasně, můžu použít RAID, který řeší i částečnou ztrátu/smazáni dat, pak bych ale dal za disky do domácího NASu >10 tisíc? Ne, díky :-)

    Používám výhradně disky WD a za 15 let mi neumřel ani jeden. Jo, třeba Seagate, na ten bych se bál podívat, nebo si kýchnout.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 21:26 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Za zhovadilost si můžeš považovat co chceš, ale když napíšeš, že chceš do NASu "šoupnout plno disků", tak je logické předpokládat, že je chceš dát do raidu. Ovšem pokud se ti asi vejde záloha na jeden externí disk, pak jich asi neplánuješ "plno". Takže držím palce a nazdar.
    3.12.2016 21:38 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    1) nepotřebuju zálohovat zálohy - to je IMHO zhovadilost. Data mám v NB nebo PC a na NASu je záloha. Pokud zhavaruje NAS, nahraju novou zálohu, pokud zhavaruje NB, mám zálohu na nasu, proc to duplikovat jak trotl a mit na zalohy umrtvene dva disky - cize mit jedna data 3x? :-)

    2) nepotrebuju zrcadlit disk s pornem. Zastavi se? tak se zastavi, no a co. Stahnu si nove porno

    3) nepotrebuju zrcadlit disk s fotkami ze zrcadlovkya gopro. Mam toho cirka pres 2TB, cize disk za asi 3.5 litru, kdyz jsem ho kupoval. K tomu mam druhy disk 3TB za dalsich 3.5 litru. Mam ho mit v NASu a mit na nem stejna data na stejnem fyzickem miste? Takze abych predesel riziku, ze vyhorim a prijdu o vsechny fotky za poslednich 15 let, tak si mam podle tebe koupit treti 3TB disk za dalsi 3 litry, takze celkem jsme na 10K jenom za disky na fotky? Proc? Kdyz si jednou za tyden / klidne jednou za mesic udelam zrcadlo toho 3TB disku a necham ho lezet treba u rodicu, nebo v praci, tak ve chvili kdy me vykradou, nebo vyhorim, tak prijdu o fotky za posledni tyden/mesic. A staci mi na to 2 disky.

    A dale? Dale nic... dale tu mame filmy stazene z netu, ty jsou na tom disku s pornem, nebo na dalsim 1TB disku, protoze porna je hodne.

    Pokud pocitam spravne, se systemovym diskem do toho serveru nastrkam 4 HDD. Je to plno disku? Ja myslim ze jo. A hned se zeptam - na co bych tam mel ku*va RAID? A odpovim si sam. Uplne na ho*no.

    Staci takhle? :-) Proste mam jiny use case a jiny pohled na zalohovani. Pro mne zrcadlit disk 1:1 v RAIDu je skoda penez. Jednou za 10 let, kdy mi odejde nejaky disk, si ten system proste preinstaluju, no boooze. Pkd to bude datovy disk s multimedii, tak obnovim z fyzicky oddelene zalohy. Jo, bude to trvat o par hodin dele, nez vymenit disk v RAIDu, ale usetrim za ty roky desitky tisic.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 20:21 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Sú dva typy hniezd. Jeden rozdelí pásmo rovnakým dielom pre všetky disky, a druhý typ nepoužíva paralelizáciu. Vedľajší efekt to má aj v latencii.
    3.12.2016 20:14 Honza | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    SATA port muliplier a NAS bych opravdu nedoporučoval. Vykašli se na banány, kup HP Microserver a postav NAS na něm...
    3.12.2016 20:19 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    To se mi zase nevyplatí. Mám tady nějaká Thinkcentre m58, kdyby žral 50W ve standby, tak než propálí rozdíl v ceně toho nového serveru, tak už dávno bude v evropě válka :-) Čiže to by se mi více vyplatilo nechat si ten Thinkcentre a napráskat disky do něj.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 20:20 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    A ve finále t otak asi dopadne, už jsem vybalil wattmetr, jestli má standby po 50W, ideálně tak 40, tak si ho nechám a poletí na něj ubuntu server.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 20:32 Honza | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Určitě rozumější než externí box s diskama přes SATA multiplier.
    3.12.2016 20:38 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    jj, multiplier něco stojí, bedna něco stojí (pokud bych to neutloukl ze dřeva) a strávím nad tím víkend. Do toho lenova prásknu disky a za dvě minuty můžu formátovat. Ten banán za dva roky stejně bude morálně přežitý a pořád k němu potřebuju malinu jako HTPC. Takže si to pápne klidně 25W ve standby. Navíc by to pořád bylo pomalé a o kompromisech.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 20:36 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Tak jsme prošli všechno okolo, nakonec asi stejně necham puvodni železo, což je x86tka s core2duo (thinkcentre m58 + 8GB ram). Především proto, že už to tady mám a nemusím nic kupovat.

    Ale nevyřešil jsem to podstatné. Jestli virtualizovat, nebo na to prsknout ubuntu server a rozchodit všechno přímo fyzicky na tom železe? Nedá se nějak sandboxovat alespon ten LAMP?

    Jako nejlepší pocit bych měl, kdyby tam byla 3x KVM virtuálka. 1) HTPC 2) NAS 3) LAMP + owncloud

    Už jenom kvůli snadnému zálohování a správě - rozeseru si HTPC, tak to smáznu a nainstaluju si nové, lepší. Chci vyměnit Owncloud za nextcloud, vypnu virtuálku a nahodím novou, s nextCloud. Nevyhovuje - na pár úderů do klávesnice se vrátím ke staré owncloud. Atd. Během toho všeho nepřijdu o možnost zálohovat NB, nebo přehrávat filmy na připojené TV.

    Ale zprovoznit KVMko abych k hostiteli připojil televizi a mohl virtuálku používat jako HTPC bude asi porod :-(
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 20:41 Honza | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    A co přidat RAMku (za pár babek) a nahodit Proxmox VE?
    3.12.2016 21:24 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    RAMky je tam 8GB, coz je vic nez dost na tyhle ty kraviny a doted tam ten PROXMOX je :-) Mel jsem na tom servrik s WIN kancelari, ale presel jsem celkove na linux a widle mam ve virtualboxu na NB, takze mi tenhle "server" zbyl na doma a muzu tim nahradit ten banan a malinu.

    Jen je tam nejaky 2 roky stary proxmox, tak bych to stejne smazal a nahodil novy.

    To mi ale asi porad neresi KVMku s vystupem na fyzickou grafickou kartu, ne? Nebo jsem neco zaspal a proxmox uz umi prirazeni fyzicke grafiky k virtualce nejak jednoduse naklikat?
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 21:34 Honza | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    https://pve.proxmox.com/wiki/Pci_passthrough#GPU_PASSTHROUGH

    3.12.2016 21:46 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Tyjo, nedavno jsme si tady o tom s nekym psali. Myslel jsem, ze to uz zakomponovali do toho weboveho GUI, ale i takhle to snad nebude zadny porod. Mam tady nejakou Nvidii, kterou nepouzivam, zkusim ji tam prsknout. No, asi se s tim potrapim, byla by to hodne dobra vychytavka.

    Jeste musim overit, jak to bude s prehravanim HD videa na takove prastare grafice. Na prehravani novych formatu byva casteji lepsi a usporneji pouzit moderni ARM s GPU co ma HW podporu dekodovani.

    Ty lenova jsou extremne nekompatibilni s "novym HW", shanet do toho grafiku, co stoji za to a zaroven v tom bude slapat, to muze byt taky docela prdel :-) Ale to uz je fuk, v nejhorsim bych to resil tou miniITX deskou a ta ma grafiku slusnou.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 22:03 skywaker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    petrfm: sam mam Chieftec mini itx skrinku + picopsu 80w +adapter 80w + Kingston 120GB a Gigabyte J1800 zakladku s 2 jadrovym 2.41ghz celeronom a zatial notebookova SOODIM 2GB... Intel HD

    takze v prvom rade som dokupil redukciu P4 napajania kedze lacnejsi 80w picopsu ju nema poto mto slo ok, 2gb ram je dobre pre to co mam teraz a to je Android X86 + Kodi a ine veci....... je to uplne tiche tiez som to supol k telke a je to parada...

    samozrejme na J1800 bez problemov pobezi a aj som ho tam mal Debian, jedna radost to fici. ty chces ale 3160 co je urcite lepsi cpu takze ja sam by som do toho siel je to lepsie nez BANANA a lepsie nez RPi3 ide o to ze mozem to porovnat sam pozuivam Raspbeery 3 ako odlahceny kompik (nevysmejte ma) a da sa to ale J1800 ho tromfne vtedy ked si otvoris 10 tabov v prehliadaci to na Rpi ani neskusam... takze J1800 na multimedia + NAS ??? no s trochou stastia moze to fungovat ale neskusal som teda bojim sa nechat v kuse Pico PSU aj ked by to mozno zvladlo. mam zle skusenosti s klasickym SFX zdrojom Fortron 200w trochu to viac hucalo tak ostal som na pciopsu aj ked ten fortron by urcite bol spolahlivejsi na non stop prevadzku mozno Pico PSU 120W by pri takejto doske mohol dostat certifikaciu ze pusti ma non-stop.. ARMy su fajn male , dostatocne rychle ak berieme vykon cpu a tiche ale maju obmedzenai v pdoobe RAM a graf. akcelatora lebo to nie su plnohodnotne graf cipy co obsahuju. moj nazor intel je k telke lepsi + NAS v pohode.
    3.12.2016 22:16 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Meril jsi nekdy, kolik ti to zere ve standby? Stacil by teoreticky ampermetr zapojeny do serie s tim picopsu. Kdybych vybiral novy HW, je to pro mne prvorada vec. A u te mnou odkazovane desky je fajn, ze ma slusny vykon a hodne nizky standby prikon. To u serveru co bezi 24/7 udela i tisice rocne.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 22:42 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    HMM tak tady mam jenom Nvidii GT218, ktera by v tom lenovu slapala. To je na linuxu cista pomsta, navic bude problem i s blbym H264, ptze je to uz poradny kus historie. Mysli, ze RPI II by jako HTPC s modernimi formaty videa podalo slusnejsi vykon pri desetinove spotrebe.

    Takze co se tyka HW, jsem zase na zacatku :-D asi budu proste setrit na tu miniITX desku. Nic lepsiho zatim nikdo nevymyslel.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    3.12.2016 22:53 Honza | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Tak třeba pro mě osobně je ta spotřeba důležitá. Tak spíš stavím jednoúčelová zařízení na APU, RPI, TinyGreenPc apod....
    4.12.2016 08:36 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    U me je otazka jak to s tou spotrebou budu mit - kdyz nahradim starou crt tv, domaci kino a toho zyxela novou tv a novym prehravadlem spojenym s nasem z toho asrocku
    4.12.2016 13:35 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Predevsim ziskas nepomerne vyssi komfort - viz CRT-LCD a zyxel vs treba KODI + slusny NAS. Ovsem neco to bude stat, ze? Takze zalezi na tom, jak moc to vyuzijes a zda ta investice ma smysl :-) Uspora energie bude asi zanedbatelna.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    4.12.2016 16:01 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    pokud by spotřeba byla tak nějak stejná, tak by to bylo ok a komfort myslím využiju - na kopírování/posluchání/přehrávání ze sítě a neřešení flashek/dvd a kdoví ještě čeho se rychle zvyká... :-)

    ještě mě ted napadla jedna asi scifi myšlenka - co takhle omnia + msata/sata adapter + disk? oželel bych HTPC a ve finále vyhodil i router - stejně většina nových tv umí přehrávat ze sítě

    4.12.2016 16:08 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Omnia je docela drahá, ne? Navíc je to DODO. Musíš přidat zdroje pro disky, nějaký držák na DISKy, to můžeš rovnou koupit starý Atom NB za 5 stovek a dobastlit si k tomu tohle to. Defakto řešení degraduješ na pouhý NAS.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    4.12.2016 19:48 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    drahý je, ale zase bych se zbavil další krabice + kdybych ten zyxel a router (tplink wdr 3600) a domácí kino hodil někam na aukro, tak by mi to ten rozdíl třeba stáhlo. ale přijdu o htpc - na druhou stranu chytrá tv dost těhle funkcí nasupluje

    ale jak jsem psal - byla to jen další asi trochu scifi myšlenka

    k3dAR avatar 4.12.2016 20:05 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    na HTPC je idealni RPi3+Kodi nebo v pripade lenosti/nouze/ceny nejaka cinska Android krabka s Kodi za ~500Kc (se zdrojem, 8GB eMMC, irda ovladacem(kterej v pripade RPi co ma HDMI CEC je jedno)), do (nekterejch) tech s S805 nebo S905 jde dat i neoficialni OpenELEC s Kodi a zbavit se tak Androidu...

    proc s Omnii scifi? vzdyt se s tim i oficialne pocitalo a proto byla delana i Omnia NAS krabice :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    4.12.2016 20:14 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    to asi neudělá 4K v nějaké rozumné kvalitě - když už budu kupovat novou tv a tyhle věci tak asi budu chtít aby to 4K umělo

    uvidím co z toho nakonec bude - stará tv zatím slouží (snad to nezakřiknu :))
    k3dAR avatar 4.12.2016 21:14 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    no RPi3 nevim, ale ta krabka s S905x ma HW s "Video Codecs – 4K VP9 @ 60 fps, 4K 10-bit H.265 @ 60 fps" napr:
    http://www.cnx-software.com/2016/04/21/nexbox-a5-android-6-0-tv-box-powered-by-amlogic-s905x-processor-supports-hdr-4k-vp9-videos/
    nejake testy prehravani 4k:
    http://www.cnx-software.com/2016/08/05/nexbox-a95x-amlogic-s905x-tv-box-review-part-2-android-6-0-and-kodi-16-1/

    to je sice skoro za 1000Kc, ale zas to ma 16GB eMMC, za tech 20$ s 8GB ted nic nevidim, pred mesicem to byli akce/vyprodeje(?) :)
    http://www.geekbuying.com/item/Nexbox-A5-S905X-4K-KODI-Android-6-0-TV-BOX-369030.html
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    4.12.2016 21:56 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Nevis, proc probuh na tyhle krabky nejde dat linux? Vzdyt je to dokonaly HW. Jakto, ze android na tom jede jak z praku a linux ne? Vzdyt je to opensource, ne? I ty ovladace... Nejde z toho androidu vytahnout ovladace a pouzit je k sestaveni vlastniho kernelu, aby tam nemusel byt ten zhovadily android co mi bude smirovat v siti a posilat do googlu kazdy hlasitejsi prd?
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    k3dAR avatar 5.12.2016 03:58 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    teoreticka odpoved: protoze vyrobce dodava jen Android a jeho ovladace jsou binarni a bud je dostanou od vyrobce cpu, nebo je delaj podle podkaldu pod NDA...

    na nektere krabky s tim uz s predchozim S805 a i timto S905(x) jde LibreELEC coz je GNU/Linux s Kodi, takze tam uz to nejak poresene maji, nezkoumal sem co jak a jak dobre, ale pravdepodobne by nemel byt pak problem ani s Debianem/*buntu...

    btw: vyjimkou s ofiialnim GNU/Linuxem jsou treba Rikomagic co delalo primo edici s Linuxem jako MK902LE(s RK3288, kdy dokonce ve spolupraci s ExaGear predvadeli (pres komerni emulator) pousteni Skype pro x86 (a dasi x86 aplikace jak pro Linux tak pre Wine pro Windows)
    nebo Ugoos ktere delalo (take s RK3288) dokonce dualboot Android/Linux...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    5.12.2016 11:09 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    docela škoda - bylo by to fajn
    5.12.2016 12:55 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Ta cena to úplně zabíjí. Tyhle rikomagicy mají smysl právě kvůli té ceny - do 1000 CZK. Ale čtyři litry za takové heblo?! Za to už dnes koupíš nový notebook, ne? :-)
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    k3dAR avatar 5.12.2016 21:25 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    tak muzes za ~650Kc krabku A95X na tom LibreELEC chodi :) nebo ti jde o ten regulerni GNU/Linux Desktop?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    5.12.2016 22:51 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    viz. vyse... cituji : aby tam nemusel byt ten zhovadily android co mi bude smirovat v siti a posilat do googlu kazdy hlasitejsi prd Prijde mi to ujete, mit na HW kernel, na nem android, na androidu KODI, kdyz probuh muzu mit kernel a na nem KODI. Prijde mi to jako virtualizovat linux na win10. Vzdyt ty binarni ovladace musi bezet i v linuxu, kdyz to bezi pod androidem, ne?
    nebo ti jde o ten regulerni GNU/Linux Desktop?
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    5.12.2016 22:53 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Nebo jsem to zle pochopil a KODI na tom bezi bez androidu?
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    k3dAR avatar 6.12.2016 00:11 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    LibreELEC je "oklestene" GNU/Linux distro co pousti rovnou KODI bez X11, bez desktopu, zaroven ale bez moznosti pustit neco jineho... kazdopadne Android tam neni (teda hw nemam ani nezkoumal sem ten image, netusim jestli nahodou neni pouzit "android driver binary blob" pres libhybris jako se deje na arm mobilech/tabletech kde se misto androidu dava ubuntutouch/kdemobile/sailfish/luneos/atd...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    6.12.2016 01:36 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    To je mi ale mnohem milejsi mit tam nejaky binarni ovladac nez cely android. Prece jenom v te cinske krabicce a tom jejich upravenem dashi pro TV budou jiste i jine "ficury", nez jake jsou implicitne v androjdu, takze aby to pak neposilalo data na zapad i na vychod :-)

    Hele to se mi libi. Zase mam brouka v hlave, pac na co potom kupovat sestavu miniITX za bezmala 4-5 litru. Jenom jako NAS? Pac tahle krabka za 6 stovek bude umet kodi lepe, jak ta deska s nejakou virtualizaci. ach jo.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    k3dAR avatar 6.12.2016 02:34 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    no a jeste muzes zkusit na toho Banana misto 2roky stareho pochybneho bananianu nahodit aktualni kvalitni Armbian ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 6.12.2016 02:34 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    samozrejme vyzkouset na jine karte, aby sis nezmrsil pripadne to stavajici pokud by to slapalo pro tve potreby lepe ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    6.12.2016 06:24 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    co koukám, tak by se u toho dala najít zábava na dlouhé zimní večery :)
    skunkOS avatar 5.12.2016 07:23 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    https://mqmaker.com/product/witi-board/
    http://martinrotter.github.io
    5.12.2016 12:51 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    Sympatická deska. To už dává smysl, 2xSATA, USB3. Ale cena už je jinde. Zase to chce krabici, zdroj, něco si o tom nastudovat. Když vezmu Asrock miniITX, tak přidám dvojku a mám k tomu krásnou bednu na >3ks 3.5disků a GPU s podporou 4K a H265. Navíc x86, nemusím nic studovat, nabouchám na to libovolné distro a za hodinu jedu.

    Ale je to dobrá cesta :-) Bez toho routeru bych se na tom já klidně obešel.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    5.12.2016 13:08 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HTPC+NAS na x86 serveru - jak na to?
    https://mqmaker.com/tutorials/making-your-own-nas-with-witi-board/

    to se mi moc líbí :-) Ach jo, když já se konečně naučil nastavit mikroTik :-) Kdybych se zbavil routeru a nahradil tím router i NAS, mělo by to jakýsi ekonomický smysl. Navíc díky openWrt se člověk nebude muset s každou novou deskou učit nový systém.

    Ale co se mi nezdá je ta rychlost zápisu. Jen 20MB/s? Takové rychlosti dělám na NASu s banánem. Chybí tam rychlost čtení. Na x86 desce jsem ze SAMBY tahal 60MB/s, pokud se nepletu. Když člověk tahá 32GB SD kartu, tak se 3x vyšší rychlost dost podstatně projeví.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.