abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1055 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Dotaz: LINUX MINT HELP - zase já

    7.5.2017 10:41 Hoodas | skóre: 10
    LINUX MINT HELP - zase já
    Přečteno: 355×

    Zdravím všechny čitatele.
    Nepodařilo se mi najít žádné jiné fórum pro otázky a odpovědi, kde bych se mohl dozvědět více o řešení svého problému.
    Před nějakým časem sem si na PC vytvořil dual boot (Windows 7 a Lunux mint 17.3 cinnamon). Vše fungovalo relativně dobře, dokud jsemneprováděl opětovnou instalaci windows, kdy jsem odpojil disky, nainstaloval windows, následně opět připojil disk s linuxem, připojil datové disky. Windows 7 sice běhaly zvláštním stylem ale dalo se to (po spuštění windows jednou naběhly tak, že se po několika minutách zasekly ale po restartu běžely v poho.)
    Po aktualizaci linuxu mi linux přestal startovat, ačkoliv při načítání se zobrazila boot obrazovka =>
    https://postimg.org/image/k9a2m8ahn/, tak byla neustále ve stejném stavu. Při stisknutí ESC se sice zobrazily startující procesy

    https://postimg.org/image/5y6nmyupr/ a https://postimg.org/image/ubshu1jzp/, ke vší smůle bylo ale vše ukončeno černou obrazovkou:
    https://postimg.org/image/h67dkmabf/

    Pokusil jsem se o reinstalaci linuxu mint na novější verzi ale nevím, jak to udělat správně. Při reinstalaci se mi verze na disku poškodila a už se nezobrazí nic (krom krátkodobého zobrazení našítáním, které je ukončeno).

    Jak správně postupovat tak, abych reinstaloval linux a nepřišel o data. Při pokusu o otevření disku pomocí live CD jsem se moc daleko nedostal.

    Potřeboval bych radu stylu: "krok za krokem". Můžete mi někdo poradit prosím? Popř někoho, kdo by byl ochoten mě touto srandou provést prostřednictvím nějakého messengeru.

    Za odpověď díky, jsem relativně zoufalej, protože bych nerad přišel o data, který mám v linuxu (přístupy do pošty, poštovní adresy, .....).

    Odpovědi

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 7.5.2017 11:04 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LINUX MINT HELP - zase já
    Dříve, než se pstíš do reinstalace, tak si stáhni SystemRescueCD a pomocí memtestu překontroluj paměť, po restartování spusť MHDD a překontroluj pevné disky. Poté si zjisti rozdělení všech disků a to buď pomocí příkazu fdisk -l, či pomocí gpartedu v grafice. To sem potom přilož a teprve potom Tě můžeme navést k bezpečné reinstalaci. Bez rozdělení disku a jejich pořadí Ti moc neporadíme. Správně bys měl data zazálohovat, kvůli případnému špatnému postupu. Ale to snad nemusím psát, to děláš automaticky. :)
    7.5.2017 19:00 Hoodas | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LINUX MINT HELP - zase já

    Díky za odpověď Pavle,

    ... Inu, tak jsem to pustil .... aaaaaaa .... už to jede 4tou hodinu. (memtest) :-)

    Jak dlouho tak obvykle trvá? PS: je třeba dělit disk, pokud mám 4 (linux, winle, 10TB datovej rozdělenej na dva a 2 TB další daťák kvůli oknům)?

    Díky za odpověď.

    7.5.2017 19:49 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LINUX MINT HELP - zase já
    Jede to donekonečna - pořád dokola.....

    Jak si to rozdělíš tak to budeš mít....

    Stačí spustit znovu instalaci vybrat stejné oddíly co jsi vybral předtím při instalaci a tam kde máš /home ten oddíl neformátovat.

    PS. Svěř to odborníkovi.
    7.5.2017 20:21 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LINUX MINT HELP - zase já
    k tomu memtestu asi tolik: je to sada testu (jsou cislovane), ktere zkousi, jestli si pamet pamatuje. Zamerene je to na hodne ruznych druhu chyb, tak to zkousi ruzne kombinace... trva to dlouho a kdyz to probehne cele, spusti se to znovu. (jen u polozky "pass " se zvysi cislo, abys vedel, kolikrat to probehlo)

    Pro Tebe je uzitecne vedet to, ze tam "jdou" hodiny (tj. je videt, ze se stroj nekousil) a ve spodni pulce, pokud najde, jsou vypisovany CERVENE chyby (zejmena adresy kde k nim doslo, pri jakem testu atd.). Pokud to po "par" hodinach nic nehlasi (a neni to kousle), muzes jit problem hledat jinde. Pokud nespechas, klidne to nech pres noc. (pokud to nejake chyby nahlasi, uz to nemusis dal trapit...)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    7.5.2017 20:52 Hoodas | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LINUX MINT HELP - zase já

    Díky Mti, je to takhle dost?

    https://postimg.org/image/wdj9secdv/

    Co teď, můžu to stopnout a nahodit pokračovat dalším krokem ... test HDD?

     

    Vůbec netuším čoveče. Je to už leta, co sem to dělal a .... jaksi se se mnou pomazlilo auto mnomp ... a zbytek je v komentářích u jiných dotazů ... prostě mám tzv (i reálně) trochu děravou hlavu (i co se paměti týče). :-))

    Za odpověď každopádně díky.

    7.5.2017 20:54 Hoodas | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LINUX MINT HELP - zase já

    BTW: po spuštění instalacec .. jak vybrat disky? Průšvih vidím trochu v tom, že ... instalátor sice při volbě: "něco jiného" ukáže disky ale ... nejde vyselektovat jeden atd ... :|

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.