abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1056 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Dotaz: Synology NAS a btrfs

    15.10.2018 14:29 xxl | skóre: 25
    Synology NAS a btrfs
    Přečteno: 732×
    Uvažuji o tom, že bych provedl doma upgrade NAS serveru a aby to mělo nějaký význam, logicky mě napadl takový, který má podporu btrfs. Tak jsem se podíval, která jejich zařízení to umí a dostal jsem se až k tomu, jak to dělají.

    A podle tohoto jejich povídání to vypadá, že mají btrfs jenom na snapshoty. Což mi ovšem nepřipadá tak vtipné, abych to kvůli tomu kupoval.

    Není zde nějaký uživatel Synology NAS s btrfs, který by mi mohl ze zkušenosti popsat, jakým způsobem Synology vytváří pole s btrfs?

    Odpovědi

    k3dAR avatar 15.10.2018 16:37 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synology NAS a btrfs
    maji btrfs na vse krome raidu ;-)
    However, it is known that Btrfs RAID is unstable and not suitable for production environments. For this reason, Synology chose Linux RAID over Btrfs RAID
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Max avatar 15.10.2018 19:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synology NAS a btrfs
    Používají mdadm pro raid a nad tím pak mají btrfs. Jinak snapshoty bych za "jenom" neoznačoval. Je to dost killer featurka, obzvláště u fileserveru, kdy je potřeba držet nějakou file historii, případně něčeho, co potřebujem snímkovat pro zálohy, třeba VM.
    Jinak vyšší verze Synology mají implementovaný kvm management pro virtualizaci.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.10.2018 21:26 [Jooky]
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synology NAS a btrfs
    Presne tak. Ja mam 37 dennych a 7 mesacnych snapshotov. Na najkritickejsie data mam este aj 72 hodinovych snapshotov. Kebyze toto vsetko vsetko chcem mat odlozene "klasickou" cestou, tak potrebujem tak ~ 66 TB miesta. Riesenie cez snapshoty sa zmesti do 4TB miesta.

    Samotne snapshoty sa hodia aj v pripade replikacii. Synology cez preplication engine prenasa len zmenene bloky. Cize aj len presunuty subor vramci volume sa neprenasa, ale "presunie" aj na destination.

    "Plus" verzie aj SoHO dvojdiskovych poli maju docker. Cez to sa da doplnit funkcionalita, ktora nie je nativne v DSM, alebo doistalovatelnych balickoch (uz tie maju celkom vela veci).
    16.10.2018 00:48 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synology NAS a btrfs
    Takže mi v podstatě říkáte, že to mají dobře vymyšlené? A že jejich řešení umožňuje využívat všech výhod btrfs? A že díky mdadm se dá zapomenout i na rezervy btrfs na raidech 5/6?

    Jak řeší Synology vytvoření pole s btrfs, ale bez btrfs raid1, se dvěma kopiemi dat nad více disky, než jsou dva? To dělají tím svým shr raidem? Nebo jak tomu vytvářejí ten raid pod btrfs?

    A k tomu množství snapshotů. Na wiky kernel.org se píše, že btrfs s mnoha snapshoty může být v určitých případech velmi pomalé. Já to tedy v jednom případě také používám na takovou time machine, ale v tom mém případě tam mám tak malé změny mezi snapshoty, že jsem dost klidný.
    Max avatar 16.10.2018 06:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synology NAS a btrfs
    Za současné situace (absence několika fcí u RAID1, nedotáhnutý RAID5/6) ano. Je to kupodivu dobře blbuvzdorné a podporuje to spoustu druhů migrací (mezi typy pole).
    Já mám na Synology asi 1000 snapshotů a no problemo, mám to na jedné menší pobočce jako centrální storage. Nicméně změn tam moc není. Každopádně LVM je lenoch a Windows mají by default u VSS limit 64 (hard limit pak 512).
    Zkoušet vytvořit RAID1 se třemi disky jsem na Synology nezkoušel (=velké plýtvání místa, když se tak moc bojím o data, tak je zálohuju).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.10.2018 00:19 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synology NAS a btrfs
    Synology tvrdí, že sice nepoužívají btrfs na vytvoření raidu, ale jenom na filesystem, a že se snaží aplikovat opravné prostředky do stávajícího linuxového raidu tak, aby se ve výsledku předešlo silent data corruption.

    Mám vyzkoušeno, že pokud na btrfs raidu dojde na jednom disku k chybnému čtení dat, tak to btrfs pozná a opraví dodaná data a zároveň i data na disku, který dodal ta chybná data. Aniž bych musel udělat scrub. Umí to stejné také řešení, které používá Synology?
    Max avatar 21.10.2018 20:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synology NAS a btrfs
    Netuším, toto pro mně u tohoto typu nasazení není priorita.
    Řešil jsem rozhodnutí, zda mdadm+ext4, nebo mdadm+btrfs. A i když se člověk částečně ochudí o fce zabraňující silent data corruption, tak stále to přináší dost výhod oproti ext4.
    Jinak Synology je plně přístupný linux, takže můžeš customizovat, možná by nebyl velký problém zrušit pole od Synology a udělat si ho ručně z btrfs. Ale toto jsem nikdy nezkoušel, protože ani výrobce s tím nepočítá, tak jsem si nechtěl komplikovat život.
    Další možnost je QNAP, což je ZFS, takže tam máš silent data corruption vyřešeno určitě. Nicméně osobní zkušenost nemám.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.10.2018 03:38 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synology NAS a btrfs
    Oni tam mají checkbox "Enable data checksum for advanced data integrity", který se dá zapnout pro sdílené složky s filesystémem btrfs. A jinde píšou, že btrfs dokáže poznat poškozené soubory a že je dokáží obnovit použitím podporovaných raidových polí. Takže usuzuji, že to patrně zvládají i na btrfs nad mdadm raidem. Chtěl jsem si to jenom potvrdit někým, kdo s tím má praktické skutečnosti.

    Každopádně díky.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.