abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Dell nabíječka jako zdroj pro PicoPSU apod.

    18.6.2022 22:51 JanM | skóre: 28
    Dell nabíječka jako zdroj pro PicoPSU apod.
    Přečteno: 413×

    Ahoj všem,

    mám Mini-Box M2-ATX (in: 6 - 24 V) pro napájení mini-itx desky s AMD.

    Kromě toho, že mi nefunguje 12 V větev (pouze 5V), což bude asi na reklamaci, tak:

     

    • Dell 19 V 160 W zdroj pro docking station - dává 19 V, ale po chvíli se sám vypne.
    • Dell 19 V 65 W zdroj pro notebook (s LED osvětlením konektoru) se nevypíná. Ale netestoval jsem jej v zátěži.
    Po troše googlení to vypadá, že ten střední pin v konektoru Dellu je pro komunikaci se "spotřebičem" - principielně to má fungovat tak, že notebook si testuje zdroj a pokud není od Dellu, tak poběží v nějakém omezeném režimu nižší spotřeby a případně se ani nebude nabíjet.
    Což mne zase tak moc netrápí - já bych rád využil Dell nabíječku jako zdroj pro obecné použití, nepodařilo se mi však nalézt, jak tomu 160 W říci, aby se nevypínal..
    Máte s tím někdo zkušenost?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    19.6.2022 09:19 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell nabíječka jako zdroj pro PicoPSU apod.
    Pochybuji, ze by se Dell adapter z nejakeho duvodu "sam" vypinal. Je to pasivni komponenta, zadnou inteligenci nema, takze muze byt klidne vadny.
    19.6.2022 10:23 panpanika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell nabíječka jako zdroj pro PicoPSU apod.
    driv byl skandal s timhle https://hackaday.com/2014/03/03/hacking-dell-laptop-charger-identification/ ale to je v "opacnym smeru" a uz to afaik delat nesmej. pouzivame dell zdroje jak pises v par instancich, jen to nemam uplne v dosahu tak ti nereknu presny modely...
    19.6.2022 15:38 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell nabíječka jako zdroj pro PicoPSU apod.
    Též mne to udivuje. Rozbitý nevypadá, notebook je nabíjen a nestěžuje si.

    Viz youtube, komentáře:

    https://www.youtube.com/watch?v=oKisZPtP_7M
    arif kurniawan 11 months ago: @ChrisViral Vlogs hi, i have same dell charger here. and i want to use it as power supply. when ever i connect the white (+) and black (-), it only lit up for a second and the charger shutdown. any way to use this charger as power supply?
    ThibFPV 11 months ago: And if you want to use a dell charger to power something else ? if you use only the white and black cable it power 19.5V during 10 second then shut off.... There is a way to trick the charger and let it run 19.5V ?
    Řešení 1× (JanM (tazatel))
    19.6.2022 18:36 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell nabíječka jako zdroj pro PicoPSU apod.

    TL;DR:

     

    • Funguje: Vše pospojovat (Dell AC-DC konektorem do M2-ATX měniče konektory (ATX + P4) do motherboardu. Připojit Dell do zástrčky 230 V.
    • Nefunguje: Rozpojit konektor mezi Dellem a M2-ATX. Připojit Dell na 230 V. Spojit konektor mezi zdrojem a měničem. Počítač ani nehlesne, LEDka na Dellu zhasne.

    Info

    Zajímavé vlákno: Některé Dell zdroje nefungují s mini-box měničem. S picoPSU ano. Důvod se zdá být v ochraně Dell zdroje při spuštění počítače - náběh proudu či co. Někteří uživatelé to řešili přímým propojením 12 V z Dellu na P4 konektor motherboardu. Můj zdroj má 19.5 V, takže tudy ne.

    Test

    Měnič M2-ATX jsem odpojil od motherboardu. Na ATX konektoru měniče jsem proklemoval PS-ON a COM (signalizace z motherboardu, že je spuštěn). Bez ohledu na postup spouštění (Dell do zásuvky a pak měnič k Dellu nebo naopak), měnič fungoval a dával všechna potřebná napětí.

    .

    Pak jsem čistě cvičně vyzkoušel vše nejprve pospojovat a poté dát Dell do 230 V zásuvky. A to už mu nevadilo...

    Počítač lze vypnout (power off) i zapnout, nicméně i ve vypnutém stavu je mírná spotřeba (běží BMC).

     

    20.6.2022 00:31 PetebLazar | skóre: 34 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell nabíječka jako zdroj pro PicoPSU apod.
    Co to je za model picoPSU, ja mel za to ze vetsina z nich vyzaduje na vstupu DC 12V? Snad z toho důvodu ze 12V z AC/DC zdroje pousti primo do 12V ATX vetve a ostatni napeti 5V/3,3V vyrabi na sobe?
    20.6.2022 22:36 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell nabíječka jako zdroj pro PicoPSU apod.
    Pokud se ptáte na mnou použitý měnič DC-DC, tak to není picoPSU, ale mini-box.

    Nicméně: jak picoPSU tak i mini-box vyrábějí varianty, které akceptují na vstupu napětí v určitém rozsahu. Ten můj model M2-ATX zvládne 6 - 24 V (výkonové parametry se mění dle napětí). Primárně se prodává pro automotive, má to pár vychytávek pro spouštění a standby/vypínání v závislosti na stavu vstupního napětí a "zapalování" vozu. Ale umí fungovat i v klasickém režimu počítačového zdroje.

    Volil jsem tento model měniče, protože mám staré Dell zdroje AC-DC 19.5 V - cca 180 W a 65 W. Možná mi bude zatím stačit i ten slabší, uvidím jaký bude rozdíl v účinnosti na celkovou spotřebu. (Server má zatím jen SSD, časem přibudou periferie.)
    20.6.2022 23:58 PetebLazar | skóre: 34 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dell nabíječka jako zdroj pro PicoPSU apod.
    Díky za vyjasnění.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.