abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Dotaz: Restart služby

    20.10.2023 12:40 Geban
    Restart služby
    Přečteno: 1207×
    Zdravím,

    potřeboval bych prosím poradit. Linux jsem vyděl jen tak z rychlíku. Potřebuji automatizovat restart jedné služby. Doposud jsem se o to pokoušel takto: upravil jsem /etc/sudoers, abych u tohoto příkazu nemusel zadávat heslo pomocí příkazu AT jsem zadal, kdy se má restart provést (sudo systemctl restart usnl-tcp-sender.service | at 13:08 oct 13)

    Výsledkem bylo, že se restart neprovedl. Kde dělám chybu? Nebo mi prosím poraďte nějaká jiný způsob.

    Vlastimil Škoda

    Odpovědi

    20.10.2023 13:11 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Dve veci. a] Proc je nutne restartovat? Mozna resis neco co lze vyresit jinak, protoze tohle se bezne nedela. b] Prikaz 'at' se davno nepouziva. Kdyz uz to bude nezbytne nutne pouzij systemd timer navazany na sluzbu.

    Mimochodem asi ti nebezi sluzba 'atd' a prikaz 'at' je pouze jednorazovy a neprezije to restart.
    Jendа avatar 20.10.2023 13:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    1) Minimálně echo sudo systemctl restart usnl-tcp-sender.service | at 13:08 oct 13

    2) Nechceš ve skutečnosti něco jako "restartuj když služba spadne", "restartuj když služba přestane posílat keepalive" nebo "restartuj když služba přestane fungovat"?

    Osobně jsem at už asi 15 let nepoužil, ale používám cron. Ten teda spouští opakovaně, např. každý den v 13:08:
    crontab -e
    
    přidat tam:
    
    # m h  dom mon dow   command
    8   13  *   *   *    sudo systemctl restart usnl-tcp-sender.service
    (mimochodem můžeš to dát do crontabu roota a neřešit sudo)

    případně když něco chci "jednorázově za 3 hodiny", tak pustím screen a v něm pustím "sleep 3h; sudo systemctl restart usnl-tcp-sender.service"

    Kdybys chtěl dělat to "restartuj když služba přestane fungovat" tak potřebuješ nějaký skript co řekne jestli funguje a pokud ne tak to restartuje, a spouštět ho cronem třeba každou minutu.

    Pokud stačí "restartuj když služba spadne" tak systemctl cat usnl-tcp-sender.service, zjistit kde je ten soubor a pokud je lokálně nainstalovaný (/etc), tak editovat a přidat
    pod kapitolu [Service]
    
    přidat 
    
    RestartSec=10
    Restart=always
    systemctl daemon-reload; systemctl restart usnl-tcp-sender.service.
    20.10.2023 13:37 Geban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Služba usnl-tcp-sender.service zasílá data na jiný server. Pokud ten server restartuji (kvůli aktualizacím), tak ta služba ty data přestane posílat a pomáhá jen restart té služby. Chtěl jsem to řešit s dodavatelem, ale nekomunikuje se mnou. Vyzkouším crontab -e.
    20.10.2023 14:09 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Pokud ten server restartuji (kvůli aktualizacím), tak ta služba ty data přestane posílat a pomáhá jen restart té služby.
    Proc? Nejaka uzavrena binarka? Muzes byt konkretni co to cele je zac? Jak poznas kdy mas udelat restart?
    Jendа avatar 20.10.2023 14:24 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Předpokládám, že to otevře TCP spojení, sype data, a když se protistrana restartuje, tak ho to neumí znova navázat a zatuhne to(?) (čekal bych že se to spíš ukončí).

    Správné řešení by bylo aby vzdálený server kontroloval, že mu data přicházejí, a pokud přestanou, tak tu službu restartoval (např. přes SSH s vynuceným "command" aby nemohl spouštět jiné příkazy). Případně by šlo to, že data tečou, nejspíš nějak odhadnout z netstatu -- ukazuje stav spojení (established, stalled, disconnected…).
    20.10.2023 14:53 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    To myslis vazne? Takze kvuli s prominutim dementni implementaci TCP spojeni nejake pochybne sluzby to budu nejak analyzovat a slozite restartovat? To fakt? To neni reseni problemu. To je jen pridani dalsi verstvy. Az vypadne SSH tak co, vyrobim dalsi sluzbu? Takhle ne. Ma si vyresit re-connect primo v te sluzbe, hotovo. Zadna dalsi zhovadilost navic. Ale co to je za tajnost se tradicne nedozvime..
    Jendа avatar 20.10.2023 15:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    To myslis vazne? Takze kvuli s prominutim dementni implementaci TCP spojeni nejake pochybne sluzby to budu nejak analyzovat a slozite restartovat? To fakt?
    Ano, fakt, když to je uzavřený software a dodavatel nereaguje.
    To neni reseni problemu.
    Je to řešení problému.
    Az vypadne SSH tak co, vyrobim dalsi sluzbu?
    SSH nevypadne, protože to není software neotestovaný na milionech počítačů bez možnosti opravy a bez podpory.
    Ma si vyresit re-connect primo v te sluzbe, hotovo.
    Jsou lidi, co pokrčí rukama a řeknou „to nejde, to musí udělat Franta“ a pak jsou lidi co to prostě udělají. Jasně, existuje nějaká hranice cost/benefit kdy už není vhodné lepit bastly, ale tazatelův use-case neznáme a podle dosavadního popisu mi to přijde akceptovatelné.
    20.10.2023 16:29 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Ano, fakt, když to je uzavřený software a dodavatel nereaguje
    Jestli je to uzavrene se nevi.
    23.10.2023 15:59 Geban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Ta služba posílá polohy vozidel do jiného systému. Protokol neznám. Jakmile protistrana vypadne, spojení se neobnoví. Správné řešení je oprava dodavatele. Ten bohužel nekomunikuje. Abych to nemusel restartovat ručně, hledám způsob, jak ten restart naplánovat. Snad tenhle týden se k tomu dostanu, abych to otestoval. Jinak všem moc děkuji za reakce.
    23.10.2023 16:55 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Asi nechapes, ze oprava je potreba idealne primo v te sluzbe/aplikaci, ale kdyz se od tebe nedozvime co to je konkretne zasluzbu/program, jak funguje jake ma parametry a jeke jsou jeji moznosti tak tezko radit. Mysto toho se tady vymysli dalsi udelatko, ktere to cele jeste dal zkomplikuje. Jak vypada obsah souboru sluzby? Jak se software jmenuje? Ma to treba log, kde je videt co se tomu deje?
    23.10.2023 19:47 Geban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Chápu, že oprava je potřeba přímo v té službě. To může udělat jen dodavatel = tvůrce. Jediné co vím je, že když se dispečerům přestanou zobrazovat pozice vozidel, musím restartovat tu službu. Nevím jaké má parametry, nevím jak funguje. Jedná se víceméně o systém vyrobený na zakázku o kterém se toho moc zjistit nedá. Vyrábí to firma Mikroelektronika s. r. o. Tato firma dělá odbavovací systémy. Žádné podrobnosti jsem k tomu systému nedostal. Takže vám je ani nemůžu dát. Ta firma ten systém zpravuje vzdáleně, žádnou dokumentaci jsem k tomu nedostal. Nic víc nevím. O problému jsem je již několikrát informoval, ale bez odezvy, tak se to snažím vyřešit po svém.
    23.10.2023 20:01 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Chápu, že oprava je potřeba přímo v té službě. To může udělat jen dodavatel = tvůrce.
    Nesmysl. Nahore pises o /etc/sudoes takze pristup k tomu celemu ocividne mas. Co vic si muzes prat? Chapu, ze se v tom asi nechces moc "hrabat", ale asi ti syejne nic jineho nezbude. Takze to tady muzeme spolecne nejak vyresit. Je monze, ze to nebude tak horke, ale bez tve soucinosti = dodani vystupu to nepujde. Chces to jenom restsrtovat? Stejne bude lepsi kdyz ukazes o cem se tu bavime = obsah souboru usnl-tcp-sender.service. At se nekam konecne posuneme. Ok?
    23.10.2023 20:33 Geban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Nikdy jsem netvrdil, že k tomu přístup nemám. Linux neovládám a hrabat se v tom taky nechci, ale ať je po tvém. Jak zobrazím obsah souboru usnl-tcp-sender.service?
    23.10.2023 20:35 Geban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Znovu tu zdůrazňuji, jsem Windowsák jak poleno, tak podle toho ke mě přistupujte.
    Jendа avatar 23.10.2023 20:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    systemctl cat usnl-tcp-sender.service
    23.10.2023 20:43 Geban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    # /etc/systemd/system/usnl-tcp-sender.service [Unit] Description=usnl TCP listener/sender service [Service] User=dpmul

    WorkingDirectory=/home/XTCBO/usnl-tcp-listener-sender

    ExecStart=/home/XTCBO/usnl-tcp-listener-sender/usnl-tcp-sender.sh

    SuccessExitStatus=143 TimeoutStopSec=10 Restart=on-failure RestartSec=5 [Install] WantedBy=multi-user.target
    23.10.2023 21:04 Geban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Nevím, jestli je úplně moudré tu něco zveřejňovat. Nerad bych se dostal do nějakých problémů. Takže asi takhle. Poraďte mi prosím jak efektivně v linuxu restartovat službu usnl-tcp-sender.service každý den v 1:10. Nic víc nic míň a tím bych to uzavřel. Díky.
    Jendа avatar 23.10.2023 21:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    # crontab -e (pod rootem, např. sudo -i)
    
    přidat tam:
    
    # m h  dom mon dow   command
    10  1  *   *   *     systemctl restart usnl-tcp-sender.service
    pak se koukej do /var/log/syslog, jestli se tam v 1:10 objeví že se to spouští. Ideální je mít nainstalovaného nějakého poštovního agenta, protože cron posílá výsledky mailem. Což teda jako hodně štěstí nastavit…

    Vida, tady by se hodilo řešení se systemd timerem, protože ten loguje do journalu a není tak potřeba mít funkční systémovou poštu. Andrej poradí, já s tím mám nedostatek zkušeností.
    23.10.2023 22:02 Geban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Díky. Vyzkouším a dám vědět, jak jsem dopadl.
    24.10.2023 07:22 Bugsa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Upravit systemd unit na následující. Takto se bude restartovat přesně každých 24h.

    [Service]

    Restart=always

    RuntimeMaxSec=86400
    Gréta avatar 24.10.2023 12:18 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    RuntimeMaxSec=86400

    si ale přectav co se jakoby stane, když si jednou třeba v 10:00 dopoledne ze serverovny udělaj ředitel se sektretářkou šmajchlkabinet a páč nato potřebujou tmu tak vypnou pojistky v celý mistnosti páč si myslej že ty jističe v prosklený skřiňce u dveří sou ňáký normální vypinače vod lustrů :O :D :O :D Hnedka jim dojde že uďáli ňákou pitomost znova to nahoděj ale nikomu nic neřeknou a k čemu to jako povede:

    ....nóó další den se to taky restartuje někdy po desátý a je šance žeti to možná nezaloguje auto nebo co to všecko dělá :O ;D správný řešení by asi jako byly ty už zminěný timery hele :D ;D

    24.10.2023 12:43 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Správne by bolo nastaviť unitu tak, aby sa v prípade dočasného výpadku sama pokúsila niekoľko krát nahodiť. A ak by sa jej to nepodarlo, tak by mala vygenerovať udalosť pre monitoring dostupnosti aby sa niekto na ten výpadok pozrel.
    25.10.2023 07:22 Bugsa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    To je fakt, to se mě nebo řediteli v serverovně stává často. :)

    Máš pravdu, timer je nejlepší řešení. Ale když už nikomu nevadí, že se to zasekne v pracovní době a čekají než to tazatel restartuje ručně, tak si případného rychlého restartu v 10:00 dopoledne nikdo nevšimne. :D
    23.10.2023 21:43 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Vy to nemate zaplacene? Stalo to 5,- korun? Pokud je to zaplacene je to tvoje a muzes si tim delat, co, chces. Dodavatel je problemovy a software bez dokumentace? Vase chyba, ale potom sem nechod volaat o pomoc a laskave si tu situaci nejak vyreste mezi sebou ok? Az se objevi dalsi problem co budes delat?
    23.10.2023 22:17 Geban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Klid, praskne ti cévka a budeš tahat nohu. Nestojí to za to. :-)
    23.10.2023 23:03 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Tak sem pak nechod brecet a zebrat ok?
    24.10.2023 05:45 Geban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Ano tati. :-)
    Jendа avatar 23.10.2023 22:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Pokud je to zaplacene je to tvoje a muzes si tim delat, co, chces.
    To není pravda, většinu placeného softwaru nesmíš dále šířit. (ačkoli zrovna uvedený .service soubor je tak standardní, že na něj autorskou ochranu nárokovat nelze)
    23.10.2023 23:06 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Tak jasne, ale o to tady zrovna nejde.
    Gréta avatar 23.10.2023 21:35 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby

    zkus to 'on-failure' přepsat na 'always', je šance že ten skript unsl-tcp.sender.sh končí čistým exit codem :D

    schvalně koukni na status až ta služba 'chcípne' jestli je tam furt psaná jako aktivní/běžicí/running

    sudo systemctl status usnl-tcp-sender

    připadně koukni do logu co to tam psalo předtim:

    sudo journalctl | grep usnl-tcp-sender

    pokud skončila sama, tak štěstí a 'always' bude fungovat, páč restartuje službu uplně dycky, ať skončí uplně jakkoliv. Pokud ale ta usnl-tcp-sender zustala běžet tak smula a bude se to muset řešit jinak :D ;D

    Jendа avatar 23.10.2023 20:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Nahore pises o /etc/sudoes takze pristup k tomu celemu ocividne mas. Co vic si muzes prat?
    Zdrojáky, pokud dostal jenom zkompilovanou binárku?
    23.10.2023 21:47 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Je to lama a ma strach, zadne reverzovani nebude ;(
    k3dAR avatar 24.10.2023 00:38 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    ja tam vidim ze ta sluzba spousti nejakej shell script ;-) ExecStart=/home/XTCBO/usnl-tcp-listener-sender/usnl-tcp-sender.sh
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Gréta avatar 24.10.2023 12:25 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby

    v *.sh skriptu ale jakoby muže bejt skovaná binarka nějaká, hele třeba :O ;D

    Gréta avatar 24.10.2023 12:38 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby

    ....noa nebo ten skript prostě jako jednoduše muže ňákou binarku pouštět :D

    24.10.2023 13:25 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    SuccessExitStatus=143
    Bude to Java. Aktorat nejak naprasena kdyz to musi poustet shell skriptem.
    Jendа avatar 24.10.2023 13:39 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    To někdo vzal existující init skript a udělal z něj unitu :-)
    Ruža Becelin avatar 24.10.2023 11:10 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    > Správné řešení je oprava dodavatele. Ten bohužel nekomunikuje.

    Jakou mate SLA?
    24.10.2023 14:51 Geban
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    To nevím, to jsem z nadřízených nedostal. Samozřejmě jsem je o nekomunikujícím dodavateli informoval, ale jestli s tím něco budou dělat nevím. Je i možný, že management podniku udělal chybu a smlouvu nemá, ale to už já nevyřeším. Víte jak to chodí.... Pokud si s tím IT nějak poradí (restartuje to třeba ručně nebo něco podobného) a chod podniku to nějak vážně neohrožuje, řešit to nebudou. Až to lehne do té míry, že to nedokážeme nahodit, začnou být aktivní. Taková je bohužel realita. Chápu, že je špatné to řešit restartem, ale hrabat se v tom systému tak, abych se to pokusil opravit nehodlám, protože Linux neovládám. Jinak crontab -e zafungoval, ale upravil jsem ho takto: 10 1 * * * sudo systemctl restart usnl-tcp-sender.service. Otestoval jsem to tak, že jsem nastavil restart na 10:00 a v 9:59 jsem službu stopnul a odhlásil se. V 10:00 služba naběhla. Moc děkuju za rady, ušetřili jste mě nočních ručních restartů.
    23.10.2023 16:49 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby

    Y když jsy Lynux vyděl jenom z rychlýku, pořád můžeš použýt prvňý odkaz z onlyne vyhledáváňý.

    Přýkaz at souvysý se ďyvokými 90. lety a zastaralým a nefunkčňým nesmyslem zvaným cron. Naštěsťy cron už dávno nahraďyly systemd .ťymer unyty, které navýc v takto tryvyjálňým přýpadě nejsou aňy potřeba a lze použýt přýmo nastaveňý RunťymeMaxSec.

    Modyfykace unyt souboru vestavěného v dystrybucy je možná pomocý drop-yn souboru (napřýklad v /etc/systemd/system/modyfykovaná.servyce.d/dropyn.conf). Návodů je na to onlyne spousta.

    24.10.2023 12:49 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Obdivuji Andreje, že tohle dokáže napsat (bez ironie). Mně by se při tom asi zatmělo před očima nebo by mi zdřevěněly prsty na rukou.

    Jirka
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    Gréta avatar 24.10.2023 13:10 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby

    podle slovyček 'ťymer' nebo 'runťyme' kde je napsaný 'ť' ykdyž by tam nemělo bejt to spýš výc vypadá na ňákej skrypt dělanej jenom pro čéďynu :D ;D

    ....nadruhou stranu se ale takle jako fakt dá psát, nóó tak nevym :D

    25.10.2023 03:01 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby

    Co ty vyš, jak se řekne ťymer v ostravske anglyčťyně?!

    25.10.2023 06:52 fetka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Ty a Gréta jste tu samej hate spíče.
    25.10.2023 12:55 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby

    Smym se zeptat, jaky hate spyč kde vyďyš? Většynou jsem shovyvavost sama.

    26.10.2023 12:28 fetka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby
    Ty hejtuješ EXT4 a Gréta zase našeho upocenýho premiéra a jeho skvadru.
    26.10.2023 13:15 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Restart služby

    Nehejtuju Ext Čtyřy, stejně jako nejehtuju parňy stroj.

    Obojy ma sve jyste a čestne mysto v hystoryjy. (Ňykolyv však v přytomnosťy.)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.