abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1069 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Dotaz: Zklamání z vga Radeon+KDE

    14.9.2020 11:16 Jiří Podhora
    Zklamání z vga Radeon+KDE
    Přečteno: 985×
    Zdravím, kolega mi věnoval po upgradu stolního PC vga Shapsppire Radeon RX550 Pulse. Ve svém stolním PC jsem používal pasivní Nvidii MSI GF 1030, tedy výkonostně asi stejný typ.

    Nejprve jsem ji zkusil s Win10, které po výmeně vga bez problémů naběhly, ale ventilátor se i v klidu bez prohlížeče točil a byl docela slyšet. Po instalaci ovladače ze stránky AMD ventilátor po startu Win10 ztichl a spouští se plynule od dosažení teploty necelých 60°C. V klidu bez prohlížeče je teplota gpu 49°C a core clock=214MHz a Memory clock=300MHz stabilně drží. Při běžném prohlížení stránek ventilátor nikdy nezapne.

    Potom jsem zkusil moje oblíbené Kubuntu a Kde neon a v obou případech mě výsledky velice zklamaly. Vyzkoušeno s ovladačem z distra, svobodným z ppa i s amdgpu-pro ze stránek AMD. Vše se stejnými výsledky. Po vypnutí stále točícího ventilátori pomocí sw Radeon-profile Je teplota gpu v klidu bez prohlížeče asi 58°C clock=620MHz a Memory clock=400MHz. Tyto hodnoty jsou minimální a nestabilní. Při běžném prohlížení webu cca 65°C tedy o dost více než ve Win10

    V duchu jsem nadával že i svobodné ovladače nestojí za mnoho a nic u AMD neřeší a již jsem myslel že tam vrátím původní Nvidii s nesvobodným ovladačem(kostka plochy chodí, ale s amdgpu-pro zmizí možnost jejího přidání :-)...)

    Kvůli nepodpoře Nvidie pro Wayland jsem zkusil jako poslední pokus dát na disk asi po pěti letech klasické Ubuntu 20.04.1 a byl hodně překvapen! Když pominu pro mě krajně neoblíbený GS vše jelo velmi svižně, ale hlavně teplota Radeonu v klidu bez prohlížeče naprosto stejná jako u Win 49°C a core clock=214MHz a Memory clock=300MHz zcela stabilní. Při běžném prohlížení teplota nepřekročí 57°C

    Tak bych se chtěl jenom zeptat jako bfu zda je možné že by různá desktopová prostředí mohla tak rozdílně zatěžovat grafiku a že GTK3 s GS vi vede tak skvěle? Vůbec si neumím představit rozdíl ve výdrži na notebooku!

    Odpovědi

    14.9.2020 16:17 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Nevím, co je v Neonu za verzi jádra ale minimálně u Polarisů už by to snad mohlo být jedno.

    KWin je technologicky zastaralý kompozitor, používá některá výchozí nastavení z dob, kdy byly GPU ovladače výrazně problematičtější, než dnes atp. Oproti tomu Mutter (kompozitor GS) dostal zejména v posledních pár měsících několik podstatných optimalizací, takže bych se vůbec nedivil, kdyby existoval měřitelný rozdíl zátěže GPU ve prospěch GS. Na druhou stranu v notebooku mám Vegu 7 a nezdá se mi, že by bylo GPU pod vetší parou, než je nutné. Měl jsi v nastavené KWinu povolené vykreslovaní přes OpenGL 3.1? Default je čert ví proč OpenGL 2.0...
    14.9.2020 19:00 Jiří Podhora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Díky za odpověď. Zkusil jsem OpenGL 3.1 a bohužel žádná změna. Vyzkoušel jsem tedy i Xubuntu 20.04.1 a je to možná ještě horší než KDE. Nedalo mi to a nainstalil jsem poslední Manjaro a opět pouze s GS je v klidu bez prohlížeče teplota gpu 48°C a core clock=214MHz a Memory clock=300MHz se stabilně drží. Majaro s KDE je v klidu teplota 61°C. Ještě až bude čas zkusím jak na tom bude Wayland.
    Petr Fiedler avatar 14.9.2020 19:05 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    14.9.2020 19:02 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    KWin je technologicky zastaralý kompozitor, používá některá výchozí nastavení z dob, kdy byly GPU ovladače výrazně problematičtější, než dnes ...

    Mám tu 9 rokov starý počítač s Intel Quad Core i5 2500 Sandy Bridge s integrovanou GPU. Pred pol rokom som si všimol, že pri jednej hre (postavenej na SDL) mi stúpa teplota nad 90°C a v logu sa objavili hlášky o thermal throtling. KDE kompozitor mám zapnutý a používal OpenGL 3.1. Po dlhšom skúmaní som zistil, že chladič odpadol od procesora. Pri nejakom baštrngovaní v počítači som musel drgnúť do chladiča a ten sa uvoľnil. Kým som tomu stroju nedal zabrať hrou, čo asi potrebovala N krát za sekundu premaľovať okno, tak to bolo fuk (Firefox, YouTube, LibreOffice, eclipse Java IDE, ... - nemali žiaden problém). Muselo to tak byť dlho, možno aj roky. Kúpil som pastu a teplota ostáva pod 50°C pri hre 55°C.

    Záver: nech je KDE kompozitor technologicky, aký chce, myslím si, že na HW limity nenaráža.
    14.9.2020 19:31 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Myslím, že o to tolik nejde. Pokud KWin (nebo něco jiného v KDE, třeba Plasma na to trochu trpí) zbytečně překresluje nějakou část obrazovky, může se to projevit tak, že GPU nebude nikdy v klidu dost dlouho na to, aby se zaparkovalo na nízkých taktech.
    14.9.2020 20:28 Jiří Podhora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Ano to je přesně ono. GS stejně jako Win10 v klidu core clock=214MHz a Memory clock=300MHz. V ostatních prostředích je to i v klidu naprosto nestabilní a několikrát vyšší hodnoty a tím vyšší teplota. Asi KDE i v klidu pořád něco překresluje a není to vidět :-(
    Blaazen avatar 15.9.2020 17:52 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Já do těch vnitřností nevidím, ale nedávno tu byla zpráva o forku: KWinFT.
    14.9.2020 22:42 nex7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Ja mam 570 a pod roznymi desktopmi na linuxe je to rovnake. V porovnani s windows treba dodat, ze rovnako zle. Spotreba a teplota v idle je vyssia, co je natvrdo dane linuxovymi ovladacmi. Aspon ze corectrl umoznuje undervolting a profily pre rozne aplikacie.
    14.9.2020 22:52 nex7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    este mi napadlo, ze v pripade plasmy robia problemy veci, co su tam navyse... ako latte dock a rozne widgety
    15.9.2020 10:53 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Mám Radeon 560 pravě Kubuntu s Latte a na můj vkus vše běží v pořádku. Asi to nějak neřeším.
    15.9.2020 12:57 nex7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Aj ja som to nakoniec prestal riesit. Predtym som sa snazil nastavit kartu ako pasivnu do 45-50 stupnov, pretoze tak funguje pod windows. Potom som prisiel na to, ze spusteny latte dock zvysil teplotu karty o 2 stupne.
    Max avatar 15.9.2020 09:09 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Mám ASUS ROG Strix RX570 O4G GAMING, úplně na base frekvenci to nestojí, ale dokud nepařím hry, je to tichý (používám gpu driver v kernelu, aktuálně 5.7.12):
    # cat /sys/kernel/debug/dri/0/amdgpu_pm_info
    Clock Gating Flags Mask: 0x3fbcf
            Graphics Medium Grain Clock Gating: On
            Graphics Medium Grain memory Light Sleep: On
            Graphics Coarse Grain Clock Gating: On
            Graphics Coarse Grain memory Light Sleep: On
            Graphics Coarse Grain Tree Shader Clock Gating: Off
            Graphics Coarse Grain Tree Shader Light Sleep: Off
            Graphics Command Processor Light Sleep: On
            Graphics Run List Controller Light Sleep: On
            Graphics 3D Coarse Grain Clock Gating: Off
            Graphics 3D Coarse Grain memory Light Sleep: Off
            Memory Controller Light Sleep: On
            Memory Controller Medium Grain Clock Gating: On
            System Direct Memory Access Light Sleep: Off
            System Direct Memory Access Medium Grain Clock Gating: On
            Bus Interface Medium Grain Clock Gating: Off
            Bus Interface Light Sleep: On
            Unified Video Decoder Medium Grain Clock Gating: On
            Video Compression Engine Medium Grain Clock Gating: On
            Host Data Path Light Sleep: On
            Host Data Path Medium Grain Clock Gating: On
            Digital Right Management Medium Grain Clock Gating: Off
            Digital Right Management Light Sleep: Off
            Rom Medium Grain Clock Gating: On
            Data Fabric Medium Grain Clock Gating: Off
            Address Translation Hub Medium Grain Clock Gating: Off
            Address Translation Hub Light Sleep: Off
    
    GFX Clocks and Power:
            1750 MHz (MCLK)
            739 MHz (SCLK)
            613 MHz (PSTATE_SCLK)
            1000 MHz (PSTATE_MCLK)
            900 mV (VDDGFX)
            33.57 W (average GPU)
    
    GPU Temperature: 33 C
    GPU Load: 0 %
    MEM Load: 0 %
    
    UVD: Disabled
    
    VCE: Disabled
    
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2020 12:59 nex7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    To snad vobec nema zmysel komentovat. Snad len tolko, ze to bude asi prispevok linuxoveho oddelenia AMD ku klimatickym zmenam :)
    15.9.2020 14:06 MadCatX | skóre: 28 | blog: dev_urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Vega 7 v TP 14 Gen1 v aktuálních KDEčkách ukazuje
    root@Sad-Silke /sys/kernel/debug/dri/0 # cat amdgpu_pm_info
    Clock Gating Flags Mask: 0x30be9c4f
            Graphics Medium Grain Clock Gating: On
            Graphics Medium Grain memory Light Sleep: On
            Graphics Coarse Grain Clock Gating: On
            Graphics Coarse Grain memory Light Sleep: On
            Graphics Coarse Grain Tree Shader Clock Gating: Off
            Graphics Coarse Grain Tree Shader Light Sleep: Off
            Graphics Command Processor Light Sleep: On
            Graphics Run List Controller Light Sleep: Off
            Graphics 3D Coarse Grain Clock Gating: On
            Graphics 3D Coarse Grain memory Light Sleep: On
            Memory Controller Light Sleep: Off
            Memory Controller Medium Grain Clock Gating: Off
            System Direct Memory Access Light Sleep: On
            System Direct Memory Access Medium Grain Clock Gating: On
            Bus Interface Medium Grain Clock Gating: On
            Bus Interface Light Sleep: On
            Unified Video Decoder Medium Grain Clock Gating: Off
            Video Compression Engine Medium Grain Clock Gating: Off
            Host Data Path Light Sleep: On
            Host Data Path Medium Grain Clock Gating: Off
            Digital Right Management Medium Grain Clock Gating: Off
            Digital Right Management Light Sleep: On
            Rom Medium Grain Clock Gating: On
            Data Fabric Medium Grain Clock Gating: On
            Address Translation Hub Medium Grain Clock Gating: On
            Address Translation Hub Light Sleep: On
    
    GFX Clocks and Power:
            400 MHz (MCLK)
            400 MHz (SCLK)
            0 MHz (PSTATE_SCLK)
            0 MHz (PSTATE_MCLK)
    
    GPU Temperature: 33 C
    GPU Load: 0 %
    
    VCN: Disabled
    
    Přímo spotřebu nehlásí ale dle powertopu je cca 8.5 W. SCLK občas vyskočí na 635 MHz, MCLK drží na 400 MHz. Přijde mi, že přímo v KDE, resp. KWinu problém nebude.
    15.9.2020 14:32 nex7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    To nie je o KDE, minimalne 570/580 maju zamerne vysoku spotrebu v idle na linuxe (pri nizkej vraj mohli vznikat nejake zriedkave problemy so stabilitou). Pod udavanych 28W to nejde nastavit (co je asi stvornasobok min. spotreby vo W10). 550/560 tieto problemy zrejme nemaju, podobne tak Vega 7. Inak 300Mhz SCLK/MCLK je mozne udrzat v necinnosti alebo pri nizkej zatazi, ale nie s defaultnym nastavenim ovladacov.
    Max avatar 15.9.2020 14:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Tak mně to různě skáče, teď třeba :
    GFX Clocks and Power:
            300 MHz (MCLK)
            399 MHz (SCLK)
            613 MHz (PSTATE_SCLK)
            1000 MHz (PSTATE_MCLK)
            750 mV (VDDGFX)
            31.54 W (average GPU)
    
    Ale mám spuštěných hafec tabů a aplikací, těžko říci, jak se to chová, když bych měl čistou plochu. Každopádně ta spotřeba je podle mně ok a i odpovídá tomu, jak nehlučná je ta GPU, když není zatížena. Řekl bych, že při paření cs 1.6 na tom ta gpu bude stejně :D. Ale když spustím třeba Tomb Raider, tak to jde hodně nahoru.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.9.2020 14:26 Satye Poděla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    O důvod víc používat W10, navíc mají Linux už v sobě.
    15.9.2020 18:19 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    RX 550, power_dpm_force_performance_level nastaven na low. KWin, OpenGL 3.1, různé efekty (stíny, průhlednost Konsole, …). Jsou zobrazeny Firefox, IntelliJ IDEA, několikrát Konsole.

    Frekvence „stojí“, spotřeba je většinou trochu nižší než údaje níže.
    GFX Clocks and Power:
            300 MHz (MCLK)
            214 MHz (SCLK)
            214 MHz (PSTATE_SCLK)
            625 MHz (PSTATE_MCLK)
            800 mV (VDDGFX)
            6.72 W (average GPU)
    
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    15.9.2020 18:21 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Doporučuji pročíst si dokumentaci jádra (drm/amdgpu).
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    17.9.2020 19:02 Dušan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Myslím že problém bude v tom že si si ako upgrade vyhliadol RX550.

    Podľa toho čo som čítal oveľa lepšie vlastnosti má RX5500 Pulse.

    Mám ju doma a ide pasívne bez záťaže cat /sys/kernel/debug/dri/0/amdgpu_pm_info

    Vypísal:

    GFX Clocks and Power: 100 MHz (MCLK) 0 MHz (SCLK) 300 MHz (PSTATE_SCLK) 100 MHz (PSTATE_MCLK) 6 mV (VDDGFX) 4.0 W (average GPU)

    GPU Temperature: 46 C GPU Load: 0 % MEM Load: 0 %

    Pri okolitej teplote 26 C.

    Pri záťaži na hráchje tiež veľmi tichá.
    Petr Fiedler avatar 17.9.2020 22:22 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE

    Máš na mysli RX 5500 TX PULSE?

    18.9.2020 07:28 Dušan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE
    Áno. SAPPHIRE PULSE Radeon RX 5500 XT 8G

    Musím bežať na mageie 8(co je devel verzia distribúcie)

    Spravil som strestest.

    Ventilátor sa začal otáčať až pri 57C GPU a 62C grafickej pamäti. S otáčkami cca680 až 840. Ani potom to nieje počuť. Ostatné ventilátory mi idú na 720 až 940o/min

    Na strestest som použil toto

    Výsledky z cat /sys/kernel/debug/dri/0/amdgpu_pm_info sú dosť rôzne

    GFX Clocks and Power: 625 MHz (MCLK) 500 MHz (SCLK) 300 MHz (PSTATE_SCLK) 100 MHz (PSTATE_MCLK) 725 mV (VDDGFX) 16.0 W (average GPU)

    GPU Temperature: 55 C GPU Load: 70 % MEM Load: 11 %

    ps. aj podľa testu Unigine_Superposition-1.1 bolo využite GPU pamete cca 3400MB pri 1920x1200 pri nastavení šáderov keď to ešte nesekalo. Takže 8GB sa neoplatí.
    Petr Fiedler avatar 19.9.2020 22:37 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zklamání z vga Radeon+KDE

    Díky za odpověď. Já budu v brzké budoucnosti pořizovat nové pc a právě si docela lámu hlavu, jakou mám koupit GPU. Tak tahle karta je pro mě teď možnost. Ještě jednou dík.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.