abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (67%)
     (7%)
     (12%)
     (14%)
    Celkem 183 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Banánoví tučňáci - s tuxem a bílou hůlkou - 4díl

    23.5.2005 12:04 | Přečteno: 1443× | Banánoví tučňáci - úsměvy nad začátky | poslední úprava: 30.5.2005 12:17

    Vždycky jsem pracoval ve woknech (krom topení s názvem IQ-151 a starého dobrého ZX-Spectra). Minulý čas v této větě je použit správně. Na wokna sice nemůžu nějak zvlášť nadávat, ale odnesl jsem si z nich k tuxu hodně zlozvyků, kterých se těžko zbavuju.

    Moje první distribuce tuxů byl Aurox 10.1 z časopisu Linux+. Instalace proběhla naprosto v pohodě. Po restartu s pracovním prostředím KDE to vypadalo velice slibně. Zkusím spustit nějaký program. Kliknu vlevo dole na tlačítko, kde bývaly ve windech všechny programy a rozbalilo se mi menu se šíleným seznamem nějakých nesmyslů. Na první pohled to vypadalo jako psané azbukou s českými písmeny. KPPP (to je asi CCCP!), KST (KGB!), KAT (jé - kočička!), GIMP (nějaká pohádková postava!) Amarok (amóre míjá!), ias, sadvhui, qwe a ostatní nesmysly. Pro wokeňáka je to opravdu kupa nesmyslů na jedné hromadě. V tomhle ohledu se mi líbí distribuce Mandrivy, protože tam jsou ty nesmysly alespoň seřazeny do přehledných hromádek (nastavení, internet, E-mail, hříčky, ostatní - emulátory, ostatní – věda, atd.). Klikal jsem vyloženě náhodně na ty nesmysly a čekal, co se objeví.

    Aha, tohle je program pro nějaké nastavení, tohle je přehrávač DVD, tohle je nechápu co, tohle je textový editor, tohle je na internet – zkusím se připojit, ale jak se sakra jmenoval ten nesmysl na nastavení připojení? No a znovu od spodu celé dokola, znovu a znovu. S odstupem času musím říct, že názvy jsou fajn – ale první dojem byl hrozný!!!!

    Moje čtvrtá rada proto zní :

    Názvy to je perlička, KAT – to není kočička!

    AMAROK to není porno, nelíbí se? Zmáčkni storno!

    Vyber si co z toho chceš, za licenci NEplať keš!!!

    Chce to jenom vydržet – postupně vše odzkoušet!!!

    Pak jsem spustil nějaký přehrávač a chtěl si pustit hudbu. Vložil jsem hudební CD a klasickým pro mně známým postupem (Soubor -> otevřít -> ????????) jsem tápal kde je mechanika. V klidu – po půl hodině hrabání v souborovém systému jsem našel adresář s CD-mechanikou. Výsledek byl nádherný!!! “PŘÍSTUP ODMÍTNUT – připojte zařízení“. Něco jsem tam poklikal a už to hraje!!! Pohodlně jsem se usadil, opřel do křesla, zesílil jsem bedýnky a ono nic. . . . . nic . . . . .nic . . . . . nic . . . . . nic. To “NIC“ se ozývalo krásně do rytmu rocku. Byl to vyložený výsměch a já to málem rozbil!! Tváří se že přehrává, ale zvuk žádný. Podíval jsem se na instalačku zvukovky SoudBlaster a tiše ji položil zpět, abych nerušil nicku. Takto jsem se po chvilkách trápil asi měsíc. Naštěstí se mi Linux nepodařilo odinstalovat a tak jsem u něj vydržel.

    Abych to shrnul :

    Interní modem - nefunkční

    Zvuková karta (Sound Blaster-24Live) – nefunkční

    Integrovaná zvukovka - nefunkční

    Televizní karta (WinFastTV2000) – nefunkční

    Satelitní karta (SkyStar2) – překvapivě -> nefunkční

    Huráááá - tu je nějaký program pro nastavení!!! Něco jsem tam pomačkal, chtělo to po mně nějaké heslo ROOT a tak ho dostal (proč ne – však je moje)! Výsledek byl jasný - vymalováno!!!!!!!

    Musím to reinstalovat a tak se i stalo. Poznámka za kterou se dnes již stydím – asi dvakrát denně. Tohle je asi největší zlozvyk z windů – po havárii následuje reinstalace!! Na tuxech se mi nejvíc líbí (krom stability a ochrany dat) možnost cokoliv opravit. Cokoliv, kdykoliv a navíc jednoduše – musí ale o tom člověk něco vědět.

    K jednotlivým problémům se dostanu později – dokud budou nějaké ohlasy, myslím, že mám co psát. Navíc musím vrátit ÁBÍčku dluh za podporu v neznalosti a pomoc přítele na internetu při otázce za 10.000.000,-

    Následovala reinstalace, restart do windů (chviličku se snažily zhavarovat, ale přemluvil jsem je), připojení na net a tehdy jsem poprvé našel tyto stránky ABCTuxu. Začal jsem číst článek po článku, studoval odkaz za odkazem, návod po návodu a netrvalo dlouho – výsledky se dostavily. Koupil jsem externí hardwerový modem a podle návodu na ábíčku ho nastavil během deseti minut. Mohlo to trvat i kratší dobu (30vteřin), ale nevěděl jsem, že heslo pro připojení přes Seznam.CZ je “SEZNAM“ a jméno uživatele je překvapivě “SEZNAM“.

    Moje pátá rada proto zní :

    Když chce něco heslo ROOT – dávej bacha na svůj “prut“,

    hůlku zlámeš velmi snadno, začátečník nedá radno,

    Zavři oči a běž rovně – uklouzneš a skončíš v . . . . .

    (www.abclinuxu.cz - přítel na netu)

    Další díl : "S tuxem u ušního"

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.5.2005 12:34 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše super
    Zdravim

    Co dodat, svata pravda, ocenuji ucici-se pristup a oceneni rad z abicka. Jen tak dale a drzim palce.

    Jinak ja mam ve slackware v KDE vsechny programy i s textovejma popiskama pekne v kategoriich, tak nevim kde by mohl mit zacatecnik problem, mozna je to problem auroxu, redhatoidni distra nepouzivam.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    23.5.2005 13:08 Davule | skóre: 11 | blog: BANANOVI_TUCNACI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: super
    Je to psané trošku s nadsázkou, nějaké kategorie byly i v Auroxu. Šlo jen o první dojem. Windousáci jsou zvyklí dělat vše bez návodu : *.exe a jeto - taky to podle toho pak vypadá. První co člověka přicházejícího z windů bouchne do očí jsou názvy souborů a pak hned kde jsou - to je asi ještě horší. Není to špatné - je to prostě jiné!!
    Dokumentace je pro blbce!! Já jsem BLBEC!!
    23.5.2005 13:14 mmrnda | skóre: 18 | blog: Pokusy | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše ...
    1) Mám také AuroX 10.1 a nemohu si stěžovat.

    2) Je pravda, že to chce trpělivost. A hodně číst, číst a opět číst.

    3) Interní WinOnlyModemy se dají jen stěží rozchodit(a jen některý).

    4) Moje SB Live chodí v klidu jen to chtělo číst a číst.

    5) KDE bylo pro mně v poho dokud jsem se nezbláznil a nenastavil jsem si 4 panely na ploše, všelijakou průhlednost, Baghiru atd. a to už můj Celer 600 nějak nepobral. :-D Takže jsem začal používat Fluxbox a GNOME(ten jsem se naučil konfigurovat až včera :-) ).

    6) Držím ti palce je to opravdu hustý. :-) Jen tak dál.

    PS:V GNOME ti to tu mechaniku namountuje samo. V KDE se mi to nepovedlo a když už jo tak zase nešla odpojit(asi ji používak nějaký program[ale nevím jaký]).
    Učený člověk na zem nespadl.
    23.5.2005 13:34 Davule | skóre: 11 | blog: BANANOVI_TUCNACI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ...
    Kamarád chtěl Linux a tak jsem mu nainstaloval Mandrake. Nedařilo se mi tam zprovoznit jeho klávesnici a myš Labtec, tak skončil u Auroxu a nestěžuje si také. HW mu funguje všechen a je to jen uživatel. Faktem je že mu občas nechce vyplivnout CD, ale už ví jak na to. Používá to pouze na internet, kancelářské programy a přehrávání hudby. Pro hry jeho malého sokolíka používá windy. Je spokojený - navíc nemá zlozvyky z windů jako já. Jak ho tak pozoruju, skončí u GNU, ale uvidíme.
    Dokumentace je pro blbce!! Já jsem BLBEC!!
    23.5.2005 14:31 mmrnda | skóre: 18 | blog: Pokusy | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ...
    S myší u kámoše v Mandraku jsem měl taky problémy. Přesouvalo jí to ovladač z adresáře /dev/input do /dev a zpět, takže se to muselo přepisovat v XFree configu. Ale už to přestalo. AuroX je z RedHatu a ten je jednou z nejstarších a nejrošířenějších distribucí. A taky si myslím, že je přítulnější než-li Mandrake(který je tak trochu chybný a občas dělá to co člověk nechce).
    Učený člověk na zem nespadl.
    23.5.2005 14:27 trocha pravdy | skóre: 3 | blog: nic
    Rozbalit Rozbalit vše je to fajn
    Je to fajn ctenicko, uz jsem mel strach z toho, ze jsou tu jen samy vim,TeX,bash,gentoo,emacs a ja nevim co specialiste,guruove.
    23.5.2005 14:54 Davule | skóre: 11 | blog: BANANOVI_TUCNACI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je to fajn
    PS : Češi se vždycky rádi bavili na cizí účet!
    Dokumentace je pro blbce!! Já jsem BLBEC!!
    23.5.2005 15:51 trocha pravdy | skóre: 3 | blog: nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je to fajn
    Jak to myslis?
    24.5.2005 07:44 Davule | skóre: 11 | blog: BANANOVI_TUCNACI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je to fajn
    Když se to tak vezme, dělám ze sebe blbce a někomu se to čtení líbí. Ještě by mne zajímalo, kolik čtenářů to přečetlo až dokonce. Že ten článek někdo otevře, neznamená, že si ho přečte.
    Dokumentace je pro blbce!! Já jsem BLBEC!!
    24.5.2005 11:53 mmrnda | skóre: 18 | blog: Pokusy | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je to fajn
    JÁ jsem ho četl celý. :-)
    Učený člověk na zem nespadl.
    masožravá palma avatar 24.5.2005 13:39 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: je to fajn
    Když to bereš tak, že ze sebe děláš blbce, tak to nepiš.
    Jinak se mi ten blog velmi líbí, je dobře a čtivě napsaný (četla jsem ho celý) a mám pocit, že by bylo škoda, kdybys ho přestal psát. Já si naštěstí na svojí první zkušenost s počítači obecně nepamatuji (ještě aby nejspíš bych se propadla do země:), ale myslím si, že první zkušenost s jakýmkoliv systémem je vždy děsivá. A každý přece dělá chyby, když se něčemu v blogu směju, tak je to buď kvůli vynikající formulaci nějakého zádrhelu, nebo protože mi to připomene situaci, kdy jsem já, nebo někdo z mého okolí, udělala podobnou chybu.
    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    23.5.2005 19:54 nemozny | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše how much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?
    fakt husty blog!:) jen tak dal a preju hodne uspechu, ktere bude mozno vyresit jinak nez reinstalaci, coz je fakt skaredy zlozvyk z windows a at uz ve win nebo v linuxu, ani v jednom neni v 99% vubec zapotrebi. clovek se s tim jenom musi umet porvat, jinak do linuxu nikdy neproniknes. zdar
    24.5.2005 02:39 mmrnda | skóre: 18 | blog: Pokusy | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: how much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck w
    No u Widlích bych si s tím reinstalem nebyl tak jist(Kolikrát nejschůdnější cesta.[VLASTNÍ ZKUŠENOST]). :-)
    Učený člověk na zem nespadl.
    25.5.2005 09:31 Davule | skóre: 11 | blog: BANANOVI_TUCNACI
    Rozbalit Rozbalit vše Na chvíli se s banánama odmlčím
    Ti z Vás, kterým se Banánoví tučňáci nelíbí, si můžou chvíli oddechnout. Došlo mi domů UBUNTU a musím se trošku zorientovat. Včerejší instalace neproběhla podle mých představ. Po restartu najede systém, ozve se uvítací zvuk, ukáže se ukazatel myši, ale pozadí je žluté s barevnýma čárama a blikajícíma tečkama. Žádné ikonky, Gnome a nic se s tím nedá dělat. Dneska se na to vrhnu znova a doufám, že prodleva před dalším dílem nebude muset být dlouhá.
    Dokumentace je pro blbce!! Já jsem BLBEC!!
    30.5.2005 08:38 Saevar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na chvíli se s banánama odmlčím

    Peknej clanek, pripomina mi to moje zacatky na linuxu az na to ze ja byl pako a sel natvrdo do slacka a rovnou do konzole ... to byl teprve gulas :)) Jinak nejsi rozhodne sam kdo takle zacinal a mezi nama .... jesli se ti xce smat nekdo kdo tvrdi ze timhle stylem nezacal tak se na nej vykasli ... lze :)))

    Hodne stesti a pevny nervy.
    Saevar@kebrt.clnet.cz
    6.6.2005 17:37 Zdenek Sl.
    Rozbalit Rozbalit vše Bezva Nejsem sam.
    Uz jsem si zacinal pomalu rikat, ze snad jsem jedinny,kdo ma podobne problemy. Hura nejsem. Take jsem zacinal s Linuxem a tvuj pribeh je skoro jako kdybych ho napsal ja sam, jen jestli bych to takhle svedl :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.