abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 145 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    BIOS s diskem ze me maji pr*el

    13.11.2005 14:11 | Přečteno: 1080×

    Posledni tyden, kdykoli k tomu ucelu mam trochu casu, se snazim na jeden obstarozni pocitac nainstalovat nejnovejsi Kubuntu. Nektere potize uz ale vazne prestavam pobirat.

    Ten obstarozni pocitac v sobe ma 500 MHz procesor AMD K6-II, 96 MB RAM, zakladni desku FIC VA-503+ a 80 GB HDD od Western Digital. Cele jsem to doted provozoval na MDK 10.1, ale jednak mi tenhle stary MDK prestava stacit, jednak chci mit na vsech strojich Kubuntu, na ktere jsem si za posledni dva mesice docela dost zvykl a jednak kazdy novy MDK (resp. Mandriva) na me pusobi dojmem, ze je mnohem preplacanejsi zbytecnym balastem, nez ta verze predchozi - stava se z toho takovy maly osklivy blackbox, ktery vubec nechci.

    Data mam na oddelenych partition, to nejdulezitejsi jsem si zazalohoval na jiny pocitac, takze jsem se pustil do nove instalace v ocekavani, ze za hodinku bude system nahozeny a ja z si budu jen ladit konfiguraci. Netusil jsem, jak moc se pletu a po asi dvacate neuspesne instalaci jsem totalne vyrizeny nainstaloval zpatky MDK 10.1

    Totiz, problem byl v tom, ze BIOS neumel spravne rozpoznat velke disky, takze pri autodetekci 80GB jednotky proste zamrzl. To jsem obesel tak, ze jsem do BIOSu ulozil parametry 1,6 GB disku. Operacni system na nastaveni BIOSu kaslal (Win98 i vsechny MDK pocinaje tusim 9.0) - presne jako v tom prastarem prislovi, ze BIOS se nazral a disk zustal cely.

    Cekal jsem, ze kdyz tohle nevadi u Mandrake, nebude to vadit ani u Kubuntu. Omyl. Instalace sice probehla naprosto v pohode, ale po rebootu GRUB zahlasil chybu 18 (disk podle zaznamu GRUBu je vetsi, nez tvrdi BIOS) a s bootem byl konec. Zkusil jsem expert instalaci a pouzit LILO - jeho instalace se zasekla v puli a bylo po srande. V tomhle miste jsem totalne frustrovany nainstaloval zpatky Mandrake.

    Po tydnu mi to ale nedalo, na radu z diskuse na abicku jsem flashnul BIOS na verzi, ktera ma umet disky vetsi, nez 65 GB a pustil se do toho jeste jednou. BIOS muj disk nadetekoval spravne, instalator Kubuntu nabehl a ja mel radost. To mi ale vydrzelo jen po Rozdeleni disku. Instalator se vytrvale snazil me presvedcit, ze na mem disku nejsou zadne oddily (nejspis chyba v samotnem instalatoru). Jedina moje moznost v danou chvili byla zazalohovat PT, vytvorit novou a davat si pozor, abych nezasahl do oddilu s daty. Skodoliby instalator byl asi spokojen s mym trapenim, takze nove vytvorene oddily uz videl a nechal me zase chvili pokracovat.

    Po instalaci zakladniho systemu a zkopirovani souboru se pocitac rebootoval (bez sebemensiho problemu!), doinstalovaly se ostatni baliky a jelo se dal. Vsechno vypadalo v pohode, az do chvile, kdy se instalator pokousel o instalaci jazykovych balicku. Zkusil asi pet (tezko rict, ktere to byly, takhle z hlavy), pak zacal nahazovat grafiku. Vse vypadalo hezky, az na to, ze dolni dve tretiny obrazu zustavaly cerne. Asi minutu se prepinaly graficke rezimy, az se vse nakonec vratilo do textoveho rezimu a znova se instalovaly ty jazykove balicky.

    Kdyz tohle kolecko bezelo asi po sedme, rebootoval jsem (pres reboot z prikazove radky, zadny tvrdy reset). Jake bylo moje prekvapeni - GRUB pri zavadeni umrel s hlasenim chyby 18. Civel jsem na to jak puk. Za chvili jsem si vsiml, ze v tabulce HW konfigurace, ktera se vypisuje pred spustenim zavadece, je napsano, ze primary master je velky 2139 MB! Co hur, kdyz jsem vlezl do setup utility, tenhle nesmysl tam vazne byl ulozeny.

    Fajn, nekde jsem se umackl, a ulozil jsem do BIOSu nejakou kravinu, rikal jsem si. Znova jsem spustil autodetekci, ulozil jsem hodnoty, reboot, pro jistotu jeste jednou jdu do nastaveni BIOSu a overuji, ze je ulozeno nastaveni 80G disku. Dalsi reboot, GRUB hlasi chybu 18, v tabulce HW konfigurace se na me zase smeje 2139 MB. Zkusil jsem jeste jednou flashnout BIOS, tentokrat i s parametrem pro vymazani vsech pameti a konfiguraci, ktere byly ulozene, ale BIOSu to evidentne nevadi.

    Pritom od prvniho flashe az po prvni reboot po instalaci Kubuntu bylo vse naprosto v pohode (a ze tam bylo rebootu taky pozehnane, protoze jsem resil, proc instalator nevidi oddily, ktere Mandrake vidi).

    Tak mi nekdo reknete, jsem "kolega, co nepatri k nejbystrejsim" ? Nebo si ze me pan BIOS s kamosem panem diskem a kolemjdoucim panem instalatorem regulerne utahuji? Nechce se mi po tydnu snazeni konstatovat, ze jsem si potrenoval instalaci MDK 10.1, praci s testdiskem a ze je nejvyssi cas najit si praci u nejakeho moderniho krumpace.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.11.2005 14:20 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BIOS s diskem ze me maji pr*el
    Bios s diskem si z tebe utahují. Vážné problémy s instalací (k)ubuntu jsem neměl a to jsem instaloval na starších strojích (celeron 433). Problém jsem měl jenom při instalaci Sarge na Pentiu 133, kdy ta deska neuměla bootnout velkou image, tak jsem musel vyndat disky a instalovat jinde. :-)

    Jinak takovou situaci bych řešil malým /boot oddílem v oblasti, kterou BIOS vidí vždycky.
    13.11.2005 14:52 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BIOS s diskem ze me maji pr*el
    Oddeleny /boot si necham na prespristi tyden, az to budu zkouset znova :-D

    Kazdopadne mi absolutne unika, jak je mozne, ze se hodnoty ulozene v CMOS samy od sebe zmeni...
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
    13.11.2005 21:05 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BIOS s diskem ze me maji pr*el
    To není Tvá chyba, také mám pár takových příhod. Každopádně Tvá patička to vystihuje a /boot by mohl helfnout :-) hodně štěstí
    14.11.2005 00:12 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BIOS s diskem ze me maji pr*el
    Bude muset helfnout, nejak ted nemam na shaneni cehokoli jineho prostredky :-D

    Leda bych prestal jezdit z koleji domu...
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
    wake avatar 13.11.2005 15:15 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BIOS s diskem ze me maji pr*el
    K6-II+FIC. hm... ten mobo je úplně vadnej. zahodit. vážně. nepoved se. mě to chodí jenom s ramkama vyrobenejma v pátek 13 za úplňku a přetaktovaný na 476MHz.
    Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
    stativ avatar 13.11.2005 17:08 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BIOS s diskem ze me maji pr*el
    Jo pan BIOS s jeho vsudypritomnym kamaradem diskem si spolu s instalatorem Ubuntu, ktery uplnou nahodou prochazel okolo nich, si z tebe delaji pr*el az se za bricho popadaji :-)
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    22.12.2005 01:08 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BIOS s diskem ze me maji pr*el

    Pokud by to někoho zajímalo, samostatný /boot pomohl, viz tady.

    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.