abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Správa dokumentů s KnowledgeTree

    7.7.2006 03:01 | Přečteno: 4664× | Pracovní postupy

    Jak v omezených podmínkách rozchodit document management systém určený na dedikované servery.

    Potřebovali jsme ve firmě systém pro elektronickou archivaci dokumentů, který se mi ale nechtělo psát od základu - je to jedna z věcí, u kterých se dá očekávat, že je už někdo řešil a vyřešil.

    Naše požadavky na takový systém nebyly nijak velké, hlavním účelem bylo pouze mít přehledné a snadno použitelné místo pro ukládání dokumentů, dostupné kdykoli a odkudkoli.

    Nečekal jsem, že i na správu dokumentů existují celé normy - byl jsem překvapený, ale potěšilo mě to: než se piplat s čímkoli sebejednodušším, měl jsem možnost vybrat z řady hotových nástrojů, které jsou ve vývoji opravdu daleko.

    Kandidátů bylo více, nejvíc se mi zamlouval OpenDocMan a KnowledgeTree. Oba dva jsem pochopil a v základu dokázal použít hned na první pohled. Oba dva jsou vyvíjeny jako open source, s tím, že KnowledgeTree je zároveň k dispozici i v komerční verzi.

    Musím říct, že právě ta komerce na pozadí KnowledgeTree je velice poznat. Na první pohled si všimnete, že design prošel rukama schopnému grafikovi a díky tomu je KT takový přívětivější a líp se na něj kouká, i orientace v něm mi přijde o chlup intuitivnější, než v OpenDocManovi.

    Asi právě díky tomu jsem pro naši firmu vybral právě KnowledgeTree, i když má pro naše potřeby i své nevýhody - je to systém hodně komplexní a obsahuje spoustu funkcí. Takový systém, aby dobře fungoval, má samozřejmě i svoje požadavky a je stavěný na určitých předpokladech, které je třeba splnit, bez ohledu na to, že některé funkce ani nepotřebujeme (nebo o tom aspoň ještě nevíme :-) ).

    Pro rejpaly: opravdu to ani v naší situaci není kanón na vrabce, jak už se mě někteří snažili přesvědčit - to jsem zvážil dost pečlivě. Toto tvrzení není v rozporu s tím, že KT obsahuje pro nás zbytečné funkce, ono těch zbytečných není ve srovnání s užitečnými zas tolik.

    Faktem je, že při zprovozňování KT jsem několikrát narazil na problém, který mě nejdřív znechutil tak, že jsem chtěl na KT zapomenout a instalovat OpenDocMan. Vždycky jsem ale zkusil problém řešit nebo nějak obejít a zatím vždycky se povedlo. A právě popis těchhle úspěchů je účelem tohohle zápisu s předlouhým úvodem :-)

    Potíže a řešení

    Hlavní nevýhodou, z níž plynou snad všechny komplikace, je předpoklad nasazení KnowledgeTree na úplně vyhrazeném serveru. Pro stažení je k dispozici instalátor, který je potřeba spustit s právy roota. Ten se postará o všechno - jestli jsem vše správně pochopil, tak snad i zprovozní Apache, PHP, MySQL - prostě něco pro lidi, kteří systémům do hloubky nerozumí a rozumět nehodlají.

    Já ale pro tenhle účel nemám k dispozici stroj, který by se mohl vyhradit jen pro KT, aby si tam jeho instalátor dělal bůhvíco (Pro rejpaly: samozřejmě bych si mohl projít zdrojáky, abych věděl, co to dělá nebo nedělá, když je to open source, momentálně jsem ale na audit celého kódu opravdu neměl čas). Naopak pro systém správy verzí mám k dispozici úplně obyčejný webserver, na kterém toho běží mnohem víc, takže je i podle toho nastaven - především tam žádný web nemá nic společného s rootem (ani systémovým, ani do MySQL) a v PHP je zapnutý safe mode.

    Instalace webové aplikace

    Pro instalaci je potřeba použít balík se zdrojovými kódy a bez instalátoru, který se na stahovací stránce snadno přehlédne. Tato verze je ale k dispozici bez jakékoli záruky - komu se zadaří, ať ji má a používá, ale podporovaná není.

    Soubory stačí vybalit a umístit na webserver, jako u většiny hotových PHP aplikací. V konfiguračním souboru je potřeba upravit (pokud si správně vzpomínám) jen přístupové údaje k databázi, vše ostatní si KT dokáže detekovat sám (možnost nastavit hodnoty ručně ale zůstává).

    Nastavení databáze

    Trošku matoucí je, že se DB nastavuje dvakrát - jednou přístup "obyčejný", podruhé administrátorský. Přesný význam administrátorského přístupu do DB jsem nepochopil ani po prohlédnutí shell skriptu pro předvyplnění databáze, nastavil jsem jej tedy stejně, jako ten občejný účet, a žádné komplikace jsem v souvislosti s tím zatím ještě nepozoroval (nejspíš půjde o nějaké správcovské funkce, které se nepoužívají moc často).

    Po konfiguraci je potřeba vytvořit strukturu databáze a předvyplnit ji. K tomu účelu je v balíku, jak už jsem zmínil, shell skript, který importuje tři SQL dávky. Skript je to poměrně drzý - z příkazové řádky přijímá jediný parametr, a to název databáze, kterou chci použít. Pokud název nezadám, automaticky bez jediné hlášky použije dms-test. Drzé na něm je, že se snaží do databáze přistupovat jako root (ani nepočítá s možností, že by třeba mohla být na jiném stroji), sám si databázi vytvoří a vše do ní nasype a nakonec si vytvoří dva MySQL uživatele ("obyč" a admin, jak jsem se zmiňoval výše u konfigurace).

    Z použití takového skriptu se mi ale ježí vlasy na hlavě, proto dávám přednost ručnímu vytvoření databáze a následnému importu souborů structure.sql a data.sql (v uvedeném pořadí a samozřejmě s právy obyčejného uživatele). user.sql vynechávám, ten obsahuje zásahy do oprávnění MySQL a vytváří druhého roota (GRANT ALL ON * se mi opravdu, ale opravdu nelíbí).

    Upload souborů versus safe mode

    Pro práci s DMS je nezbytné - tu a tam - uploadovat nějaký ten soubor. Vlastníkem a skupinou uploadovaného souboru je uživatel a skupina, pod kterými je spuštěný Apache. Safe mode ale znemožňuje přístup k souborům ze skriptu, který má jiného vlastníka nebo skupinu (podle nastavení PHP), než soubor, k němuž chce přistupovat. Z toho plyne problém - pokud PHP skripty mají jiného vlastníka, resp. skupinu, než Apache, není možné uploadovat (nejspíš potom ani stahovat, to jsem nezkoušel). Obejít se to dá pomocí chown {apache-euid}.{apache-egid} na celý obsah adresáře s instalací KT, to ale vyžaduje práva roota a pokud je nemáte a ten, kdo je má, to pro Vás neudělá, máte asi smůlu.

    Hromadný upload souborů versus safe mode

    Hromadný upload souborů (funkce Bulk upload) jsem nerozhejbal. Když už jsem našel cestičku, jak zařídit, aby se ZIP archiv vůbec uploadoval, aniž bych nějak moc šahal do zdrojáků, narazil jsem na to, že PHP v safe módu odmítá spustit unzip (který na serveru ale jinak samozřejmě je).

    Cesta vede přes Bulk import, což slouží k importu souborů ze zadané cesty na serveru. Stačí tedy požadované soubory nahrát na server přes SCP/FTP/cokoli a v KT jen uvést správnou cestu. Pro překonání safe mode je ale i tady potřeba mít k dispozici možnosti roota (alespoň přes sudo) a mezi uploadem do odpovídajícího adresáře a importem do KT změnit vlastníka uploadovaných souborů na {apache-euid}.{apache-egid}.

    Zazvonil zvonec

    Nesnází je možná víc, ty popsané by možná šly řešit líp, moji snahu ale narušilo to, že jsme potkali informační systém, který DMS integruje a pokryje i další potřeby naší firmy. Sepsaný návod se mi nechtělo smazat, třeba se bude hodit někomu dalšímu nebo později při jiné příležitosti mně samotnému, proto ho publikuji, nesmíte se na mě ale zlobit, že v tomhle místě končí ;-)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Pravák Bob avatar 7.7.2006 09:25 Pravák Bob | skóre: 13 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    Porovnávals to i s CPS? Jede to na zope a bez problémů běží na serveru kde je milion další služeb. Navíc to podporuje openoffice - bohužel zatím ne opendocument.
    knowledge brings fear
    7.7.2006 16:02 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    Neporovnával, na CPS jsem ze začátku vůbec ani nenarazil. Teď už je to ale pasé, máme kompletní groupwarové řešení.
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
    7.7.2006 16:06 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    A šlo by někdy toto rozvést podobně jako tento článek? ;-)
    Copak toho není dost?
    7.7.2006 16:17 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    Ten groupawre kvůli návaznosti na další věci nasazoval někdo jiný, takže nevím, jaké přesně zádrhele nebo nezádrhele tam nastaly, ale předem to nevylučuju ;-)
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
    8.7.2006 14:28 thefox | skóre: 25 | Ťapešovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree

    Nečítal som to celé podrobne, ale mal by som tip k tomu použitiu unzip aj so safe_mode v php. Php vtedy povolí spúšťanie programov len z adresára safe_mode_exec_dir špecifikovaného v php.ini. Jedno z riešení je nastaviť tento adresár na niečo ako /bin-www a do tohto adresára linkovať binárky, ktoré potrebujeme používať v rámci php. Problém je ten, že na to treba roota :-).

    0118 999 881 999 119 725 3
    8.7.2006 19:15 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    Jj, to je pravda, ale program v safe_mode_exec_dir potom můžou spouštět všechny PHP skripty, a když tam dám klasický unzip, můžu rovnou vypnout safe mode, což není přesně to, co bych chtěl :-D

    Potom jedině zařídit pro adresář s KT speciální konfiguraci PHP, aby nastavení safe_mode_exec_dir na adresář s unzipem platilo jen pro KnowledgeTree.

    Pak by bylo nejjednodušší touhle cestou pro KT vypnout safe mode, na druhou stranu nevím, jestli bych tomu dal svoji důvěru - přecijen je to stavěné na vyhrazený server.
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
    xvasek avatar 10.7.2006 09:14 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    Super. Já jsem zase do produkčního stavu dostal CDSware, ale není to řešení pro firmu. Je to ideální nástěnka pro nějakou školu nebo tak něco, ale pro postupný vývoj dokumentů se moc nehodí. Toto (nebo výše zmíněné CDS) vypadá, že to umí přesně to, co bych potřeboval.
    10.7.2006 12:33 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    Super, jsem rád, jestli to někomu pomůže. Pak dej vědět, jak jsi dopadl.

    Jinak KnowledgeTree má na svém webu nainstalované demo, tak se dá vyzkoušet dřív, než se s ním začneš rozčilovat.
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
    xvasek avatar 10.7.2006 13:33 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    Už jsem ho měl proklikané než jsem napsal původní reakci, :-) vypadá to opravdu dobře. Člověka udiví, kolikrát už na nějakém podobném projektu někdo začal dělat, ale nic není použitelné. Přitom něco takového potřebuje každá firma, která má víc než 100 zaměstnanců. Ono vůbec firemních free aplikací je na Linuxu málo - groupware, CRM, systémy pro správu dokumentů apod. jsou opravdu problém.

    Přitom dokumentový server je opravdu jednoduchá aplikace bez nustnosti customizace - chce to přístupová práva, metadata o dokumentch, verzování a hledání (ideálně i fulltext). Už několikrát jsem chtěl nějaký YADMS (yet another document management system) napsat, ale vždycky jsem skončil u toho, že použitelných softwarů pro tento účel musí být stovky a já neumím hledat.
    20.7.2006 10:47 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    Ahoj a jak si na tom s indexovanim ceskych znaku? Jake kodovani pouzivas?
    20.7.2006 11:03 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    Jak jsem napsal, nakonec nepoužívám, protože nepoužívám ani KT, ale na žádné potíže s češtinou jsem nenarazil (ne, že bych se snažil na ně narazit). Ale jak na to koukám, KT defaultně používá UTF-8, takže by potíže být neměly.
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
    20.7.2006 11:12 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    Problem s tim, protoze v UTF-8 se znejakeho duvodu nezaindexuji vsechny slova, ale jen par pocatecnich u kterych pak search funguje. Ale kdyz hledas nejake slovo s konce dokumentu, tak ho nenajde.
    20.7.2006 11:17 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    Jtk, toho jsem si nikdy nevšiml, cenná informace. Ale nebude to souviset s použitou verzí MySQL serveru?
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
    20.7.2006 11:29 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    Ja zkousel MySQL 4.1.18 a MySQL 5.0.22 a u obou je to stejne.
    20.7.2006 12:12 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree
    Nechci tu plácat nesmysly, ale pokud není důvod zmíněný v dokumentaci, tak myslím, že by to bug být mohl. Nějaké vysvětlení přece být musí.
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
    1.9.2006 16:51 _o_
    Rozbalit Rozbalit vše Odzkoušejte komlet v češtině
    Co je to KnowledgeTree - http://www.blue-point.cz/products/dms Vyzkoušejte demo - http://ktdms.blue-point.cz/login.php
    9.12.2008 10:50 Reklama ;-)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správa dokumentů s KnowledgeTree

    KTDMS není špatná volba. Je zadarmo - to je největší výhoda. Pokud ale máte hodně dokumentů, nebo chcete efektivnější práci, doporučuji také webově orientovanou aplikaci správa dokumentů IS ALeX. Umí běžet komplet na Linuxu s MySQL. U nás v tom leží 250.000 dokumentů (projektová dokumentace, obchodní dokumenty, ISO dokumentace, atd.). Jednoduché použití a je to také dost levné.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.