abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (11%)
     (11%)
    Celkem 246 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Jehličkovka - tisk i v krizi

    24.1.2009 23:53 | Přečteno: 2937× | Jen tak | poslední úprava: 25.1.2009 15:28

    Tak pokud jste rozklikli tenhle blog, no asi rozklikli, jinak by jste ho nečetli :-), tak asi jen proto, že čekáte nějakou pointu toho špatného vtipu. Jehličkovka? Dneska? Autor se pravděpodobně zbláznil. No nezbláznil, magor jsem už od narození, takže můžeme jít dál ;-). Jehličkovka má jednu sakra výhodu - úsporný tisk. A nadruhou stranu spoustu nevýhod, pomalost, hroznou kvalitu, atd... V dnešní době je spousta možností jak tisknout levně, například laser, jenže ten něco stojí. Používal jsem asi, jako každý, kdo občas něco potřebuje vytisknout, inkoust. Ale cena nového toneru u levnějších inkoustovek asi nepotěší nikoho. A když jsem dostal od známých darem jednu vysloužilou jehličkovku, rozhodl jsem se, že nový inkoust už nekoupím. Jenže jehličkovka není jen tak, takže tu popíšu (i pro sebe) čím jsem si prošel, než jsem byl spokojený.

    Konkrétně jsem získal tiskárnu OKI Microline 380, 24 jehliček. Což je slušný kousek. Cups ji přidal bez problému (jen jsem musel přikompilovat modul pro paralelní port), a hurá tisknout. No tisklo to, písmo lehounce šedivé, jen trochu víc než bílá barva papíru, asi jako lístek z pokladny v místní večerce... Rychlost tisku asi jedna strana za 30 minut, každý řádek to projistotu přetisklo pětkrát. A ten podavač nahoře není zásobník papíru, ale narve to tam (jak jsem hned zjistil) všechno, aby mohl razit přes průklepáky. Takže 30 minut čekám, vytahnu vybledlou stránku a musím tam narvat další papír. Takže jsem radši netiskl vůbec.

    Nakonec mi to ale nedalo, ale zkusil jsem dát tiskárně ještě jednu šanci. Jediné řešení, jak vyřešit automatický přísun papíru, mě napadl traktor. Tak jsem zagooglil a z více různých eshopů jsem nakonec vybral tento Je asi takovým zvykem, že pro kancelářské eshopy musíte objednat v nějaké minimální ceně. Tady to bylo "jenom" 500 Kč, takže jsem k papíru přihodil ještě nějaké prupisky (penac, heč). U konkurence byl tenhle limit ještě vyšší. Musím ale pochválit, i když psali že je zboží dostupné do šesti dnů, za dva byl balíček u mě doma.

    Vyblitý tisk nevyřeší nic jiného, než nová páska. A zde mě jehličkovka mile potěšila. Prodává se, a cena naprosto luxusní, do kterého inkoustovky koupíte cartridge za cca 50 Kč? Tady už nebudu dělat reklamu, vygooglit eshop s páskami byla oproti traktoru hračka.

    V pátek jsem měl všechno doma, musím říct že založit traktorák pro mě byl docela kumšt, ale po dvaceti zničených listech (to když se tam zasek, zmetek) to už celkem šlo. Samozřejmě je krabice s traktorákem pod stolem a tiskárna si ho vytahuje sama. Pásku jsem taky vyměnil a byl jsem ohromen, kvalita tisku byla oproti tomu, co bylo předtím neskutečná. Nevěděl jsem, že jehličkovka opravdu tiskně černě :-).

    Dále jsem musel vyladit okraje a formát stránky, protože podle rozcházení umístění textu na stránce po několikáte stránce to určitě není A4 ;-). Po hraní se s pravítkem a wikipedii jsem usoudil, že legal bude to pravé. Nastavení okrajů jsem si radši napsal na lísteček na monitoru, není to nic standardního :). Pro openoffice mám ale šablonu.

    Vypadá to skoro jako hyppyend, kdyby to nebylo tak ukrutně pomalé. Marně jsem hledal v ppd souboru a nastavení cupsu nějakou volbu, která by zabránila tomu, aby hlava vyklepala každý řádek pětkrát. Nakonec jsem podle hesla RTFM stáhl pdf s nějakým manualem a nakonec objevil takovou pačku, které jsem si předtím vůbec nevšiml a tou jsem vypl (ten extra průklep se používá právě na ty kopíraky).

    Zrychlilo se to, ale furt jsem nebyl spokojený, protože jsem věděl, že by ta hlava mohla tisknout i když se vrací. Což moji jehličkovku vůbec nenapadlo. Tak jsem objevil krásu menu tištěnou na papír a tam někde zapl bi-direction, které to mělo povolit. Dal nový tisk a hleděl jsem. Obousměrný provoz nenastal, za to se kvalita tisku zvedla asi dvojnásobně. Předtím lehce kostrbaté písma byly najednou jako z kopírky. Trochu mě zarazilo, že v manuálu se cosi píše o možném přehřívání a že termistor kdyžtak přepne během tisku do normálního modu :-).

    Po dlouhém zkoušení všeho možného mě napadlo snížit dpi, ze 360x180dpi na jenom 180dpi. Kvalita až tak hrozně neklesla, ale tisk se opravdu zrychlil a dokonce začal fungovat i ten obousměrný tisk (no, ne úplně ideálně, hlavu to občas tahá zbytečně, ale aspoň něco). A taky se při 360dpi občas na sekundu zasekla hlava, jako by došly data v bufferu, což dost zdržovalo.

    Uh, tak hádám že to nikdo nedočetl do konce, ale kdyby náhodou aspoň někdo přeskočil na poslední odstavec, shrnutí je takové, že tiskárna tiskne pěkně, jedna strana plná textu trvá pouhých 8 minut (což je oproti původním 30 pokrok ;-), umím si počkat, když nemusím měnit papír :)), z tisku mě prakticky stojí jen papír a jsem rád, že jsem boj s tiskárnou vyhrál. A navíc, ten romatnický zvuk který jehličkovka při tisku vydává, nic nenahradí... Snad se mi za to, že jsem ji vytáhl z důchodu, nějak nepomstí ;-).

    Omlouvám se za titulek, ale nepolitické blogy začínají být čím dál tím více out, tak se musím taky přizpůsobit :-).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Co si myslíš o jehličkovkách
     (1 %)
     (23 %)
     (68 %)
     (25 %)
     (15 %)
    Celkem 154 hlasů

    Obrázky

    Jehličkovka - tisk i v krizi, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.1.2009 00:13 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Jojo, já už několik let mám Epson FX-850. A neměnil bych.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    25.1.2009 10:14 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

      Epson LQ-570+ (24 jehel) mi při 180x180 dpi obousměrně stránku se čtyřiašedesáti řádky udělá těsně přes minutu, v bývalé práci na stejných tiskli desetimetrové sestavy na traktorovém papíru se dvěma kopiemi. Obrázek na A4 převedený do teček a šedi udělá za dvě minuty, je poznat co na něm je :-D Dřív jsem používal devítijehličkovou Star LC-15, ta zvládla vytisknout výkres na čtvrtku A3. Když pozoruji známé jak se trápí s inkoustovkami, mám hrůzu z chvíle kdy ta Epsonka doslouží...

    25.1.2009 11:06 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    cezz avatar 25.1.2009 00:20 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    Kolko asi vydrzi ta paska nevie niekto? Kedysi som videl naplne do tych kaziet.. Len tak pre zaujimavost porovnat cenu laserovej tlace a ihlicky :-) Samozrejme bez ohladu na to, ze aj cas su peniaze a 8 minut je proste dost, hoci pri tom zvuku.. ach.. :-D

    Computers are not intelligent. They only think they are.
    25.1.2009 00:40 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    Někde v manualu jsem tuším četl 100 hodin, což je u pásky docela divný údaj :). Ale když to vynásobím na minuty a podělím, dostanu 750 stran ;). To by znamenalo že jsem k těm 2000 papírům 2 kazety koupil akorát. Budu to hlídat, pak doplním. Pokud by kazeta zvládla aspoň 1000 listů, tak 2000 listů i s prupiskami a poštovném za 550, kazety za 150 (i s poštovném), to je 700 za 2000 listů, takže 0.35 kČ / list (pokud objednám 4000 papírů příště, tak to klesne na 0,3).

    Tak já doufám, že sledovat jak ten papír z toho pomalu leze, zaposlouchán do líbezného zvuku mě přejde brzo ;-))). Potom snad bude tiskárna tlačit nezávisle na mě :) (tedy budu moct během tisku i pracovat :P a proměňovat čas na peníze). A kdyby mě ten líbezný zvuk omrzel, stačí zesílit metal ;).

    Baník pyčo!
    Josef Kufner avatar 25.1.2009 03:00 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    # cat bin/wait4lp 
    #!/bin/bash
    echo -n Waiting for printer...
    while ! lpq | grep "Queue: no printable jobs in queue" > /dev/null
    do
    	sleep 10
    done
    echo done
    
    # wait4lp && shutdown now -h
    
    Taky jsem měl ještě celkem nedávno 24jehličku... teď odpočívá na skříni. Když jsem tisknul něco většího, pouštěl jsem to přes noc a tohle počkalo až se dotiskne a pak vyplno PC.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.1.2009 11:56 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Já pc nevypínám, ale skript hezký. Radši budu tisknout, když budu ve škole, tohle by asi rodiče nerozdýchali :). Spí hned vedle.
    Baník pyčo!
    25.1.2009 00:42 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    Tisk při zpětném pohybu není při vysoké kvalitě povolen protože tiskárna má různé vůle, které se při pohybu jedním směrem vymezují a tak nevadí, ale při druhém směru se vymezí na druhou stranu a tiskárna se není schopna trefit do stejného místa. Takže pokud zapnete vysokou kvalitu, tak zjevně preferujete tu kvalitu a tiskárna musí tisknout jen z jedné strany. Pokud si ale zapnete menší kvalitu, tak zjevně preferujete rychlost a menší nepřesnost tisku daná vůlí nevadí a proto může tiskárna tisknout i při zpětném pohybu.

    25.1.2009 00:53 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    zajimave... asi nejlevnejsi zpusob tisku... i kdyz stranka textu za 8 minut trochu omezuje prakticke pouziti.

    v soucasne dobe mne laser vychazi asi nejlip... a uz to neni ani tak drahe... kdyz jsem psal diplomku, tak jsem v akci koupil nejakou laserovku od xeroxu za dva tisice (toner na 1000 stran a 2000 stran papiru v cene)...
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    25.1.2009 01:01 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Ono je celkem jedno, jestli tisknu grafiku či text, ona se hlavně pomalu posunuje ta hlava. Třeba jsem tiskl nějakou stránku, kde byl příklad zdrojového kódu a byl orámovaný. Kdyby ten rámeček neměl, vytiskne se to třikrát rychleji, protože samotný text byl max. do půl stránky, jenže hlava stejně musela dojet na konec. A u inkoustovky je to mžiknutí, tak tady to trvá :). Prakticky kdyby se tiskla prázdná stránka jenom s pravým a levým 1px okrajem, bude to trvat asi podobně.
    Baník pyčo!
    25.1.2009 01:02 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    To uvádím jen pro upřesnění, samozřejmě ze si na tom netisknu obrázky :-), nic jiného než text nemá smysl (maximálně nějaké schéma).
    Baník pyčo!
    25.1.2009 22:51 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Ono je celkem jedno, jestli tisknu grafiku či text, ona se hlavně pomalu posunuje ta hlava

    To se šeredně pletete. Jehličkový tiskárny mají vestavěné fonty a standardně tisknou text pomocí těchto fontů. Takže po kabelu teče čistý text (co znak, to bajt) a tiskárny tisknou jak z praku.

    Proto se jim anglicky říká „line printer“ a taktéž se zařízení jmenuje „/dev/lp“. A taky je možné udělat cat > /dev/lp.

    Lepší tiskárny (s větší pamětí) dovolují natlačit uživatelský font před tiskem, a pak použít tento font při textu tisku (jinak si obvykle musíte vystačit s vestavěným v cp852).

    25.1.2009 23:34 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    Spatne jsem se vyjadril, myslel jsem proste tisk treba textoveho dokumentu (openoffice), tedy taky grafiku. To vypada jako nesmysl, ale u jinych tiskaren rozdil nastane (kdyz na inkoustovce vytisknu textovy dokument, nebo obrazek, textovy dokument se vytiskne rychleji, aspon ta, co jsem mel, protoze ji spise zdrzovalo prskani toneru nez pohyb hlavy (ta ficela tak, ze se klepal stul a skoro jsem ji nevidel). Tady je to jedno, protoze hlava se posunuje pomaaalinku a to i pri navratu voziku na zacatek radku (zadny tisk neprobiha).

    Spise nez cteni z bufferu (pri 180 dpi zadne zaseky nejsou a tiskarna opravdu jede na max, az na pomalost hlavy ktera je pri textovem modu (cat) samozrejme stejna, to o cem mluvite se mi ale projevovalo pri 360 dpi (tam se to obcas fakt zaseklo)) je textovy mod rychlejsi diky efektivnimu razeni toho fontu, proste vyrazi radek na treba jeden posuv hlavy, misto na dva, ale zase potom jak to vypada ze ;-). Kdyz snizim dpi na 120, tak to taky tiskne grafiku jak z praku, ale precist to nejde.

    Baník pyčo!
    25.1.2009 23:38 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    protoze ji spise zdrzovalo prskani toneru nez pohyb hlavy
    Ve smyslu, ze je text ridsi na vytistene pixely.
    Baník pyčo!
    25.1.2009 01:05 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Jinak o laserovce taky přemýšlím, ale časem. Zatím to stačí tak. A nějaké "prestižnější" věci (třeba protokoly do el. měření, to jsou tři listy, jsem ještě na prumce) si nechávám tisknout na xeroxu v tiskárně ve městě (pošlu v noci mailem a ráno cestou do školy vyzvednu).
    Baník pyčo!
    25.1.2009 01:12 Chameleon | skóre: 21 | blog: bezbarve_zapisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Prostě kráááááása.. Mám totiž jednu úchylku. Všechno co má kolem 133 MHz, 32 MB RAM je mi nesmírně sympatické, stejně jako podobný hardware"od tiskáren, po ISA karty :-) Teď jsem sice trochu přeskočil v evoluci hned na AMD Athlon XP, ale to se taky počítá, protože jsem se vrátil o pouchých 5 let zpět, když jsem si tenhle počítač na střední pořizoval. Takže teď jsem s ním omládl. Ale to jenom tak bokem :-)

    A ještě více bokem- Kdyby náhodou někdo měl doma nějaký procesor do Socketu A- nejlépe 2500+ protože ten samý jsem měl před těmi roky v PC, nechť mě prosím kontaktuje. To víte.. Autenticita především.
    /--OpenSUSE, prdel Linuxu.--\
    25.1.2009 16:29 Stevko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    Ja tu jeden Duron 1300 na poličke mám, ale asi si ho nechám. Náhradné diely sa vždy zídu.

    26.1.2009 13:00 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    mam slot-A ... a taku ALPS P2000G - 9 jehel, kompatibilni s epsonem a !!! je to A2 !!! kolik za to das?
    AraxoN avatar 25.1.2009 01:20 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    No offense, ale ihličková sa hodí akurát tak na tlačenie zapečatených obálok s PIN-kódmi... Na lacnú tlač som 4 roky dozadu kúpil v second hande HP LaserJet 4 plus, repasovanú z nejakého podniku. Rok výroby 1994, má PCL, vlastnú pamäť, vlastné fonty, 12 strán za minútu. A sieťový server TCP/IP, akurát že tokenring! :-D Na jeden toner by mala zrobiť 10000 strán, pričom toner plnia za nejakých 30 EUR.

    25.1.2009 01:23 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    No, mit tiskarnu s trochu rychlejsi hlavou, tak by ta rychlost nemusela byt tak neprijemna. Jednou jsem mel A3 jehlicku, uz nevim model, a ta teda tiskla suprove, hlava tam litala, ze sebou mrskal i stul:)

    25.1.2009 02:29 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Jojo, hlava to brzdí enormně, aspoň při návrátu by se mohla zrychlit. A3 jehlička je bomba, takový luxus zas nemám :). Naštěstí hlavní problém, ke kterému bych ji mohl použít, mě už netrápí - technické výkresy.
    Baník pyčo!
    Max avatar 25.1.2009 02:10 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Jehličkovky se dnes stále hojně používají. A víš proč? Protože je nedokážou žádné jiné tiskárny nahradit ;-).
    My v práci také jehličkovky používáme. S inkoustem ani s laserem nevytiskneš 5 stránek tak rychle, ale hlavně také tak úsporně ;-).
    Dále je spousta věcí, na které prostě inkoustem, nebo laserem tisknout nejde.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.1.2009 02:25 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Neboj, vím že se používají :). A těší mě, že je smířlivý pohled k nim i tady. Ono je to dost zajímavá technologie. Bohužel tisk přes kopíráky se v domácích podmínkách moc nevyužije, leda bych si chtěl vytisknout nějaké letáčky :). Ale i tak je supr.
    Baník pyčo!
    Josef Kufner avatar 25.1.2009 03:04 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Počkej až ti vyschne páska... to budeš za kopíráky ještě rád :-D
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.1.2009 02:32 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Mám doma jednu jehličkovku na A3/A4 a chci ji vyhodit. Ani nevim, jestli tiskne (ale ten kdo mi ji dal asi 5 roků zpět říkal, že jo). Kdyby někdo projevil zájem a byl by z okolí Zlína, není problém aby si ji odvezl (po cestě by mohl vzít do šrotu ještě jedno staré pentium:) ) Na požádání napíšu, co to je zač.
    Fluttershy, yay! avatar 25.1.2009 07:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    To bych chtěl! Lepší než žádná tiskárna... Akorát by to chtělo nějak to narvat do USB.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.1.2009 11:24 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    ZDE hleďte! Ustoupit není kam. Začněme znovu čistý list !

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    Fluttershy, yay! avatar 25.1.2009 12:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    No to jo! Akorát to prý někdy funguje a někdy ne...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.1.2009 13:45 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Jj, stoprocentní to asi nebude. Ale lepší, než nic. Pokud jde o desktop, jde koupit PCI karta s portama. pro ntbook jsem něco takového v PCMCIA provedení viděl taky, ale to už je trochu dražší.
    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    Fluttershy, yay! avatar 25.1.2009 13:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    To je blbé --- jedu hlavně na laptopu a něm už mám PCMCIA slot zabraný USB hubem.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.1.2009 14:16 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Hardwarove to funguje v pohode, mame to v praci. Ale tezko to jezdi s woknama. Pokazde se to na usb sbernici hlasi nejak jinak a wokna nedokazou pochopit ze to je porad ta sama tiskarna co uz je nainstalovana.

    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    25.1.2009 15:20 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    A za to bych ještě zařadil síťový printserver :-D
    25.1.2009 08:13 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Ted marne premyslim kde ta tiskarna skoncila, ale mel jsem doma moc rychlou jehlicku, tisklo to skoro stejne rychle jako moje laserovka (kdyz do tisku par strankoveho dokumentu rozpocitam i startovaci fazi). Nicmene pri tisku to vydavalo zvuk pripominajici start proudoveho letadla.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    Michal Fecko avatar 25.1.2009 09:08 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    no čo, je to tlačenie lacné, relatívne rýchle a hlučné - ale pre firmy na faktury a dodacie listy ešte aj dnes použiteľné - keby som doma začal s niečim podobným večer tlačiť, asi by som zobudil aj susedov :-D
    25.1.2009 09:08 Quak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    Tahle OKIna není zrovna nejvýhodnější, protože má jen krátkou barvící pásku v kazetě kolem hlavy. To už radši Epsonky s takovou tou dlouhou kazetou, kam se vejde mnohem víc pásky. Jinak si myslím, že jakýkoli tisk na jehličkové tiskárně v grafickém módu je zoufalství.

    25.1.2009 10:20 boriz | skóre: 4 | Localhost
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    Epson LX300 .... nutny tisk do skoly, do mereni.... zajdu na zahradu, za garazi vytahnu tiskarnu, otru od snehu a ptacich "vykalu", zapojim do LPT a bez problemu vytisknu.. jehlicka 4ever!


    I slackwaristi maji sve dny
    25.1.2009 10:23 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    A já myslel, že rachotící jehličkovky už jsou dávno mrtvé :D
    25.1.2009 10:29 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    jsou vsude, ale rika se jim termo tiskarny

    25.1.2009 10:36 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Já myslel v kancelářském použití, ne v pokladnách a podobně.
    Michal Fecko avatar 25.1.2009 10:40 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    To niesu iba pokladne, ale napr. aj v kancelariach sa pouzivaju taketo stroje na znacenie roznych suciastok ci vyrobkov.
    Josef Kufner avatar 25.1.2009 10:57 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Tak tohle je zhruba stejná kategorie jako pokladna ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.1.2009 11:21 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    termotiskárna je něco jiného, ta tiskne teplem. Jehlovka tiskne mechanicky, prostě to tam šije přes barvící pásku jak starý psací stroj. Termotisk jsou právě ty účtenky, jízdenky a parkovací lístky. Vyznačuje se to tou skvělou vlastností že to nemá trvanlivost. Takže třeba schováváte lístky pro nějaké vyúčtování a když to za půl roku vytáhnete tak máte krabici vybledlých nečitelných papírků. Nebo dáte parkovací lístek za sklo, posvítí na to slunce a lístek krásně nečitelně zčerná.

    25.1.2009 11:26 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Ale tisk vytvořený moji jehličkovkou přetrvá věky :-). Jde to číst i hmatem ;-).
    Baník pyčo!
    25.1.2009 11:26 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Jj, musí na to být nějaký speciální papír s termocitlivou vrstvou. Podobně tiskly některé FAXy.
    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    thingie avatar 25.1.2009 13:35 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    Myslím, že u faxů to je běžné stále. (Co tak běžné není jsou faxy, u nás.)

    Růžové lži.
    25.1.2009 11:36 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    jehlovky se u nás v práci používaly ještě nedávno a šlo by to s nima dál kdyby se neinovovalo za každou cenu. Jen to nesmí dostat do rukou magor. Jeden takový na tom tvořil dodací listy a účty pro zákazníky. Měl vytvořený velkolepý tabulky a rámečky a to to pak frčí. Dvě třetiny stránky jsou prázdné ale kolem je rámeček. Takže ten šicí stroj jede ťukťukbzzzzzzzzzzzzzzzzzzzťukťukbzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzŤukťukbzzzzzzzzzzzzzzzzzzťukťukbzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzťukťuk

    a skoro prázdná stránka trvá skoro jako by ji tiskl Gutenberg i s odlejváním olověných liter.

    Já mám na levný tisk Okipage Oki 6e. V Mandrivě chodila ale v Archu ji nemůžu roztlačit. Někdy, asi podle konstelace hvězd a hodnoty rosného bodu se mi z ní povede vymámit testovací stránku. Když má tisknout normálně tak se sice tváří že jo, kontrolka bliká jako že sosá data, pak se i spustí ale papír vyleze bez tisku.

    25.1.2009 13:53 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Některé jehličkárny měly možná příkaz zpětného posuvu papíru (moje jo, přišel jsem na to když jsem do ní posílal náhodné escape sekvence :-D). Pak nebyl problém tisknout dokola...
    25.1.2009 15:08 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Moje taky, všiml jsem si když jsem zmršil při zkoušení ppd file ;-). Ale to jsem měl co dělat abych ji vypl (hlavou mlátila o case, tiskla úplne sračky, papír jel do zadu, atd...). :)
    Baník pyčo!
    25.1.2009 15:18 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    To je pak nejlepší, když se v datovém toku vyskytne ESC kód, to se pak přepíná text/grafika :-D. Jinak kdysi jsem tuším napsal program v Pascalu, který na jehličkárně emuluje psací stroj (tam jsem právě použil ten zpětný posuv). Největší problém byl jak zařídit aby se nečekalo na zaplnění bufferu, ale tisklo okamžitě :-D.
    25.1.2009 11:41 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Co se týká tisku, doma mi ho obstarávají právě dvě jehličkové tiskárny. Jedna je 24-jehličková Panasonic KX-P2123 s podavačem listů KX-PT-10. Páska stojí 89,- Kč. S nějakým přídavným modulkem umí i barevný (!!) tisk. Tuhle tiskárnu jsem zachránil, když se z fakulty vyhazovaly nepotřebné krámy ( což probíjalo tak, že se před VUT-FEKT postavil kontejner, který zaměstnanci školy naplnili a kolem kroužili studenti a postupně ho vyprazdňovali. Já sem si k tomu přistavil rovnou auto :o) ).

    Pak mám ještě EPSON FX-1170 která má sice jenom 9 jehel, ale umí i A3. Páska stojí asi 150,- Kč. Nemám k ní podavač. Tisknul sem si na ní na škole skripta ... seděl jsem u toho a než se (n+1) stránka vytiskla, tak sem si stihl n-tou stránku přečíst :-)

    Jinak co se týká pásek do tiskáren, v nouzi se dá koupit jakákoli páska, která aspon zhruba odpovídá svoji šířkou té původní. Cartridge s páskou se dá totiž většinou otevřít, takže není takový problém novou pásku namotat do staré cartridge. Zkoušel jsem to s tou EPSONkou a nebyl problém ... akorát bych dodržoval stejný počej jehliček. Zdá se mi, že pro 24-jehličkovou tiskárnu je ta páska nějak houževnatější, nebo co.

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    25.1.2009 11:53 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Já tu starou cartgrige rozebral a ta páska nebyla na žádné cívce, ale tak nakrčená v prostoru, na začátku prochazela mezi kolečky (které ji vytahovaly), obcházela díru na hlavu a zase se mačkala do prostoru :). To by byl docela kumšt ji tam nacpat z jiné kazety (podařilo se mi ji nechtěně vyklepnout, tak jsem tu kazetu zahodil). Přemýšlím jestli by to nešlo třeba něčím naimpregnovat, aby to zase tisklo. Nějaký inkoust... Ale aby mi to nezničilo jehličky.
    Baník pyčo!
    25.1.2009 12:02 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Jj, ona tam vysloveně mamotaná na něčem není. Já sem to zkoušel na té EPSONce a ta má, jak tu někdo psal, dlouhou cartridge, takže tam to celkem šlo.
    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    25.1.2009 14:22 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Do te me robotronky (viz nabidka vyse) je bud klasicka plastova kazeta nebo redukce na bezne civky do psaciho stroje.
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Josef Kufner avatar 25.1.2009 18:40 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Ty lepší měly i dírku na dolejvání barvy ;-)

    A pokud ne, tak tu houbičku co je u východu pásky stačí naplnit tuší.Jen to pak už nemá takovou trvanlivost a kvalita nic moc. Lepší je tisknout přes kopírák. Jednou jsem takle odevzdával protokol, který měl na každé stránce dvě dvojice svislých pruhů od koleček co vedly papír :-D
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.1.2009 18:45 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Tuš je ok? Supr... ja tu starou rozebral, pasku tusi polil, zaschlo to dokonce tak, ze se po rozhybani posouvalo a pak mi to vyklozlo z rukou a mohl sem od vysypane pasky cistit koberec ;-)... Stara kazeta byla mrstena do kose :). Ale s dalsi to snad vyjde lip.
    Baník pyčo!
    25.1.2009 22:54 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Akorát je z toho člověk tak špinavý, že si musí davat sakra pozor, na co šahá :)
    25.1.2009 20:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Jedna je 24-jehličková Panasonic KX-P2123 s podavačem listů KX-PT-10. Páska stojí 89,- Kč. S nějakým přídavným modulkem umí i barevný (!!) tisk.
    Měli jsme doma (a možná tu ještě je) Panasonic KX-P2130. Skvělá věc, umí i barevný tisk (ale páska tenkrát stála litr). V Linuxu jsem ji zkoušel jednou, připojil jsem, zkonfiguroval přes webové rozhraní CUPSu a bylo. Zkoušel jsem i tisk přes Sambu, když byla připojená na jiném počítači a šlo to taky.

    Teď je tu nějakej krám od HP. Připojit to lokálně je porod (tisíc balíčků, půl dne nastavování), připojit to přes Sambu sice jde, ale pokus o tisk končil tím, že se tiskárna sekla tak, že se musela odpojit od počítače (ten se musel vyresetovat, aby se vyprázdnila fronta) a následně i z elektrické sítě, aby se vyresetovala taky.

    Holt pokrok nezastavíš...
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 25.1.2009 13:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    No, k té ceně... Mám nějakou HP i se skenerem za 1100Kč a 5ml cartridge stojí kolem 250-300Kč, což je obludné. Ale teď jsem si koupil za 180Kč "starter kit" - stříkačka, čistička hlav a 10ml inkoustu. Dneska odpoledne se ji chystám naplnit. Potom si budu kupovat toto - 200ml za 773, to je jedno naplnění za 20Kč a vytisknu s tím ~100 stran. Akorát po cca pátém naplnění hlava začne trochu rozmazávat :-(.
    Jendа avatar 25.1.2009 15:16 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Naplněna, tiskne jako nová. A ani jsem se nezapatlal :-D
    25.1.2009 13:57 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Epson FX1170 (9 jehel). Pak mám ještě pár zbytků z jiných tiskáren :-D. Akorát se mě nepovedlo zprovoznit plné rozlišení v Cupsu :-(.
    25.1.2009 14:04 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Pěknej zápisek. Na kolik stran ti vydrží jedna páska?

    Docela by mě zajímalo za kolik by se dalo v domácích podmínkách při zátěži řádově stovek stran měsíčně nejlevněji tisknout (když vynecháme extrémy jako je jehličková tiskárna :-)).
    Jendа avatar 25.1.2009 14:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    IMHO inkoustovka + refill. I když teda teď už jsou to spíše jen desítky stran :-) - ceníky totiž díky mně nabízí jistá firma online, a tak se už nemusí tisknout :-).
    25.1.2009 15:14 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Díky. Výdrž se musí otestovat, dostal jsem to s páskou, co byla už KO. Až dojede, tak dám vědět. Ale jak bylo v diskuzi zmíněno (a je to pravda, starou kazetu s páskou sem rozebral), pásky tam moc není (oproti třeba epsonkám). Navlhčit ji v nějakem inkoustu by nebylo těžké, otázka je jakém (myslím, že špatný inkoust s hlavu nic neudělá, spíše to bude rozmazávat, atd..). Dokud se ta páska bude prodávat, tak spíš budu kupovat novou, za tu cenu...
    Baník pyčo!
    25.1.2009 15:21 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Já ředil vyschlou pásku frankovkou :-D. Nevýhoda byla, že po delší době barva zfialověla. Imho se to moc rozmazávat nebude, jenom nesmí být ten inkoust moc tekutej, aby netekl a zase aby hnedka neuschnul.
    25.1.2009 14:06 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Mam Star LC24-200 Colour. Ano, farebna - paska je rozdelena na 4 farby (CMYK). Problem je, ze v Linuxe nefunguje uplne korektne, nepodarilo sa mi rozchodit tlac v plnom rozliseni. Mam k tomu aj manual, kde su vsetky ESC prikazy, ale nechce sa mi s tym babrat.
    25.1.2009 14:52 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Ten pomalý tisk je způsoben tím, že se tiskne v grafice. Kdyby se tisklo v textovém režimu fontem, který má tiskárna nahraný v paměti (a který je optimalizován pro tisk s daleko nižším DPI), bude to jinak odsejpat… Když pak takový výtisk někomu předáte, někdo si bude myslet, že jste spadl z Marsu, jiným se zaleskne slza v oku a začnou nostalgicky vzpomínat na 9jehličkové tiskárny a T602…

    A mimochodem, jehličkové tiskárny tisknou pomocí barvicí pásky, ne inkoustu (jak je jednou zmíněno v příspěvku), česká měna má zkratku „Kč“ a ne „kČ“.
    25.1.2009 15:21 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi

    Je to tak, ale tisknout cat file > /dev/lp0, jestě bych musel přemýšlet nad kódováním (ani nevím jestli to umí latin2, spíše ne) a hlavně to pak někomu dát prostě nejde. Takhle mi to stačí (mít to rychlejší hlavu, bylo by to jiné, hodně zdržuje návrat, atd.., ale co nadělám, dle diskuze existují i rychlejší jehličkovky).

    To samozřejmě vím :-), tu pásku jsem měl i rozdělanou. V diskuzi srovnávám inkoustovku a jehličkovku, upsat jsem se mohl, ale při letmém pročtení jsem to nenašel (jen ve smyslu porovnání s inkoustovkami).

    Baník pyčo!
    25.1.2009 15:26 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Tak objeveno, přemýšlel jsem asi ještě nad těma inkoustovkama. Opraveno.
    Baník pyčo!
    25.1.2009 16:20 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Zalezi od toho, ake fonty ma tlaciaren v ROM a aky je nastaveny. Latin2 by tam mohol byt. A aj keby nebol, tak sa da nahrat do RAM tlaciarne. Prave T602 to tak robila.
    25.1.2009 16:28 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Taky to pak jde přepnout na default v jednom z nastavovacích módů.
    25.1.2009 18:00 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Mimochodem, mám tu Epson LQ-570. Jen nějak netiskne - nejde vůbec zapnout. Neměl někdo stejný problém? Tipuju, že to je něco se zdrojem, ale jestli je to častější závada, tip by se hodil :) Díky
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    25.1.2009 18:24 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Není třeba jen spálená pojistka? Pokud by byl zničený spínaný zdroj (což může být důvod té pojistky), tak by se musely vyměnit a otestovat všechny jeho výkonné prvky. Nejlepší je rozebrat a podívat se vizuálně (nebo i čichově :-D), zda je plošnák začouzený, na polovodičích nejsou prasklinky atd.
    25.1.2009 18:41 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Nojo... Naposledy, co jsem do zdroje lezl jsem si sahnul na ten kondenzator na 230V vetvi. Samozrejme nebyl vybity :D Au. Kdybych alespon vedel, jake napeti z toho ma lezt...
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    25.1.2009 19:08 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    To jde orientačně zjistit z kondenzátorů na výstupu toho spínaného zdroje, bude tam určitá procentní rezerva... BTW Pokud na výstupu není napětí a na síťových filtračních kondenzátorech jo, tak bude nejspíš problém ve spínacím prvku (výkonovej MOSFET nebo i bipolár).
    25.1.2009 19:18 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Taky jsem si říkal. Ale ani na napájecím pinu řídícího švábu (TL494CN) není napětí. Takže teď hledám, jak se to vlastně napájí :D Jen doufám, že neskončím u kreslení schématu...
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    25.1.2009 19:47 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Schéma je na www.eserviceinfo.com ;-).
    25.1.2009 21:36 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Tak buď jsem slepej nebo tam je jen servisní manuál :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    25.1.2009 21:54 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Schéma může být i servisním manuálu :-). Já ve vyhledávání našel tuším tři a dvě z nich jsem si stáhnul a letmo prolétl. Jsou tam části se schématy a hlavně ty hodnoty napětí. Zdroj je v tomto: Epson LQ-570 LQ-1070 Service Manual A.pdf na stránce 119.
    25.1.2009 22:13 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    ahaaa... ja jsem slepej :) Diky moc
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    26.1.2009 15:03 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    No... Kdyz si odmyslim, ze to schema je nejak blbe prekresleny... zda se mi to nebo je to fakt zdroj zalozenej na regulaci zeme?
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    26.1.2009 15:39 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Jo není to zrovna příkladný scan. Ale ten spínací prvek je zapojený docela standardně. Spínací prvek Q1 (ten symbol tam je blbě nascanován imho by měl mít nezkratovaný source a drain). Na source je tuším země a mezi drainem a + je primár vf trafa. Samozřejmě jsou okolo různé ochrany.
    25.1.2009 18:40 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jehličkovka - tisk i v krizi
    Ja jsem pouzival epson lq100 esc/p2. Nebyla to spatna tiskarna, ale dneska jehlicka? To uz je trochu moc ;-) Ale proti gustu...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.