Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.
Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.
Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.
Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.
David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …
Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.
Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.
V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.
Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.
Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.
Abychom neztráceli čas hromadnými přesuny na oběd, tak je letos v programu pouze obědová pauza od 12:30 - 13:00 ale u registrace bude možnost objednání pizzy.
Trochu problém je, že do předu nevíme kolik lidí bude mít zájem a ty pizzerky, se na to potřebujou trošku připravit. Takže zřejmě budeme muset využít služeb několika a množství rozložit.
Nemáte někdo tip na dobrou pizzerku?
Díky za tipy.
Pizzeria U Jana byla jediná, kde jsme nemuseli den dopředu nic nahlašovat. Jednak jsme vůbec netušili kolik lidí přijde a také jsme nevěděli kolik lidí si pizzu objedná. V několika pizzerkách nám řekli, že by museli dřív do práce (začínají až odpoledne) a taky by nebyli schopni vyrobit větší množství pizz za 2,5 hodiny. Původně jsme to chtěli rozložit do více podniků, ale U Jana nechtěli žádné podmínky a bez problémů to stihli. Mě osobně se pizza zdála trochu suchá. Zkoušel jsem tu z pizzerie U Soudu a zdála se mi mnohem lepší.
Tiskni Sdílej: