abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední dnes 17:35
    Rozcestník

    Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek

    16.12.2020 22:24 | Přečteno: 1635× | O všem možném | poslední úprava: 16.12.2020 22:22

    První zkušební zápisek. Jsem tak přemýšlel, co sem dát, jen tak na zkoušku si vyzkoušet vkládání blogu, ale aby to zas nebyl úplně nesmysl o ničem. Padl mi do oka článek, který by vás možná mohl zajímat.

    Experiment v české firmě: Zrušili šéfy a výkon vyskočil o 400 procent

    Majitel brněnské technologické firmy Y Soft Václav Muchna má vysoký cíl: chce zopakovat fascinující příběh antivirového Avastu. Tedy vybudovat v Česku od nuly firmu, která se ve svém oboru stane světovou jedničkou. V určité fázi budování oddělení Y Soft zjistil, že k růstu produktivity nestačí personálně posilovat. „Najednou jsme zjistili, že když přibíráme další a další lidi, produktivita klesá. Hrozně dlouho jsme si s tím neuměli poradit,“ líčí Muchna počátky svého nápadu.

    Donutit neplavce plavat

    „Když lidem seberete šéfy, začnou sami dělat rozhodnutí, která do té doby dělat vlastně nechtějí,“ tvrdí Muchna.

    V řadě týmů, jichž má dnes R&D oddělení Y Softu celkem 13, vyrostli neformální lídři – lidé bez pravomocí, zato s přirozenou autoritou. Jinde se vůdčí role i schopnosti rozdělily na víc hlav. „Co mne ale nejvíc překvapilo,“ říká Muchna, „byla míra rychlosti růstu nových talentů. To, jak rychle najednou lidé, do kterých bych to v životě neřekl, dokázali vystoupit a převzít na sebe odpovědnost.“

    Experiment v Y Softu má za sebou něco přes půl roku, takže na hodnocení dlouhodobého přínosu pro firmu je zatím brzy. Muchna ale nepochybuje o tom, že šlo o správný krok. A tvrdí, že zkušenost je přenositelná i do jiných oborů, mimo komunitu introvertních „ajťáků“.

    „Existují příklady firem, kde bezmanažerský přístup aplikují, viděl jsem příklad z energetiky, viděl jsem příklad z bílého zboží. Jde to, ale myslím, že to bude těžké. Abychom prokázali, že to funguje, bude naším dalším krokem začít toto aplikovat i jinde než v R&D. Je to ale dlouhodobý plán,“ říká Muchna. I personální revoluci u svých vývojářů prý připravoval metodou „pokus-omyl“ skoro čtyři roky.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/experiment-v-ceske-firme-zrusili-sefy-a-vykon-vyskocil-o-400-130991        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Agent avatar 16.12.2020 22:54 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    BTW jak se vkládá obrázek? Mi to při vložení a načtení rozsypalo text
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Jendа avatar 17.12.2020 15:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Gréta avatar 17.12.2020 17:46 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek

    vlevo nahoře nad tim vokýnkem kam pišeš/vkládáš text je mačkátko s nápisem 'editor' noa tim to jako mužeš přepínat mezi normánlím editorem a html editorem a pak to mužeš editovat jakoby to jako bylo vobyč html :D ;D

    joa pozor někdy to dělá žeto samo přepiše <break> na <!--break--> nebo něco takovýho :O ;D

    16.12.2020 23:23 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Nějak podobně to dělal Vanhara. Zaměstnával skladníky a nechával je vyrůst do manažerských pozic, nenabíral cíleně přímo manažery.
    17.12.2020 01:49 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    má vysoký cíl: chce zopakovat fascinující příběh antivirového Avastu. Tedy vybudovat v Česku od nuly firmu, která se ve svém oboru stane světovou jedničkou.

    V tom případě na to jde ale zcela špatně, protože světovou jedničkou se Avast stal až po té, co se tam "k moci" dostali všehoschopní manažeři. Dokud to stálo na schopných nadšencích s přirozenou autoritou, firma sice rostla a atmosféra byla vynikající, ale na to, udělat z toho pohádkovej zlatej důl to ještě nestačilo...

    Každý má právo na můj názor!
    17.12.2020 09:10 abc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Uz jsem podobny "samoorganizacni" pristup ve dvou ruznych firmach zazil a dobre dojmy z toho nemam.

    Vede k ruznym negativnim projevum - napr. teamy spolu prestanou komunikovat dulezite rozhodnuti (komunikace sama o sobe moc nefunguje a casto musi byt napushovana), coz vede napr. k tomu, ze delaji stejnou vec navicekrat.

    To muze vest kratkodobe ke zvysene produktivite (vsechna ta koordinace a centralizace je draha), ale v dlouhodobem horizontu to vytvari spoustu technickeho dluhu.

    Dalsi veci je ten tymovy duch a sdilena zodpovednost. Pokud ma clovek super namotivovany team, tak to muze fungovat, ale realita je spis takova ze vetsina zamestnancu jedou primarne na sebe a uspech projektu nebo teamu je vedlejsi. Ve vysledku se nikdo neciti za uspech osobne zodpovedny a jde to do kytek.

    Souvisi to taky s reward systemem. Pokud budu fakt initiciativni, budu drit jak mezek, tahnout a managovat projekt, tak muzu po uspesnem projektu pocitat tak s poplacanim po ramenou a do CV si napsat ze jsem byl "team member v uspesnem projektu".
    Heron avatar 17.12.2020 10:29 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Na ten text by se dalo napsat jediné: "vidíte, už si toho všiml".
    rozhodnutí, která do té doby dělat vlastně nechtějí
    Nechtějí nebo nemohli? Nebo si myslí, že nemohli? Nebo raději nechtějí? Negativní vliv šéfů je právě v blokaci dobrých nápadů a šikovných lidí.
    „Co mne ale nejvíc překvapilo,“ říká Muchna, „byla míra rychlosti růstu nových talentů. To, jak rychle najednou lidé, do kterých bych to v životě neřekl, dokázali vystoupit a převzít na sebe odpovědnost.“

    Na tom není nic překvapujícího, tohle vznikne v každé skupině lidí s dostatečnou volností. Vždy tam vznikne nějaká hierarchie a někdo, kdo to celé táhne. Pokud je někdo slepý, tak se mu může zdát, že se ostatní jen vezou, ale stačí, pokud ten "šéf" zmizí a velice rychle jeho roli přirozeně převezme někdo jinej (kterej tam ale celou dobu je, proto to není nic překvapivého). Je špatné, pokud je na smetišti více kohoutů, kteří se rvou o jednu pozici. Mnohem lepší je vznik přirozené hierarchie, kde je každé místo důležité a žádné není podřadné nebo zbytečné.
    17.12.2020 11:08 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Managorskej system fungovat nemuze nikdy, protoze typickej pristup k nemu je ten, ze managor prece nemusi rozumet tomu, co jeho lidi delaj, a presne podle toho to vypada.

    Zatimco v tomhle typicky ten (ne)sef sam tu praci dela, takze zatracene dobre vi, co jak dlouho trva, co se da udelat a co ne. A pochopitelne tohle nemuze vyhovovat tem, ktery schovaj svoji neschopnost prave za neschopnost toho managora, kdezto tady ji stavi naodiv vsem.

    Jinak ta hierarchie se typicky v prubehu casu meni, dost casto treba zakazku od zakazky = kazdou si veme za "svou" nekdo jinej, a ostatni mu na ni delaj pridavace. Znam par takovych firem, a funguje to naprosto vpohode ku spokojenosti vsech.

    Ve skutecnosti jedinej problem nastava v okamziku, kdy dorazi byrokrat, a pta se, kdo je sef ;D.

    BTW: Souvisi s tim jeste jedna vec. Proc bych mel tomu managorovi radit, ze dela neco spatne, nebo dokonce nedej buh potichu jeho pruser zehlit, kdyz ho v tom muzu nechat pekne vykoupat, a ve skutecnosti jeste s potesenim prilozit sve polinko. A presne takhle funguje libovolnej korporat.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Heron avatar 17.12.2020 11:58 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Managorskej system fungovat nemuze nikdy, protoze typickej pristup k nemu je ten, ze managor prece nemusi rozumet tomu, co jeho lidi delaj, a presne podle toho to vypada.

    Ano. Jinak existuje systém, který fungovat může a přisuzuje se Baťovi a spočívá v tom, že na vedoucí nebo řídící pozici se dostane ten nejšikovnější dělník (když to řekneme takhle). Takže člověk, který si odspodu prošel v podstatě celou fabrikou. V podstatě jen záleží na tom, jak dobře si tohle majitel ohlídá a tuto pravomoc nikdy nepustí z ruky do "středního managementu" (to je vůbec oddělení pro debily).
    Zatimco v tomhle typicky ten (ne)sef sam tu praci dela, takze zatracene dobre vi, co jak dlouho trva, co se da udelat a co ne.
    +1
    A pochopitelne tohle nemuze vyhovovat tem, ktery schovaj svoji neschopnost prave za neschopnost toho managora, kdezto tady ji stavi naodiv vsem.

    S tím jsem se moc nesetkával. Většinou se naráželo na neschopného managera, ale nikdo (pod ním) se za něj neschovával.
    Jinak ta hierarchie se typicky v prubehu casu meni, dost casto treba zakazku od zakazky = kazdou si veme za "svou" nekdo jinej, a ostatni mu na ni delaj pridavace. Znam par takovych firem, a funguje to naprosto vpohode ku spokojenosti vsech.

    Přesně tak, velmi pěkně napsáno. Naposledy letos v létě jsem jednomu mladému ambicioznímu managerovi zkoušel vysvětlovat, že tým postavený z dobrých lidí není potřeba nijak řídit, že ti lidi vědí sami co mají dělat. Ne, tohle prostě nevysvětlíš, on neustále argumentoval různými řídícími procesy a nějak zapomněl na ty lidi. O tři měsíce později si stěžoval, že se projekt stále nikam nepohnul a že ani motivace nefungujou. Tak jsem mu jen zopakoval, ať je nechá dělat jejich práci, dokud je tam ještě má.
    Proc bych mel tomu managorovi radit, ze dela neco spatne, nebo dokonce nedej buh potichu jeho pruser zehlit, kdyz ho v tom muzu nechat pekne vykoupat, a ve skutecnosti jeste s potesenim prilozit sve polinko.
    :-D Přesně tak. Když nepřítel dělá chyby, není potřeba jej u toho vyrušovat.
    17.12.2020 14:21 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    "S tím jsem se moc nesetkával. "

    To je indikace pokrocilyho stadia zazmrdovani firmy. Vypada to tak, ze prijde managor, a jeho podrizeny ho typicky vicemene ignorujou, a delaji si svoji praci. On zacne poradat vsemozny meetingy a rizeni procesu (doted se to delalo vsechno spatne a on to vsechno hodla zmenit), coz je pro ne jen ztrata casu, takze zacnou aktivne vymejslet vsemozny duvody, proc se toho nemuzou ucastnit. Pak si managor prijme novyho cloveka, kterej ovsem odpovida jeho predstave = takovej klasicky receno prdelolezec. Ten se nadsene ucastni vsech tehle schuzi, vymejsleni grafu, stanovovani cilu ... ale realne neodvadi naprosto zadnou praci. Ma ovsem opet typicky nejvetsi premie.

    Hodne casto se s necim takovym setkas v korporatech, protoze velka firma proste uzivi hromadu darmozroutu. Videl sem neco takovyho v rekneme stredni firme a ve finale to vypadalo tak, ze jeden pracujici zivil 5 darmozroutu. To byla terminalni faze, pak se firma slozila jak domecek z karet.

    Rek bych, ze neco takovyho uz peknych par let probiha v chrozille.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    18.12.2020 23:31 jojo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Mozilla je postavená na tom, že he homosexuálově příkladná a homosexuálům vstřícná. Nic jiného tam už moc nehraje roli. Po výměně vedení podle přání homosexualistické lobby spěje celá do háje.
    17.12.2020 23:04 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    ... vedoucí nebo řídící pozici se dostane ten nejšikovnější dělník (když to řekneme takhle...

    Že je někdo šikovný dělník, rozhodně nemusí znamenat že bude i dobrý vedoucí. Ono řešit technické problémy a řídit lidi jsou úplně jiné schopnosti. A ještě to předpokládá, že každý dělník chce být vedoucí. Jeden z parkinsonových zákonů říká, že každý postupuje v hiearchii tak dlouho až se dostane na pozici na kterou nestačí.

    Rozumná firma tak nabídne i druhou možnou lini růstu na většího odborníka/specialistu.
    18.12.2020 13:45 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Tys to ale zjevne nepochopil. Podstatou sdeleni bylo, ze pokud ma byt nekdo pouzitelny sef, tak nejdriv musi ukazat, ze je pouzitelnym delnikem. To jeste samo o sobe pochopitelne neznamena, ze muze nekomu sefovat, ale je to podminka k tomu aby vubec mohl.

    Jinak v drtivy vetsine pripadu je to presne opacne, cim vejs v ty hiearchii stojis, tim min schopnosti potrebujes, a naprosto klasicky je nejvyssi naprosto neschopnej vykonavat zcela libovolnou praci. Cemuz ostatne presne odpovida bezna praktika, ze pokud managor vyrobi pruser, je povysen*.

    Mimochodem, videl si nekdy nejakyho pouzitelnyho (nejen) ITka, kterej by sel dobrovolne delat managora? Osobne znam chlapka kterej ma firmu, a jestli neco nenavidi, tak prave hrani si na sefa. Ze vseho nejradsi na sebe hodi monterky a jde delat se svejma lidma. Jako bonus se mu taky nemuze stat (viz uchylny cesky podani "utajeny sef") ze by nevedel, co jeho lidi delaj, a co jim chybi.

    *Celkem by me zajimalo, jestli tu nekdo vi o nejakym pripadu nejakyho korporatu, kterej by managora vykop. A tim myslim vazne vykop, zadnej zlatej padacek, ale proste vypoved.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    17.12.2020 14:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Managorskej system fungovat nemuze nikdy, protoze typickej pristup k nemu je ten, ze managor prece nemusi rozumet tomu, co jeho lidi delaj, a presne podle toho to vypada.
    No, to je jeden extrém. Druhej extrém je, že tomu šéf potřebuje rozumět všemu a má nutkání do všeho vrtat, takže pak lidi nenechá pracovat a šťourá do každýho sebemenšího technickýho rozhodnutí.
    17.12.2020 13:40 zabijak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Dalsi levicova zalezitost :-D Jiste to muze fungovat, pokud je ve firme radove jednotky zamestnancu, maji osobni vazby a jedna se o mlade nadsence. Pokud to vsak s podnikanim myslite vazne, takoveto levicove experimenty vas ani nenapadnou. Hieararchie je nasemu druhu vlastni, je prirozena a prospesna. Ale jako tema vzrusenych debat anarchistickych krouzku je to jiste dobre. Misti che guevara vam to jiste pochvali. :-P
    17.12.2020 13:53 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Ono v malej (ale naozaj malej) firme to nemusí byť až takým "ľavicovým experimentom", ale vyžaduje to určitú skladbu zamestnancov a predovšetkým to (ako aj píšeš) vôbec neškáluje.

    Další problém, ktorý vidím, je, ako sa budú v takom "bezšéfovom" tíme rozdeľovať odmeny - keď si to ten "neformálny vodca" odmaká oveľa viac ako ostatní, mal by za to byť aj primerane ohodnotený (dobrý pocit je dobrá motivácia, ale rodinu neuživí). Ale keď nemajú šéfa, kto a podľa čoho o tom rozhodne tak, aby niekto nemal pocit krivdy?
    17.12.2020 14:50 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    To se chlapce velmi pletes.

    Takova typicky striktne hiearchicka struktura je armada ze? Velitel veli a muzstvo posloucha. A vidis, prave tohle je davno prezitej koncept = vi se, ze mnohem lip fungujou jednotky, kde neni striktne stanoveno kdo veli, a veli ten, kdo na to za dany situace ma. Takze muze klidne vojin rozkazovat generalovi.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    17.12.2020 15:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Hieararchie je nasemu druhu vlastni, je prirozena a prospesna
    Achjo, zas tenhle donekonečna opakovaný blud.

    Hierarchie určitě člověku vlastní do nějaký míry je, ale rozhodně to není nějaký přirozený default, jiné možnosti nejsou o nic méně přirozené nebo i více. Řídí se to spíš okolnostmi a způsobem práce. Člověk není opice, humr ani jiné zvíře, je mnohem flexibilnější (což je naše evoluční výhoda).

    Další věc je, že otázka co je/není přirozené, je zjevně úplně irelevantní. V kostce: Pokud se pohoršuješ nad "nepřirozenými" "levicovými" uspořádáními, tak bys měl předstat jezdit dopravními prostředky, protože pro člověka je naprosto nepřirozené pohybovat se rychlostí třeba 100 km/h.

    No a jestli je prospěšná, to je taky dost sporné. Opět záleží na okolnostech. Co se týče firem, tak bych to viděl asi tak, že anarchie může být lepší než špatná hierarchie, nicméně dobře navržená hierarchie může být ještě lepší.
    Darth Phantom avatar 17.12.2020 15:35 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    že anarchie může být lepší než špatná hierarchie
    Věřím tomu, že pohledem zkušeného trockisty to tak být může. Podíváme-li se do přírody, nikde na žádnou anarchii nenarazíme, soudruhu. Všude vidíme nějaké formy hierarchie, příroda nezná nehierarchické uspořádání. Maník to popsal vcelku dobře, s tím se shoduji. Ano, je to fantazírování "nové" levice o novém spravedlivém světě. Ty konce pokusů o beztřídní společnost již ale známe, soustruhu.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    17.12.2020 17:11 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Podíváme-li se do přírody, nikde na žádnou anarchii nenarazíme
    Tak to ses asi podíval špatně, případně jste asi s kolegy na IVK kromě klausistické klimatologie rozjeli i klausistickou biologii.

    Ale dobře, vezmu tě za slovo, dejme tomu, že v přírodě jsou jen hierarchie - znamená to teda, že přestaneš jezdit autem/autobusem/vlakem/atd., protože pro člověka je nepřirozené takovou rychlostí cestovat? Možná by ses měl dát dohromady s Grétou a společně byste mohli prostestovat proti lítání letadlem, to je přece nepřirozený jak blázen! (Jak můžou konzervativci vystát tak nepřirozenou věc?)

    ... Nó, anebo to s tou přirozeností jsou možná spíš jen takový kecy pro prosazení vlastního názoru, to asi tak spíš bude, nemyslíš? :-D
    17.12.2020 17:55 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Typickou prirodni hiearchhickou struktoru jsou trebas dva gepardi lovici spolecne, to nevis? ;D Nebo trebas takovy mraveniste, tam tomu taky kazdej desatej mravenec sefuje. Pripadne vcelstvo, tam prece matka vcela kazdy jedny setre rika, co kdy kde ma delat(a vcelky si ji za odmenu tak +- po roce daji k snidani).

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    17.12.2020 18:18 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Typickou prirodni hiearchhickou struktoru jsou trebas dva gepardi lovici spolecne, to nevis?
    No, představuju si to tak, že skupina gepardů má na vršku hlavního CEO geparda, který vše řídí. Ten má pod sebou tak 3~6 gepard Vice Presidentů, podle velikosti firmy-é-smečky. Každý z nich má pak po sebou několik Team Leaderů, z nichž každý šéfuje agilnímu týmu Junior Hunterů, Hunterů a Senior Hunterů.

    Přesně jak to matka příroda zamýšlela.
    17.12.2020 17:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Jo a taky bys měl možná přestat psát komentáře na internet. Podíváme-li se do přírody, nikde žádný druhy, co by psaly komentáře na net taky nenacházíme :-D To bude ideální...
    Jendа avatar 17.12.2020 21:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    20.12.2020 15:00 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Ale jistěže to je přirozený default. Jakmile máš skupinu dvou a více lidí, okamžitě tam přirozeně vznikne hierarchie. Anarchie je označení stavu ve kterém se jednotlivý jedinci či skupiny přetahují o tu pozici nahoře přičemž to přetahování je obvykle velice krvavé.
    20.12.2020 20:41 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Tak to se asi stýkáš pouze s velmi kompetitivními, nevyrovnánými lidmi, kteří nesnesou spolupráci se sobě rovným...
    20.12.2020 20:42 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    ...a jestli je to navíc krvavé, tak to asi budou nějaké psychopatické typy...
    20.12.2020 14:53 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Mizernej trolling. Post není proti hierarchiím ale proti šéfům kteří nevědí čemu šéfují.
    JiK avatar 17.12.2020 15:34 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    rekl bych ze to souvisi ze skupinovou dynamikou a muze to fungovat pro oddeleni (ktera jsou hodnocena samostatne) nebo firmy, tak do velikosti tlupy pracloveku. Takze tak do 50-70 lidi. Jsou si jeden druhemu zavazni, znaji se osobne, kolega, kteremu neco slibi nebo pomuzou neni jen nejaky prudic z kvality nebo blba krava z HR, ale realny kolega, ktereho znaji osobne...

    Jinak co se tyce toho "prirozeneho" rustu vedoucich, vzpomel jsem si na nejakou knizku o sovetskych Spetsnaz, meli velmi tvrdy vyber pred celym zacatkem prijmace, ale zadne hodnosti a zasluhy, a jedno z prvnich akci, co novacci delali po nafasovani materialu bylo, ze je jako nezorganizovany hloucek brancu vyvezli nejam do prdele, do ciziho, stresoveho prostredi, a dali jim ukol, ktery se nedal zvladnout...Treba ve snehove vanici nekde v poli za kasarnama dostali za ukol postavit stany v limitu do 60 minut. Nikdo jim nerikal, ze se to neda stihnout pod 2 hodiny, a co, jak, kde. Nikdo nic nevysvetloval a neradil. Nechali je v tom placat, a vyssi dustojnici jen prochazeli kolem, mlceli a divali se, kdo zacne komandovat sve spolubrance, a jestli ho tito budou brat za prirozenou autoritu, a jestli mu to funguje, jestli ty velke vojenske stany vicemene stoji nebo jak moc dobre jim to jde...

    Kdyz z toho zasnezeneho pole odjizdeli, meli vybrane starsiny a velitele druzstev a cety...takove, ktere ostatni respektuji a zaroven maj vysledky.

    17.12.2020 17:45 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    No vidis, a to je presne to, co prave nefunguje. Viz vejs.

    Jde totiz o to, ze kdybys jim misto stanu nechal stavet iglu, tak se toho vedeni ujme nekdo jinej. Treba proto, ze uz to nekdy delal zatimco stan vzivote nevidel.

    Vubec princip nadrizeny vs podrizeny je naopak v mnoha situacich zcela nezadouci, a dokonce jde doslova o zivot. Kuprikladu v letectvi a vztah kapitan vs prvni dustojnik.

    V obou pripadech je pak problem stejny. Ten "velici" prvek, kterej nezvladne psychicky situaci, kdy ma byt nahrazen, a misto aby ustoupil, tak o svoji pozici zacne bojovat, potazmo ten "podrizeny", ktery prozmenu radsi neudela nic(a letadlo spadne), aby pripadne nasledne nebyl kamenovan. Ve firemnim prostredi to pak vypada tak, ze se managor snazi mstit tomu, kdo ukazal ze vi lip nez on, jak se ma neco udelat.

    BTW: Pokud si to jeste pamatuju, tak na opusteni T-72 ma posadka 8s. Za tu dobu se nedaji otevrit ani priklopy. Prozmenu Sacko se za tu +- minutu (presne uz si nepamatuju) rozlozit a slozit da uplne vpohode.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice
    18.12.2020 05:56 Q
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Tak nevim - u T 55 bylo 8s na nasednuti - vcetne zavreni poklopu, a stihalo se to. Muselo. Lezls nekdy na tank?
    Člověk z Horní Dolní avatar 19.12.2020 21:10 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Pry neco podobneho delali v izraelske armade. Dali jim podobny ukol a snazili se odhadnout, kdo z nich bude dobry dustojnik. Kdyz se pak ale podivali na vysledky po par letech tak zjistili, ze ten puvodni odhad mel v podstate stejnou uspesnost jako nahodny tip.

    (Zdroj: kniha Thinking, Fast and Slow, nebo konkretne to o cem mluvim je shrnuto tady: https://www.businessinsider.com/israeli-army-inspired-illusion-of-validity-2012-12)
    23.12.2020 20:34 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zrušte šéfy! - Zkušební zápisek
    Odkazovany clanek je uplne obycjne PR/HR marketing.

    Y Softu jsem pred nejakou dobou par let pracoval. R&D (vyvojari) tou dobou melo velke problemy se zbavit prehistoricke codebase, zavest pricetnou architekturu a dlouhodobe nemelo funkcni vedeni. Spousta vyvojaru tam byla uz prilis dlouho a davno se prestala rozvijet, takze kvalita kodu i produktivita nebyla nic moc. Zvednout tohle o stovky procent podle me nedalo az tak moc praci. ;-)

    Snad se od te doby zbavili toho toxickeho odmenovani pomoci stack rankingu - ale macho kultury, zasluh za haseni pozaru a inner circle kolem zakladatelu asi tezko. Obchodne jsou uspesni a chapu proc - ale delat k nim SW bych nesel.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.