abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Kupovat BTC než jej skoupí korporace a banky?

    19.2.2021 00:00 | Přečteno: 2290× | O všem možném | poslední úprava: 18.2.2021 22:07

    Pár faktů na začátek:

    - Tesla koupila BTC za 1,5 mld. dolarů.

    - Miami akceptuje BTC Will Miami Become America’s First Bitcoin City?

    - Írán (patrně kvůli sankcím) akceptuje BTC. Těžaři jsou povinni prodávat část vytěžených BTC Íránu, resp. Íránské bance. Neposlušnost se trestá, konfiskují se ASICy (mineři údajně nelegálně využívali dotovanou elektřinu, může být jen zástěrka, stát si teď může těžit sám na skonfiskovaných zařízeních).

    Výše zmíněné události mají své pozitivní i negativní stránky. Pozitivem je, že BTC a potažmo krypto obecně už není pouze záležitostí podivínů, nadšenců, hackerů, matematiků, milovníků svobody, spekulantů a různých dalších (někdy už na pohled) podivných individuí. Zdá se, že se dosáhlo asi nějakého bodu zlomu, kdy různé instituce, firmy a dost možná i banky jsou ochotny adoptovat krypto, což může dosti napomoci jeho dalšímu masovějšímu rozšíření a snad i vylepšení a zdokonalení.

    Negativem je, že reálně hrozí, že značná část Bitcoinů bude skoupena různými institucemi, korporacemi, bohatými podnikateli, kteří mají logicky více prostředků než jednotlivci.

    V této souvislosti mě zaujal i pobavil jistý komentář z FB:

    Takže chcete nechat, aby ho skupovaly firmy? A pak řeknete, že 90% vlastní velké firmy a boháči. Ted konečně mohou firmy jako celek po 11 letech kupovat Bitcoin. Vy jste mohli před nimi a stále můžete i s nimi. Každý může, protože každý má měsíčně o 7,5% průměrně vyšší mzdu kvůli tomu, že stát vám teď krade méně. Bitcoinová kapitalizace je jen 8,20% velikosti kapitalizace zlata. Zlata, které je v několika ohledech horší jako měnový systém a uchovatel hodnoty. A firmy vlastní už přes 6% Bitcoinu. Jedna se kvůli nákupu i zadlužuje. Vy si na to neuděláte čas? Každý si aspoň trochu zjistí co jí a pije protože to potřebuje každý den. Peníze chodíte vydělávat každý den a zajímáte se o ně stejně jako o jídlo, vodu? "Nedostáváte místo peněž, ečkovou náhražku? Jste to, co dostáváte."

    Osobně mě baví představa všech těch zakomplexovaných státistů, socialistů a podobné verbeže jak křičí: To není fér, 10% bohatých vlastní 90% BTC! Zdaňte je! Zregulujte je! Zregulujte BTC! Jak mi k tomu přijdem! Za to může kapitalismus!

    Samozřejmě stále je tu možnost, že to jednou celé splaskne, třeba proto, že některé státy a vlády se nebudou chtít jen tak vzdát kontroly nad prostředky svých oveček a zároveň i možnosti nafukovat inflační bubliny a látat jimi díry v rozpočtech. Takže kupovat, či nekupovat? Já osobně jsem mírný optimista. Určitě se některé státy budou tomu bránit a házet klacky pod nohy pomocí dementních regulací, ale myslím si, že decentralizované řešení lze jen těžko vyřadit. Přinejhorším se vytvoří separátní kryptoekonomika, která si bude žít vlastním životem.

    Co mě osobně se týče, tak já začal nakupovat po malých částkách cca 2-3 tis. Kč měsíčně těsně za vrcholem minulé bubliny. Bylo mi jasné, že to klesne asi dost výrazně dolů, ale doufal jsem, že to z dlouhodobého hlediska bude pomalu růst. Takže pravidelné měsíční drobné nákupy bez ohledu na kurz. Tuto strategii jsem si velmi oblíbil (ono to má i nějaký odborný název, ale teď si ho nevybavím). Nejvyšší kurz, za který jsem nakupoval, byl cca 250 tis. Kč, nejnižší okolo 90. V průměru to vychází asi tak za 130 tis. Kč.

    Když to pak začalo lézt zas výrazně nahoru, nákupy jsem prozatím zastavil. Nedávno jsem zlomek BTC prodal, aby se mi vrátila většina investice. Zatím sleduji co bude dál. Doufám, že to zas poklesne a budu zas přikupovat, ale zatím to moc na pokles nevypadá (Díky Musku :-D ).

    Ale byla by asi chyba používat BTC jen pro spekulace. BTC a krypto obecně má své výhody. Vaše peníze jsou skutečně vaše, takže při určité opatrnosti vám je jen tak někdo nevyfoukne. Dobrá ochrana např. před exekutory*. Někteří dlužníci už na to začínají přicházet. Rodí se služby, pomocí kterých je možné platit Bitcoinem i takové věci jako faktury, složenky. Problém trochu je, že tyto služby mají často jepičí život. Nevím přesně proč. Možná je tam regulatorní problém. Co jsem slyšel, funguje to tak, že vy naskenuejte fakturu, pošlete BTC, samozřejmě s přirážkou a na druhé straně je ověřená osoba, která to zaplatí. V tom asi bude háček. Mít k dispozici dostatek ověřených osob. Zřejmě by to chtělo, aby se toho chytla nějaká větší firma s dostatečným zázemím, která si s tím poradí.

    Uvidíme. Každopádně nás čeká zajímavá budoucnost.

    *K těm exekucím, já nechci nějak příliš hájit dlužníky, ale všichni víme, že exekuce nejsou u nás zrovna optimálně nastaveny. K exekuci může přijít každý doslova jako slepý k houslím. Druhá věc je, že nikdo nenutí někomu něco pujčovat. Každý kdo pujčuje, pujčuje dobrovolně s vědomím rizika, že se mu nemusí peníze vrátit. Pujčka je něco jako investice. Když investuju špatně, prodělám. Můj problém. Nechcete-li nést riziko, nepujčujte/neinvestujte.

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Blaazen avatar 19.2.2021 01:17 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Finanční gramotnost
    Super nápad! Půjčit si prachy, ulejt je do bitcoinu a vyhlásit osobní bankrot. A ten, kdo o ty prachy přijde si za to může sám. Neměl mi je půjčovat.
    JiK avatar 19.2.2021 02:38 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Finanční gramotnost
    to nahodou neni vubec spatna idea. Kdyz nic jineho, nemoznost z nekoho vyrazit BTC pokud je sam nechce dat by vratila potencialnim veritelum nezbytnou miru ostrazitosti, opatrnosti a zdraveho rozumu, ktery jim statem nastavena pravidla, fiat penize a vseobecna debilizace sebraly...
    Jendа avatar 19.2.2021 02:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Finanční gramotnost
    Někomu půjčíš a nevrátí ti to: tvoje chyba, nebyl jsi ostražitý.

    Zkontroluješ si někoho a nepůjčíš mu: Diskriminacéé! Určitě jsi mu nepůjčil kvůli jeho barvě kůže/...!
    19.2.2021 09:08 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Finanční gramotnost
    A na čem si myslíš že je založená klausonomika?

    Jeden příklad z milionů: IPB
    19.2.2021 07:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kupovat BTC než jej skoupí korporace a banky?
    Elektronické měny jsou pro velké nadnárodní firmy požehnání, protože jim dovolí rychle a bez dalších nákladů přelití velkého množství peněz. Pro "drobné" střadatele je to cesta do pekel. Vysoký náklad na koupi BTC a nulová záruka že ho pak od něj v budoucnu zase někdo koupí.

    Na rozdíl od kryptoměn mají klasické cenné kovy i své průmyslové využití, takže o jejich koupi bude zájem vždy.
    19.2.2021 08:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kupovat BTC než jej skoupí korporace a banky?
    Jinými slovy. Hlupáci jim na své náklady napočítali dost bitcoinů na to aby je mohli využívat pro velké transakce. Boom skončil.
    19.2.2021 09:19 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kupovat BTC než jej skoupí korporace a banky?
    Je to vcelku easy, pokud mas par (desitek) mega dolaru, tak se koupit BTC (nebo neco jinyho) urcite vyplati, protoze uz tim samotnym nakupem vyzenes cenu vzhuru. Pak staci par tydnu pockat, protoze obratem pribehnou ovecky, ktere zacnou nakupovat taky. A pak ty svoje btc prodas. Klidne takhle behem jednotek mesicu zdvonasobis svoji investici. Ale ovecky o svy prachy prijdou, to da taky rozum, protoze ty prachy cos vydelal nikde z vakua neprikvacej.

    Tenhle cyklus muzes libovolne opakovat.

    Pokud hodlas btc kupovat za tisicovky (nebo i jednotky M Kc) tak ses v roli ty ovce, ktera o ty prachy prijde.

    Platit se tim neda, a nikdy nebude, prave proto, ze zasadnim predpokladem pouzitelneho platitla je +-stabilni hodnota. Proto staty udrzujou inflaci, aby jednak svy ovcany okradly, a druhak aby je nutily k utraceni penez (rikal tu nekdo neco o usporach na duchod? lol). Pokud by statni mena byla podobne deflacni, jako je aktualne coin, tak by nikdo nic nekupoval, protoze by vsichni cekali az budou mit jejich coiny vyssi cenu.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    19.2.2021 10:34 Baron
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kupovat BTC než jej skoupí korporace a banky?
    Kecy, kecy. Platit se s BTC normálně dá, třeba v Alze. Za minulýho boomu jsem si tak vybavil barák a koupil teslu. Jó kdybych počkal do teď tak mám o pár mega víc. Ale to mě netrápí, je to o mindsetu a BTC jsem nekoupil, ale vytěžil když to šlo i na CPU.
    19.2.2021 16:35 Meh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kupovat BTC než jej skoupí korporace a banky?
    Ja si koupil dve lopaty a pytle na mrtvoly. Pro jistotu i akcie krematoria. Az cena vzroste, jednu lopatu a pul akcii prodam a z vynosu si koupim kolecko.
    otasomil avatar 19.2.2021 22:27 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kupovat BTC než jej skoupí korporace a banky?
    Je to vcelku easy, pokud mas par (desitek) mega dolaru
    
    No v tejto situaci je lepsi se na vsecno vy***t a jit treba na ryby, valet se s k*****a a proste nic neresit. Koupit je mozna snadny ale pak prodat je uz mnohem horsi a sehnat nekoho s milionama dolaru je jiste nesrovnatelne obtiznejsi pokud si teda nehodlate zivot komplikovat rozjezem vlastni burzy ukrajovanim kolace z trhu apod.
    No ale na hrani radove se ziskem deset dvacet tisic je to v poho a OK. Jo i ovce dokaze za 10 koupit a za 20 prodat, jen je treba byt racionalni a nepridavat k tomu ty spousty nul.
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    19.2.2021 18:42 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kupovat BTC než jej skoupí korporace a banky?
    Kupovat BTC než jej skoupí korporace a banky?

    ... nebo proto, že pumpeři chtějí na tvůj úkor vyhnat tu bublinu ještě o kousek výš, než to praskne a snaží se hrát na city podobnýma manipulativními řečma.

    Doporučuju si zadat do Google "bagholder"

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.