abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (7%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 141 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Byl jsem hostem na islámské svatbě I.

    29.6.2006 18:03 | Přečteno: 3610× | poslední úprava: 3.1.2008 19:11

    Inspirován vynikajícími blogy Jana Jílka z cest, nedalo mi, aby se též nepodělil o nevšední čerstvý zážitek z islámské svatby, na kterou jsem byl pozván.
    Na cestu do jámy lvové jsem se vydal se svou dcerou, která se s budoucí nevěstou znala už mnoho let. Kromě toho s námi cestovali manželé ve středním věku z Brna, kteří nám byli však představeni až po příletu.
    Ten nevšední zážitek už začal již v Praze na letišti, kdy s námi čekali na letadlo záhadní šejkové v bílých hábitech a naboso, kteří jedli spoustu čokolády. Zjevně to Turci nebyli. Jeden z nich přistoupil ke mně, aby mi nabídl - hlavně abych dal té krásné dámě vedle mne (dcera se jim zjevně líbila, ale jako Arabové si ženu nedovolili oslovit přímo) a já jsem stěží zadržoval smích. Čekal jsem, že mi za ni začnou nabízet velbloudy, ale naštěstí se mělo už nastupovat do letadla.
    Další zážitek přišel ihned po přistání v Istanbulu, do běla rozpáleném červnovým sluncem. Cesta k našemu hotelu, který pro nás objednal otec nevěsty, byla dlouhá asi 60 kilometrů, nicméně trvala 6 hodin. Otec nevěsty jel první, nevěsta řídila druhý vůz, nádherné Audi s klimatizací a automatikou, to dostala od táty k narozeninám před 2 měsíci. Moje dcera s deset let starým Roverem jen tiše polykala závistí. Nevěsta očividně auto neměla v ruce, ale to nevadilo, tatík jel jak o závod, přejížděl z pruhu do pruhu a ona se potila a snažila držet balanc mezi drožkami a pouličními prodavači zmrzliny, kteří se motali před auty a zoufale se snažili prodat aspoň Eskymo. Pak přišel most přes Bospor a provoz zhoustl. Silnice sice měla pět pruhů, ale vešlo se tam aut deset. Co mělo kola, jezdilo po krajnici a pravou stranou ve svahu, levou na cestě. Zapnuly se blikačky a klakson a jelo se nonstop. Ale to nejlepší teprve mělo teprve přijít...
    Když už jsme si kolem půlnoci libovali, že to konečně jede, dva mikrobusy před námi zastavily a vystoupilo z nich asi 15 lidí. Se zájmem jsme sledovali, co mají vlastně v úmyslu. Ti lidé v hnědých hábitech si klekli do svahu a začali se hlasitě modlit, hluboce se klanět se a vzývat Alláha. Asi proto, aby zapršelo nebo aby jim ta rachotina dojela do cíle. Nevím. Ale každopádně vytvořili další kilometr kolony aut a svým hlasitým kvílením přehlušovali klaksony aut rozčílených řidičů.
    Když se překonala tahle překážka, dojeli jsme do nějaké restaurace, abychom si odpočinuli. Já osobně už bych se viděl nejraději v posteli, ale hostitele nebylo možno urazit. Tak jsem urazil aspoň dvě piva, to mají v Istanbulu vynikající. Cestou jsem stále vzpomínal na přeplněnou Prahu - to je u nás stále procházka růžovým sadem. Město, čítající 16 milionů lidí vás spolkne jako malinu.Jede se desítky kilometrů a stále stejný obrázek - mrakodrapy jako na Manhattanu, mezi nimi mešity a malé domky, zvláštní koktejl supermoderní techniky s prastarým duchem Orientu. Neuvěřitelné, co se za 4 roky, kdy jsem v Istanbulu nebyl, se dokázalo postavit.
    Konečně jsme byli na místě, půl třetí ráno. Teď jsme teprve měli pořádně povečeřet. Taková večeře, to je v Turecku obřad, to není nic "na stojáka", všechno nejméně pět chodů. A dvě hodiny. Naštěstí jsme měli jeden den oddechu, který jsme strávili u bazénu ve stínu ovocných stromů. Prostě balada.
    Pak přišel den svatby. Ale ouha - to není jako u nás: Vlastní svatební hostina, která obsahovala zároveň i svatební obřad, začínala až v 8 hodin večer. Otec nevěsty - své jediné dcery, si nechal svatbu něco stát:Obřad se konal ve vojenské akademii, kterou využívá jen místní generalita, ale díky svým známostem umožnil tam nahlédnout i nás.
    Hostů bylo přes 250. My cizinci (včetně váženého hosta z Taiwanu) jsme seděli na prestižním místě vedle přímé rodiny nevěsty a ženicha, hrdý táta se pyšnil před příbuzenstvem tím, že má na svatbě mezinárodní účast, což nás nesmírně pobavilo a jemu zvedlo prestiž v rodině. Byl nesmírně rád, že nemusí sedět pohromadě s bratry své manželky, kteří se neustále hádají o dědictví.
    Akademie nás uvítala strážnými se samopaly a ostnatým drátem, museli jsme se prokazovat pasy, jejich čísla měli na seznamu dva týdny dopředu a pouštěli nás po osobní prohlídce dovnitř - bezpečnostní důvody, v téhle oblasti to dost chápu. Konečně jsme mohli vstoupit do hlavního dějiště svatby - slavnostně vyzdobeného prostranství s květinami. O tom pokračování zase příště.        

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.6.2006 19:44 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě I.
    Hezký :-)
    Mikos avatar 29.6.2006 19:53 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě I.
    Pěkný :-)

    Jen mam takový dotaz - je "islámská svatba" správný výraz? Učení je sice Islám, ale věřící jsou muslimové, neměl by tedy ten nadpis být spíše "Byl jsem hostem na muslimské svatbě"? Ale je to jen detajl a sám nevím co z toho je správně (nebo zda třeba není správně oboje ;-)).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Dalibor Smolík avatar 29.6.2006 21:28 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě I.
    Slyšel jsem oba výrazy - ale máte pravdu, výraz "muslimská" svatba je určitě logičtější.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.6.2006 06:34 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě I.
    Odhaduji, že Muslim je složené slovo které znamená "ten, kdo vyznává islám". V tom případě, pokud chci zdůraznit, že jsem byl na svatbě, kterou pořádali vyznavači islámu, muslimové -- muslimské svatbě. Pokud chci zdůraznit že to bylo podle tradice a náboženství, tak asi islámské svatbě. Ale to je jen můj dohad.
    30.6.2006 11:14 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě I.
    Já bych řekl, že tato svatba byla především turecká a v jiných zemích bude vypadat i trochu jinak.
    Dalibor Smolík avatar 30.6.2006 11:20 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě I.
    Určitě jsou v různých zemích rozdíly . Ale dědeček nevěsty byl vysoký náboženský funkcionář, velmi oddaný islámu a sponzor islámských škol. Chod a organizace svatebního obřadu byly tím pochopitelně ovlivněny. Proto zdůraznění slova "islámský" v názvu blogu. :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.6.2006 11:28 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě I.
    A tak to jo, to je důležitý detail :-)
    29.6.2006 22:38 yennefer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě I.
    modlili se k Mecce, prostě byl čas modlitby. Když jsme přiletěli do Egypta a čekali na odbavení, tak taky najednou zavřeli budky a šli si to odbýt, to neva, že tam čekal dav uondaných turistů, co cestovali celou noc :-)
    30.6.2006 11:47 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě I.
    Tak mě nedávno napadlo: kterým směrem jsou otočeni při modlitbě v Austrálii? ;-)
    29.6.2006 23:03 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě I.
    Hlavně, že jsi to obžerství přežil. To muselo bejt! :-)
    Dalibor Smolík avatar 30.6.2006 00:41 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě I.
    no počkej, nepředbíhej. Bude ještě druhá část :-D
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    msk avatar 30.6.2006 10:44 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě I.
    Tak to gratulujem k odvahe.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.