abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Byl jsem hostem na islámské svatbě II.

    30.6.2006 13:46 | Přečteno: 1751× | poslední úprava: 30.8.2007 17:15

    V první části jsme se dostali do okamžiku, kvůli které jsme celou anabázi absolvovali. Vstoupili jsme dovnitř. Tam už to už však vypadalo mnohem přívětivěji.Otevřel se nám před očima přepychový areál s palmami a obrovským bazénem uprostřed, na něm byl plovoucí vor, kde byl přepraven mikrofon a zdobené židle.Právě tento vor byl připraven na obřad, který se na něm později odehrál. Všichni jsme si postupně posedali židle kolem kulatého stolu, kam se vešlo asi 10 lidí. Těch stolů bylo kolem 25 okolo celého bazénu a včele byl stánek s hudbou.
    Svatba se nemohla příliš odchýlit od islámských tradic: dědeček nevěsty byl vysoký náboženský hodnostář, sponzorující islámské školy, i když je již po smrti, rodina matky nevěsty na těchto tradicích lpěla. O to byla svatba pro nás cizince zajímavější.
    Stůl se prohýbal dobrotami: předeším vynikající ovčí sýr, kebab a spousta zeleniny, také rybí produkty a pečivo. Číšníci okamžitě doplňovali zásoby. Celé na tom zvláštní je, že se velmi málo pil alkohol. Ano, byl k dispozici (vynikající rakije, červené a bílé víno), avšak v malém množství, pár lahví. Dovedu si představit, co by bylo všechno u nás na tak velké svatbě.
    Mohu podotknout, že my čtyři Češi, co jsme tam byli, vypili asi čtvrtinu všech zásob :-) pro čtvrttisícovku hostů. A nebyl to zas velký problém.
    Ten Taiwanec, co seděl s námi, byl milý člověk - ale úspěšný podnikatel, který byl zvyklý řídit vše kolem sebe - avšak zde byl jako host a nebyl ve své kůži. Tak alespoň nabízel pití, jídlo, staral se o focení, prostě organizoval co se dalo. My jsme z toho měli zjevnou legraci. Ten asi trpěl, když nemusel nic dělat. Ale byl jsem pozván k němu do fabriky a tak až pojedu na Taiwan, (což bude shodou okolností asi za 3 týdny) mám jej navštívit. Ale z té svatby byl okouzlen taky, i když si občas něco kontroloval na notebooku, na kterém jsem rozpoznal Gnome :-). Tak byla další konverzace s ním zcela jasná.
    Samotný obřad začal kolem půl desáté, až se setmělo. Rozsvítily se reflektory a nevěsta se ženichem vstoupili za monumentální hudby na vor. Úředník se každého z nich zeptal na nacionále a zda souhlasí se svatbou. Nejprve se ptali nevěsty, pak teprve ženicha, což je úplně opačně než u nás. Když areálem zaznělo slovo "evet", což znamená turecky ano, následoval bouřlivý aplaus.
    Pak promluvil úředník (něco jako jejich "kněz" a civilní úředník dohromady) a prohlásil manželství za uzavřené. (Tedy domnívám se, neboť turecky umím tak maximálně pozdravit a poděkovat). Ale ze spokojeného souhlasného přikývnutí všech hostů tipuji, že vše proběhlo tak jak má. Mezitím vor doplul na druhou stranu bazénu k hudbě. Novomanželé vystoupili a byli vyzváni, aby si dali první manželský polibek. V ten okamžik začal nádherný ohňostroj, římské svíce a hudba zahrála hlavní motiv z filmu Bodyguard. Nesmírně emotivní.
    Pak se začalo tančit a hosté postupně tančili s nevěstou (ženy se ženichem). Pak nevěsta a ženich obcházeli stoly a postupně se gratulovalo. Šťastný otec si zapálil nejdražší doutník a tvářil se jako král (spíš paša). Hudba stále hrála světové hity, především ruské (Kaťuša, Podmoskevské večery, atd.) a my jsem se bavili, protože tam nebyl jediný Rus. Tak jsem až pojal podezření, že organizátoři v Akademii nás za ně považovali. Ale musím uznat, že hráli velmi dobře.
    Nápad, který měl jeden z naší skupiny, aby se unesla nevěsta, se mi nezdál moc vhodný. Mohli bychom mít na krku protiteroristické komando :-) a tak jsem tenhle nápad ihned zavrhnul. Pro tyhle legrácky asi pochopení nemají. Místní fotograf již kolem 11. hodiny večer rozdával hotové fotografie u jednotlivých stolů, tak jsme si je mohli hned odnést. Přesně ve 12. hodin celá ta sláva skončila a my jsme opouštěli areál.
    Ovšem domů se ještě zdaleka nejelo. Dojeli jsme na Zlatý roh a tam jsme u Bosporu navštívili kavárnu pod otevřeným nebem. To bylo neuvěřitelné. Bylo úterý časně ráno, kolem půl třetí a ta kavárna byla nabitá k prasknutí. Ve všední den. Pravda, mládež už ten poslední červnový týden měla prázdniny. Sedělo tam nejméně 200 - 300 především mladých lidí, všichni popíjeli kávu, čaj a minerálku (zásadně bez bublinek). Opět jsem si vzpomněl na české poměry - tam by teklo pivo proudem. A nějaký ten fernet nebo Becherovka.
    Ale jsme v Turecku - tam se lidi velmi dobře baví i bez alkoholu - a to mi připadá velmi sympatické. Vydrželi jsme tam sedět asi hodinu, bylo nádherně chladno a šplouchání moře bylo příjemné. Do postele jsme se dostali asi v půl páté a pak ráno balit a hurá domů ... upřímně ani se mi nechtělo. Pan otec nevěsty se ukázal jako vynikající hostitel a odnášeli jsme si domů ty nejlepší dojmy.
    Zde je fotodokumentace        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Honza Balák avatar 30.6.2006 14:18 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    Moc hezky a prijemny povidani, ale nebylo by spatne, kdyby tu byla aspon jedna fotka, precijen se to nevidi kazdy den...
    <null>
    Dalibor Smolík avatar 30.6.2006 14:25 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    jj, bohatá fotodokumentace se připravuje, dám příslušný odkaz :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Dalibor Smolík avatar 30.6.2006 16:05 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    Tak fotky (ty publikovatelné) jsou tady :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.6.2006 16:20 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    To sa fakt nikto doteraz neopytal, ake mal ten Taiwansky podnikatel na notebooku distro? ;-)
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    Dalibor Smolík avatar 30.6.2006 16:25 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    Měl Ubuntu. Ale detaily jsem s ním nemohl probírat. Notebook si sám neinstaloval a byl jen uživatel. Nicméně mu pro svoji práci vyhovoval :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.6.2006 16:31 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    Jasne - bola to narazka na znamy vtip.
    Fotky vyzeraju fakt super, akurat mi tam chyba presne ten zaber (z dialky),
    ked su nevesta so zenichom na plti (plt = vor ;-) ).
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    Dalibor Smolík avatar 30.6.2006 16:40 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    Opraveno - fotky jsou přidány nakonec! :-)
    Značně podsvětlené, nic moc, ale vidět to je
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.6.2006 16:44 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    Je to nahoda, alebo to ma fakt rozmery boxerskeho ringu? ;-)
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    Dalibor Smolík avatar 30.6.2006 17:19 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    Tak to mě moc mrzí, že mě tohle nenapadlo. Trochu bych nadzvedl otce nevěsty (mohu si to dovolit, znám se s ním 15 let a jsme stejně staří :-))
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 30.6.2006 17:03 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    Casu straveneho u cteni nelituju ;-) Dik.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    30.6.2006 19:03 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    Pekne :-) Byla to rodicemi domluvena svatba nebo se snoubenci nasli sami?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Dalibor Smolík avatar 30.6.2006 19:07 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    Tak tohle je opravdu netradicni: snoubenci se nasli sami a uz pred vice nez 6 lety. Dcera tam byla v roce 2000 a uz spolu chodili. Velmi prijemny kluk. Nevesta mezi tim dostudovala, ted uci anglictinu na zakladce :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.6.2006 19:04 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    Asi dost cestujes. Nechces napsat zazitky i z dalsich cest, treba ten Taiwan, az to budes mit za sebou? Dobre se to cte.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    Dalibor Smolík avatar 30.6.2006 19:08 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Byl jsem hostem na islámské svatbě II.
    Zkusím něco napsat i z toho Taiwanu. Ta cesta bude úplně jiného charakteru než ty ostatní - nebude obchodní ani reprezentační. Jedu doprovázet dětský pěvecký sbor :-). Taky to bude určitě zajímavé.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.