abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (88%)
     (3%)
     (5%)
     (4%)
    Celkem 805 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Komise pro válečné zločiny britského parlamentu

    3.8.2005 13:43 | Přečteno: 1375× | Jen tak

    Slovosled je důležitá věc. Na BBC na to trošku pozapomněli, a proto se jim do článku vloudila takhle hezky dvojsmyslná věta:

    A pozornost tématu věnuje například i komise pro válečné zločiny britského parlamentu.

    Abych pravdu řekl, tak zprvu jsem pátral po historické situaci v paměti, při které se válečných zločinů britský dopustil parlament. Když kvůli tomu mají i komisi... Teprve ve chvíli, že je to pitomost, kdy jsem usoudil, tak jsem té věty si uvědomil dvojznačnost.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.8.2005 13:59 ###
    Rozbalit Rozbalit vše slovosled
    Popravdě řečeno mám pocit, že ty jsi taky přehodil trošku slovosled.

    válečných zločinů britský dopustil parlament.
    3.8.2005 14:11 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: slovosled
    Neříkej... a pouze v jednom případě?
    3.8.2005 16:49 ###
    Rozbalit Rozbalit vše Re: slovosled
    Tak nevím, že by ses špatně vyspal? Nebo jen vždy všechno chápeš správně. Nehledě na to, že toto spojení nemá význam žádný, narozdíl od té věty z BBC. Takže to je od tebe tak trochu hnusné.
    3.8.2005 17:07 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: slovosled
    Můj komentář na tvůj příspěvek, ve kterém upozorňuješ na blbý slovosled v mém zápisku, byl takový, jaký byl, protože ten praštěný slovosled je v mých větách záměrně. Proto jsem naoko udiveně psal "Neříkej..." - prostě proto, že mi přišlo divné, že bys v tom ten záměr nepoznal. A protože jsem slovosled totálně zpřeházel v celém tom odstavci, tak jsem jsem se také divil, že sis všiml jen jednoho případu.

    Nebylo v tom tedy nic hnusného. Mělo to být veselé.
    3.8.2005 17:44 ###
    Rozbalit Rozbalit vše Re: slovosled
    Tak to se omlouvam ... priste se pokusim vic premyslet a nevidet za vsim jen neco oskliveho.
    3.8.2005 14:09 Kodein | skóre: 4 | blog: kodblog
    Rozbalit Rozbalit vše Parlament?
    Kdyby to byla komise pro válečné zločiny Tonyho Blaira tak bych se ani nedivil
    3.8.2005 14:23 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše pozapomneli?
    Na BBC na to trošku pozapomněli

    To tezko, spis to psal clovek bez jazykoveho citu (a korigoval korektor bez tehoz, jestli vubec nejaky). No ale co na tom? Nechapu, proc by to nekomu melo vadit. Tohle taky nevadilo:

    Když se v pondělí 14. února začala šířit zpráva o skandálním postupu, kdy se Komise pokouší obejít Parlament přijetím směrnice o patentovatelnosti počítačem implementovaných vynálezů naplánováním jednání Rady ministrů tak, aby Parlament nemohl podat výborem JURI schválenou žádost o navrácení směrnice do prvního čtení, bylo mnoha lidem jasné, že něco takového nemůžeme dovolit.

    To maji autori BBC mene pravo na autenticitu nez autori ABCLinuxu? :P
    3.8.2005 15:05 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozapomneli?
    Haha. Proč neřekneš rovnou, o co ti jde?

    Btw, k tvému srovnání... Věta vytržená z článku Dana Ohnesorga je sice kostrbatá, ale nepřipouští dva různé výklady.

    Ostatně,
    Nechapu, proc by to nekomu melo vadit. Tohle taky nevadilo
    mně to nevadí. Já jsem se tím pobavil a o podělil jsem se o to s ostatními. Vzpomínám si, že ty jsi také neodolal, a podělil ses s ostatními o svůj názor na celý ten Danův článek. Z nějakého důvodu jsi však v té diskuzi tenkrát neodpověděl na mé vysvětlení.
    3.8.2005 16:45 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozapomneli?
    Btw, k tvému srovnání... Věta vytržená z článku Dana Ohnesorga je sice kostrbatá, ale nepřipouští dva různé výklady.
    Podle me moc nepripousti vyklad ani jeden. Mohl bys mi objasnit zejmena syntax zvyraznenych vetnych clenu a jejich misto ve vete? Napr. k cemu se vztahuje ono "naplánováním" a jak?

    ... kdy se Komise pokouší obejít Parlament přijetím směrnice o patentovatelnosti počítačem implementovaných vynálezů naplánováním jednání Rady ministrů...
    Vzpomínám si, že ty jsi také neodolal, a podělil ses s ostatními o svůj názor na celý ten Danův článek. Z nějakého důvodu jsi však v té diskuzi tenkrát neodpověděl na mé vysvětlení.
    Neodolal jsem ani tentokrat. No a kdyz najdes neco takoveho v jinych novinach a podelis se s tim, tak stale budu vzpominat na tve oduvodneni (ktere bys snad mel pripisovat):

    Článek pak možná nenadchne jazykového estéta, ale o to více svou autentičností potěší běžného čtenáře.

    Co se tyce te chybejici odpovedi: Odpovidat na to, ze napises, ze to tak bude, protoze chces, aby to tak bylo? Co na to rict ;)

    Svuj nazor jsem ostatne napsal do ostatnich (pomerne rozsahlych) odpovedi jinym na temze miste.
    3.8.2005 17:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozapomneli?
    Co se tyce te chybejici odpovedi: Odpovidat na to, ze napises, ze to tak bude, protoze chces, aby to tak bylo? Co na to rict ;)
    Očekával jsi, že napíšu jako důvod, že mi to někdo přikázal? Mám-li pro něco nějaký důvod, který mi připadá dostatečně dobrý na to, abych se podle něj zařídil, pak se podle něj zařídím. Neboli - jak to parafrázuješ ty - protože to tak chci...

    Já jsem se pokusil ty důvody ozřejmit. Kdybych se nesnažil být otevřený kritice, vůbec bych se neobtěžoval v té diskuzi reagovat, nesnažil bych se vysvětlovat, ne? Nevidím v tom mém vysvětlení nic, co by bránilo další polemice nebo odmítalo jiné názory. Pokud to tak vyznělo, tak to nebyl záměr.

    Btw, co je na té mojí větě, kterou tak posměšně cituješ, tolik absurdního?
    3.8.2005 18:01 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozapomneli?
    ... Nevidím v tom mém vysvětlení nic, co by bránilo další polemice nebo odmítalo jiné názory. Pokud to tak vyznělo, tak to nebyl záměr.
    Konstruktivni polemiky byla cela ta diskuse plna, tak proc ji opakovat pod kazdym prispevkem? Nechtel jsem rict, ze jsi diskusi nejak utnul z vyssi moci, ale to, ze kdyz jako sefredaktor napises, ze neco bude tak a tak, protoze ty to tak chces, neni na to co rict.

    Kdyz ses rozhodl, ze nesrozumitelne vety a jine stylisticke chyby jsou to prave pro ctenare, tak proc na to mam reagovat dalsim upozornenim, ze v clanku jsou nesrozumitelne vety a jiny stylisticke chyby.

    Stejne tak by mohl odpovedet redaktor BBC na tvuj zapis v blogu, ze se valecnymi zlociny britskeho parlamentu aspon ctenari pobavi, coz ma vyssi hodnotu, nez nejaka sucha informace o komisi.
    Btw, co je na té mojí větě, kterou tak posměšně cituješ, tolik absurdního?
    Ze dela z nouze ctnost, totiz obhajuje nedbale napsany clanek tim, ze je diky tomu aspon autenticky (coz se da rict o vsech chybach - ty jsou vzdycky autenticke). A jeste jednu absurdnost obsahuje: Ze by ctenari cetli takove neumele texty radeji.

    Jako sefredaktor totiz prispivas k jazykove kulture a timhle pristupem (nevadi, ze blbe, hlavne ze autenticke) jsi tehdy podporil prave takovy jazykovy projev, jakymi se jinak bavis ve svych blogovych zapiscich :)

    Tak proto si na to vzdycky vzpomenu, kdyz od tebe neco takoveho ctu :)
    3.8.2005 20:03 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozapomneli?
    kdyz jako sefredaktor napises, ze neco bude tak a tak, protoze ty to tak chces, neni na to co rict.
    Já ale nenapsal, že to tak bude na věky - jen jsem objasnil, proč to tak je tentokrát. Nevím, jak jinak bych měl dospět k nějakému rozhodnutí (než tak, že něco "chci"). Taky by to mohl chtít někdo jiný a já bych mu mohl dát za pravdu - ale výsledkem by zase bylo, že "to tak chci". Nerozumím tomu, proč by nebylo "co na to říct".
    Kdyz ses rozhodl, ze nesrozumitelne vety a jine stylisticke chyby jsou to prave pro ctenare
    V tom to možná je. Věty v článku totiž podle mého názoru nejsou nesrozumitelné. Kostrbaté, ano. Neumělé, ano. Ale nesrozumitelné IMHO ne. Kdybych to psal (nebo přepisoval) já, asi bych věty skládal jinak. Ale ty se mi neustále snažíš podsouvat, že (tvrdím, že) chyba = autenticita. Ale tak to není. Stejně jako slang nebo hovorová mluva nemusí být v některých textech chybou, tak v tomto druhu článku já nepovažuji za chybu ponechání původního autorova zlomjazykového vyjadřování. Jiné chyby a v jiných článcích však opravovány jsou. Kromě toho je naprostá většina krokolomně napsaných článků vracena autorům k přepracování.
    dela z nouze ctnost, totiz obhajuje nedbale napsany clanek tim, ze je diky tomu aspon autenticky (coz se da rict o vsech chybach - ty jsou vzdycky autenticke)
    Hmmm, a to mě asi mrzí/štve/popuzuje na tvém "rejpání" nejvíce. Že když vidíš článek, který není podle tvého gusta, označíš to za nedbalost a lenost redakce a obhajobu obrátíš v alibismus. Navenek to pravděpodobně není vidět, ale každému článku je věnována skoro směšně úzkostlivá pozornost. Když pak vyjde něco, kde jsou chyby, nesmysly nebo obojí, mám z toho špatný celý den. A když se sesype kritika, tak se snažím napravit, co jen se dá. A pak přijdeš ty a moji obhajobu určitého rozhodnutí (třeba chybného, ale upřímného) označíš za z nouze ctnost. To člověku trochu bere odhodlání zase sednout nad článek a opravovat hrubky, komunikovat s autorem, zvažovat, jestli je dostatečně dobrý atd.

    Nechci, aby to vyznělo tak, že si teď ty chyby zase omlouvám - fňuk - ublíženým pofňukáváním. Chci tím jen říct, že jaksi nevím, čím bych se měl bránit proti tvrzení, že chyby neuznávám, ale místo toho je kamufluji autentičností (když se mi to zrovna hodí do krámu, protože jsem byl líný nějaký článek pořádně opravit).
    3.8.2005 20:26 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozapomneli?
    Ale nesrozumitelné IMHO ne.
    Dobra, tak mi prosim konecne preloz do cestiny (anglictiny, nemciny) tu zatracenou :) prvni vetu, ktera podle me nesrozumitelna je, ale tobe a jinym pripada asi dokonale srozumitelna, zvlaste tuto cast.

    ... kdy se Komise pokouší obejít Parlament přijetím směrnice o patentovatelnosti počítačem implementovaných vynálezů naplánováním jednání Rady ministrů...

    Zvlast vdecny bych byl za vysvetleni zvyraznene casti vety, co znamena, k cemu se vztahuje, jakou funkci ve vete plni apod.

    Děkuji.
    3.8.2005 20:55 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozapomneli?
    Komise se snaží obejít parlament. To obejití spočívá v podvodném schválení směrnice. Schválení zařídí Rada ministrů, které Komise naplánuje jednání tak, aby parlament neměl šanci protestovat. (Protestování parlamentu mělo spočívat v podání žádosti o navrácení směrnice do prvního čtení. Tuto žádost už předtím schválila nevysvětlená zkratka JURI.)
    3.8.2005 21:25 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozapomneli?
    Jenomze ty nevysvetlujes napsanou vetu, ty vysvetlujes, co se stalo.

    Takze jeste jednou:

    ... kdy se Komise pokouší obejít Parlament přijetím směrnice o patentovatelnosti počítačem implementovaných vynálezů naplánováním jednání Rady ministrů...

    Komise se snaží obejít parlament. To obejití spočívá v podvodném schválení směrnice.
    Budiz.

    Schválení zařídí Rada ministrů, které Komise naplánuje jednání tak, aby parlament neměl šanci protestovat.
    To ctes kde? V uvedene vete se "naplanovanim jednani Rady Ministru" muze syntakticky vztahovat maximalne k "patentovatelnosti", coz je nesmysl (vznika tak "patentovatelnost ... naplánováním jednání).

    Ve skutecnosti je tahle veta chybne slozena, ekvivalentem je napr.

    "Pokouším se zabránit útěku zadržením pachatele zločinu znásilnění chycením za ruku."
    3.8.2005 21:35 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozapomneli?
    V uvedene vete se "naplanovanim jednani Rady Ministru" muze syntakticky vztahovat maximalne k "patentovatelnosti"
    Nikoliv. Taky k tomu přijetí. Obejdou parlament tím, že směrnici schválej, což provedou tak, že jednání naplánujou...
    Ve skutecnosti je tahle veta chybne slozena
    Já bych řekl, že to už tu zaznělo mockrát. A nikdy jsem to nevyvracel. Jen jsem stál za tím, že i když je chybně složená, přesto nebylo chybou ji tak ponechat v článku. Ale to už melu furt to samý...
    3.8.2005 23:05 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozapomneli?
    V uvedene vete se "naplanovanim jednani Rady Ministru" muze syntakticky vztahovat maximalne k "patentovatelnosti"

    Nikoliv. Taky k tomu přijetí. Obejdou parlament tím, že směrnici schválej, což provedou tak, že jednání naplánujou...
    Jasne, uhasim zizen napitim z lahve mineralky zakoupenim v obchode. Uhasim zizen tim, ze se napiju mineralky, coz provedu tak, ze si ji zakoupim...

    Ve skutecnosti je tahle veta chybne slozena

    Já bych řekl, že to už tu zaznělo mockrát. A nikdy jsem to nevyvracel. Jen jsem stál za tím, že i když je chybně složená, přesto nebylo chybou ji tak ponechat v článku. Ale to už melu furt to samý...
    Vzdyt ja taky nic jineho, nez ze ponechavas v clanku chyby, nerikam (viz muj prvni prispevek), a ze kdyz ses pro to jako sefredaktor vedome rozhodl, tak na to neni co rict.
    4.8.2005 10:32 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozapomneli?
    Takže větný rozbor:

    Kdo co? Komise

    Co dělá Komise? se pokouší

    O co se pokouší Komise? obejít

    Koho se pokouší komise obejít? Parlament - příslovečné určení osoby

    Tady je chyba: Kdy se Komise pokouší obejít Parlament? ne přijetím, ale "při přijetí" - příslovečné určení času

    Při přijetí čeho? směrnice o patentovatelnosti počítačem implementovaných vynálezů - myslím, že není nutné pitvat po jednom slově

    Jak se Komise pokouší ten Parlament při tpm přijetí obejít? - naplánováním - příslovečné určení způsobu se tomu tuším říká

    Takže ta chyba je tam někde jinde, ale to se při použití tak dlouhé věty může stát každému.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    3.8.2005 15:18 Kodein | skóre: 4 | blog: kodblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozapomneli?
    Také jsem nějak nepochopil cíle tvého snažení, až na přílišnou složitost se mi předkládané souvětí jeví naprosto v pořádku.
    3.8.2005 15:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pozapomneli?
    Jedná se o stylistický paskvil. Já jsem však obhajoval rozhodnutí ponechat odstavec (i celý seriál) v paskvilové podobě, a proto mi chce patrně xkesh naznačit, že mi nepřísluší psát o chybách jinde...
    Luk avatar 3.8.2005 16:01 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Jo, ta čeština...
    Vzpomněl jsem si na pár dobrých vět tohoto typu, které kdysi našel JUDr. Ivo Jahelka v soudních spisech a podobných dokumentech:
    Požáry u nás zapřičiňují hlavně děti, a ty pak vznikají nedbalostí, neopatrností a hraním.
    Lavičky v parku sloužily jen k nemravnostem, protože v naší obci nejsou důchodci. Odstranili jsme je.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    3.8.2005 16:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jo, ta čeština...
    Občanka Jana A. sdělila občanu Janu B., že je s ním po taneční zábavě v jiném stavu, a to prostřednictvím právního zástupce, Dr. Jahelky.
    Luk avatar 3.8.2005 18:08 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jo, ta čeština...
    Toto je posudek Josefa Nováka, který byl po celou dobu uzamčen v trezoru, aby se nepotrhal, a aby nepovolané osoby neroznášely jeho vnitřní obsah po podniku.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.