abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 876 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    O čem ještě mluvil Vint Cerf

    8.4.2007 19:52 | Přečteno: 2095× | Jen tak | Výběrový blog | poslední úprava: 10.4.2007 13:41

    Během návštěvy pana Cerfa v Praze (já název toho článku nevymyslel :-) - viz URL) jsem měl možnost se s ním setkat i při sympaticky komorním popovídání, kterého se účastnilo jen několik dalších lidí. Sice jsem se trochu zhrozil, když jsem si (po té, co jsem na tu tzv. snídani přijal pozvání) v oficiální tiskové zprávě přečetl, že se pan Cerf setká s "bloggery" (ošklivá havěť, tihle bloggeři), ale nakonec o tom do blogu píši, takže si nemám co stěžovat... Pár neuspořádaných postřehů:

    Vint Cerf se při osobním setkání projevil jako moc sympatický starší pán, který sice pracuje pro Google, ale vzhledem ke svému postavení a reputaci to bere s nadhledem. Rozhodně nezačíná každou druhou větu "U nás v Google..."

    Přesto mě však pobavila jedna zmínka o Googlu. Možná víte, že se tato společnost chlubí spoustou nekonvenčních postupů, z nichž jeden je docela dost unikátní: vývojáři mají možnost (či spíše povinnost) se po 20 % času věnovat čemukoliv, co je zajímá -- podmínkou je, že to nesmí být jejich hlavní pracovní projekt. Tak tohle už jsem někde dříve četl. Zajímavé bylo, když to Vint Cerf použil jako odůvodnění toho, že nevěděl, jestli se na nějaké konkrétní věci v Googlu pracuje nebo ne. Neví to totiž asi nikdo, pokud se tím přímo nezabývá.

    20 procent času, 10 000 zaměstnanců (z toho polovina vývojáři)... Dá se to tedy říci také tak, že je 1 000 vývojářů placených za full-time práci na svých koníčcích, takže je těžké si být jistý, co tam vlastně vzniká.

    Řeč přišla i na "internetizaci" předmětů, u kterých nám zatím připojení k síti nepřipadá reálné, užitečné nebo obojí. Já mám z toho docela husí kůži, protože v propojování, připojování a z toho plynoucí možnosti centralizace vidím nebezpečí zneužití. Během tiskové konference a následné přednášky na ČVUT zmínil p. Cerf ponožky a košile připojené k Internetu. Zatímco wifizovaná ponožka se dá pod gaučem snadno nalézt (príma), stejně vybavená košile může manželce prozradit, že neděláte přesčas, ale popíjíte v baru (horší). Nemohu si pomoci, ale uvažuji hlavně o těch "košilích". Lednička připojená na net mi možná dokáže poslat SMS, že dochází zmrzlina a za dva dny zkysne mléko, ale mě daleko více trápí, že si průměrně schopný parazit pomocí RFID čipů zjistí, co jsem včera snídal.

    Petr Koubský mi svým ujištěním, že lidé jsou líní a tento trend bude pokračovat (doslova řekl "unstoppable", fujtajksl - to zní osudově), vůbec nálady nepřidal. V reakci na to povídal p. Cerf, že sice chápe obavy z přílišného shromažďování informací o jednotlivcích, ale svoji kreditku kvůli tomu nezahodí (sakriš, já přece taky ne) -- i když je z výpisu vidět, kde přespal, co večeřel, i kam jel a kolik to stálo. Vzpomněl jsem si na žábu a vroucí vodu. Jsem přesně taková žába -- plnou hubu keců, ale pod kotlem už zatápějí a já furt klidně sedím. Nutno přiznat, že když během řeči padla zmínka o našich rodných číslech a povinných občankách, koukal p. Cerf dost nevěřícně.

    Ještě než jsem si mohl dát na účet české pobočky Google lososový sendvič, mluvilo se o spamu, aplikacích na webu (počítače by sloužily jen jako terminály pro přístup k online programům, což by například velmi usnadnilo výměnu počítače -- člověk nemusel všechno přeinstalovávat) a důvěryhodnosti firem, které poskytují online služby. Nevím, jak se na to díváte vy, ale já myslím, že až jednou Google začne svým registrovaným zákazníkům připravovat skladbu reklam podle obsahů jejich GMailových schránek, bude asi pozdě ('Tvoje přítelkyně má pravděpodobně zítra narozeniny, tumáš pár reklam na doručování kytek, i když jsi do hledání zadal heslo "pivo".'). Jedna věc je důvěřování pravidlům, která (si) firma stanovila (a potažmo schopnostem je prosadit, tj. zabezpečení), druhá pak důvěřování samotné firmě, že je dodrží.

    V souvislosti se spamem se p. Cerf nechal slyšet, že by ho velmi zajímalo, jestli by bylo reálné vytvoření e-mailu na principech srovnatelných s P2P. Autentizovaná spojení s přizvanými účastníky by zaručovala ochranu před nežádoucím masovým spamováním. IMHO by něco takového nefungovalo především proto, že lidi raději nainstalují SpamAssassin, než aby používali ověřené spoje. Ostatně, možnosti zamezení spamu na úrovni sítě existují už dnes -- jen je nikdo nepoužívá.

    Bohužel už nezbyl čas na pár otázek týkajících se Linuxu a open source v Googlu, meziplanetárního Internetu a Delay Tolerant Networking. Pan Cerf mi však už psal, že až bude mít chvilku, tak odpoví e-mailem, takže to sem potom někam plácnu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    O čem ještě mluvil Vint Cerf, obrázek 1 O čem ještě mluvil Vint Cerf, obrázek 2 O čem ještě mluvil Vint Cerf, obrázek 3 O čem ještě mluvil Vint Cerf, obrázek 4 O čem ještě mluvil Vint Cerf, obrázek 5

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Ježek avatar 8.4.2007 20:06 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    diky za fajn pocteni. jeho rpednasku v podobe online streamu jsem bohuzel chytil zrovna kdyz se "loucil". znas to, clovek si rika "jeste mam dve minuty" a najednou je o hodinu vic :-(
    8.4.2007 20:12 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Mám ji nahranou (kromě pár minutek na začátku, ale to se tam stejně jen poplácávali po zádech), takže bych to, v případě zájmu, mohl někam vystavit (už jsem to dnes dopoledne skoro smazal...).
    8.4.2007 20:19 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Beru, bylo by to milé :-) rád bych si to taky sosnul...
    David Ježek avatar 8.4.2007 20:32 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    tak tak (btw, avc nebo google to fakt nikde nemaj? koukam ze avc ted ma nejaky "prechodny obdobi")
    8.4.2007 20:36 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Avc má teď menší organizační problémy :-( založíme avc.abclinuxu.cz :-)
    Michal Wirth avatar 8.4.2007 22:33 Michal Wirth | skóre: 26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    rovněž bych byl velice vděčný za upload, vypadá to zajímavě
    Důležité se časem stává absurdním, absurdní se časem mění v důležité.
    8.4.2007 23:32 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Zkusím to dát na Google Video. Mám však dost pomalý upload, takže o výsledku podám info zítra. Na stránkách ČVUT se mezitím objevilo oznámení, že záznam v nejbližší době vystaví - tak uvidíme.
    9.4.2007 08:04 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    http://video.google.com/videoplay?docid=7564836823440142860

    (jakmile to nabídnou ke stažení ze stránek ČVUT, tak tohle smažu)
    Michal Wirth avatar 9.4.2007 11:03 Michal Wirth | skóre: 26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    díky moc
    Důležité se časem stává absurdním, absurdní se časem mění v důležité.
    9.4.2007 16:26 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Prosím smaž to až někdy za 5 hodin od této zprávy. Tak dlouho mi bude trvat než se to stáhne :-(
    9.4.2007 16:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Jednak jsem si více méně jistý, že to na ČVUT nevystaví ještě ve státní svátek (takže máš času dost), ale především bych - být tebou - s tím stahováním počkal právě na tu jejich verzi. Tohle jsem vystavil, aby na ni lidi nemuseli čekat. Ale pokud to chceš mít doma, tak bych bral tu oficiální.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.4.2007 16:49 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Doufám, že ta nebude s tím strašným "dabingem".
    9.4.2007 17:16 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Bohužel žádný z těch streamů nebyl bez... Proto mi také utekl krátký kousek na začátku. Pustil jsem nahrávání a zjistil, že je to s překladem. Tak jsem to hned vypnul a začal hledat stream bez překladu (myslel jsem, že když měli i anglickou verzi stránek, tak budou streamovat i originál. Houby. Anglické stránky odkazovaly na ty samé streamy.

    Ti simultánní překladatelé se střídali dva. Pokud přetrpíš části, které překládal ten uhekaný a zmatený chlap, bude ti odměnou IMO velice kvalitní překlad nějaké slečny/paní, která se poslouchá velmi hezky.
    pdp7 avatar 9.4.2007 17:26 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Pokud přetrpíš části, které překládal ten uhekaný a zmatený chlap, bude ti odměnou IMO velice kvalitní překlad nějaké slečny/paní, která se poslouchá velmi hezky.
    Pravda!
    9.4.2007 02:24 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    „Setkání s bloggery“... Jak se pozná, kdo je správný a setkáníhodný blogger? Je to někde v občance? :-)
    9.4.2007 07:27 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Třeba poví RFID čip? ;-) Tedy spíš (-:. I když zatím ještě ne. Zatím...

    Když se psalo a kontrole jednotlivců na každém kroku ve scifi, tak se řešilo, jak to lidem nanutit. Ale my si to koupíme sami. A rádi.
    pdp7 avatar 9.4.2007 17:05 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Vinton Cerf nezna spravny vyznam slova HACKER? U takovehoto cloveka me to dost prekvapuje! :-(
    Nikola Ciprich avatar 10.4.2007 05:41 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    a nebo se proste mozna pragmaticky smiril s tim jak se vyznam slov casem meni ;-)
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    10.4.2007 15:45 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Jak psal Krsek na Lupe, Cerf je jen ikona. A jako ikona musi byt srozumitelny prostemu lidu.
    10.4.2007 13:42 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Přihodil jsem pár obrázků, které tam kdosi od Google nacvakal.
    pdp7 avatar 10.4.2007 20:13 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Lidi podivejte se na tohle :-D
    Michal Wirth avatar 10.4.2007 21:14 Michal Wirth | skóre: 26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    a kterej je V. Cerf? :-D
    Důležité se časem stává absurdním, absurdní se časem mění v důležité.
    Martin Stiborský avatar 10.4.2007 21:18 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Třeba to není podobnost čistě náhodná :) Ale takový "easter egg" od Wachowských :)
    Kvík ..
    pdp7 avatar 10.4.2007 21:28 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    10.4.2007 21:50 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čem ještě mluvil Vint Cerf
    Hustý...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.