abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 43
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (65%)
     (7%)
     (13%)
     (15%)
    Celkem 170 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Asus Eee PC 900 - neodolal jsem

    7.5.2008 20:41 | Přečteno: 5529× | Jen tak | Výběrový blog | poslední úprava: 8.5.2008 22:41

    O Asus Eee PC všichni básnili už několik měsíců, takže jsem se těšil, až si vymyslím záminku, proč tu hračku také nutně potřebuji. Pořád mě nic originálního nenapadalo, až jsem usoudil, že na hraní je to příliš drahá legrace, a nechal jsem to plavat.

    Nedávno však začal být k dispozici nový model 900 (už jsem založil hardwarový záznam: Asus Eee PC 900) a můj apetit opět narostl. Navíc jsem, a to je hlavní, vymyslel pro prcka ideální využití: nebude na hraní, ale na normální práci. Dříve jsem moc nevěřil tomu, že by se na takovém pindíkovi dalo rozumně pracovat, ale po rozhovoru s několika vlastníky starší verze jsem změnil názor.

    Velká mrcha

    Můj hlavní pracovní počítač je sice také notebook, ale že by se s ním pohodlně manipulovalo, to se říct nedá. Ta mrcha váží šest kilo, do žádného obyčejného batůžku se jen tak nevejde a kvůli dvoujádrovému procesoru, samostatné grafické kartě a dvěma pevným diskům vydrží na baterii běžet sotva dvě hodiny (i když to mě netrápí).

    Jsem s ním však velice spokojen, protože je to přesně to, co jsem potřeboval - přenosný desktop. Čas od času si potřebuji vzít práci s sebou na delší dobu, takže dám notebook do kufru auta, spolu s ním oblíbenou klávesnici a myš a jede se. Ve vlaku by tohle monstrum vytahoval leda šílenec a na jeden nebo dva dny nemá cenu se s tím tahat. Ale pro mé potřeby je ideální.

    Malý prcek

    Jenže dost často se stává, že bych potřeboval pracovat nebo alespoň kontrolovat poštu a reagovat na problém, když se někam vydám právě třeba jen na den nebo dva. A tak jsem si vymyslel výmluvu před vlastním svědomím, proč potřebuji Eee - na tyhle krátké cesty. Je sice pravda, že kdyby se na trhu Eee neobjevil, aspoň bych s sebou netahal počítač i na místa, kde jsem chtěl třeba původně odpočívat, ale tyhle kverulantské myšlenky odsouvám pryč, abych si nekazil radost z nové hračky.

    Soft

    Když jsem Eee poprvé zapnul, byl jsem nadšen tím, že má předinstalovaný Midnight Commander. Co víc si může člověk přát? Začal jsem spřádat plány na náhradu Xandrosu a pracovního prostředí něčím, co znám trochu lépe, ale nakonec jsem si uvědomil, že mi to jednoduché rozhraní, které Asus připravil, úplně vyhovuje. IceWM coby správce oken mi sice příliš po chuti není, ale to jsem napravil snadno. Upgradoval jsem také OpenOffice.org, které tam bylo z nějakého podivného důvodu v historické verzi 2.0. A tím moje úpravy skončily (Konqueror je v základní instalaci, takže opět žádný problém).

    Klávesnice

    Přestože jsem se bál, jak mi půjde psát na té pidiklávesnici, rád konstatuji, že překonala moje očekávání. Je sice o dost měkčí než jsem zvyklý, takže jsem zpočátku pppssaalll aasssiii tttakttooo, ale po chvilce si člověk zvykne a není to problém. Mrzí mě, že se nenašlo místo pro samostatné klávesy PgUp a PgDn, protože nesnáším, když kvůli těmto veledůležitým klávesám musím mačkat Fn.

    Webkamerka

    Sice jsem neměl možnost vidět v akci 0,3Mpx kamerku, kterou mají některé varianty 701, ale musím říct, že mě příjemně překvapila kvalita záznamu (i fotek), kterou zvládá ta v 900 (1,3 Mpx). Jediná chyba je, že netuším, k čemu bych to mohl použít. Videochat mi nechybí a dělat na sebe ksichty člověka po chvilce omrzí.

    Baterie

    Jsem zvědavý, jak bude v reálu vypadat výdrž baterie. Kdesi jsem zaslechl, že další verze Eee budou mít mnohem úspornější procesor Atom, takže v tomto ohledu se asi ještě vyplatí počkat. Mě tento aspekt moc netrápí, protože déle než dvě hodiny bez napájení prcka stejně nehodlám používat. A podle toho, co jsem se dočetl, by ty dvě hod. měl zvládnout.

    Ostatní

    Docela by mě ještě zajímalo, jakou bude mít stroj(ek) životnost. Vzhledem k tomu, že i předchozí verze jsou v oběhu sotva rok, tak lze těžko odhadovat, kolik toho mrňous vydrží. Trochu se bojím, že úplně první, co vezme za své, bude barva... nejsem sice žádný velký špindíra, ale perleťově bílá barva má přeci jen asi jiné nároky.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Asus Eee PC 900 - neodolal jsem, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.5.2008 20:51 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Taky jsem se rozhodoval, jestli ho koupit. Měl jsem Dell Latitude C840, což je trochu (v téhle době) monstrum. Ale taky to bylo přesně to, co jsem chtěl a potřeboval: vysoké rozlišení (1400x1050) je na programování webu (a vlastně čehokoliv) ideální, přítomnost sériového portu zase není na škodu když člověk potřebuje naklipat nějaký switch. Nakonec jsem se rozhodnul úplně jinak: Della jsem dal manželce a sobě si koupil mnohem déle vysněného IBM T43p :-) No, ještě že jsem to udělal! V každém případě, až budu chtít příště "vyhodit" peníze, do Éčka půjdu taky. Takže pokud budeš mít náladu sepsat po delším používání pár řádek, sem s tím.
    7.5.2008 21:01 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    HP 2133 Mini-Note PC se mi pozdává víc. Vypadá, že má bytelnější konstrukci a hlavně - má 120 GB pevný disk.

    A neodpustím si poznámku, že si nedovedu představit ergonomickou práci s laptopem ani s tou tvojí klekačkou. Prostě poloha displeje musí být nastavitelná, přes to nejede vlak.
    THIS IS SPARTA!
    Ilfirin avatar 7.5.2008 21:29 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    A ona není?
    7.5.2008 22:42 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Jo, je nastavitelná. Spolu s laptopem dokonce libobolně v prostoru. Omlouvám se.
    THIS IS SPARTA!
    Cohen avatar 7.5.2008 21:32 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem

    Podle mého je klasický pevný disk v tomto typu stroje hloupost.

    Po Asusu EEE 900 taky pokukuju, ale zatím dostávají prioritu jiné věci. Chci ho ale primárně jako čtečku elektronických knih (specializovaná zařízení s e-papírem bohužel zatím nějak nejsou). „Nepoškoditelný“ SSD je tady daleko lepší volba pro pohodlnou manipulaci, než (byť odolný notebookový) pevný disk s pohyblivými částmi. Pokud už člověk potřebuje víc místa, mnohogigabytové flash disky jsou dnes běžné a relativně levné.

    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    7.5.2008 21:38 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    „Nepoškoditelný“ SSD je tady daleko lepší volba pro pohodlnou manipulaci, než (byť odolný notebookový) pevný disk s pohyblivými částmi.
    Me prijde idealni kombinace - mensi flashdisk pro bezny provoz a (prevazne vypnuty) 2.5 harddisk jako archiv.
    7.5.2008 21:46 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Presne tak. Absencia disku v Eee PC ho umoznuje pouzivat tak, ze sa nemusim bat ho hocikedy naklonit, otocit. Pri velkom notebooku to nie je take zjavne, ale pri malom ano.
    Michal Fecko avatar 8.5.2008 11:43 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem

    Chci ho ale primárně jako čtečku elektronických knih (specializovaná zařízení s e-papírem bohužel zatím nějak nejsou).

    E-papier je fajn ale pouzivat EEE 900ku ako PDF reader nemusi byt tiez odveci... Navyse sa pritom da stahovat nejaka dalsia knizka, pocuvat hudba, IMkovat, mailovat, prehravat video... :-D
    Rezza avatar 8.5.2008 12:08 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Jj, vypada to hlavne v busu zabavne kdyz si ctu :)

    Ad. ten disk - jak uz tu nekdo psal - idealni kombinace je 16 GB flash na OS a zbytek normalni disk. Ted mam 4G verzi a k ni externi 2.5 disk, to je celkem pouzitelna kombinace a hlavne odezvy na EEE jsou vynikajici.

    Taky jsem chtel ten Xandros dat pryc, ale to UI je TA nejgenialnejsi vec na EEE!!! Jen ty repozitare a hlavne nekompatibilni KDE s Debianimi repo:(
    8.5.2008 12:22 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Bere ti 2.5 disk bez externiho napajeni toho disku? me muj externu 2.5 disk pripojeny pres IDE-> USB redukci nebere.
    8.5.2008 13:54 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    o jakou redukci se konkretne jedna?
    8.5.2008 14:30 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Neco podobneho jako toto
    8.5.2008 15:28 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    To je redukce na 3,5 disky, ta potrebuje napajeni, viz.
    Součástí balení je též napájecí zdroj pro disky o rozměru 3.5", které zpravidla nemohou být napájený přímo z USB.
    K notebooku bych radeji doporucoval nejaky 2,5 disk a k nemu box, anebo rovnou 2,5 externi harddisk.
    8.5.2008 16:04 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Nejlepsi si to zajit vyzkouset osobne, ptz nektere ramecky nestoji za zlamanou gresli.
    Rezza avatar 9.5.2008 08:47 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    2.5 bez problemu, levny MSI ramecek, kdyby mel malo papu, tak ma dva USB do dvou portu, ale to jsem jeste nikdy nepotreboval, ani na EEE.
    7.5.2008 21:31 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Kde jsi ho poridil a na kolik te vysel?

    Pry v EEE 900 je pridavny flashdisk v rozsirujicim slotu. Tusis, v jakem typu slotu je tento flashdisk?
    8.5.2008 21:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Kde jsi ho poridil a na kolik te vysel?
    eBay. Platil jsem ho minulé pondělí a bylo to 650 USD i s poštovným (z Hong-Kongu). Podle tehdejšího kurzu to vyšlo na 10,5 tisíc.
    Pry v EEE 900 je pridavny flashdisk v rozsirujicim slotu. Tusis, v jakem typu slotu je tento flashdisk?
    Po vybalení z krabice jsem si také myslel, že je v tom slotu (SD, MMC) karta, ale ukázalo se, že to je jen umělohmotná falešná kartička-záslepka.

    Uvnitř jsou dva disky, resp. úložná média: 4GB tzv. "OB", což předpokládám, že asi znamená "On-Board", a 16GB "klasický" SSD. Jdu teď vytvořit hardwarový záznam do zdejší databáze a vložím tam i výpisy cfdisku.
    8.5.2008 22:16 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Diky za informace.
    16GB "klasický" SSD
    Tedy v 2.5" slotu nebo CF slotu?
    8.5.2008 22:39 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Tak to vážně nevím, přes co je to uvnitř zapojeno.

    Založil jsem ten záznam: Asus Eee PC 900 - pokusil jsem se tam narvat co nejvíce informací o hardwaru. Pokud něco chybí, nasměrujte mě a doplním.
    Michal Fecko avatar 7.5.2008 21:48 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Tak 900ku si chcem kupit aj ja... Dam si na neho SLAXa (6koveho - 192M + 200M rozne nevyhnutne moduly - dufam len ze rozbehnem wifi a ostatne zariadenia). Ozaj Robert, spravil si uz HW zaznam na abccku? Velmi by ma potesil + hinty ako rozbehat zariadenia! :-D
    7.5.2008 22:10 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Ozaj Robert, spravil si uz HW zaznam na abccku?
    Chystám se.
    + hinty ako rozbehat zariadenia! :-D
    No, ono mi tam zatím vše funguje out-of-the-box (tj. vše, co je vestavěné). Zkoušel jsem připojit USB myšku a šla hned (připojena za běhu), ale to už je asi dnes samozřejmé. Ještě zkusím USB tiskárnu (HP - v základní instalaci je hplip, takže asi v pohodě), externí pevný disk, foťák a MP3 přehrávač. Jediný problém by možná mohl představovat ten MP3 přehrávač, protože to není mass-storage, ale PTP. Ale jinde na Linuxu mi běhá dobře, takže ani s tím asi nebudou potíže.
    7.5.2008 21:51 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Kym sa mi Eee PC dostal do ruk, tiez som myslel, ze tam dam normalnu distribuciu. Ale ukazalo sa, ze ten Xandros je tam spraveny fakt dobre. Chyby to, samozrejme, ma, ale mato dost pozitivnych veci.

    A Asus sa snazi updatmi zlepsovat funkcionalitu - pribudol napr. 3G tool, takze staci pripojit Huawei na USB, kliknut na Connect (spusti sa to samo) a som pripojeny. Update BIOSu je tiez celkom dobre spraveny (raz kliknem, stiahne sa to, restartuje a naflashuje).
    7.5.2008 22:26 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    To jsem rad, ze to nekdo dela stejne jako ja - vymysli si zaminku pro sve svedomi, ktere rika: "nevyhazuj ty prachy, nevyhazuj ty prachy..."
    Pripomelo mne to, jak jsem nedavno vymyslel zduvodneni sam pro sebe, proc potrebuju tablet Nokia N810. Je to okorenene jeste tim, ze jsem dosud zadny vyrobek od Nokie nevlastnil a muj vztah k teto znacce byl tak nejak, ehmmm... vlazny. :)
    Daniel Kvasnička ml. avatar 7.5.2008 23:01 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Ja taky hledam podobnou zaminku pro novy telefon... (asi Nokiu E51) Moje S55ka porad ne a ne chcipnout a porad jede jak hodinky :-) Jen baterku jsem musel nedavno vymenit, jelikoz jsem se rano probudil a zjistil, ze pres noc mi nejak nabobtnala... :-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    andree avatar 7.5.2008 23:29 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    a kde sa to da uz teraz kupit? :-O
    8.5.2008 00:01 guns | skóre: 4 | blog: marian | Nitra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    ebay?
    nocturne e moll, ballade F major, ...
    8.5.2008 21:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Jo, odtud ho mám. Kupoval jsem ho přes americkou verzi eBay od prodejce z Hong-Kongu. V USA má být k dostání od pondělka (12. 5.), ale zahlédl jsem ho už teď v nějaké anglickém e-shopu - i když nevím, jestli ho už měli skladem, nebo jen lákali zákazníky.
    8.5.2008 00:44 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Gratuluju. Pritelkyni jsem koupil starsi verzi, resp. tu co v te dobe sla sehnat, tedy klasicke EEE 4G. Taky jsem myslel, ze tam necham xandros, ale nakonec jsme tam dal ubuntu, viz muj blog.
    8.5.2008 21:56 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Dnes bylo volno (i když jsem chtěl původně pracovat), takže jsem si "hrál". Zkoušel jsem startovat systém přímo do KDE (Advanced Mode) a tak podobně. Bylo to poměrně dost dobrodružné, jelikož návody a rady týkající se 701 nelze povětšinou na 900 aplikovat, takže jsem párkrát musel zatáhnout za záchranou brzdu (SLAX z USB). Napíšu o těch veselostech zápisek.
    20.5.2008 15:31 Pavel Cerny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Zjišťoval někdo, jak je to s uplatňováním záruky na ASUS EEE 900 v ČR?
    20.5.2008 15:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - neodolal jsem
    Zatím jsem naštěstí neměl tu potřebu, ale u kusů zakoupených v ČR by měla platit standardní česká dvouletá záruka.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.