abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (88%)
     (3%)
     (5%)
     (5%)
    Celkem 797 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    vencour avatar 12.11.2005 19:15 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?

    Hm, já s Red Hatem 6.1 taky kdysi moc neuspěl. Po nějaké přestávce jsem pokračoval MDK 9.0 a teď jsem u MDK 10.1. Kdyby se nenainstaloval skoro sám, tak bych taky nebyl tak nadšenej. A kdyby nebylo Abc a kámoš guru, tak jsem sám sobě průkopníkem. Ovšem ptám se, až když už musím :-).

    Pozoruji, že každý jede podle nějakých šablon a mimo ně se nechytá - jak je to u Gentoo? Zdá se mi, že všichni jedou podle mustru a když to tam není, že maj smůlu? (Fórum na webu jsem neprocházel).

    Těšim se, že na škole jednou budu mít Teorii systémů nebo něco takového a tam se dozvim to, na co teď nemam čas to hledat.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    12.11.2005 19:17 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Zajímavý článek. Škoda, že existuje spousta lidí jako Vy. Já například nezažil žádné větší problémy (zřejmě protože jsem se přidal k mainstreamu Ubuntu). Nebudu se vyjadřovat k článku celému, protože je to nad moje síly. Ale rád bych podotkl svojí skromnou poznámku k vývoji přítulnosti linuxu: Myslím, že se naopak okamžik od okamžiku zvedá. Starší linux-y v porovnání s novějšími my přijdou jako ty pověstní dinosauři (všichni víme) co se tyče "uživatelskosti". Rozhodně nesouhlasím s tím, že stupeň příjemnosti používání linuxu stagnuje.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 12.11.2005 19:19 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Já jsem začal v červenci 2004 na Mandrake - co se programování týče, měl jsem slušné znalosti ve Windows (C++; MFC/WTL; programování síťových aplikací). Dva měsíce jsem tápal, ale sám jsem během dvou hodin zprovoznil nVidia drivery, protože STFW jsem už měl dávno natrénované z dřívějška. Žádné známé po ruce jsem neměl.

    Během dalších měsíců jsem se učil efektivně pracovat s rpm a urpm (takže nebyl žádný problém cokoliv nainstalovat), cvičně jsem si konfiguroval a instaloval různé služby (vsftpd, postfix, apod.).

    Na začátku roku 2005 jsem se naučil vyvíjet i GUI programy (GTKmm) a v červnu 2005 jsem přešel na Gentoo. A jsem spokojen...
    12.11.2005 19:21 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Ono je dobré si uvědomit i jeden pozitivní důsledek toho, že spravovat (pozor, spravovat neznamená používat) linuxový systém vyžaduje určité nemalé znalosti. A to ten, že právě k spravování systému je potřeba mít nemalé znalosti. Výhodné je to proto, že se pak nestane tak běžné, jako u nejmenovaného proprietárního systému, že je prostě administrován cvičenou opicí, která neví skoro nic o bezpečnosti, funkci jednotlivých nástrojů a vlastně skoro o ničem z počítačového světa. Vznikají pak mnohé systémy, které jsou plné spuštěných serverů, které dovolují komukoliv číst, v horším případě i měnit cokoliv v systému, včetně uživastelových dat. Vznikají pak mnohé veřejné internetové kavárny zdarma, ehm chtěl jsem říct domácí nezabezpečené bezdrátové sítě. A nebo také systém starý několik let, který nikdy nepotkal bezpečnostní záplaty, a přesto má veřejnou IP v internetu a je na něm brouzdáno pomocí děravého prohlížeče, kterým přicházejí stále nové a nové dialery, spyware, adware a další verbež.

    Proto mi přijde obecně lepší systém, který je pro normální uživatele spravován někým, kdo "tomu alespoň trochu rozumí".

    Je to asi něco podobného, jako kdyby chtěl každý dělat sám sobě automechanika.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    Luboš Doležel (Doli) avatar 12.11.2005 19:23 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    A odpověď na jednu z otázek je make uninstall.

    Jinak aby v tom nebyl bordel, tak se defaultně instalují tyhle "ruční" věci do /usr/local, ne do /usr k ostatním.
    12.11.2005 19:24 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Sám si říkal, že je Suse 10.0 beta! Takže je možné, že toho spousta prostě nebude přeložena. Ostatně, pokud ti tvoje distribuce nevyhovuje (a mezi to patří i nedostatek softwaru), změň ji. Nejsi sám, kdo to dělá (Po létech změna - debian)! Jestli požaduješ poseldní verze aplikací, pak se poohlédni po Archu, nebo Debianu (unstable), nebo FC4.

    Kompilace je věc pro odborníky, nebo aspoň pro znalejší! Já si taky taky zasíral Slacka různým bordelem, než jsem se naučil dělat balíky, které se instalovaly úplně normálně (./configure; make; make DESTDIR=foo install; cd foo; makepkg bar-0.1.1-1.tgz). Nechápu, že jsi na to od roku 2000 taky nepřišel.
    IMHO jde o největší současný problém Linuxu - a sice, že se nikam nevyvíjí, co se týká uživatelské přívětivosti
    A klik už jsi zkoušel? Na provozování posledních verzí aplikací je to imo ideální.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.11.2005 19:28 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Linux zatím příliš neprorazil ne proto, že by byl uživatelsky nepříjemný, ale proto, že DOS a Windows jsou tu prostě déle. (Mac si u nás velký podíl rovněž neurval.) Když se uváží, že z hlediska domácího uživatele jsou oba systémy (více méně) zadarmo a (více méně) všichni známí používají Windows, tak je volba (více méně) jasná. A ve firmách a školách mají Windows obvykle taky, protože to je prostě pohodlejší (podle obecného mínění), i když případné zakoupené licence představují obdobu vyhazování peněz z okna.

    Je to stejné, jako všude jinde - kvalita nerozhoduje, většinou rozhoduje reklama, doporučení známých, vlastní zkušenosti atd. :-)
    12.11.2005 19:47 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Haha :-)))

    Tak to u mě se Linux snažil mi znepříjemnit co se dá dvojnásob.

    Začínal jsem tím, že ještě dříve, než Ty jsem si koupil RedHat 6.1 CZ, který vydal CZLUG. Já a mých několik kamarádů, co jsem to chtěli zkusit s Linuxem. Všichni jsme kolem slyšeli, jak je ten Linux spolehlivý, bezpečný, apod.. No, skončilo to tak, že jsme ten Linux ani nenainstalovali, protože v instaláku byla chyba. Tím všichno moji kamarádi odpadli s tím, že jim tato spolehlivost Linuxu bohatě stačí a že jim stačí Windows. Dodnes nechápu jak je možné, že prostě CD s Linuxem jdoucí masám prostě nikdo z CZLUGu nezkusil ani jednou jejich vydávaný Linux nainstalovat, protože by se chyba hned objevila.

    Nic, zkoušel jsem to s RedHatem 6.1 CZ ještě několikrát, pak jsem se ptal v linuxové konferenci, kde mi chybu potvrdili.

    RedHat jsem tedy zahodil a na mě se to podepsalo v tom, že RedHat jsem nikdy jako distribuci nepoužil, protože jí nedůvěřuji. Postupně jsem vyzkoušel několik dalších distribucí Linuxu, a to mě znechutilo tak, že jsem se pomalu rozhodoval s LInuxem seknout. Až Debian mě tehdy přesvědčil, že existují i použitelné distribuce.

    Jenomže chtěl jsem se připojit k internetu přes modem. Zjistil jsem, že musím nastudovat příkazy modemu a pak ještě detaily komunikace přes PPP, a to všechno zapsat do několika konfiguračních souborů. Trvalo mi to asi měsíc, než jsem to rozchodil, ale ta pohodička, když jsem si tehdy spustil Netscape a prohlédl si webové stránky v Linuxu.

    Pak mě čekalo zprovoznění tiskárny. Když jsem si uvědomil, že mě čeká podobná avantýra jako při rozchazování modemu, zavřel jsem oči, spustil jsem fdisk, a zrušil oddíl s Linuxem. Celý disk jsem přehodil jako FAT32, nainstaloval Windows 95 a užival si, jak to najednou jde všechno bez problémů.

    Dnes běžně pracuji na Linuxových strojích, protože pracovat a programovat na Linuxu není v zásadě tak těžká věc. Nejraději pracuji s Linuxem přes SSH z Windows na desktopu. Ale Linux mi na můj osobní počítač nesmí. A vždycky když mě přepadne touha to zkusit s Linuxem, představím si jen tu dobu, kdy jsem rozcházel modem, na neustálé čtení HOWTO, stovky dotazů do linuxových konferencí. Uvědomím si, že by trvalo jistě několik měsíců, než bych ho dostal do stavu, který se rovná stavu čistě nainstalového Windows. Navíc nemám ve svém okolí nikoho, kdo by mi alespoň občas s Linuxem poradil. To mě dokonale odradí, že si řeknu no jo, možná někdy příště.
    12.11.2005 22:44 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Na to CD musim zareagovat, protoze jsem se toho primo ucastnil. Samozrejme nas to dodnes vzpominame se slzou v oku.

    Image pro vyrobu CD byl vyroben skvele. Testovalo jej nejmene 50 lidi a kazdy na nekolika pocitacich.

    Problem nastal ve vydavatelstvi, tusim to davali lisovat z CHIPu a tamni experti rekli fajn, CZLUG nam udelal CD zadarmo, ale penize je potreba vydelavat, pridame na CD nasi reklamu. Takze vzali nas spickove odladeny image, zkopirovali jej na svuj disk C:, priprasili tam nejake soubory ve wordu o tom jak jsou neprekonatelne skveli a cele to napalili nejakym generickym napalovacem na CD, ktere dodali do Lodenice jako master. Samozrejme nerekli ani slovo o tom, ze do naseho image zasahli a tak jsme prusvih zjistili az kdyz to bylo v 30k nakladu na stancich a lide zacali nadavat.

    Ze CD znicili uznali, nasli i pachatele, ale nebylo zadne moci, alespon pokud se bavime o pravnich cestach, jak je donutit nechat na sve naklady vydat cely naklad znovu. Pri cene tehdejsich CD sla skoda pres milion korun. Celkem se o tom dost mluvilo, takze me prekvapuje, ze jste se o te lapalii nedozvedel uz tehdy.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    12.11.2005 23:00 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Tak v tom případě to byl Red Hat 7.1, jestli se nepletu, že jo? To jsem tehdy čuměl, když jsem v tom obrazu kdesi našel zmínku o WinOnCD. :-) Jestli si pamatuju, na dalším CD k Chipu byla spouštěcí disketa, která měla problém řešit, to už ale bylo pozdě...
    Pavel Stárek avatar 13.11.2005 15:23 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Ano, to byl RedHat 7.1, ale v takové divné jedno CD verzi, která byla stejně taková "pofidérní". To my jsme s kámošem koupili RedHat 7.1 v ComputerPressu, tenkrát asi za 1000Kč, bylo tam 7CD, a od té doby nedám na RedHat/Fedoru dopustit. Pravda je, že to byla první distribuce, která se dala jakž takž používat na desktopu. Mám doma i instalačky RH5.1,6.2, ale to bylo spíš tak na server. A samozřejmě ještě asi 7CD Debiana 2.2 Potato, ale to bylo v té době na mě tak hardcore distro, že sem ho sice nějak nainstaloval, ale opět e s tím nedalo moc pracovat. Jinak Debian Sarge je jiné kafe, to už vypadá celkem zajímavě. Jinak jsem si vyzkoušel všechny možné distribuce, ale vždy tak nějak skončím u té Fedory.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    12.11.2005 20:37 pol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Linux má špatně napsanou dokumentaci, to Windows ne, když si připlatíte... Mimoto tu skutečně chybí jednotná vize (ta se ale tvaruje, myslím tím z hlediska end-usera).

    Opravdovou achillovu patou jsou dependencies - aneb co nainstaluješ a co ještě ne. Zase se to ale většinou u programu dočteš nebo to vykoumáš z jiných závislostí. Shrnuto: je prostě v neustálém překotném vývinu, tak trochu těch zmatků musíš přežít.

    PS já instaloval tiskárnu dva dny, první den jsem si vygooglil ovladače a druhý jsem je nainstaloval, čistého času méně než dvě hoďky, neřekl bych že Windows tady mají nějaký náskok - ale už jsem věděl, že je linux kompatibilní ;-)

    Luboš Doležel (Doli) avatar 12.11.2005 20:47 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Mě teda dokumentace v Linuxu přijde na vysoké úrovni.

    Ta programátorská taky...na MSDN je hodně okecu, ale v man je všechno jednoduché a stručné.
    12.11.2005 20:50 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Ta programátorská taky...na MSDN je hodně okecu, ale v man je všechno jednoduché a stručné.
    Ostatně nedokumentovaný open source program je nesmysl. Vždyť zdrojový kód je jedna z forem dokumentace :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.11.2005 21:09 pol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?

    Moc není, zkus is projet všechny many co jen na počítačí máš, snadno zjistíš, že některé chybí, vůbec nejsou nebo jsou z doby x. Takže celkově vzato není dobrá (i když je použitelná a dohledatelná a je to otázka distribuce)

    man je navíc zastaralá koncepce zaměřená na programátory a ne koncové uživatele, je to prostě nepohodlné. Mimoto dnešním trendem je dokumentace v html (trendem linuxu je najdi si to na fóru, maillistu)

    Vždyť zdrojový kód je jedna z forem dokumentace :-D

    ...jo, jo, to je právě ono :))

    Luboš Doležel (Doli) avatar 12.11.2005 22:22 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Když chybí, tak asi není potřeba a stačí --help.

    Pokud je nějaká stará, tak nejste up2date anebo nebyla potřeba ji měnit. U MS se možná věci mění den ze dne, ale tady věci drží roky.

    Chcete mít man v HTML? Tak si otevřete man:/ v Konqueroru.
    12.11.2005 22:55 pol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?

    ..když chybí tak na to autor asi neměl čas, tenhle důvod jsi nějak opomněl.

    ..nedrží viz. kernely, s takovou rychlostí se MS nechytá ( ...a není to jediný případ, že? Kvalitní dokumentace obvykle nenásleduje nové změny, co je z toho za problémů v mailing listech... nemožnost přenést konfiguraci při upgradech některých verzí kernelu etc. )

    ..zajímavý nápad.

    ..já bych to tak nechal, linux má svý mouchy. Já se přes to přenesu ale od většiny lidí to očekávat nemůžeš. Nakonec přenášet se přes problémy není ani můj cíl, radši je řeším.

    13.11.2005 20:28 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    man je navíc zastaralá koncepce zaměřená na programátory a ne koncové uživatele, ...
    Nesouhlasím, pro command-line záležitosti a konfiguráky je IMO man stále to nejlepší, co může být - je jednoduchý a má danou formu. Pro GUI molochy typu OOo je ideální hypertext, ale jednotlivé stránky nápovědy by stále měly mít jednotnou formu jako ten man...
    12.11.2005 20:38 Pmx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Linux je jen jádro. Přívětist, jednoduchost a konzistenci je otázka jednotlivých distribucí. Pokud to nesplňuje, vyberte si jinou. Mám pocit, že některé mají v ovladatelnosti ještě velké rezervy (na to, jak jsou rozšířené). Teoreticky by ale žádná neměla být složitější než LFS :-)

    Proč se nekoná revoluce - protože výhody OS nejsou vidět na první pohled. A protože od 90% domácích počítačů se neočekává nic jiného, než herní výkon.
    12.11.2005 22:11 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Asi je to psáno ve stavu mírné nasranosti ale je to moc pěkné :-).

    Je fakt že i když jsem zkoušel používat linux na desktopu a na jednom ho stále mám (Slackware) tak v práci používám winxppro. Vira jsem už neměl několik let a že bych musel přeinstalovávat jsem si také nevšimnul. Nápověda je sice ve win dost mizerná ale on to také není manuál systému jak si mnozí myslí. Man stránky v linuxu jsou sice fajn ale anglicky a v mnoha případech neaktuální. Číst se slovníkem text kterému stěží rozumím i když je česky je taky docela zábava :-). Prostě windows je systém na to aby počítač mohl sloužit normálnímu člověku pro zábavu nebo výuku a když občas spadne tak se nic neděje. Ono to po restartu prakticky vždy funguje dál. Linux jde doladit na serveru určitě líp ale znalosti které k tomu potřebuju normální člověk nikdy mít nebude.

    Prostě aby byl Linux použitelný pro každého bylo by nutné vytvořit distro které by se chovalo jako windows, instalace programů přes instalátor který vše udělá za nás, aktualizace přes jedno kliknutí na webu distribuce, dodávka ovladačů přímo k zakoupenému hardware jako u win, atd......, jde o to jestli by to pak byl ještě Linux.
    12.11.2005 22:36 vlasta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná? Druhý důvod
    Včera jsem si vyrazil na první setkání Linuxové komunity v ústeckém kraji. Pořádala firma Logios v aule VŠEM, vysoká škola ekonomiky a managementu. Dopoledne pro začátečníky,odpoledne pro pokročilejší. Absolvovoval jsem ze zájmu obojí. Před zahájením do sálu vplula jakási paní profesorka a odložila zde kupu studentů a studentek. Těch bylo míň, zato byly hezčí.Přednášky mne moc nevzaly, hlavně jsem si říkal, že to co se tu mluví znám a mohl jsem přijet odpoledne. No, zvědavost se nevyplácí. Po obědě s námi pobesedoval o významu medií v open source šéfredaktor Root.cz ,pan Petr Krčmář. Nevíc jsem si užil při přednáškách pana Vorlíčka. Sem tam padlo pro mne něco nového v diskusích. Takže i přesto, že jsem vstával brzy ráno, abych dojel vlakem včas, byl jsem poměrně spokojený. Po přednáškách se rozhořely neformální hovory a bylo možno získat slušnou sbírku všech možných distribucí. Těžkým zklamáním byl poznatek, že ze začátečníků z dopoledne se neobjevil nikdo. V sále se odpoledne objevilo 27 lidí, většinou ostřílení programátoři a správci sítí. A jediný mladík kolem 18 let toho, podle fundovaných dotazů, uměl sakra hodně.Dva lidé si brali live distribuce, tedy asi to byli dva začátečníci, ale mohu se mýlit. Proč to píšu? Jenom abych potvrdil, že pokud se něco v Linuxové komunitě podstatně nezmění, mnoho lidí na Linux nepřejde.A mladé to nezaujme. To o čem tu píše autor blogu je smutná pravda a já jí jen potvrzuji. To že se najde pár chytrých lidí a jde jim to samo, je dar od pánaboha a já jim ho jen upřímně závidím. Zbytek dlouhodobě tápe. I když poslední vývoj naznačuje, že existují krásné distribuce, uživatelsky příjemné. Ale stále platí, že uživatel Linuxu trpí při instalacích a konfiguracích. Widlisti to mají neskutečně jednodušší. Až bude Linux tak vymakaný pro uživatele jako widle a navíc levný, zválcuje Billa levou zadní. Zatím ....?
    12.11.2005 23:16 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná? Druhý důvod
    Problemy s instalaci? Muzete to prosim objasnit.
    12.11.2005 23:12 Pavel Kysilka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    zdravim,

    kvalitni clanek.

    budu souhlasit i nesouhlasit.

    me jako "guru" [s nadsazkou] to vyhovuje.

    pokud Vam to nevyhovuje, tak si zaplatte a nekdo toto udela. pripadne to udela rad distributor, da Vam to zadarmo-tedy za cenu pokusneho kralika. nebo si na to musite pockat.

    jinak je pravda, ze na nejakou pristupnost a privetivost se kasle. ale neni tlak a obcas i se lide temito vecmi ani nezabyvaji. oni to casto nepotrebuji. primarne je program urceni pro jeho tvurce a uzivatele budou az druzi. tak to bylo a bude v hodne pripadech na opensource.

    vite to neni velke selhani. to je vlastnost.

    castecne selhani bych videl spise v tom, ze hledat 4 dny neco je dost dlouha doba. treba proto, ze se nedovedete zeptat, nekoho zaplatit[motivovat] nebo efektivne resit problemy.

    dam Vam 2 protiklady:

    1) zaplatite za to, ze to je zkompletovane a privetive

    2) prizpusobite si to sam

    ono to neni ani o tom, ze neco nejde. to je vlastnost skoro kazdeho software. ale to, ze to muzete vyresit. az budete bojovat s nejakou podivnou dll nejakeho zaplaceneho sw na windows, tak mozna prijdete na to, ze ta prava vyhoda se skryva uplne v jinych vecech. a to v moznosti zmeny.

    nic neni zadarmo. asi tak. ale jinak Vas chapu v dost vecech jako vytoceneho uzivatele. ale je to skutecne jenom __Vas__ problem, ze jste to nezmenil nebo nepockal na zmenu.

    mozna krute. ale realita.

    pavel kysilka
    13.11.2005 13:09 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?

    Me cely spot pripada jako plac nad konkretnim distrem. Myslim ze uzivatel se znalosti kompilace a bashe by nemel mit takove problemy.

    Suse je jiste kvalitni, mozna ale bezplatna openSUSE nema takovou zakladnu instalacnich balicku, ktere pokryje vyse popsane potreby.

    Predpokladam ze vsechny velke distribuce jsou v poslednich verzich zhruba srovnatelne, vybral bych si tedy takovou, ktera obsahuje v RPM(DEB,*) vse co pozadujete.

    A jakekoliv kompilaci se vyhybal, prestoze ji zvladate. Pokud je za kvalitu brano nakliknu, tim nainstaluji a jedu, tak si mozna prave timhle zivot komplikujete.

    Ja mam Mandrivu2006 a myslim ze potreby 90% uzivatelu zcela pokryva (ale nepocitam hry, s nimi je linux vzdy slabsi). Zda existuje v balicich ve spotu pozadovany sw na hudbu netusim, v pripade ze ji budete zvazovat, doporucuji overit pres http://rpms.mandrivaclub.com

    Pokrok v uzivatelske privetivosti naopak vidim obrovsky. HW se sam detekuje, nainstaluje, predkonfiguruje. Uzivatelska rozhrani se zjednodusuji.

    Revoluce se kona. Stredne velke firmy jiz bezne nasazuji linux na desktopech, protoze se jim tam snizuji porizovaci naklady na jedno pc az o tretinu (licence win+antivir). Tam kde jsou windows se casto nasazuje OpenOffice.org (trebas i jako levnejsi a "mene dobra", ale pro daneho uzivatele dostacujici nahrada) nebo Firefix (bezpecnost, snazsi vyvoj intranetu). Pro domacnosti je nejvetsi prekazkou absence her, to rikam ac sam hraju tak malo, ze si s vyberem vystacim :)

    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    Daniel Kvasnička ml. avatar 13.11.2005 16:02 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    hej, chvilema jsem si pri cteni toho blogpostu rikal, jestli sem to nahodou nenapsal ja ;-) V necem ti absolutne rozumim a to hlavne diky tomu, ze se zajimas o muziku.

    Chtel jsem pred par dny vzit WAV, udelat mu na konci nejakej fade-out a ulozit do MP3. Ve Win/OS X otazka 2 minut. Tak ze zkusim Audacity. Je to znamy, je to multiplatformni, snad to bude ok. Prvni zdeseni...neda se pouzivat kolecko k zoomovani! Uff..ok, jedeme dal. Fade-out dopadl. Exportujeme MP3. Nezepta se me na bitrate...uff. Ok, zkusime to dal. MP3 do playlistu v amaroKu (nejlepsi prehravac, co jsem videl, to ale vazne). MP3 neprehratelna. Tak tohle uz je moc. Ulozim upraveny WAV, ze to enkoduju v CLI pomoci lame (jako kazdy spravy zvukar, ktery ma hodiny casu, aby se zabyval praci s nahravkami na urovni prikazoveho radku). Ulozi ho s uplne jinymi vlastnostmi, aniz by se me na ne zeptal a novy WAV ma ctyrnasobnou velikost. Audacity je parodie na WAV editor, software urceny k osobni masturbaci jeho vyvojaru. Ne k praci cloveka z oboru audia. Muj nazor. ReZound nenainstaluju, protoze mezi jeho dependencies je knihovna, na kterou bych musel downgradovat a prestala by mi kvuli tomu fungovat pulka Fedory (on me ji system vlastne ani nedovoli downgradovat).

    Tohle bylo hodne emotivni, ale ve skutecnosti me ve vetsine ostatnich oblasti Linux vyhovuje a to tak, ze i pres popsany problem bych se k MS Windows nevratil. Nicmene jsem chvilema velmi silne pokousen investovat do technologie firmy Apple. Mame iMacy ve skole a jsou to absolutne spickove stroje, OS X je nabuseny system, ktery je unixovejsi, nez by si clovek mohl myslet. Da se na nem pouzivat tuny open-source veci, da se v tom pekne hrabat, kdyz clovek chce, kompilovat a tak...

    jak te tak ctu, myslim, ze investice (nemala, pravda) do OS X by ti pomohla, pokud se v hudbe pohybujes opravdu dost. No, musel bys prekousnout, ze ne vsechno by bylo open-source...strasna predstava ;-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    13.11.2005 16:10 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    Já jsem před nějakou dobou prakticky přesně tohle s Audacity dělal a nemůžu si na nic stěžovat, fungovalo to přesně tak jak mělo.
    Copak toho není dost?
    Daniel Kvasnička ml. avatar 13.11.2005 22:45 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    jako tak, ze ty problemy (absence nabidky tam, kdy by mela byt, zoomovani koleckem mysi) jsi nemel? to by musel byt tedy rozdil ve verzi :-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    13.11.2005 16:18 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jeden z důvodů proč se revoluce nekoná?
    No nevim, cely mi to prijde jako nepochopeni...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.