abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1074 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Dvě videa

    15.3.2008 21:04 | Přečteno: 1197× | Ani zbla

    V posledních několika dnech jsem viděl pár video-prezentací, tak chci poreferovat zdejší komunitě.

    Miguel

    Na prvním videu byl mnohými nenáviděný Miguel de Icaza při povídání v Microsoftí hlásné troubě Channel9. Líbilo se mi, jak vysvětloval v této proprietární Mekce výhody opensource: Proprietární soft je hezký byt, který si najmete, může se vám v něm bydlet dobře, ale když chcete zbourat příčku, jste odkázáni na majitele. Opensource je bejvák, který vlastníte. Nemusí to být to nejluxusnější místo na světě, ale když chcete zedníky, tak si je prostě zavoláte. Nevím jak vy, ale já takové pocity mám taky.

    Ribbon

    Druhé video jsem shlédl na doporučení známého uřvaného demagoga Radka Hulána. A líbilo se mi, jedná se o přednášku o vývoji nového GUI v Office 2007. Původně jsem si myslel, že Moft k tak radikálnímu redesignu přistoupil proto, aby se odlišil od konkurenta OOo, který mu už ve funkcionalitě pomalu dýchá na záda. Prezentovaným důvodem ale byl fakt, že každá další verze MSO obsahovala víc a víc funkcí a uživatelé s v tom začínali ztrácet. To je podpořeno moc hezkou statistikou, na které je opravdu vidět to bobtnání od časů Wordu 1.0.

    Termín, který mě zaujal je "pocit mistrovství": když pracujete se softem, jehož funkcionalita je pro vás předvídatelná, máte pocit, že kontrolujete situaci. Pokud máte před sebou bestii s milionem ikonek, kterým nerozumíte, rozhodně se dobře necítíte.

    Poté, co vývojáři dospěli k názoru, že stávající systém toolbarů a menu je neúnosný, začali vytvářet různé návrhy, jak to celé předělat. Přednášející ukazuje různé mockupy, některé ve Flashi, některé jako čmáranice na papíře, některé jako živý soft. Ocenil jsem, že je zmíněn známý fakt, že když má člověk před sebou široké spektrum možností, je neuvěřitelně těžké si vybrat. Oni v takové situaci byli, výsledné MSO zas tak radikální nejsou, ale různé nástřely byly docela úchylné.

    Též se mi líbilo, že přiznali některé minulé omyly (pan sponka, skrývání položek v menu (skrývání mi nepřišlo tak špatné, zato pana sponku jsem fakt nesnášel)).

    S novými Office jsem pracoval jen pár minut, ale myslím si, že na rozdíl od docela trapných Windows Vista je to inovace a pokrok. To úsilí, které tomu věnovali, bylo řekněme "proprietární", investovali spoustu energie do vytváření prototypů a testovali to hordě uživatelů. A teď na tom budou chtít vydělat.

    BTW: Jeden z dotazů po přednášce je od člověka se španělským přízvukem, který "kdysi napsal tabulkový kalkulátor" :-)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.3.2008 21:39 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dvě videa
    S novými Office jsem pracoval jen pár minut, ale myslím si, že na rozdíl od docela trapných Windows Vista je to inovace a pokrok.
    Mně tedy rozhraní Office 2007 „jedno tlačítko vládne všem“ připadá jako to nejhorší, co jsem v GUI od MS viděl – zlatá Sponka nebo schovávající se menu. Že má MS Office příliš mnoho funkcí je možná pravda. Ale schovat před uživatelem úplně všechny funkce mi nepřipadá jako dobrý nápad. Víte, jak teď vypadá práce s MS Office? Hledáte nějakou funkci, musíte postupně kliknout na každou záložku (třeba taková funkce „vložit sloupec“ může podle mne být logicky zařazena asi tak pod polovinou záložek, takže musí pokaždé hledat, kde vlastně je), zobrazí se vám zase jenom obecné názvy, a musíte si tipovat, jestli by ten název (nebo ikona) mohl souviset s tím, co chcete udělat – pak případně můžete malinkou šipečkou rozbalit nabídku a konečně se dozvíte, jak se ta funkce jmenuje. Pro lidi, kteří bez přemýšlení kliknou na obrázek tiskárny a je jim jedno, co to udělá, je to možná lepší. Pro mne je to ale katastrofa – třeba když chci vidět, jaké všechny volby ohledně tisku program nabízí, abych se případně rovnou vyhnul volbě „tiskni, jak tě to napadne“ a zvolil tisk s nastavením možností tisku… Nebo v Outlooku, kde je několikrát „vložit“, a jednou je to text ze schránky, jednou soubor jako příloha…

    Asi bych se na to video měl podívat, protože mám asi malou fantazii, abych si dokázal představit ještě něco horšího, než současné GUI MS Office 2007. Ale zase je fakt, že takovou radost, jako po několika minutách používání Office 2007 jsem už dlouho ze žádného softwaru neměl. Když jsem Office 2007 spustil poprvé a zjistil jsem, že funkce jako uložení souboru, otevření souboru nebo tisk nejsou nikde dostupné, přemýšlel jsem, jestli jsem se zbláznil já nebo programátoři Microsoftu. Vzhledem k tomu, že jsem to prostředí spíš jenom zkoumal a ty funkce jsem nepotřeboval, nechal jsem to být, třeba se časem samy objeví… Pak mne začalo rozčilovat to velké logo Office, které zabírá zbytečně velkou plochu a je tak divně šejdrem umístěné částečně v záložkách, částečně nad nimi. Tak jsem na to zkusil kliknout, jestli to nepůjde vypnout – a ono to bylo menu! A v něm uložení souboru, otevření, tisk… To bylo radosti…!
    15.3.2008 22:41 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dvě videa
    MM, to rozhraní asi fakt bude promyšlené. Když jsem to rpvně viděl (neměl jsem možnost s tím pracovat dél jak pár minut - pouze jsem instaloval), tak zděšení rychle vystřídal pocit, že to je promyšlené a praktické. Ale říkal jsem si: kurňá, já bych to zvládal v pohodě, ale co bfůčko bez intuice /nebo toho dnes populárního a přeceňovaného "přeškolení"/, bfůčko co si píše postupy jak něco udělat na papír?

    Světe div se, teď náhodou uživatel říká, jak se mu pracuje skvěle, že tam toho nakliká za hodinu tolik, co v OOo za šest. (Řeč byla o Powerpointu). Když jsem si uvědomil, že mluví o té překopané verzi 2007, řekl jsem si definitivně, že se to Mikrosoftům fakt povedlo.
    15.3.2008 22:43 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dvě videa
    Jo, nejlepší je, že to toho uživatele nikdo neučil! Úplně sám, bez pomoci, a jak říkám, v kompech se nikdy nevyznal a intuici nemá, postupy si moc nepamatuje...

    Fakt mě to překvapilo.
    brk avatar 16.3.2008 06:39 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dvě videa
    Mám v zásadě stejnou zkušenost. Když potřebuji v Office 2007 udělat něco komplexnějšího, tak mám problém, kde zas tu či onu funkci dali a když ji konečně najdu, tak zjistím, že ji ve jménu jednoduchosti překuckali tak, že se mi v ní děla fakt blbě, protože místo klávesnice musím mnohem víc klikat a trvá mi to déle.

    Už jsem viděl, jak budou "báby" v kanclech nadávat, co to teď mají za hrůzu, že chtějí zpět svůj Word a Excel, který vypadal posledních 15 let v podstatě stejně a na který jsou zvyklé, ale chyba lávky. Těch pár šikovnějších z počátku rencalo, ale zvykly si rychle. Takový ten "průměr" je spokojený, že vše potřebné mají teď po ruce. A skupina, jejíž uživatelé typicky dodnes např. odsazují text stejným počtem úhozu do mezerníku, je nadšená.

    Mi a mně podobným to moc nesedí, ale masy jsou spokojené, což je dle mého názoru podstatné.
    USE="-qt -kde"
    3of5 avatar 15.3.2008 22:41 3of5 | skóre: 8 | blog: ta_technika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dvě videa
    Jak tak koukam Word 1.0 splnuje co potrebuju:DD
    Hul trifidy a i ve 125 budes jeste doomar. ASZ486
    15.3.2008 22:44 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dvě videa
    Zkus Textmaker, jestli náhodou užíváš openSUSE. Jestli ti nejde o licence, je to RPM, které asi bude dost univerzální, zkrátka to z toho nonOSS repozitáře šlohni.
    3of5 avatar 15.3.2008 23:33 3of5 | skóre: 8 | blog: ta_technika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dvě videa
    To je paradni.
    Hul trifidy a i ve 125 budes jeste doomar. ASZ486
    pavlix avatar 16.3.2008 00:35 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dvě videa
    No já nevim, viděl jsem nějakou betu těch Office a to UI bylo dost dobrý....

    Pak jsem to viděl na živo... a už nevím proč... ale pamatuju si, že to bylo trochu zklamání.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.3.2008 22:44 phero | skóre: 17 | blog: techblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dvě videa
    Jo, Miguel si zaslouzi respekt. Uz jen proto co nakodil jako open-source, ale taky ze i presto nema problem verejne rict jak ma MS nektery programky proste state of the art(a tim nemyslim na mix(u) ;-) ).

    jeste bonus z te prednasky na Mix08 : "...GPL ... you know ... all that commie stuff"

    btw, onehda se mi taky zaliblo toto video z Mel8ourne: Make hardware vendors love open source http://mirror.linux.org.au/pub/linux.conf.au/2008/Wed/mel8-094.ogg

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.