abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 987 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Pomalý starý notebook...

    4.11.2008 23:20 | Přečteno: 2580× | Hardware

    I když se to stydím říkat nahlas, pořídil jsem si k chovu tučňáků "nový" notebook - postarší ThinkPad od IBM, konkrétně model A22m (nejslabší procesor, 14" displej, 256 MB RAM, 10 GB disk).

    Úvodem

    Již delší dobu jsem vlastnil mimo jiné bílý iBook G3 od Apple a celkem dlouho jsem dospíval k názoru, že se ten mi opravdu nehodí. Nevypadal sice úplně nejhůře a výdrž na baterku (kolem 4 h) nebyla zrovna nedostatečná, stejně jako teoretická rychlost přístroje. Jenže jsem věčně zápolil s některými ehm, specifiky (nedovařená X11 apod.) i vrozenými omezeními Mac OS X a hlavně s jeho paměťovou nenažraností (a taky s paradoxním problémem - nemožností spustit na verzi 10.3 aspoň relativně použitelnou verzi OpenOffice nebo NeoOfficeJ - mě by to sice nevadilo, ale například studentské práce ke korektuře obvykle chodí "ve wordu"...). Nakonec se moje používání uvedeného přístroje omezilo na promítání přednášek a prezentací. Jenže chodit s iBookem do prostředí s křídou a vodou je asi přece jen škoda.

    A tak byl nakonec nahrazen. Nikoli Asusem EEE (o kterém jsem dlouho - a vážně - uvažoval), ale výše zmíněným notebookem od IBM. Důvodem byla hlavně cena posledně jmenovaného a moje větší důvěra k odolnosti ThinkPadů (jeden má už léta moje sestra a u té jen tak něco nevydrží...). Rozměry a váha tedy nakonec musely ustoupit do pozadí.

    Debian a jak ho tam dostat

    Přístroj jsem zakoupil za symbolický peníz (zhruba za cenu VGA adaptéru k iBooku) z druhé (přesněji ze třetí) ruky. V důsledku toho dorazil bez některých doplňků (napájecí adaptér, CD mechanika), jinak však funkční a kompletní. Prázný Multibay slot jsem zaplnil záslepkou (šuplíkem na disk, ale toho času bez disku), záložní adaptér se naštěstí našel. Ovšem přístroj dorazil s nějakými druhohorními Windows, a proto bylo třeba instalovat Linux. Jenže jak? CD mechanika nikde, z USB to nestartuje ani omylem (nevím, co jsem dělal zle, ale ani startovací disketa pro DSL - a to ani ta s podporou USB - ho nedokázala přesvědit), do rozcházení TFTP serveru se mi nijak zvlášť nechtělo...

    Naštěstí Debian stále poskytuje i startovací diskety (boot.img, root.img, tři diskety s moduly) s pomocí kterých lze spustit i instalaci přes síť. Síťovou kartu to IBM má, takže nakonec nebyl problém (a aspoň jsem měl důvod provést selekci domácí sbírky disket a slabé jedince vyřadit). Desetigigový disk není největší, a tak byl Debianu nabídnut k užívání celý.

    Nainstaloval jsem takové ty běžné věci - překladače s odvšivovači a knihovnami, TeXlive, XFig a Gnuplot (ten OpenOffice se tam nějak vetřel sám...), prostředí GNOME (ani nevím jetli se mě někdo ptal, zda ho chci, ale stejně už jsem na něj skoro zvyklý). Přidal jsem i nějaké ty matematické věci (Mathomatic, Octave, Maxima), taky Tochnog a GMSH na vyzkoušení a ParaView (z www.paraview.org). No je to pracovní nástroj, tak ať to podle toho vypadá.

    Dosti málo mě oslovila nabídka klávesových map. Nevím proč, ale při psaní anglicky předpokládám přítomnost "qwerty" rozložení, zatímco při tvorbě českých textů píši zásdně na "qwertz" a cokoli jiného mě vyvádí z rovnováhy. Tak mi vnucování české "qwerty" klávesnice docela vadí. Problém lze naštěstí řešit lehčí úpravou příslušné části /etc/X11/xorg.conf (změněné jsou jen poslední dva řádky):

    Section "InputDevice"
    	Identifier "Generic Keyboard"
    	Driver		 "kbd"
    	Option		 "CoreKeyboard"
    	Option		 "XkbRules"	"xorg"
    	Option		 "XkbModel"	"pc104"
    	Option     "XkbLayout" "us,cz"
    	Option    " XkbOptions" "grp:shift_toggle, grp_led:scroll, compose:ralt, ctrl:nocaps"
    EndSection
    

    GNOME nebo radši opravdový trpaslík?

    Mám tam tedy jako výchozí prostředí GNOME. Nemám proti němu zásadních výhrad, nepadá (ani celé ani po částech), v podstatě umí skoro vše co chci a dokonce se dá i používat (a je podstatně hezčí a příjemnější než KDE nebo XFCE). Ale přece jen se mi zdálo, že zabírá nějak moc paměti a asi ani nepřispívá k rychlosti a hbitosti přístroje,

    I zkusil jsem FVWM (za výchozí nastavení v Debianu by se ovšem mělo upalovat). Použil jsem můj tradiční .fvwm2rc (viz obrázek v profilu - vzhledem k jeho vnitřnímu stavu si jej ovšem netroufám přiložit), upravil zvolené fonty (ještě budu muset zkusit najít a použít nějaký font pro kódování UTF-8 na titulky oken, snad to FVWM přežije). Vzhled je samozřejmě značně tradicionalistický a možná neatraktivní, ale mě se líbí.

    Bonusem byl bezplatný upgrade procesoru a paměti minimálně na dvojnásobek - aspoň tak to vypadá podle odezvy systému a množství obsazené paměti. A samozřejmě to funguje asi tak, jak si představuji (klávesové zkratky, pohodlné posouvání myšošipky kurzorovými klávesami a tak dále). Čeština v Xtermu a GVimu funguje, v OpenOffice ostatně taky. Tak co víc si přát?

    Některé věci jsem zatím úplně nevyřešil - k připojování a odpojování USB disků používám hmount (ono to stejně moc nebolí, protože přístroj má celý jeden port USB 1.1 a žádný hub mu kupovat rozhodně nebudu). Možná by nebylo špatné mít nějakou oznamovací oblast jako v GNOME (kvůli aktualizacím a jiným hezkým ikonkám) a případně grafické klikátko pro výběr WiFi sítí (zatím tam však nemám WiFi kartu, takže to taky není úplně kritické). Ale dál mě jiné problémy nenapadají.

    Ve FVWM pochopitelně na ploše nemůžu mít ikony. Což je výhoda, protože si tam nemůžu "dočasně" odkládat soubory a musím je rovnou skládat do patřičných adresářů. Takže se nenásilně předchází chaosu a obrazovka počítače nevypadá stejně zoufale jako můj pracovní stůl...

    Šípková Růženka a jiné pohádky

    Notebook je občas potřeba uspávat. To fungovalo u iBooku moc pěkně (rychle a spolehlivě a navíc se podom dal i probudit), u "velkého" Dellu M60 nakonec taky (pomaleji, ale od letošní jarní verze Ubuntu aspoň spolehlivě), ale u sestřina IBM (A21p) se mi to nikdy moc nedařilo. Takže jsem z toho měl trochu (no trochu - spíš tak nějak hodně) obavy. Uspání do paměti zatím není nic moc. Uspat se dá, ale probouzí se asi tak ochotně jako Šípkovic Růženka při deficitu princů. Uspání na disk "acpitool -S" funguje (zatím bez dalšího nastavování) o poznání lépe, protože přístroj se uspí a někdy i vypne (občas zůstane viset se svítící obrazovkou a je třeba mu pomoct vypínačem), ale zatím se vždycky správně probudil (kupodivu). Snad jen zvuk pak nejde (předpokládám, že pomůže nastavení nějakého toho zavádění modulů po probuzení, což jsem ještě nezkoušel).

    Výdrž notebooku na baterku je až skoro půl hodiny, což mi na přenášení po budově zatím bohatě stačí (pod původním systémem to prý bylo stejné - baterka je už prostě sešlá věkem).

    Ergonomie, výhřevnost a tak

    Experimentálně mám ověřeno, že ThinkPady se mi nejlépe drží v rukou a nejlépe (ze všech notebooků) se mi na nich píše. Zdůvodnit to nedovedu, ale prostě to tak je. Ani iBook ani velký Dell (a ostatně ani stařičký stroj Toshiba 110CT) neumím uchopit tak, aby se mi na něm pohodlně psalo. Vždycky buď nedrží nebo přečnívá nebo jsou nepohodlně umístěné klávesy, touchpad nebo tlačítka trackpointu (o kvalitě klávesnice nemluvě). A ThinkPad A22m je prostě ThinkPad: drží se dobře, obrazovka je velká tak akorát (14"), rozlišení 1024x768 sice není nic extra, ale je na tu velikost displeje naprosto přiměřené (navíc přesně odpovídá našim dataprojektorům, což je pro mě nemalá výhoda).

    Trackpoint a tlačítka se taky dají používat (to jsem si zatím netroufal tvrdit ani u té Toshiby). Na XFig je sice pořád myš lepší, ale tohle je aspoň relativně použitelné (na ničem jiném mi to bez myši nikdy nešlo). A přístroj není zbytečně těžký a ani si nejhraje na přímotop.

    Závěrem

    Nevím, jak by se na to dívala dnešní mládež, ale mě se ten notebook zdá být docela dost (ne-li až moc) výkonný a použitelný.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    cezz avatar 4.11.2008 23:38 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Co si urobil s tym G3? :)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    4.11.2008 23:42 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Co si urobil s tym G3? :)
    No výhodně prodal - a myslím, že do dobrých rukou.
    cezz avatar 4.11.2008 23:48 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Skoda :) Mal by som zaujem.. Je to jeden z poslednych pravych apple bookov :) Inak neslo na ten G3 nainstalovat Linux, ked uz si tak velmi trval na X-och?
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    5.11.2008 10:20 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Skoda :) Mal by som zaujem..
    Byl tu na abclinuxu.cz dost dlouho v bazaru...
    Inak neslo na ten G3 nainstalovat Linux, ked uz si tak velmi trval na X-och?
    Šlo, a nechodil nijak pomalu. Akorát se mi nepodařilo rozchodit externí VGA výstup (pod Mac OS fungoval), což mi celkem vadilo, když to potřebuji používat při promítání prezentací. Taky trochu zlobilo zobrazování v OpenGL (ale jen pokud se používala hw akcelerace, bez ní je to OK).

    Ale hlavně iBook s Linuxem nemá proti ThinkPadu s Linuxem žádnou ergonomickou výhodu a provedení hw je dle mého názoru lepší u toho IBM (iBook má asi lepší výdrž na baterku, ale to mi moc nepomůže). A s PowerPC procesorem si můžu hrát i na desktopu (mám ještě iMac).
    kouzer avatar 5.11.2008 07:15 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Také jsme měli doma tento strojek. Není to sice nejvyšší řada od IBM, ale i tak toho vydržel opravdu hodně. :-)
    Linux user #448944.
    Jan Drábek avatar 5.11.2008 08:11 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Experimentálně mám ověřeno, že ThinkPady se mi nejlépe drží v rukou a nejlépe (ze všech notebooků) se mi na nich píše. Zdůvodnit to nedovedu, ale prostě to tak je.
    Plně souhlasím, klávesnice je nejlepší ze všech, co jsem měl čest psát (DELL, MSI, ASUS, Acer,HP)
    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    tralala avatar 5.11.2008 16:31 tralala | skóre: 9 | blog: tralala
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    k instalacii na notebook bez fukcnej cdrom resp. floppy z windows alebo ineho pritomneho systemu odporucam http://unetbootin.sourceforge.net/
    5.11.2008 17:08 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Díky za tip. Jenže tohle stejně neumí Windows 95, 98 a ME, které na těch starších strojích docela často bývají (což byl i můj případ - byly tam polofunkční win98).
    kotyz avatar 5.11.2008 20:18 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Ja tam mel taky polofunkcni 98 a jeste tam byl nakej soft od Jehovistu (WatchTower Library 2000-a-neco). Pak sem tam zkousel Debian a skoncili tam zase 98 se staryma hrama ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    5.11.2008 21:50 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    No jo, hry možná, ale třeba TeX pod w98? Taky to jde, ale pod Linuxem to rozhodně míň bolí.
    kotyz avatar 5.11.2008 21:54 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Ja na tom nic uzitecnyho neprovozuju a ani to neplanuju, na to je to prilis velkej srot. Asi z nej udelam exponat ve svy sbirce. Na normalni pouzivani by to chtelo neco z tohohle stoleti ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 5.11.2008 21:59 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Přílohy:
    Screenshot originalniho stavu kdyz sem ho poprvy zapnul. Uz dlouho sem chtel ty obrazky poslat cestvy mysi, protoze vim ze dela nakej vyzkum v tyhle oblasti, ale pokazdy sem na to zapomel.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    5.11.2008 22:51 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Moc pěkné - notebook zřejmě sloužil jako jednoúčelové zařízení... :-)
    kotyz avatar 5.11.2008 22:59 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Zjevne, skoda ze sem si ty 'chytry a svaty' slova nekam nezalohoval pro pozdejsi prozkoumani ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 5.11.2008 20:13 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Pomalej a starej? Co mam rikat ja s tou Compaq Armadou - Pentium 166 MHz, 80 MB RAM, 2 GB HDD, zadny USB ani ethernet (krome PCMCIA 10/100 no-name karty). Ale aspon byl zadarmo ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    5.11.2008 21:46 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Pomalej a starej? Co mam rikat ja s tou Compaq Armadou - Pentium 166 MHz, 80 MB RAM, 2 GB HDD
    No já netvrdím, že je to pomalé a staré - ale dost lidí v okolí mi ten názor vnucuje. Tak jsem to hodil do titulku. :-)

    Ta Armada má docela slušné parametry, řekl bych. Pořád mám doma ještě Toshibu s 24 MB RAM a Pentiem 100 MHz - byla by dobrá, kdyby do ní šla přidat paměť (Mozillu tam nemám, ale na výpočty bych trochu víc paměti přece jen potřeboval) a hlavně měla větší displej (cca 10" 800x600 - to mi postupně přestalo stačit, halvně tedy na práci) a nevážila tolik (zdá se mi být odporně těžká, až zcela jistě nemá přes kg). Síťovku do PCMCIA jsem neopatrnou manipulací zničil a do nové se mi ninvestovat nechtělo (s ohledem na výše uvedené další nedostatky) :-(

    No jinak tohle píšu na stolním stroji s 250 MHz (ovšem 768 MB RAM) a taky si nestěžuji :-)

    kotyz avatar 5.11.2008 21:53 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomalý starý notebook...
    Kdyby nebyl tak strasne tezkej a mel wifi tak ho beru do skoly. Ale staci mi ze se svou skoliozou taham tu tasku se trema sesitama. Este pytlik cementu k tomu nepotrebuju :-D

    Jinak Compaq Armada je i na prihlasovaci a odhlasovaci strance Servis24 cesky sporky ;-)

    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.