abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 971 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Alternativně viz také můj osobní blog (RSS pro anglické články, RSS pro české články), kde toho hlavně v angličtině vychází mnohem víc.

    Víte že můžete odebírat mé blogy pomocí RSS? (Co je to RSS?)


    A kdo neumí použít RSS, tak je tu twitter: @Bystroushaak.

    Od určité doby jsou všechny texty které zde publikuji verzované na Githubu.

    Jestliže najdete chybu, nepište mi do diskuze a rovnou jí opravte. Github má online editor, není to skoro žádná práce a podstatně mi tím usnadníte život. Taky vás čeká věčná sláva v commit logu :)

    Aktuální zápisy

    Nejčtenější za poslední měsíc Nejkomentovanější za poslední měsíc

    Daemon

    17.2.2011 16:53 | Přečteno: 1769× | Obecné IT | poslední úprava: 30.6.2013 01:10

    Dnes je na řadě blogpost ve kterém se vyskytuje totálně nekritický názor na Daemona. Heil Daemon <o.

    Za pár dní to bude skoro rok, co jsem oslavil své 21 narozeniny. V noci jsem se pěkně vyspal a od rána jsem byl v dobré náladě. Ten den mi škola končila poměrně brzo, i když je možné že jsem se na něco prostě vykašlal a zašel si kopit Frisco (sladký alkoholický nápoj). Nejsem moc zvyklý pít alkohol, takže jsem se cítil poměrně v náladě a ani nevím proč, zamířil jsem si to do knihkupectví a usmyslel si, že koupím nějakou dobrou knihu. Samozřejmě jsem hned zamířil k regálu s fantasy a scifi, ale nikde nebylo nic co by mě zaujalo.

    Poflakoval jsem se tam snad hodinu - jelikož jsem byl lehce opilý, nikam jsem nespěchal a jen tak bloumal, prohlížel různé oddělení, knihy a hledal tu pravou. Několikrát jsem se vrátil i k regálům s fantasy a sci-fi, ale nikde nic. Všechny knihy mi přišly průměrné a nezajímavé. Nevím co mě k tomu vedlo, ale nějak jsem se nachomýtl k regálku se zlevněnýma, dlouhodobě neprodejnýma knihama. Většinou je tam ten nejhorší shit, různé náboženské teorie a další odpad který někdo špatně odhadl a teď se tam už pár let válí na skladě a nikdo ho nechce. Tak se stalo, že jsem narazil na Daemona.

    Byla to první kniha z vrchu. Kniha vypadala podle mého naivního názoru na pěknou sračku:

    Doufám že nemusím nikoho přesvědčovat že vypadá jako shit, protože tak prostě vypadá. Je to mistrovská ukázka schopnosti českých vydavatelů vymyslet naprosto dementní obálku a zmršit tak podle mého názoru povedeně vypadající originál. Pokud bych ke knize nezaujal kritický postoj už po shlédnutí obálky, text na zadní straně knihy mi k tomu pomohl spolehlivě:


    Technothriller, který si vysloužil uznání technických odborníků i běžných čtenářů.

    Příběh začíná předčasným úmrtím Matthewa Sobola, designéra počítačových her, který po sobě zanechal program, jenž sleduje nekrology na internetu. Ten po Sobolově smrti uvede do pohybu sérii dalších programů, které přesunují peníze, najímají pomocníky a dokonce i zabíjejí. Detektiv Peter Sebec má za úkol zastavit vraha ze záhrobí v nebývale složitém a propojeném světě. Sebeck musí Sobolovi zabránit v dosažení jeho cíle, nejdříve však musí zjistit, co jím vlastně je.

    Daemon je technicky přesný román ve svižném tempu, při jehož četbě běhá mráz po zádech. Ukazuje, jak složité je rozhraní mezi lidmi a počítači a jaká potenciální rizika nás možná jednoho dne čekají.


    Ach ne, pomyslel jsem si tenkrát. Zase další pitomá dětská sci-fi o hrdinech ve virtuálním světě kde bojují proti děsivému Zlounovi. V anotaci se samozřejmě nic takového nepíše, ale opilost v kombinaci s obálkou ve mě zanechaly ten dojem. Knihu jsem vzal, položil zpět na regál a jal se prokousávat zbylou veteší.

    K mému štěstí v celém regálu nebylo nic zajímavého kromě knihy Matrix - Úděl vyvoleného - Mýtus o naší době, která se ale po bližším patologickém ohledání projevila jako kupa paranoidních sraček hodných serveru osud.cz.

    Daemon

    Nevím co se ve mě tenkrát hnulo, ale jako bych zaslechl hlas, který mi našeptal že bych neměl soudit knihu podle obalu, který kreslí nějaký offtopic malíř co knihu nejspíš ani nečetl, ani podle anotace jenž napsal bůh ví kdo, ale podle obsahu. S lehce zhnuseným pocitem jsem natáhl ruku, popadl knihu a otevřel jí na první straně a dal se do čtení.

    Začetl jsem se do textu a měl jsem pocit že svět kolem mě zmizel. Takové ponoření do děje jsem zažil v životě jen párkrát. Neměl jsem pocit že knihu čtu, ale že podobně jako jedna z postav ležím na zemi a z rozřízlého hrdla mi tryská vlastní krev. Držím se za krk, nechápavě koukám do modré oblohy a je mi jasné že umřu.

    Háček na čtenáře, kdy se umírající postava usměje a uzná genialitu toho kdo jí zabil ani nebyl nutný, tou dobou jsem už věděl že knihu chci. Jakmile jsem kapitolu dočetl, smazal jsem z ksichtu fascinovaný, nechápající výraz, zaplatil za knihu a šel si domu číst. Během dne jsem se už od knihy neodtrhl a v němém úžasu hltal jednu stránku za druhou. Děj který začal jako jemný úder do kláves piána se rozeběhl do nevídaně vymyšlené skladby, ve které se proplétají geniální melodie hodné klavírního virtuóza. Nestačil jsem žasnout nad mistrovskou hrou, kterou autor v knize rozehrál. S každou kapitolou se mi objevovaly nové a nové možnosti využití moderních technologií, zkombinované do úžasného příběhu, který nemá obdoby.

    Když jsem knihu o pár dní později dočetl (dohltal), přišel na mě pocit méněcennosti a ztráty něčeho velikého. Přistihl jsem se že na přednáškách a cvičeních občas čumím do prázdna a přemýšlím nad Daemonem, jak by se dal realizovat a jestli by to mohlo fungovat.

    Jakožto ajťáka mě dostalo i to, že popis z anotace "technicky přesný" sedí na Daemona dokonale. Všechny technologie o kterých autor píše existují a na svém webu na ně má odkazy. Suarez pracoval nějakou dobu jako programátor/systémový analytik a je to vidět. Daemonovi se ostatní technothrillery můžou maximálně tak plazit u nohou.

    FreedomTM

    FreedomTM je pokračování Daemona a protože zatím (pokud vím) nevyšel česky, tak je to také první kniha kterou jsem kdy přečetl anglicky. V knize autor popsal vítězství Daemona nad řádem světa a jeho přetvoření do něčeho co by se dalo nazvat způsobem života. Kniha mi přišla trochu naivnější, ale stále geniální a nemající obdoby. To co bylo v Daemonovi často jen naznačeno je ve Freedomu popsáno a rozebráno do větších podrobností.

    Autor opět nešetřil drastickými popisy a nechybí ani scéna poměrně drsného mučení, která jako kdyby z oka vypadla Kulhánkovi - o usekané prsty, a vydloubnuté oči v ní není nouze. Knihu jsem tentokrát nezhltal, ale doslova si jí vychutnával a jen silou vůle se nutil nepřečíst za den víc jak 50 stránek, i když jsem to ke konci nevydržel a dočetl to najednou někdy ve tři hodiny večer. Nemůžu si pomoct, ale u poslední kapitoly jsem se musel pochechtávat, i když to není veselý konec. I do so enjoy my work... :)

    Závěr

    Daemon spolu s Freedomem patří k tomu nejlepšímu co jsem kdy četl a to mi věřte, že toho zas tak málo nebylo a jeden čas se to pohybovalo i přez stovku knih za rok (bohužel mám jen seznam za poslední rok, který nijak velký není). Dokonce i po téměř roce se čas od času zaseknu a přemýšlím nad nějakou scénou z Daemona (což byl mimochodem jeden z impulzů sepsat tenhle text).

    Pokud přemýšlíte nad něčím k přečtení a rozumíte trochu IT (nebo jste IT fanatici), jsem si poměrně jistý že se vám bude kniha líbit. Dá se sehnat v knihkupectvích, v internetových shopech, na aukru a dokonce i na lepších ebookfórech ^-^. Ve světě se z něj stal bestseller a je trochu divné, že o něm přes docela dobrý překlad v Čechách téměř nikdo neslyšel.

    PS: Návrhy na vytvoření vlastního Daemona jenž by ovládl svět posílejte do komentářů ;).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.2.2011 17:03 Andrtalec | skóre: 15 | Trnava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Daemon

    Vo výpredajoch sa nájdu najväčšie skvosty.

    SomaFM commercial-free internet radio
    kotyz avatar 17.2.2011 17:17 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Daemon
    stejne jako ty nejvetsi sracky ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    17.2.2011 17:22 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Daemon
    A když bys to srovnal třeba s tím Kulhánkem (Dobrák)? Která by dostala víc bodů?
    Bystroushaak avatar 17.2.2011 17:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Daemon
    Kulhánek je brakové sci-fi. Čte se dobře, ale to je tak všechno, po dějové stránce je to většinou vysoce nepravděpodobná kravina. Rozhodně by vyhrál Daemon/Freedom(TM), ale podotýkám že se jedná o něco naprosto jiného, co má společné tak maximálně scénu drsného mučení.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.