abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Rozcestník
    Alternativně viz také můj osobní blog (RSS pro anglické články, RSS pro české články), kde toho hlavně v angličtině vychází mnohem víc.

    Víte že můžete odebírat mé blogy pomocí RSS? (Co je to RSS?)


    A kdo neumí použít RSS, tak je tu twitter: @Bystroushaak.

    Od určité doby jsou všechny texty které zde publikuji verzované na Githubu.

    Jestliže najdete chybu, nepište mi do diskuze a rovnou jí opravte. Github má online editor, není to skoro žádná práce a podstatně mi tím usnadníte život. Taky vás čeká věčná sláva v commit logu :)

    Aktuální zápisy

    Nejčtenější za poslední měsíc Nejkomentovanější za poslední měsíc

    BusPirate

    5.7.2011 14:52 | Přečteno: 2544× | Obecné IT | Výběrový blog | poslední úprava: 15.8.2011 18:06

    BusPirate je velice užitečný opensource nástroj umožňující komunikaci po spoustě sběrnic. Jedná se o cosi jako netcat, tedy Švýcarský nůž pro každého bastlíře. Přišlo mi trochu škoda, že o něm v Čechách moc lidí neví, proto jsem se rozhodl popsat své dojmy po více než roce jeho používání.

    K čemu to je?

    Pokud se zabýváte elektronikou, určitě se vám už stalo, že jste potřebovali komunikovat se svým výtvorem po nějaké sběrnici, jenže vaše PC podporuje pouze USB, či s trochou štěstí obstarožní RS232. V takovém případě jste pravděpodobně byli nuceni sehnat či postavit konvertor, kterým jste umožnili komunikaci vašeho počítače s vytvářenou deskou. Tyto konvertory jsou většinou jednoúčelové a protože se v praxi setkáváme s více jak jednou sběrnicí, za chvíli se vám doma válí spousta jednoúčelových bastlů (klasikou je třeba kovertor RS232 <> TTL/UART).

    Jak doufám každý uzná, výše popsaná situace není moc ideální a proto vznikla myšlenka vytvořit cosi univerzálnějšího, co by po připojení do USB umožňovalo dnešním nadupaným, leč na sběrnice chudým počítačům komunikaci nějakým jednoduchým způsobem.

    Co to umí?

    BusPirate se dá použít pro komunikaci s těmito sběrnicemi:

    Mezi další vlastnosti patří:

    Jak je vidět, nejedná se o málo vlastností, naopak se dá říct že je to slušně zařízená elektronická laboratoř na jedné desce. Samozřejmě že profesionálové používají nástroje s lepšími parametry, ale pro obyčejného bastlíře se jedná o splněný sen.

    Jak to použít?

    Po připojení do USB můžete se zařízením začít komunikovat. K tomu se pravděpodobně bude hodit minicom, jak ho nakonfigurovat najdete kromě oficiální dokumentace třeba zde.

    Jakmile se minicom spustí, uvidíte před sebou jednoduchý shell, na který můžete zadávat příkazy které přepínají BusPirate do různých stavů (vybíráte napětí a sběrnice) a nastavují/čtou informace. Příkazy jsou většinou ve formě jednoho písmena/číslice, ukázku pro představu je možné najít třeba zde.

    Poměrně zajímavou možností, se kterou zatím ale nemám zkušenosti je scriptování - jelikož komunikace probíhá v textovém režimu, není problém připojit se na daný port python scriptem a ovládat BusPirate z něj.

    Pokud budete chtít BusPirate využít jako AVR programátor, máte dvě možnosti. Tou první je použít avrdude s podporou buspirate, tou druhou nahrání nového firmware, který způsobí že se bude Buspirate tvářit jako STK500v2 programátor, tudíž můžete použít libovolný software na libovolném operačním systému. Nahrávání firmwaru není nijak těžké, stačí kusem drátu přemostit propojku na desce a Pirate-Loaderem flashnout nový firmware.

    Kolik to stojí?

    Díky tomu že se jedná o opensource, je cena víc než sympatická - 30$, včetně celosvětového poštovného. K samotnému BusPirate doporučuji objednat ještě krabičku a sadu sond, vyjde to na pár dolarů navíc a rozhodně se to vyplatí. Dál budete potřebovat miniusb kabel, ale předpokládám že se vám doma nějaký válí, protože dneska se používá snad všude. Dohromady za něj dáte tedy něco okolo 630 kč, což není vůbec špatné.

    Dlouhou dobu jsem si lámal hlavu s tím, jak je možné že celosvětové poštovné stojí prakticky nic. Když mi potom domu BusPirate přišel, pochopil jsem to - i s krytem poměrně věrně kopíruje rozměry krabičky od sirek. Z fotek se to nezdá, ale je to fakt prcek o rozměrech ~ 5.5 x 3.5 cm.

    Má to nějaké nevýhody?

    Osciloskop/logický analyzátor je tam spíš jen jako doplněk, který v praxi moc užitečný není (nízká rychlost, nestíněné sondy na obyčejných drátech atp..), ale na druhou stranu to není a ani nemá být hlavní funkce, takže se to dá pochopit.

    Další nevýhoda jsou sondy, které sice stojí 5$, ale jejich kvalita je dost mizerná. Osobně si za ty prachy dokážu představit o dost lepší, to co jsem dostal jsou levné plastové výlisky, které vypadají že se co nevidět rozpadnou. Jejich barvy navíc neodpovídají barvám kabelů na kterých jsou nacvaklé, což vede k častým omylům. I přesto však doporučuji jejich zakoupení, protože v opačném případě si užijete pěknou otravu s jejich výrobou.

    Závěr

    BusPirate jsem si pořídil minulý rok k narozeninám a od té doby ho používám. Jedná se o pro mě nedocenitelnou pomůcku, bez které bych byl ztracený podobně jako bez kleští, nebo mikropájky - jde to i bez něj, ale pěkně blbě.

    Shrnuto a podtrženo - pokud uvažujete o koupi, můžu vám ho jen doporučit.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    BusPirate, obrázek 1 BusPirate, obrázek 2 BusPirate, obrázek 3 BusPirate, obrázek 4 BusPirate, obrázek 5 BusPirate, obrázek 6 BusPirate, obrázek 7 BusPirate, obrázek 8

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jaromír Svoboda avatar 5.7.2011 15:16 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Zajímavá věcička :-)
    když je BP v krabičce, vidíš jestli LED diody svítí nebo blikají?
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    Bystroushaak avatar 5.7.2011 15:21 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Jj, je to vidět, svítí skrz ten plast :)
    5.7.2011 15:31 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    diky za prispevek. Vysoka uzitna hodnota. Pridavam do bookmarku.

    gf
    Jiří Němec avatar 5.7.2011 16:32 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Moc hezká hračka, to jsem si myslel že ZeptoProg nic nepřekoná. Stejne mám velkou radost ze ZeptoProgu, je to skvěle vyladěné, funkční a umí to programovat pomocí PDI. S tímhle Bus Pirate bych stále jen přehazoval firmwary v programátoru.
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    Bystroushaak avatar 5.7.2011 16:37 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Tak funkce programování AVR v BusPirate je jen něco navíc, hlavní smysl je v komunikaci se vším s čím člověk běžně přijde do styku. Přehazovat firmware je nutné jen v případě že nechcete používat avrdude.

    Jinak ten ZeptoProg je pěkný :)
    5.7.2011 16:56 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Zajímavá věcička konečně někdo používá v konstrukcích 24F microchipy :-D i když měl bych výhradu k tomu FTDI, kdyby použil výrobce použil PIC jen o jedno písmenko jiný (třeba 24FJ64GB), tak by tam ten FTDI nebyl potřeba, protože ta GB verze má usb řadič integrovanej :-D.

    Blog jinak dobrej, osobně bych ale potřeboval něco co umí programovat LPC bus :-D (i když to asi půjde softwarově emulovat).
    Luk avatar 5.7.2011 17:12 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Tuto a řadu dalších zajímavých hraček vyvinuli v Dangerous Prototypes.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Bystroushaak avatar 5.7.2011 18:41 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Zajímavé. Od koho to je jsem věděl, ale co si dali za cíl jsem neměl tušení.
    5.7.2011 21:31 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    A new open source hardware project every month
    Vždyť to mají na své stránce hned pod nadpisem :)
    Bystroushaak avatar 5.7.2011 21:44 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Nj, ale můj mozkovej spam filter to odfiltroval :)
    5.7.2011 21:34 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Dohromady za něj dáte tedy něco okolo 630 kč
    Jedině pokud máš štěstí a zásilka ti nehnije na poště 120 pár měsíců a potom po tobě nechtějí několik stovek navíc za různý poplatky a nově i DPH.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 5.7.2011 21:36 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    A když si vyrobím důvěryhodný daňový doklad, na kterém bude částka pod 500 Kč? Protože DPH je asi tak ta poslední věc, na kterou by měl mít stát v takovém případě logický nárok. Je to jen další - unií nařízená - okrádačka.
    Bystroushaak avatar 5.7.2011 21:45 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Hm. Já jen čekám kdy začnou vybírat clo na mostech.
    Luk avatar 5.7.2011 22:50 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Bude satelitní mýtné. Nejdřív pro vozidla nad 3,5 t (viz prohlášení nového ministra dopravy), pak to bude i pro osobáky, pak pro motorky, pak pro kola a nakonec budou platit i chodci.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.7.2011 22:58 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    I kdybys je přesvědčil, že je to pod hranicí 22 EUR (včetně poštovného), tak často stejně chtějí asi 96 Kč jako skladovací poplatek a ještě 22 Kč manipulační poplatek. Teď si představ, že si objednáš součástku za pár dolarů a máš platit třeba dvojnásobek...
    Bystroushaak avatar 6.7.2011 20:50 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Co GIFT certifikat? To už taky nefunguje?
    6.7.2011 22:44 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    To funguje velmi dobře na celníky, že ti to akorát rozbalí a budou požadovat mnohdy neoprávněné poplatky. Taky nevím, jak jim ten gift budeš dokazovat a jestli tomu budou věřit.
    Bystroushaak avatar 7.7.2011 01:07 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    To mám teda radost. Jde to vůbec poslat tak, aby se to nedostalo na celnici, nebo je ten kreténskej firewall napíchlej na všechny linky?
    7.7.2011 07:20 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Pokud máte spojku ve Velké Británii, tak ta má zvláštní dohodu s USA a z Británie sem je to v rámci EU, kde to jde mimo českou celní správu.
    6.7.2011 13:03 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Moje skusenosti s HW nezasahuju dalej, nez za poskladanie par PC pozasuvanim konektorov umoznujucich jediny sposob zlozenia, takze len ziram a zavidim tym, ktorym toto na nieco je.

    Na co si to uz pouzil? Nejake priklady z praxe, kde sa ti to hodilo?
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    6.7.2011 15:58 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    umoznujucich jediny sposob zlozenia
    Hehe tak to máš hodně štěstí na hw. Já jsem si takhle blbě odpálil jeden notebook (i když starej), protože nějakého inteligenta napadlo použít patici z notebookovský simm 72p na modul modemu.
    Bystroushaak avatar 6.7.2011 20:49 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BusPirate
    Odposlouchával jsem s tím datovou komunikaci z pageru (ale nedekódoval, přestalo mě to bavit), nahrával firmware do routeru a teď s tím programuju ATmegu32 v jedné zakázce na které dělám.

    Jinak se to samozřejmě dost hodí při debugování, například když se snažíš připojit k mikrokontroleru displej a něco se nedaří..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.